Bewegingsmelder met 'manual override'

Dat zal met "modal" schakelaars ook nooit gaan lukken! Het enige wat zou kunnen werken is alle schakelaars vervangen door drukknoppen (momentschakelaars) die een of andere besturing aansturen die bij indrukken van de knop om-en-om de lamp AAN en UIT doen, en een slimme besturing die de opdrachten van deze knoppen en van de bewegingsmelder verwerkt. (de melder is niet simpelweg een extra knop maar doet iets anders)

Begin eerst maar eens met een PRECIEZE beschrijving te maken wat er allemaal moet gebeuren, bijvoorbeeld in de vorm van een state-transition tabel voor iedere toestand die er kan optreden.

En natuurlijk overleggen met de gebruiker of die alle toestanden wel snapt en het gedrag goed vindt.

Reply to
Rob
Loading thread data ...

Goed gezien.

Dit is een hotelschakeling.

De schakelaars kunnen de lamp aan- en uitdoen, de bewegingsmelder werkt alleen onder een bepaald lichtniveau, en kan de lamp aandoen bij beweging, en na een bewegingsloos tijdje weer uitdoen. Echter, de schakelaars hebben een hogere prioriteit dan de bewegingsmelder, gedurende een interval dat begint zodra de schakelaar gebruikt wordt.

Ik ben zelf een gebruiker, en de andere gebruiker begrijpt geen specificaties...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Begrijp ik dat als je de lamp _uit_ doet met een van de schakelaars, dat dan de bewegingsmelder enige tijd geen actie mag ondernemen? Aan is geen probleem met een relais, als de schakelaars "aan" geven zal de bewegingsmelder bij beweging via het relais de lamp aan doen, maar dat was ie al, en als er geen beweging meer is blijft de lamp aan wegens de schakelaars omdat het relais terugschakelt naar de schakelaars.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Dat klopt.

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Heel vervelende opgave. Die bewegingsmelders zijn altijd push, en duwen er met hun maakcontact spanning op. Ik ben bang dat een relais met tijdvertraging dat het ding een tijdje hard afkoppelt de enige oplossing is,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dit gebruik ik bij mij thuis op meerdere plekken:

Is het niet verstandig en goedkoper om een tweede lichtbron te maken met twee afstandbedieningen? Een afstandbediening bij / aan de deur van de slaapkamer en de ander onderaan de trap. De tweede lichtbron een losse lamp die aan de op afstandbedienbare schakelaar is bevestigd!

--
Bert ( A W RvB ) 
(Adres op website) 
bert@awrvb.nl 
http://www.awrvb.nl 
Twitter: awrvbnl 

*** 
US spaceships maximum velocity: 
One light-year a minute. 
http://projectcamelot.org/lang/en/clifford_stone_interview_transcript_en.html 
*** 
AWN http://www.awn-archeologie.nl 
GEA http://www.gea-geologie.nl 
NVR http://www.ruimtevaart-nvr.nl 
Sterrenkunde http://www.dekoepel.nl 
UFOwijzer http://ufowijzer.nl
Reply to
Bert(AWRvB)

aka zaklantaarn?

-- pim.

Reply to
tuinkabouter

Kan ook, maar we hadden het over het KlikAanKlikUit systeem,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Daar is een zaklantaarn mee uitgerust.(Probeer maar....).

Reply to
Sjouke Burry

Die lampjes zijn heel erg klein. Het zijn geen staande lampen met een lampenkap van 80cm doorsnee.

Reply to
N. Coesel

Dan moet er ergens een vertraging zijn. Ik neem aan dat een vertraging tegen lampactivering door de melder alleen bij het uitdoen van de lamp door de schakelaars voldoende is?

Dan met een wisselrelais dat de lampen omschakelt tussen schakelaars en melder, het relais wordt geactiveerd als de schakelaars op "aan" gaan, en valt vertraagd af. Dat is denk ik het makkelijkst met een klein schakelingetje, dat gevoed wordt door de spanning van de schakelaars als die aan staan, en de nuldraad van de lamp. Het relais wordt dus laagspanning aangestuurd. En als de netspanning van de schakeling wegvalt (schakelaar gaat uit) moet de voeding lang genoeg stroom kunnen blijven leveren voor de gewenste vertragingstijd. Dus relais met lage stroombehoefte (hogere spanning is OK, 24 V of meer) en flinke elco. Als de oplossing tientallen jaren mee moet gaan zou ik niet voor een schakelende voeding kiezen, maar klassiek klein trafootje, brugcel en grote elco, laatste twee overbemeten qua spanning en 105 graden elco, en uiteraard een zekeringetje. Dan heb je een 4-draads oplossing: schakeldraad van melder, schakeldraad van schakelaars, schakeldraad naar lamp, nul vanaf lamp. Als de vertraging instelbaar moet zijn maak je iets erbij met mosfet.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Dat klopt.

Klinkt als teveel gedoe voor een relatief eenvoudig probleem...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Als het probleem eenvoudig was, dan was je het vast niet hier komen vragen...

Ik weet dat er wel "controllers" bestaan om een lamp met een (aantal) drukknoppen een tijd aan te doen, dat kwam je vroeger wel tegen in hotels waar lange gangen zitten met vele lampen en vele plekken waar ze aan gedaan kunnen worden. Een soort vervanging van een meervoudige hotelschakeling. (tegenwoordig laat men de lampen gewoon branden)

Zo iets zou ook in combinatie met een of meer bewegingmelders werken.

Maar die dingen kun je niet "uit" doen zonder de timer af te wachten volgens mij, dus heb je er geen volledige oplossing van je vraag mee.

Reply to
Rob

er bestaan ook beweging detectors die bij daglicht schakelen let maar op bij supermarkten die schuifdeuren hebben.

hotel schakeling vergeten en gewoon drie van die dingen parallel zetten, eventueel met per melder een relais afhankelijk of de melder al een relais als uit gang heeft. de bedrading kun je her gebruiken. wel even op fase en nul letten.

-- pim

Reply to
tuinkabouter

Zodat overdag boven het licht aangaat als er beneden iemand door de gang loopt?

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Gewoon LED lampen erin zetten en je daar verder niet druk over maken, dat spaart je de moeite van het maken van een kunstmatig intelligent systeem voor lichtbediening.

Reply to
Rob

LEDs hoef je nooit uit te doen, want die gebruiken toch niks..., eh..., toch?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Doet niet wat het moet doen, nl. het donker laten als het donker moet zijn,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Helaas verbruiken Leds zich zelf. Levensduur van vooral de goedkopere leds is waardeloos.

Reply to
Sjouke Burry

Op de echte rommel na toch wel beter dan van een gloeilamp. Je haalt natuurlijk niet de imaginaire levensduur die men op de verpakking zet...

Het hangt natuurlijk af van de specifieke situatie wat je precies kunt doen, stel er hing oorspronkelijk een gloeilamp van 40 watt dan kun je die vervangen door een 5 watt LED lamp en dan is het niet erg als die door niet-optimaal schakelen gemiddeld 8 keer langer brandt. Bijvoorbeeld het vermelde aangaan als er iemand door de gang loopt. En in de praktijk blijf je daar vast ver onder.

Gaat het eigenlijk alleen om het veilig door de gang kunnen lopen dan kun je de oorspronkelijke lamp laten hangen (eventueel toch nog een LED lamp in doen) en een "nachtlampje" installeren wat alleen brandt als het donker is, en waarvan het verbruik maar 1 watt of minder is. Dat geeft nog best wat licht "in het donker" en als je meer nodig hebt bijvoorbeeld als je er aan het werk bent doe je gewoon de bestaande lamp aan. En dan heb je ook niet dat probleem van de hinder van de lamp waardoor je hem snel uit zou willen doen.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.