Beeldbuis Philips 28PW9527/12

Van mijn Philips 28PW9527/12 is zo te zien de beeldbuis gesneuveld. Bij een zwart beeld zijn rode terugslaglijnen en een vage rode gloed te zien, eens in de 3 à 4 dagen valt de afbuiging heel even weg waardoor een felle witte verticale streep van een centimeter of 5 ontstaat waardoor nu al een ingebrand streepje van 1 cm op het fosfor is te zien, en minstens eenmaal per avond knippert het beeld van donker naar licht en weer terug.

Het typenummer van de beeldbuis is W66ERF042X044. Nu zie ik bij verschillende on-line shops dat dit type beeldbuis niet meer leverbaar is, maar wel het type W66ERF041X044. En met enorme prijsverschillen van E124,71 en E771,95 op 1 en dezelfde website.

formatting link
(Ik gok maar even dat deze link voor anderen ook werkt)

Wat is het verschil tussen de W66ERF042X044 en de W66ERF041X044? En eigenlijk nog belangrijker: doe ik er verstandig aan om een nieuwe beeldbuis in die tv te zetten? Dat pokkeding kostte destijds, 6 jaar geleden, 1200 euro en om hem nu al bij het grofvuil te zetten vind ik eigenlijk te zot voor woorden. Dat zou betekenen dat ik 200 euro per jaar op het ding heb moeten afschrijven. Mijn vorige tv van 1000 gulden heeft het 17 jaar volgehouden. Maar als er geen andere beeldbuis meer voor leverbaar is houdt het helaas op.

En wat is dan het alternatief? In een aantal advertenties zag ik een redelijk geprijsde tv van Panasonic. De TX32LZD80. Een full HD LCD met -op papier- behoorlijke specificaties. Ik heb hem in een winkel nog niet bekeken, maar wat me aan die lcd en plasma tv's altijd heeft gestoord is de vegerigheid van snelle bewegingen. Of hebben de fabrikanten dat tegenwoordig onder de knie?

Graag zou ik de mening willen horen van de deskundigen over al mijn vragen. Bij voorbaat dank voor de reacties.

--
Edward
Reply to
Edward
Loading thread data ...

formatting link

Dat is een bekende e-shop van euras. Je moet die van 124,71 hebben aangezien dat de generieke is. Die dure ligt op voorraad voor Loewe of JVC ofzo, en is gewoon dezelfde buis. Overigens kan het lonen een andere e-shop te zoeken, deze verdient ruim 50 euro op de buis terwijl een andere shop een lagere marge zou kunnen hebben (als je in de buurt van haarlem of delft woont of hem daar wilt ophalen (grote auto nodig ivm de verpakking) kan ik je de buis los leveren voor 100 euro, of inzetten voor 150).

Let wel op 1 ding: op jouw eigen buis zit misschien geen correctieprint op de afbuigspoel (als je naar de afbuigspoel kijkt en er zit een print bovenop met veel onderdelen en een koelplaat heb je die wel), maar op de buis die je geleverd zou krijgen wel. Hiervoor moet je in dat geval een extra kabeltje tussen chassis en afbuigspoel trekken (eventueel bijbehorende zekeringweerstanden op het chassis insolderen als die ontbreken). Tevens moet je in het servicemenu de geometrie opnieuw instellen.

Daar heb ik ook achter geprobeerd te komen, maar kan nergens datasheets vinden (als iemand die wel heeft, ik hou me altijd aanbevolen). Wat ik wel weet is dat het vervangen van een 042 door een 041 zonder meer kan, ik heb het de eerste keer gegokt en daarna geconstateerd dat het prima werkte en blijft werken.

Jouw toestel heeft een EM5E chassis en is daarmee toch een redelijk high-end model, in elk geval toen je hem kocht. Als het beeld je altijd goed beviel en je voelt je vertrouwd met de buiswissel, zou ik het gewoon doen.

Dat zou je zelf in de winkel moeten gaan bekijken. Het verschilt erg per model en ik ken de meeste niet uit m'n hoofd. Bovendien is zoiets heel individueel, bijna elke TV heeft wel iets van artefacten (CRT ook) maar je moet er net mee overweg kunnen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

formatting link

Maarten, bedankt voor je uitgebreide antwoord en je aanbod. Mede hierdoor werd de afweging 'repareren of vervangen' nog een stuk moeilijker. Na lang wikken en wegen heeft jouw laatste alinea en met name de tweede zin

de doorslag gegeven. Deze tv heeft me van begin afaan niet bevallen. In de winkel was het de tv met het mooiste beeld en de beste geluidsweergave. Eenmaal thuis viel het beeld toch tegen. Na langdurig uitproberen was de instelling voor de beste beeldweergave alle 'toeters en bellen' uit! De wervende verkooppraatjes over Pixel-plus, Dynamic Noise Reduction, Dynamic Contrast, scherpte, kleurverbetering en weet ik wat meer, bleken in de praktijk niet waar te zijn. Elk van deze functies ingeschakeld gaven alleen maar een slechter beeld. Na een paar weken experimenteren zonder dat ik profijt ondervond van al die extra's voelde ik me behoorlijk bekocht. Een tweede nadeel van deze tv was dat bij gebruik van de scart-aansluiting twee verticale donkere banden over het beeld liepen. Eerst verdacht ik mijn

10 jaar oude videorecorder hiervan, maar een nieuwe vertoonde een paar jaar later hetzelfde, evenals een nog later aangeschafte satellietontvanger.

Je begrijpt het waarschijnlijk al: ik ga de beeldbuis niet (laten) vervangen. Er komt gewoon een nieuwe tv. En geen Philips. Van dat merk heb ik tot nu toe 2 apparaten gehad, de 28PW9527/12 en een dvd-recorder DVDR75, en beide apparaten zijn gewoon bagger. En Philips wist dit natuurlijk, anders hadden ze de slogan "Let's make things better" niet bedacht. Maar of ze aan dit voornemen ooit uitvoering hebben gegeven? Ik betwijfel het.

--
Edward
Reply to
Edward

Al die toeters en bellen hebben maar één doel: de tv in de winkel te laten opvallen tussen de andere tv's. Dat doe je door in een lichte omgeving de lichtsterkte omhoog te schroeven, extra contrast te geven etc. Te knallen dus. Hier heb je thuis dus niks aan, dat is dodelijk vermoeiend om naar te kijken.

Waar je op moet letten in de winkel: een evenwichtig en rustig beeld. En dan met alle toeters en bellen uit, indewinkel staan die aan.

Hetzelfde geldt voor audio: ik hoorde een verkoper eens tegen iemand zeggen "hoor eens hoe deze luidsprekers spetteren". Ik kon het niet laten en zei dat luidsprekers niet moeten spetteren maar gewoon weer moeten geven wat je erin stopt. Maar dat was tegen het verkeerde been..

Net als met beeld moet een luidspreker een duidelijk geluid geven, je moet alle instrumenten goed kunnen onderscheiden, en in het stereobeeld kunnen positioneren. Dan zit het wel goed. En net als beeld is een spetterende speaker vermoeiend. Heel dat geknots en gesis heb je snel genoeg van. En alle muziek lijkt dan op mekaar.

P.

Reply to
P.

Dat laatste heb ik in die winkel echt wel uitgeprobeerd voor dat ik de koop sloot. Maak je daarover maar geen zorgen. Dat deed de verkoper overigens wel, want die vond me een verrekt lastige klant.

Er speelt m.i. iets heel anders een rol. In de winkel zie je twintig of meer tv's staan, die je gaat vergelijken. Er is geen tv gelijk, ook al zijn ze van een en het zelfde type. De instellingen en de afregeling zijn nooit helemaal gelijk aan elkaar. Er bestaat ook nog zoiets als tolerantie. In de tijd dat ik die tv kocht, 6 jaar terug, was de enige signaalbron de analoge kabel. In een winkel zal zo'n kabelsysteem bestaan uit een hoeveelheid versterkers en splitters om alle toestellen van signaal te voorzien. Dat antennesignaal is daarmee ook per toestel verschillend. Een objectieve vergelijking tussen de toestellen is dus niet goed mogelijk.

Zet je een tv in je woonkamer, dan heb je geen vergelijkingsmateriaal en ga je strenger letten op wat de verschillende functies als pixel-plus enz. voor effect hebben. Vind ik het beeld beter met of zonder die functie aan? Nog steeds niet objectief omdat dit afhangt van je persoonlijke smaak en hoe kritisch je bent, maar het is wel het beeld waar je jaren tegenaan moet kijken.

Het is dus geen kwestie dat een tv in een winkel met een hoog contrast en helderheid staat ingesteld, maar van beïnvloeding door de aanwezigheid van vergelijkingsmateriaal. Daar zou je zelfs een complottheorie op kunnen loslaten: goedkopere tv's worden in de winkel van een minder goed signaal voorzien zodat de kwaliteit van de duurdere tv's er meer uitspringt. Voor de winkelier betekent dat dan wel een uitvoerige administratie om de juiste tv op de juiste antenneconnector aan te sluiten. En of dat werkelijk effect zal hebben bij een potentiële koper die met 300 euro in zijn hand de winkel binnenstapt? Ik denk dat het tegenovergestelde wordt bereikt: de klant gaat naar een andere winkel waar ze de tv's niet hebben geprepareerd. Geen complot dus, want elke winkelier wil ook best een tv voor 300 euro verkopen.

--
Edward
Reply to
Edward

Ik geloof niet dat een winkelier dingen verkeerd instelt. Ik denk dat de meeste verkopers er te weinig verstand van hebben. In de winkel is het wel altijd flink licht, dus die winkelier moet de lichtsterkte wel opschroeven om flink beeld te hebben.

Die winkelier maakt het niet uit welk toestel jij koopt, maar die fabrikant wel. Dus doen ze er alles aan zodat ze in de winkel knallen vergeleken met andere merken. De tv's worden daarom geleverd met toeters en bellen aan, en jij kunt die thuis uit gaan zetten.

P.

Reply to
P.

Nee de TV wordt in de fabriek standaard ingesteld in Winkelmode. De winkelier pakt hem alleen uit en stelt hem op. Klaar.

Thuis tref je een A4'tje aan in de verpakking waar op staat hoe je hem van Winkelmode naar Thuismode moet omzetten. Dat mag de klant dus doen, zodat de winkelier hier niet mee belast wordt.

Reply to
Rob

Dat deden ze in de jaren '70 al. Voetbalclub AZ werd toen gesponsord door Wastora. Die lokten klanten eerst met folders ('kleuren-tv voor 999 gulden!'). In de winkel stond dat toestel dan iets ontregeld (een beetje naast het kanaal afstellen was toen nog makkelijk...) naast een duurder toestel dat natuurlijk wel goed ingesteld was. Gevolg: klant kocht het duurdere toestel wat hij eigenlijk niet van plan was.

Vandaag de dag hebben we de MediaMarkt die soortgelijke trucs uithaalt (klanten lokken met koopjes met het doel dat ze ook nog duurdere spullen kopen 'omdat ze er toch al zijn'). En de massa trapt er weer in...

groet, Jan.

Reply to
Jan Bredenbeek

Huh wattes?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit is de situatie, in ieder geval bij Philips.

Reply to
Rob

Desondanks lijkt die Panasonic 103-incher niet echt te lopen. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Heb ik nog nooit gezien of van gehoord, zal iets van de laatste jaren zijn? En is dan zeker iets minder ingrijpends dan de demo modes die sommige merken hebben?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

Ja het is in ieder geval de laatste jaren al zo. Niet zo agressief als Piet beschrijft voor Samsung, maar de TV heeft gewoon verschillende standaardinstellingen waaruit je kunt kiezen. Default staat ie op een instelling waarbij hij heel helder is en het contrast heel hoog, dat heet dan "Dynamic" ofzo. En op dat papiertje staat dat je hem beter op "Natural" kunt zetten als ie in een huiskamer moet gaan werken. Dan staan de beginwaarden voor allerlei settings een stuk lager. Uiteraard kun je van daar uit nog steeds alles instellen naar eigen behoefte.

Verder zijn er ook demo modes waarbij de ene helft van het beeld een opgepepte versie van de andere helft is, en daar staat dan een of andere commerciele kreet overheen (bijvoorbeeld "pixel plus" of "dynamic contrast").

Reply to
Rob

Dat is verhelderend. Op de Panasonic tv die ik zaterdag kocht zit bij het allereerste opstarten ook een keuze tussen 'Thuis' en 'Winkel', maar wat het effect daarvan is wordt in de handleiding niet uitgelegd.

--
Edward
Reply to
Edward

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.