Adapter ipv batterijen

Gerard, Zou je een beschrijving willen geven van de door jou bedoelde zonnecel met accu voor mijn 3V aansluiting van de Alecto weermeter, zodat hij zelfs door mij is te maken? Bedankt Johan

Reply to
Johan
Loading thread data ...

"Johan" wrote: | Gerard, | Zou je een beschrijving willen geven van de door jou bedoelde zonnecel met | accu voor mijn 3V aansluiting van de Alecto weermeter, zodat hij zelfs door | mij is te maken?

Je kunt ook gewoon voor een paar euro zo'n tuinlamp met een LED, zonnecel en accu's halen. Je knipt de LED los zodat de accu's niet zo snel leeglopen, en klaar is je 3V spanningsbron. Ik zou de zonnecel niet pal op de zon richten om de laadstroom te beperken, en daarmee de levensduur van de accu's te vergroten. Het verbruik van je weermeter is immers veel lager dan dat van de LED. Een paar mA bij bewolkt weer lijkt me voldoende om de accu's vol te houden.

--
Dick
Reply to
Dick Streefland

Helaas gaan de accu's in die "paar euro" dingen niet langer dan zo'n 2-3 jaar. Van de regen in de drup dus. En als er sneeuw op de zonnecel komt te liggen is het de grote vraag hoe lang er energie genoeg in de accu's zit om de sensor/zender te laten werken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Piet Beertema wrote: | Helaas gaan de accu's in die "paar euro" dingen niet | langer dan zo'n 2-3 jaar. Van de regen in de drup dus.

Ze gaan niet lang mee omdat elke nacht de accu's helemaal leeggetrokken worden door de LED. Als je die LED loshaalt, en er bovendien voor zorgt dat de laadstroom niet boven enkele mA uitkomt, kunnen die accu's best wel lang mee gaan.

| En als er sneeuw op de zonnecel komt te liggen is het | de grote vraag hoe lang er energie genoeg in de accu's | zit om de sensor/zender te laten werken.

Zonnecel vertikaal zetten dus, of ergens onder hangen. Eventueel kun je hem op zijn kop hangen boven een lichte ondergrond. Je hebt maar een fractie nodig van de energie die normaal nodig is om de LED elke nacht enkele uren te laten branden.

--
Dick
Reply to
Dick Streefland

Mijn ervaring is anders. Ik heb een aantal van deze tuinlampjes verbruikt, en de zonnecel begeeft het i.h.a. het eerst. Verder kan er water in komen, en dan roest de bedrading (kan koper roesten? Kennelijk). Maar de batterijtjes (gewone AA of AAA-cellen) zijn nog steeds in orde.

Reply to
joop g

Zoals je in de reacties die voor de mijne op jouw vraag al hebt kunnen lezen, komt er wel wat bij kijken om het bedr?fszeker te maken. De stroombegrenzing zou je kunnen doen door de spanning van de zonnecellen te begrenzen met een zenerdiode (parallel aan de zonnecellen) en de laadstroom te begrenzen met een serieweerstand. Een laadstroom van c/20 zal voldoende zijn. Het geheel beschermen tegen vochtinwerking kan door het in een UV-bestendige kunststof omhulling in te bouwen.Eventueel kan je daar ook de accucellen meteen in kwijt. Zelf heb ik een zonnecel uit een oude calculator in gebruik om de batterij van een hygro-thermometer op pijl te houden, dit gaat al jaren goed.

Reply to
Gerard

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.