batterijen vervangen

Hoi,

vanmorgen verving ik 2 batterijen in een $temperatuur-meet-ding, 2 maal AAA.

Toen kwam ik op een idee: ik vervang er 1 en kijk of ie het dan ook doet. Niet, omgewisselt: wel !

Er zit nu 1 oude en 1 nieuwe in. Vraag is: is dit economisch wel slim ? Gaat de 1 nu niet de andere voeden en kom ik op een moment in de toekomst bedrogen uit door zo een volle batterij te besparen, maar wel dat ik minder lang de temperatuur kan uitlezen.

Of is het op deze manier 'aanvullen' van de energie vanuit milieu-oogpunt juist slim ? Ik hoef nu maar 1 batterij weg te gooien.

Nee, het zijn geen oplaadbare, vergeef me mijn misstap. Ik was vanmorgen nog niet echt wakker toen ik achteloos de rimram in mijn boodschappenkar miktte :-(

Groet, Robert

Reply to
Den Voldere
Loading thread data ...

De batterijen staan in serie. Als het apparaatje stroom afneemt, loopt dus dezelfde stroom door de batterijen. Ze zullen elkaar niet gaan voeden, dat kan alleen als ze parallel staan. Echter, de batterijen hebben allebei dezelfde hoeveelheid energie geleverd en ook degene die nu nog blijkbaar niet helemaal leeg is, zal zo goed als leeg zijn. Twee batterijen zijn nooit exact hetzelfde, een van de twee zal als eerste helemaal leeg zijn maar de ander zal dan nooit veel energie meer bevatten. Wat je gedaan hebt zal geen nadelen hebben maar ik verwacht niet dat je uit de batterij die je nog hebt laten zitten nog veel energie zult halen. Binnenkort zal je kastje het dus weer niet meer doen en moet je toch die andere volle er bij doen. En dan krijg je straks weer het ritueel van uitzoeken welke nog het volste is. In principe ben je inderdaad erg zuinig bezig maar ik verwacht dat de besparing zeer gering zal zijn. Met oplaadbare zul je veel meer besparen.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Ik vrees dat je met oplaadbare niet veel goedkoper bent in dit geval. Veel van dit apparaten zijn zeer energiezuinig, en doen wel een jaar of anderhalf jaar met een setje batterijen. Oplaadbare batterijen (NiMH) zijn ideaal voor als je hoge stroomverbruikers hebt (digitale camera, ed.), maar door de hoge zelfontlading zijn deze wel na een a twee maanden leeg. Dat betekent dus elke twee maanden batterijen opladen. Lijkt me ook niet echt handig....

Reply to
Pasq

Eneloop da's andere poep (rijmen en dichten)

formatting link

Reply to
(on)wijs man

ENELOOP-N_grp_16-1.html

Zeg dat! Die kende ik nog niet. Bedankt voor de link. :-)

Reply to
Pasq

Hoi,

Mjah, ze staan in serie. Als ik dat zo beredeneerd had was ik mogelijk op dit zelfde antwoord gekomen.

Ik ga nu over tot het vervangen van een blokje mobiele energie. Dank voor je verhelderende antwoord.

Groet, Robert

Reply to
Den Voldere

"Den Voldere" schreef in bericht news:he8sro$na3$ snipped-for-privacy@ziemel.erje.net...

Slechts een batterij vervangen is niet goed. De bijna lege batterij zal heel waarschijnlijk gaan lekken, wat mogelijk het einde van het apparaat betekent. Bovendien zijn batterijen bij de aldi goed en goedkoop, niet te vergelijken met durecel, maar als je levensduur en prijs tegen elkaar afzet, goedkoper. Daar de stroom zeer laag is, zou ik ook geen oplaadbare nemen, de zelfontlading is misschien groter dan de afgenomen stroom de spanning is lager, wat mogelijk een onnauwkeurige weer gave tot gevolg kan hebben. Marko.

Reply to
marko

Ik heb een oude cresta Indoor en Outdoor temp meet ding. Het blijkt dat e1n batterij voor indoor is, terwijl de andere voor outdoor is. Die batterijen kunnen dus onafhankelijk vervangen worden.

Enige advies is testen. Werkt de helft met een batterij, dan kun je een batterij vervangen. Zijn beide batterijen nodig, dan altijd samen vervangen.

--
pim.
Reply to
pim

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.