Blikseminslag en aardlekschakelaar

Er komt net een onweersbui over. Een lichtflits, maar geen directe inslag, geen harde knal, en jawel. 1 van de 2 aarlekschakelaars springt eruit. Computer uit etc.

Mijn vraag hier: heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb al vaker meegemaakt dat mijn aardlek eruit gaat. en een keer zelfs toen we op vakantie waren. Heel de diepvries inhoud kon weg.

Waar kan dit aan liggen? Ervaringen? Oplossingen? Het is duidelijk geen directe inslag op het huis, we zaten er in. Wel een lichtflits rondom, en gerommel van donder.

Kunnen er lussen in de installatie zitten die wat oppikken?

P.

Reply to
P.
Loading thread data ...

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Veelvuldig voorkomend euvel. op

formatting link
kun je er iets (niet veel) over lezen. Veel is er niet tegen te doen.

Bij een flinke onweersbiui zijn we ( op mn werk) ook altijd druk met het inzetten van aardelekschakelaars.

Beter een aardlekschakelaar die een keer ten onrechte uitschakelt dan een die een keer niet uit schakelt als het moet.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Een flinke spanningspiek tussen het stroomnet en bijvoorbeeld de TV-kabel zou kortstondig meer dan 30mA kunnen laten lopen. Had je voor je op vakantie ging wel netjes alle kabels uit de stopcontacten getrokken van TV, computer en modem(s)?

Anders inderdaad lussen die door inductie net iets teveel oppikken. Is een bekende manier om schade aan apparatuur te krijgen zonder een directe inslag.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Je moet stootstroomvaste aardlekschakelaars hebben. Staat een driehoekig symbooltje op.

Gebeurt het in ieder geval minder snel.

Oorzaak is inductiestroom in jouw e-net als gevolg van dichtbij inslagen.

Reply to
home

Ik zal het eens nakijken. Het moet wel inductie zijn. Er was geen knal, alleen lichtflitsen. Dus geen inslag dichtbij.

Waar haal je die stroomstootvaste aardlekschakelaars?

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik heb meer dan 40 jaar als servicemonteur in tv's gewerkt, maar als je dan ziet wat een onweersbui teweeg brengt, dan bedenkt men zich toch zeker 2 keer! Als je de bui verwacht, trek dan toch alle stekkers en antennes/internetverbindingen er uit. Want ook al slaat het niet bij je in, maar bij de buren, de mogelijkheid dat er bij jouw ook iets defekt raakt, is HEEL ERG groot. En om het alles gerepareerd te krijgen wordt nog het allergrootste probleem.

Reply to
J.P.v.Gelderen

"J.P.v.Gelderen" schreef in bericht news:49e6fdbb$0$773$ snipped-for-privacy@news.kabelfoon.nl...

Deze pech heb ik 1x gehad. Alles kapot, van TV t/m koelkast, incl schade in de meterkast. Nu heb ik kwetsbare apparatuur (TV,computers) wel beschermd middels een 'stekkerdoos' waar zowel de telefoon, antenne, internetverbinding en 230V doorlopen. Of het echt beschermt, weet ik niet. Om bij elke dreigende onweersbui alle stekkers uit de stopcontacten te trekken is ook ondoenlijk, vooral als je niet thuis bent. Bovendien gebeurde het destijds bij mij zonder een echte onweersbui. Plotseling een zeer harde felle knal en alles was kapot en de verzekering spartelde maximaal tegen.

Reply to
KE

Dat niet alleen: bij inbouwapparatuur kun je meestal niet eens zomaar bij die stekkers komen. Dan zou je hele groepen in de meterkast spanningsloos moeten maken, en zelfs dat helpt weer niet alles. En het uitschakelen van een vriezer heeft ook zo zijn nadelen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik denk dat je hier een inschattingsfout maakt. Als servicemonteur zie je alleen de defectgeraakte TV's. Niet de miljoenen TV's die iedere keer dat het geonweerd heeft nog werken. Ik geloof graag dat ALS er iets defect is, het meteen ook een groot probleem is. Maar ik geloof NIET dat de kans dat je TV defect raakt als er een onweersbui in de buurt is HEEL ERG groot is. De kans dat het bij jou of bij de buren inslaat is namelijk niet heel erg groot.

Reply to
Rob

Ik heb ooit in mijn studietijd zo'n groot apparaat met platenspeler, radio etc gerepareed. Ook blikseminslag.

Een heel massaspoor van antenne naar voeding was verdampt. Volledig weg. Je kon alleen aan de lichtere kleur zien waar het had gezeten. Ik heb daar een koperdraadje overheen gesoldeerd, en alles werkte weer. Toch was hij nog niet helemaal ok, want bij zeer hoge volume stand begon iets te oscilleren. Maar het was goed genoeg. Geen enkel component vervangen!

P.

Reply to
P.

Nu waren we toevallig thuis. Maar ik heb het ook meegemaakt toen we op vakantie waren. Alles uitgetrokken. Behale de diepvries. En de aardlek ging er weer uit.

Heb je ervaring met die all-in-one beveiligingen? P.

Reply to
P.

God's wegen zijn ondoorgrondelijk!

Reply to
Gerard

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Als er onweer dreigt ga je niet de stekkers er uit trekken van een koelkast, wasautomaat enz., maar wel van een computer, router, modem, tv, radio, kortom alles, waar chips in zitten. Want bij het minste geringste is het al gebeurd.

Reply to
J.P.v.Gelderen

Bij mij in de straat hadden mensen ook veel last van een aardlek die er gemakkelijk uitspringt, o.a. bij onweer. Ik zelf had dat ook. Na een weekendje mag de vriezer ontdooid... Door adviezen in deze groep de aardlekschakelaar laten vervangen. Het verhaal was dat door "slijtage" de aardlekschakelaar ook te gemakkelijk kan uitschakelen. Het elektrobedrijf dat hem verving bij mij zei dat ze regelmatig dit type aardlekschakelaar aan het vervangen waren tegenwoordig (25 jaar oud). Klachten varieerden van onweer - zo maar - bij het hard dichtslaan van de deur van de meterkast etc. Bij mij was het met de aardlekschakelaar vervangen opgelost. Hoe oud is jouw meterkast? Misschien ook eens die aardlek vervangen, hopelijk dan opgelost.

Reply to
Ano

Ik heb wel ervaring met een soort inslag dichtbij. De aardlekschakelaar ging er inderdaad uit, en de netwerkkaart van de computer was stuk, maar niet de hub, en ook niet de internetmodem.

Tegenwoordig heb ik een bliksembeveiligingsinstallatie (ze noemen het ook wel bliksemafleider), met bovendien overspanningsbeveiligingen op de binnekomende netspanning (fazen en nul) en op de telecomleiding. Bovendien staat mijn hoofdcomputer achter een UPS, waar ook een overspanningsbeveiliging in zit.

Ik heb nog geen ervaring met blikseminslag met deze nieuwe setup, maar daar verlang ik eerlijk gezegd ook niet echt naar...

Reply to
jjg

Op Thu, 16 Apr 2009 19:44:58 +0200, schreef jjg het volgende.

Dat laatste begrijp ik, maar helaas zijn die huis/tuin beveiligingen niet bestand tegen blikseminslag, overspanning kunnen ze doorgaans goed aan, maar een echte inslag is ff wat anders.

groetjes Henk

--
#Laat altijd staan op wie en wat je reageert, en antwoord 
altijd onderaan waarbij je het overbodige knipt.#
Taal cq spelfouten zijn de schuld van mijn toetsenbord ;-)
Algemene tips om zelf een PC te bouwen, zie mijn site.
usenet@pc-freak.nl     http://www.pc-freak.nl
Reply to
~PCfreak©~

.. en als ik het goed begrijp heeft een "bliksemafleider" (met spitse elektroden op het dak en op de schoorstenen) ook vooral als taak, inslag te voorkomen door de lading tijdig naar aarde af te leiden. Dus ik hoop (afkloppen) dat ik op dit punt ook nooit nadere ervaring zal opdoen.

Reply to
jjg

Op Donderdag 16 April 2009 18:30:41 +0200, schreef J.P.v.Gelderen in artikel :

Vrijwel overal zitten tegenwoordig chips in.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.             Kolibrie Software Tools:
http://jawade.nl/  1 april: HexEditor, Diskeditors met MBR-rebuilders!
Bootmanager (+Vista +Linux +Engels), ClrMBR, SDir(DIRsize), POP3lezer,
Console-filebrowser, Kalender, Webtellers en IP-log, USB-stick tester.
Reply to
Jawade

Bij mij idem dito, met een 22 jaar oude aardlekschakelaar. Vernieuwd en totnutoe geen last meer gehad.

Arie J.

Reply to
Arie J.

Wat jij een bliksemafleider noemt heeft als bedoeling de inslagenergie BUITEN je huis om naar aarde te leiden op een zodanige manier dat er geen schade aan het pand ontstaat.

Een inslag die dus je pand treft als je geen afleidersysteem hebt zoekt zijn eigen weg naar aarde en dat kan maar hoeft niet perse heel veel schade veroorzaken, beetje onvoorspelbaar.

Als je op je huis een afleidersysteem hebt zal bij inslag je huis niet stuk gaan, maar door de inductie van de inslagstroom (magneetveld) worden alle geleiders in de buurt als het ware zonder dat er kontakt is weer onder spanning gezet en dat veroorzaakt de meeste schade.

Daar heb je dus een overspannings beveiliging voor nodig, heet beter potentiaalvereffening.

Dat moet dus plaatsvinden tussen de 0 de faze en de aarde.

Daarvoor is wel een aarde nodig de de door inductie geintroduceerde energie daadwerkelijk kan afvoeren, een standaard aardelektrode kan dat helemaal niet. Dus overspanningsbeveiligingen in doosjes los zal bij serieuze inslagen in je buurt vaak niet goed werken.

De energie vindt zich in weg in jouw computer, niet alleen via de 220 voeding, maar ook via je netwerk/modem/usb/monitor etc kabels.

Verder is het nodig om alle aardpunten aan elkaar te knopen, bv de CAI aansluiting zweeft vaak, die moet je gewoon op je aardrailvastmaken, vinden ze niet leuk, toch doen.

Uiteindelijk gaat het erom niet zozeer de absolute spanning in jouw draad in huis te beperken maar de VERSCHILLEN tussen meestal fase 0 en aarde te beperken. Vandaar het woord vereffening.

Schade door overspanning is niet altijd meteen in volle omvang duidelijk omdat sommige spullen pas weken,maanden later stuk gaan. Dan heb je een probleem want dat is vaak moeilijk te bewijzen zodat je verzekering niet mee zal willen werken.

Reply to
home

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.