brom door voeding van laptop?

Is de voeding netjes op een geaard stopcontact aangesloten? Zo nee, kan het daaraan liggen. Een netfilter zou mogelijk ook kunnen helpen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Hai,

Een vraag van een vriend van me: Hij gebruikt al tijden zijn laptop als jukebox welke mp3's afspeelt via zijn weggeborgen stereoset en is daar in zo verre tevreden mee dat het systeem fijn werkt maar hij blijft last houden van een brom in het afgespeelde geluid. Naar zijn zeggen wordt de brom veroozaakt door de voeding van de laptop omdat deze werkend op accu deze brom absoluut niet geeft. Hij heeft het met 2 merken laptops geprobeert maar beide hebben hetzelfde probleem.

Is hiet een simpele oplossing voor te bedenken? Ik heb hem al aangegeven de voeding zo ver mogelijk weg te houden van de laptop en de versterker maar dat leverd geen enkele verbetering.

Groeten René

Reply to
René

Een laptopvoeding met (een) randaarde(stekker)? Misschien bestaan ze, maar ik heb ze nog niet meegemaakt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik ken alleen maar laptops met geaarde stekker.

Het nut ontgaat mij een beetje, want na de trafo/gelijkrichter is er geen aarde meer (nodig?).

Vroeger schermden we de storing op de TV door de er onder staande video wel af met een vel alluminium folie.

Ghost

Reply to
Ghost

Laptopvoedingen hebben al sinds jaar en dag de 3-polige versie van het bekende '8-vormige' stekkertje aan een eurosnoer... Dell heeft nog niet zo lang geleden een vrij schokkende fout gemaakt door de aardleiding vergeten aan te sluiten ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De secundaire massa is gekoppeld aan de primaire aarde, net als bij een gewone computervoeding.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bij een desktop of tower pc is de oorzaak van brom in vrijwel alle gevallen een aardlus. Een potentiaal verschil tussen de geaarde kast van de pc en de stereo-installatie die meestal is verbonden met de antennekabel zorgt daarvoor. De remedie is een mantelstroomfilter in de antennekabel aanbrengen.

formatting link
Mantelstroomfilters zijn ook kant en klaar te koop, of de CAI aansluitdoos kan worden vervangen door een exemplaar met ingebouwd mantelstroomfilter.

Omdat het hier een laptop betreft die - als het goed is - geen directe verbinding met de veiligheidsaarde van het stopcontact heeft lijkt de oorzaak ergens anders te liggen. Om zekerheid te krijgen of het een aardlus is even de antennekabels van de radio en tv uit de CAI-doos trekken. Als de brom verdwijnt IS het een aardlus. Voor alle zekerheid nog controleren of de stereo-installatie niet is verbonden met de veiligheidsaarde van het stopcontact, want ook daardoor kan een aardlus ontstaan. Een radio heeft meestal geen randaardestekker omdat dit niet nodig is, maar die zekerheid moet er wel zijn om uit te sluiten dat er een aardlus aanwezig is.

--
Edward
Reply to
Edward

Naar aanleiding van het bericht van Maarten hierboven heb ik even gemeten of de veiligheidsaarde met de gelijkspanningsuitgang van de laptopvoeding is verbonden. Nooit geweten maar het is inderdaad zo. Weer wat geleerd :-) Dan is het vrijwel zeker een aardlus zoals ik eerder beschreef.

--
Edward
Reply to
Edward

Mijn oplossing in zulke gevallen, is om beide apparaten op hetzelfde stopcontact aan te sluiten, zodat aardlussen zo veel mogelijk vermeden worden. Een stevige aarddraad tussen chassis van beide apparaten wil ook vaak helpen.

Reply to
Sjouke Burry

Als de aardlus wordt veroorzaakt door de CAI gaat dat niet op. Ik heb wisselspanningen gemeten tussen de CAI-aansluiting en de huisaarde van meer dan 15 Volt. Een dikke aarddraad tussen de twee apparaten is _misschien_ een oplossing als de apparaten dicht bij elkaar staan. Maar zoals ik het in mijn huis heb opgesteld gaat dat niet lukken met circa 20 meter afstand tussen de stereo-installatie en de pc. De simpelste en absoluut afdoende oplossing is altijd nog een scheiding aanbrengen tussen de twee aardpunten.

--
Edward
Reply to
Edward

De oplossing voor dit algemeen verschijnsel is het gebruik van een stel audio-transformatoren.

Deze zorgen voor isolatie en geven het audiosignaal gewoon door.

In de pro-audio wereld is dit normaal en veel gebruikt.

Robert

Reply to
Bob Woodward

IMHO de beste oplosing. Veel plezier gehad van enige 1:1 600 ohm audio trafootjes met tulp chassis delen er direct op gesoldeerd, ingepakt in zelfvulkaniserende tape. Op die manier krijg je handige kleine isolatie-klontjes.

Reply to
Blarp

De kans dat de brom uit de voeding van de laptop komt is miniem als er nog een batterij inzit. De accu werkt als een enorm afvlakfilter. Is de accu weg dan wordt de kans op brom vele malen groter. Geen trafo's gebruiken daar dan de geluidskwaliteit hard achteruitgaat.

mvg Bob

Reply to
Bob

Hint: in dit tijdsgewricht gebruikt men schakelende voedingen - >> 10 KHz

Onderbouwing? In veel studio's wacht men met spanning af..

Reply to
Blarp

Ga naar een auto onderdelen schop daar zijn scheidingtrafootjes te koop met tulpstekkers en al en stereo uitgevoerd. Kun je gewoon tussen de audiokabel zetten bij de versterker. Heb er al vele problemen mee opgelost. Ook zou je kunnen overwegen de aarde aan de secundaire kant van de trafo te onderbreken. Heb bij m'n mengpaneel ook gedaan, had er ook veel last van. Ik heb hem onderbroken, ook vanwege aardlussen tussen randapparatuur en mengpaneel.

Reply to
M.E.

Beste jongen.

Van iedere CD die je afspeeld en iedere zender op radio of tv of geluid tijdens live-concert, is het geluid minstens 1x door een transformator gegaan, waarschijnlijk nog vaker.

We hebben het ook niet over een bel-transformator maar over audiotransformatoren.

Robert

Reply to
Bob Woodward

Ik spreek over die audiotrafo's die overal te koop zijn. Pas als je hele speciale trafo's, dus zeer duur, neemt, gaat het wel.

Z= wL (w=omega= 2 x p ix F)

De hogere tonen hebben dus een grotere impedantie.

Bob

"Bob Woodward" schreef >

Reply to
Bob

Au contraire!

Bij een ingangsimpedantie van ~47K is het hoog geen probleem.

Bij een trafo met te weinig wederzijdse inductie heb je juist laag afval als de uitgangsimpedantie niet heel laag is.

(Leuk om eens in Spice te zetten :-)

--
 - René
Reply to
René

Om problemen met de frequentiekarakteristiek van laagfrequent trafo's te vermijden is het in geval het makkelijkst om de antennekabels van mantelstroomfilters te voorzien. Die zijn ook makelijker ergens weg te werken dan een dikke kluit LF trafo's.

--
Edward
Reply to
Edward

Overigens weet ik nog een andere truuk !

Knip het verbindingssnoer door ! Gewoon, de $800.- interlink, tsak ! ( haha )

Verbind de binnenaders weer door, isoleer, vervolgens verbind je de massa's via 10 Ohm weerstanden.

Voor de audio-signaalweg, die een ingangsimpedantie van rond de 10KOhm ziet, is die 10 Ohm next to nothing.

Maar voor de lekstromen uit de voeding kan het net voldoende zijn. Overigens werkt deze truuk op de eerste plaats bij aardlussen maar misschien doet hij het nu ook.

Robert

Reply to
Bob Woodward

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.