Accu MP3-speler

Hallo elektronici, ik heb weer eens een klein probleempje. Enige tijd geleden kocht ik voor mijn vriendin een MP3-speler. Niet de allergoedkoopste, maar deze koos ik juist vanwege de mogelijkheid om ook OGG-bestanden af te spelen en omdat het ding een speelduur van 13 uur zou hebben. De batterij is ingebouwd, wordt opgeladen als het dingetje aan een USB-poort hangt. Merk van het apparaatje en waar ik het gekocht noem ik nog even niet, het gaat me er namelijk niet om een bedrijf "zwart" te maken.

Echter: de speelduur valt dramatisch tegen. In plaats van 13 uur zouden we ook 10 of 9 uur wel redelijk hebben gevonden. Maar meestal houdt het muziekfeest al na zes uur op. Ongeveer de helft van de geadverteerde speeltijd dus.

Contact opgenomen met het verkopende bedrijf. In eerste instantie werd ik verwezen naar de website van de fabrikant. Waarom was me niet duidelijk, en ik heb ze *dat* dan ook duidelijk gemaakt. Vervolgens krijg ik als antwoord dat:

"De informatie die op onze site staat klopt volledig. De capaciteit van de accu zoals deze aangegeven is dan ook juist.

Het gaat om een vermogen dat getest wordt tijdens continu verbruik. De speler kan tot 13 uur aaneengesloten spelen. In en uitschakelen heeft veel invloed op de capaciteit van de accu."

Let wel: ik had nog niet beweerd dat de informatie op hun site niet klopt, alleen dat het apparaatje die gegeven speelduur niet haalt. Het kan immers ook een defect zijn.

Maar het antwoord roept toch ook wel vragen op. Bijvoorbeeld, waarom ze dat niet meteen vermelden. En is dat wel waar, dat in- en uitschakelen van een MP3-spelertje invloed heeft op de capaciteit van de accu? Die capaciteit is altijd hetzelfde, lijkt me. Ook zie ik niet in hoe in- en uitschakelen van een speler de batterij sneller zou uitputten. Het is immers niet alsof er elke keer een elektromotor op toeren moet worden gebracht ofzo.

Of klets ik nu uit mijn nek?

(overigens ga ik het morgen eens proberen: 's ochtends aanzetten op een zeker tijdstip en dan kijken hoe lang het duurt)

Laatste vraag die bij me opkwam is deze: kan de gebruikte hoofdtelefoon invloed hebben op het stroomgebruik en daarmee de levensduur van de ingebouwde batterij? We gebruiken het ding namelijk niet met de meegeleverde "dopjes" die bij mijn vriendin steeds uit haar oren vallen, maar met een "ouderwets" hoofdtelefoontje met zo'n metalen beugeltje over het hoofd.

Als het dat ook niet is, dan ga ik een boze brief schrijven. Dan nemen ze het ding maar terug.

Reply to
nmp
Loading thread data ...

Geen enkele fabrikant geeft een te korte tijd op...

Ik denk dat de achtergrondverlichting tijdens opstarten aangaat? Of je rekent de tijd dat het apparaat aanstaat en niet speelt niet mee?

Achtergrondverlichting verbruikt veel stroom.

Het gaat hier eigenlijk om het rendement van de hoofdtelefoon. Zo'n ouderwetse laagohmige zou best wel eens een laag rendement kunnen hebben. Ligt aan het apparaat. Probeer beide eens uit? Maar dan wel bij ongeveer hetzelfde volume.

Succes.

Pieter

Reply to
P.

Ja, dat snap ik ook wel :)

Maar men zou bijvoorbeeld een maximale tijd kunnen vermelden en een tijd "bij normaal gebruik".

Ja, dat is niet te voorkomen. Maar als dat maar twee of drie keer gebeurt, en dan na 3 seconden weer uitgaat, dan hoeft dat nog niet tot 6 uur minder speeltijd te leiden lijkt me?

Nee. Als het ding aanstaat, dan speelt het. Zo simpel is het wel.

[]

Okee. Voor mijn proefneming wil ik het ook wel proberen zònder hoofdtelefoon. Zou dat dan nog iets kunnen uitmaken?

Dat zullen we misschien nodig hebben.

Reply to
nmp

"nmp" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@is.invalid...

Ik ben benieuwd of het hier om een apparaatje van Packard Bell gaat ;-).

De accu die er in zit, is dat een Li-ion of een NiMH? Ik weet wel dat een NiCd in het begin altijd minder lang meegaat, die moeten eerst "inlopen" zal ik maar zeggen. Vooral bij mijn accuboormachientje was dat heel duidelijk te merken. Toen ik de accu een keer of vijf had opgebruikt en weer opgeladen, ging hij veel langer mee dan toen hij net nieuw was. Ik weet niet of dat geldt voor de modernere typen die ik hierboven noemde, Li-ion en NiMH bedoel ik maar ik kan me voorstellen dat het daarbij ook in meer (NiMH) of mindere (Li-ion) mate zal gelden.

Waarom in- en uitschakelen zoveel invloed heeft op hoe lang de accu meegaat, weet ik ook niet. Die verlichting zou wel kunnen, maar als het dan uiteindelijk nog maar om een paar keer gaat en hij dan na enkele seconden uitgaat, dan lijkt me dat toch iets overdreven. Als er een harddiskje inzit, dan gaat het wel om een elektromotortje dat aangezet wordt! Mogelijk gaat hij bij aanzetten eerst alle directories inlezen en zet hij een paar liedjes vast in zijn geheugen, om daarna de hd uit te schakelen. Dat zal wel een hoop verschil maken.

Veel succes!

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Nou vooruit dan. Nee, het is een Samsung.

Li-polymer, staat op de verpakking.

Dat zou inmiddels dan wel gebeurd moeten zijn, we hebben het ding nu circa een maand. Laden hem ook niet zomaar op maar wachten netjes tot het ding vanzelf is uitgeschakeld vanwege "low battery".

Right.

Is geen sprake van, het is een gewoon een USB stick. Solid state, noemen elektronici dat geloof ik.

Reply to
nmp

The LiPolymer battery differs from Li-Ion batteries in the type of electrolyte used. The polymer electrolyte looks like a plastic-film that doesn't really conduct electricity. It does, however, enable ions to be exchanged. The advantages of LiPolymer batteries remain in the fact that they are 'dry' (as opposed to the electrolyte soaked porus seperator of Li-Ion batteries), are simple to fabricate, rugged and allow very thin profiles.

Advantages:

a.. Very slim profile - It's possible to get batteries as thin as Credit Cards b.. Lightwieght - The design allows packaging that will not usually involve metal outer shells c.. Improved Safety - More resistant to overcharging. Will not have any leakage Disadvantages:

a.. Low energy density and cycle count compared to Li-Ion b.. Expensive to manufacture

Dat laatste is niet nodig, wordt, zelfs afgeraden. Every deep discharge cycle decreases their capacity also. !!!!! http://66.249.93.104/search?q=cache:RhUjs0-qbwEJ:

formatting link
Doet deze link het niet, search dan met Google op: "How to rebuild a Li-Ion battery pack" en probeer "cache", want de site zelf lijkt niet te werken.

Hal.

Reply to
Hal

Hoi,

nmp wrote:

Je hebt al wat goede reacties gehad, maar ik denk dat die mbt. de hoofdtelefoon wel eens de juiste kan zijn, meet de impedantie eens na met de multimeter op de stekker en vergelijk met originele, bij een' lagere impedantie snel gezegd (en goede benadering) verdubbeling van het geleverde vermogen bij max. volume (en kan dan zachter klinken dan origineel), de impedantie zal een 32 ohm zijn, vaak de standaard (gewoon met de multimeter op ohm stand meten). Verder kan het nog zijn dat de levenduur geldt als er wav'jes op je speler staan, dan hoeft er bij het afspelen minder/helemaal niet "gehakt"/gerekend te worden en zal ie flink zuiniger zijn, speel je alleen dat speciale formaat ?, misschien flink rekenintensiever in vergelijking met standaard mp3 codering. Mogelijk scheelt het niet met VBR coderen ook, maar alleen met vaste bitrate, lijkt me snel gezien ook een flinke toename in benodigde rekenkracht in de mp3 decoder (techniek/bewerking theoretisch overigens volledig vast/voorgeschreven, er kan niet op bezuinigd worden, al schijnt het in ieder geval bij enkele software mp3 spelers voor de pc wel eens te gebeuren/gebeurde ooit (tegenwoordig is de bewerking relatief weinig inspannend voor pc's, maar een pentium-1 120 bijvoorbeeld heeft nog een flinke kluif aan normaal/juist mp3 afspelen, maar zaker vanaf de p1-120 kan het gewoon continu goed), kijk eens naar welke formaten je voor de test gebruikt (dat de akkuduur met wav'jes gemeten werd voor de specs zou wat flauw zijn......., maar kijk eens of er staat "met .mp3, vaste (lage) bitrate, oid.").

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Hoi,

Bart Jorritsma wrote:

Ik bedoel evenredige toename geleverd vermnogen, dus van 32 ohm origineel naar 8 ohm van de oude hoofdtelefoon theoretisch een toename van een factor 4 in het uitgangsvermogen (al zal de versterker ook wat eerder clippen en de 4 niet (helemaal) gehaald worden), verder wordt de eindtrap soms gevoed door een DC/DC converter die niet een oneindig hoog rendement heeft, dus meer ook meer verliezen daarin bij het hogere vermogen (al zitten die li akku's vaak wel hoog in spanning, speelt meer bij die spelertjes op een enkele nimh/nicd potloodcel die dan tot een 1V goed moeten kunnen werken).

Bart

(en kan dan zachter klinken dan

Reply to
Bart Jorritsma

"nmp" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@is.invalid...

Dat zijn inderdaad niet de goedkoopste die er zijn. Heb je al eens gekeken op een site als

formatting link
of er daar misschien mensen zijn met soortgelijke ervaringen?

Aha, ik had al een beetje zo'n vermoeden omdat hij er vast in zit en je via USB oplaadt. De andere types accu's worden meestal gebruikt in de vorm van een batterijtje dat je zelf ook kunt verwisselen.

Inderdaad, dan had die verbetering nu toch op al opgetreden moeten zijn. Voor zover dat uberhaupt al voor dit type accu geldt (ik zie juist op dit moment op de achtergrond dat Hal een interessante link heeft gepost).

Tja, dan weet ik het ook niet meer. Ik zie dat Bart je ook nog wat goede suggesties heeft gegeven, o.a. een bevestiging van wat Pieter al zei. Je zou het inderdaad eens kunnen proberen met het originele hoofdtelefoontje. Kan ook nog zijn dat het type mp3-tje een rol speelt of dat men inderdaad van wavjes uitgaat waarbij niet gerekend hoeft te worden zoals Bart zei. Kun je allemaal nog eens mee experimenteren. Wel vervelend hoor, heb je al niet te zeer op de centen gelet om iets echt goeds te hebben en dan valt het zo tegen (vandaag-de-dag ben ik al heel blij als iets blijkt te werken als ik het nieuw uit de doos heb gehaald :-( ).

Succes! Rene

Reply to
Rene

Als de logica in het ding erg efficient is, dan gaat het merendeel van het baterrij vermogen in de audio zitten. Dus hard spelen of met een koptelefoon met lagere impedantie (= meer stroom) kost batterijtijd. Proberen zonder aangesloten telefoon lijkt me inderdaad een erg goede test.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Bedankt, ik ga nog eens e.e.a. proberen.

Reply to
nmp

Hmmm, dat ga ik vanavond eens proberen. Ik heb wel een multimeter, maar gebruik dat meestal alleen om penlite batterijen te testen, voltages op flitsers e.d.

Dus dit is iets nieuws voor mij, moet ik even op puzzelen :) (zal wel lukken, hoor)

We spelen nu een mengsel van MP3 en OGG, de laatste is dacht ik niet erg veel rekenintensiever.

Ja, leuk... dus niet. :(

Ik neem haast alles op op hoge kwaliteit, als dat het probleem zou zijn dan vind ik dat wel triest. Dan zou ik weer alles moeten hercoderen voordat ik het op dat ding zet.

Gaan we doen.

Nee, dat staat er zo niet bij. En als dit inderdaad het probleem is dan vind ik het erger dan flauw, het lijkt dan meer op bedrog.

Ik had voor de aanschaf wel diverse reviews e.d. gelezen, en overal werd juist de levensduur van de (kleine) ingebouwde batterij geprezen. Dus ik blijf me toch afvragen of ik een rot exemplaar heb (en dan vind ik dat ik gewoon garantie mag claimen) of dat al die reviewers alleen maar de specs van de fabrikant overschrijven, of zelf alleen naar 96 kbps CBR MP3-tjes luisteren...

Reply to
nmp

Nee, ik had wel op diverse Engelstalige sites gekeken (reviews). Maar die Kieskeurig zal ik ook eens bezoeken.

[]

Het dingetje valt in het gebruik juist helemaal niet zo tegen. Voelt degelijk aan, ziet er gelikt en netjes afgewerkt uit, geluidskwaliteit is goed, mooi klein display met keurige informatie. Géén toeters en bellen en ellenlange menu's, maar precies de functionaliteit die we wilden.

Alleen die batterij, da's een echte domper...

Reply to
nmp

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.