Berekenen Vermogen (stroom) transformator.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

formfactor

groter

toen

Je verwart gemiddeldestroom met effectievestroom.

Hans

Reply to
JT van Es
Loading thread data ...

Primair? Da's toch 10W. Een derde van je belasting op vol vermogen. :)

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

een

De fase tussen stroom en spanning wordt niet gegeven. Mogelijk gaat het hier om 42mA blindstroom en 16mA rieel. Het verlies is dan maar 3,5 Watt.

Hans

Reply to
JT van Es

Daar doen we het toch voor?

Bij het groter worden van je elco neemt de rimpelspanning af, en daarmee de stroom die lekt door de elco ten gevolge van z'n parasitaire gedrag als weerstand. Je moet het zien als een 100Hz (bruggelijkrichter) wisselspanning gesuperponeert op x volt gelijkspanning. De wisselstroom-weerstand van de elco heeft alleen effect op de wisselspanningscomponent. Hoe kleiner die component, hoe aardiger je elco het gaat vinden. Want de stroom en de dissipatie die er mee samengaat is wel degelijk echt.

Volstrekt niet. Als je een ideale transformator en vier ideale diodes voor een netwerk zet en het netwerk vervolgens via de primaire wikkelingen van de trafo analyseert kun je de aanwezigheid van trafo en gelijkrichters niet vaststellen. In de praktijk wel, en de enige reden daarvoor is de niet-ideale eigenschappen van beide onderdelen.

Om dat simpel duidelijk te maken: Waarom zou je een netzekering op kunnen blazen met een ringkern-transformator? De enige parameter die echt anders is dan bij normale trafo's is de spreidingszelfinductie. Blaas je de zekering op omdat je met een ringkern-trafo 'meer' ziet van de schakeling erachter en dus niet kunt vertrouwen op de spreidingszelfinductie van de trafo om voor stroombeperkertje te spelen?

Geen ringkern nemen, dus... :)

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

"JT van Es" schreef in bericht news:b71db$462dc9ff$d52e5993$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Hmm en een Ledje wat er al 20 mA van af snoept. Eigenlijk is het maar 25 mA.

Maurits

Reply to
Maurits

Niet dus! De basis stroom van een NPN serie tor gaat ook de last in! En die is inderdaad wel die stroom maar zonder verliezen dus.

Dit is de formule van wisselspanning? Het lijkt me verstandig om je elko aan te sluiten ACHTER de brugcel. Met gelijkspanning dus. Voorkomt rookwolken. Alhoewel ik moet toegeven dat de knal- en lichteffecten wel heel leuk kunnen zijn. Vooral bij wat oudere elko's.

De rimpelspanning is er alleen als de voeding zwaar belast wordt. Er gaat dan net zoveel stroom de condensator in tijdens laden, als eruit gaat terwijl de sinus van de trafo laag is. Dus het is helemaal geen wisselstroom vanuit de trafo gezien, alleen maar een pulserende stroom in de opgaande sinusflanken.

Helemaal mee eens. Helaas stoken veel mensen die na jarenh hun oude radio weer eens aanzetten de gelijkrichtbuis eruit.

Niet dus.

P.

Reply to
P.

Uitgaande van een shunt-regelaar heb je gelijk.

Nogmaals: een perfecte bruggelijkrichter is _niet_ waar te nemen. En de enige significante parasitaire componenten van diodes zijn een weerstand en een constante spanningsval van een paar honderd millivolt.

Dat is onzinnig. Er kan geen gelijkstroom door je transformator lopen. Na korte tijd raakt je kern in verzadiging en is het over met het beestje. Je transformator ziet een wisselstroom lopen. Dat is nou net de functie van die bruggelijkrichter.

Nou, we hebben anders al wel een paar effecten te pakken. :)

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Hangt het LEDje dan aan de primaire kant van de trafo???

Reply to
Patrick de Zeester

?? nee, sec. maar ik mat primair, lijkt me toch duidelijk. Signaleringsledje zit gewoon met een serie r op de afvlakelco.

Maurits

Reply to
Maurits

Jouw postings kort samengevat: Je heb 45 mA aan de primaire kant gemeten, vervolgens trek je daar 20 mA van het LEDje dat aan de secundaire kant hangt van af, zodat je volgens jou 25 mA over houdt.

Ik vindt dit vreemde redenering, want die 20 mA last aan de secundaire kant zal aan de primaire kant van de trafo vele malen kleiner zijn.

Reply to
Patrick de Zeester

Aha, dus JIJ bent het die wikipedia.nl/televisietechniek heeft geschreven?

Dan verwacht ik van jou ook nog wikipedia.nl/onzichtbarebrugcel ?

Aanzwellende dan, das een beter woord dan opgaande.

P.

Reply to
P.

Een ideale diode heeft geen serie-weerstand, geen spanningsval, geleidt de ene kant op, en is een oneindig hoge weerstand de andere kant op.

Je zet er vier in een brug. Als twee van de vier geleiden heb je twee perfecte geleiders waar je positieve helft doorheen loopt. Als de andere twee geleiden heb je een even perfecte geleider waar je negatieve helft doorheen loopt. Hoe ga je een component zonder weerstand meten in een circuit?

Niet-perfecte diodes kun je benaderen met een weerstand en een spanningsbron in serie met een perfecte diode, een parasitaire condensator(1) daarover en een parasitaire zelfinductie(2) in serie met het geheel. Voor 50Hz mag je die laatste twee negeren, en de serieweerstand is klein en alleen van belang bij extreme stromen. Blijft over: een perfecte diode met een spanningsbron van ongeveer 0.6-0.7 in serie. Voor 20 volt is dat een bijna onzichtbaar hobbeltje, voor 400 volt helemaal. Je trafo merkt heel weinig tot niets van die brug. En omgekeert ziet de schakeling achter de brug vrijwel niets van je diodes. Het enige is dat dat vervelende probleem met verkeerde polartiteit weg is.

Lijkt me zo klaar als een klontje, voor iemand die iets van elektronica weet.

(1) de PN-overgang van de diode (2) de aansluitdraden van de diode

(Als je iets met HF en hoger doet weet je dat dat al snel hele significante effecten worden, maar voor 50Hz is het verwaarloosbaar..)

Een zwaarbelaste voeding met een te kleine afvlak-elco heeft behalve een dikke brom in z'n uitgang en een heet wordende eindtor last van ...

een afvlak-elco die heet wordt?

Waarom wordt die warm? Welk effect is daar verantwoordelijk voor? Het is niet de stroom die er doorheen loopt, want de weerstand van de geleider waar die stroom doorheen loopt is vrijwel nul. Dielektrische verliezen zijn te klein om die warmte te kunnen verklaren.. Ergens moet iets gebeuren wat leidt tot warmteontwikkeling in de elco. Als jij me nu daar eens een verklaring voor geeft? Misschien dat dat beter werkt?

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Ahh op die fiets. ja ik heb het niet zuiver getransponeerd maar op de gok. Het gaat om het idee om aan geven hoe laag het verbruik in nullast is.

Maurits

Reply to
Maurits

Driedubbel overgehaalde onzin. Punt.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
OpaPiloot

Inderdaad, onzichtbare gelijkrichters, grote flauwekul. Ook hier een punt.

P.

Reply to
P.

Sterke argumentatie en prima onderbouwing. Je laat jezelf echt van je beste kant zien.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Niemand

de

wisselspanning

de

De inschakelstroom wordt enerzijds veroorzaakt door de belasting, lege elco's en zo. Anderzijds door de trafo zelf. De kern van een trafo gaat, afhankelijk van het moment in de sinus dat ze ingeschakeld worden, ongeveer een halve periode in verzadiging hetgeen een hoge stroompiek tot gevolg heeft. Het kernmateriaal van ringkernen is doorgaans beter dan gestapeld blik waardoor de fabrikant de kern verder, hogere inductie, kan uitsturen. Het gevolg hiervan dat de kern ook vlugger in verzadiging gaat. In het verleden heb ik, om grote versterkers (1kW) netjes aan het net te krijgen, doosjes gemaakt die gedurende 10 periode de fase aansneden van 0 naar 180 graden.

Hans

Reply to
JT van Es

Nostalgie: in 1962 deed ik ongeveer hetzelfde om de inschakelpiek van een grote voeding te beperken. Het was zowat mijn eerste job bij afdeling TSV (Transformatoren, Smoorspoelen en Voedingen) van Philips Telecommunicatie Industrie in Huizen waar ik zo'n 5 jaar gewerkt heb. Allemaal lang geleden, maar de wetmatigheden zijn nog steeds gelijk aan die welke ik op mijn HTS Electronica opleiding geleerd heb. Ik heb in die tijd ook nog onderzoek gedaan naar de invloed van de gelijkstroomcomponent bij een trafo met een enkelfasige gelijkrichter met afvlakcondensator en met of zonder smoorspoel. Bij het inchakelen is er primair wel degelijk sprake van een gelijkstroompuls, uitgestrekt over meerdere 50 Hz perioden; bij het uischakelen een puls met tegengestelde polariteit; logisch als je erover nadenkt. Het was bij ons de gewoonte om de inductiespanning bij uitschakelen te dempen met een RC lid over de primaire; bij uitschakelen precies op de piek van de nullaststroom kan die spanning gemakkelijk de te hoog worden voor de gebruikte isolatie. Berucht was de goedkope voeding met een enkele thyristor als gelijkrichter, getriggerd met een zo simpel mogelijk circuit als de uitgangsspanning te laag werd; daar kon je de bedrading van zien bewegen door de piekstromen, zo'n voeding werd ook wel met "Asynchrone Kleuner" aangeduid. En zo kan ik nog uren doorgaan. Tegenwoordig zijn de ontwerpcriteria volkomen anders en zal sneller voor een HF geschakelde voeding gekozen worden. De ouderwetse voedingstrafo is bezig een lanzame dood te sterven.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
OpaPiloot

Een NTC-weerstand in serie met primair zetten kan ook.

P.

Reply to
P.

Dat wordt o.a. gedaan bij grootte McIntosh versterkers maar heeft ook zo z'n beperkingen. Zet je zo'n apparaat uit en bedenkt je dan door een direct weer in te schakelen ligt de zekering er alsnog uit omdat de NTC niet afgekoeld is.

Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.