Accu's parallel

Een vraag van een familie lid, waarop ik het antwoord schuldig moest blijven. ( Ik weet nou eenmaal niks van heel veel). Kan ik twee accu's (auto of el fiets ) parallel zetten en gebruiken, zonder problemen te krijgen ? En mogen die dan een verschillend vermogen hebben ? Natuurlijk doen we wel dezelfde spanning !. Hoe gaat 't dan met opladen ? Ghost

Reply to
Ghost
Loading thread data ...

Dat hangt ervan af. Bij lood en lithium mag het eventueel en wordt het ook wel gedaan, maar bij nikkel kom je makkelijker in de problemen.

Als het ideale accu's zijn misschien wel, maar in de praktijk moet je volkomen identieke accu's gebruiken.

Da's ook meteen de reden dat het met nikkel niet werkt, die werken op stroom in plaats van op spanning (ja ja ik weet het, heel erg kort door de bocht).

Zoals normaal.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Ghost" schreef in bericht news:8ce90$4a087dc8$5ed0ad29$ snipped-for-privacy@cache110.multikabel.net...

Accuu's parallel wordt wel gedaan, bijv. in Nicad en li-ion packs Bij loodaccu's wordt het zelden gedaan wegens de (grote) vereffeningstromen die gaan lopen. Dit komt doordat de inwendige weerstand van 2 accu's niet hetzelfde is. Laadtijden voor kleine en grote accu's zijn verschillend, dus dat wordt lastig als ze parallel zitten.

Maurits

Reply to
Maurits

Als dat de reden is zou je NiCd noch Li-ion parallell mogen schakelen, die hebben ook wisselende inwendige weerstanden...

De reden dat er zowel bij Li-ion als bij Pb (lood) geen grote vereffeningsstromen lopen en je die dus redelijk veilig parallell kan gebruiken, is dat de celspanning de laadtoestand zeer nauwkeurig volgt. Klein spanningsverschil -> kleine vereffeningsstroom.

Bij NiCd en NiMH is de samenhang tussen klemspanning en laadtoestand veel subtieler en gaan er juist makkelijker vervelende stromen lopen, zeker als er 1 cel een beetje krakkemikkig is.

Als ik het zo uit de losse pols beredeneer, is het tempo van de langzaamste accu automatisch bepalend: de klemspanning zal immers niet sneller kunnen stijgen (tenzij je met heel grote stromen aan het laden bent wellicht).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zelfde merk en type , en indien mogelijk zelfde leeftijd.

Reden, een sleche(chinese of oude) accu neemt de nieuwe

mee het graf in, als hij kapot gaat.

En als merk/type verschilt, dan verschilt ook de laadspanning, vooral bij gel types versus gewone accus. Ook de plaatsamenstelling beinvloedt de laad/werk spanning. Daardoor wordt maar een van de twee accu's goed geladen/ontladen.

Tenslotte, als een cel overlijdt in de oude/slechte accu, dan probeert de goeie hem te laden, wat niet lukt, en eindigt met twee lege accu's.

Reply to
Sjouke Burry

Die accupacs van mij (oa. HP, Sennheiser en Fluke) hebben meerdere aansluitingen en blijkbaar houdt de ingebouwde elektronica die laadstroom van de parallel geschakelde cellen gescheiden (kan met 1 diode per cel)

Meen dat er in die Dell (Sony) accupack van 19V 3 A ook cellen parallel zaten. (Li-ion)

Maar als je 2 geladen accu's ineens parallel zet gaat er wel stroom lopen.

Yep, ompoling bijv. de + wordt - of vice versa

Tja, uitgaande dat beide accu's leeg zijn en dan pas parallel worden gezet, zal de grootste accu de laagste Ri hebben daar zal dan meer stroom lopen.

(laden) In die Fluke lader zit een print vol elektronica dus echt eenvoudig is het niet. Maar Elektuur heeft ook wel eens een slimme lader ontworpen voor de gangbare moderne accu's. Voor mijn cheapo losse celletjes voor in de fietslamp, BT muis en afstandsbediening gebruik een Hema lader....

Maurits

Reply to
Maurits

Als de cel kortgesloten is wel, maar cellen gaan ook wel eens open/hoogohmig (vaker zelfs?). Dat is geen enkel probleem, behalve dat je capaciteit nog maar de helft is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat voor soort packs? NiCd? Dan zijn er in elk geval wel speciale maatregelen nodig, maar serieschakeling is daarbij veel gebruikelijker (met zijn eigen problemen, maar je moet toch wat).

Klopt, Li-ion mag vrijwel zonder meer parallell (liefst wel per cel beveiligd). Net als lood.

Niet als ze allebei ongeveer evenveel geladen zijn. Bij enkele honderden millivolts spanningsverschil lukt het al niet echt meer om gigantische vereffeningsstromen te laten lopen.

Dat lukt je alleen bij serieschakeling. Hoewel dat de best bruikbare manier is voor nikkelcellen is het inderdaad niet echt foolproof, met wat jij hier beschrijft als meest voorkomende probleem.

Hoeft niet leeg, mag ook even vol zijn (klemspanning moet practisch hetzelfde zijn, even meten dus).

Maar wat voor type cellen? Ook bij een enkele cel is laden niet triviaal als je hem zo lang mogelijk wilt laten leven. Dan maakt de hoeveelheid electronica niet eens zoveel uit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De lader

formatting link
met lamp voor 'vol' indicatie. Het pack heeft 6 Ni-Cd cellen in serie, latere types hebben Nickel metal hydride. Pack heeft 4 kontakten. Dus parallelschakelen is hier geen issue....

Maurits

Reply to
Maurits

Ik dacht al dat het wel serieschakeling zou zijn. 2 contacten voor de + en

- en de 2 overige voor een simpele temperatuursensor, vermoed ik.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja,

Nee.

En mogen die dan een verschillend vermogen hebben ?

Ja.

Mis.

--
Groet, salut, Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

De dynamo in mijn auto laadt de accu op tot 14,4 Volt, dat wordt door de spanningsregelaar bepaald. Of er nu een accu van 50 Ah of 100 Ah in zit, in beide gevallen is die spanning hetzelfde. Waarom zou er dan iets fout gaan bij het opladen als de accu's parallel geladen worden?

Reply to
Gerard

Een loodaccu laad je tot een spanning, en dan kan er bij 2 accu's parallel geen probleem ontstaan. Echter: je kunt voordat je parallel schakelt beter de niveau's nivelleren. Als het kleine accus zijn met een lamp. Grote accus'gaat al goed meteen paar goedkope (chinese) startkabels. Die dingen hebben zo'n hoge weerstand of verzadiging (er zit gewoon veel te weinig koper in) dat er al zeker niet meer dan 50A doorheen kan. En dan zijn die accu's snel gelijk aan spanning. Let wel op: geen goede kabels gebruiken!

Het echte nadeel zie je pas als je sterke stroomafname hebt. De beste accu levert dan de meeste stroom, en die andere accu laadt daarna in feite die goede accu langzamer weer op. Dit geeft rendementsverlies, en een maximale stroom die eigenlijk die van 1 accu is. Maar het kan zeker wel.

14,4 Volt is overigen wel hoog, en zie je vaak in moderene auto's. De nieuwste accus kunnen dit prima aan. Oudere loodaccus moeten met 13,8 Volt geladen worden. Dan zijn ze ca 90% vol. Hoger kunnen die eerder gaan gassen.

P.

Reply to
P.

Dynamo??

Reply to
Alain Beguin

Ja.

P.

Reply to
P.

Ja.

P.

Reply to
P.

Serieus, ik wist niet dat het nog bestond. Hoeveel jaren hebben de auto's nu al een alternator? Of begrijp ik het verkeerd?

mvg,

--
www.alain-beguin.be
Reply to
Alain Beguin

Alain Beguin microgolfde op 13/05/2009, zo rond 18:22:00, dit culiterair griezelverhaal:

't Is misschien een oude Amerikaan? (Die auto he)

--
1099 De Hongaar is veel te lui om zich te vervelen.
Reply to
Murkha

Al jaaaarenlang hebben auto's een AC dynamo met diode-gelijkrichtbrug en spanningsregelaar. Meestal zit alles in de dynamo ingebouwd. Hoeft echter niet.

Heel vroeger waren er nog gelijkstroomdynamo's met koolbostels.

P.

Reply to
P.

In het spraakgebruik is een alternator ongeacht de technische verschillen ook een dynamo, in het Nederlandse Nederlands in elk geval wel, het kan zijn dat jullie er wat nauwkeuriger mee omspringen ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.