Aantal graden C/watt bepalen van koelplaat.

Ik heb een bestaande koelplaat (geen standaard type of afmetingen) Die ik wil gaan gebruiken. Daarom zou ik willen weten of er software bestaat waarin je bijvoorbeeld de oppervlakte invoerd en die dan uitrekent wat de "koel" kapaciteit is in graden C /Watt bij een bepaalde omgevingstemperatuur.

Of wie weet een andere methode om zoiets te bepalen?

bvbd

Reply to
(on)wijs man
Loading thread data ...

"(on)wijs man" schreef in bericht news:4a94003f$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Even voor de vuist weg. 2mW/graad/cm^2 voor verticaal opgesteld aluminium of koper.

Hans

Reply to
J.T. van Es

de

Dag (on)wijs man,

Als grove indicatie heb ik wel eens gezien: Rth =3D 50/(sqrt(A)) A in cm^2, maar ik vertrouw daar niet op. Als je het echt wilt weten voor jouw situatie, moet je meten in een opstelling die het meest overeenkomt met de uiteindelijke gebruikssituatie.

Aan meten zitten wel haken en ogen. De uitdaging zit in de plaatsing van de temperatuursensor. Als je een heel dun koelplaatje hebt, heb je reeds een temperatuursprong over de plek waar de transistor gemonteerd zit, en de sensor die je er direct naast plaatst. Heb je een dikke koelplaat, dan is de temperatuur van de heatsink vlak naast de transistor aardig gelijk aan de temperatuur van de heatsink direct onder de transistor (of FET, dikke weerstand, etc). Ik ga ervan uit dat de koelplaat zich in lucht bevindt.

Als sensor zou je een miniatuur NTC kunnen gebruiken waar je de R(T) formule (of tabel) van hebt (met epoxy vastlijmen of klemmen tegen de koelplaat met veel vet eromheen). Eventueel een beetje thermisch isoleren van de omgeving met een klein stukje schuim. Wellicht heb je een thermometer die je goed thermisch contact met de koelplaat kunt laten maken.

Een andere optie is een transistor waar je een klein stroompje door laat lopen, je meet de basis-emitterspanning. Als je dit kalibreert op twee temperaturen zul je bij een transistor (basis aan collector) aardig op 2mV/K uitkomen. Als warmtebron kun je van alles gebruiken, zolang je spanning en stroom maar in de hand hebt.

De thermische weerstand volgt uit de verhouding tussen de temperatuurstijging en het toegevoerd vermogen in W.

Als je Rth(hs-a) weet, is de volgende stap het bepalen van Rth(c-hs)=85.

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link
het adres is OK, maar dan wel zonder abc.

Reply to
Wimpie

Dank voor je reaktie. Er zitten een aantal (14) lamellen op van de afmetingen 4,5x9cm (40,5cm2) moet je dat dan weer x2 doen? (ivm links/rechts) Dus 81 cm2 komt dan neer op 0,162watt/graad. Stook ik daar 5 watt elektrisch vermogen op weg dan zal die lamel 31,8 graden in temperatuur stijgen, als de omgeving 25 graden is zal dit plaatje dus 56,8 graden worden. zoiets?

Reply to
(on)wijs man

Als je weet uit welk apparaat de koelplaat komt, want ik neem dat dat je 'm uit een 'sloper' hebt, dan kun je wellicht nagaan of je schema's kunt vinden hiervan, waar dan wellicht opstaat hoeveel hij koelt. Als dat niet aanwezig is dan zul je inderdaad de koeling moeten nameten. Denk dat je iets van een temperatuurmeting moet doen waarbij je eerst geen koeling hebt bij een bepaald vermogen en dan daarna de meting herhalen met het koellichaam gemonteerd. Het verschil in temperatuur is dan maatgevend voor de koelcapaciteit. De montage van het verwarmend element op het koellichaam moet wel goed zijn, anders is je meting niet betrouwbaar. De temperatuur meet je direct op het verwarmend element en de montage moet bij beide metingen gelijk zijn uiteraard.

Wellicht handig om een verschillend aantal metingen te doen met verschillende vermogens om de betrouwbaarbeid van de metingen te verhogen.

Hopelijk heb je hier wat aan.

-- Mvg, Arlé

Reply to
Arlé Mooldijk

"(on)wijs man" schreef in bericht news:4a94003f$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

formatting link

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Ja. Het gaat om het oppervlak dat aan de lucht is blootgesteld. Deze link

formatting link
geeft ook veel info over heatsinks van Assmann. Dan kun je kijken welke heatsink op de jouwe lijkt.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Hij komt uit deze audio versterker

formatting link
Die kon leveren continue 2x 110watt sinus in 8 ohm. Het vermogen aan de luidspreker is naturlijk niet het in warmte omgezette vermogen. De koelplaat wil ik gebruiken voor een voeding en dat is vaak wel echt continue vermogen ik kan het audio vermogen niet zomaar overnemen.

Reply to
(on)wijs man

Daar ga ik eens mee aan de slag bedankt!

Reply to
(on)wijs man

Bedankt voor je reaktie. Helaas hij zit er natuurlijk niet bij hij komt uit de tijd dat er nog geen standaarden waren op dit gebied. :-(

Reply to
(on)wijs man

Hierbij soms?

formatting link

Hans

Reply to
J.T. van Es

helaas nee.. ook niet. Hij komt uit deze kenwood audio versterker

formatting link

Reply to
(on)wijs man

Een gokje. 0,8K/W. Doordat de bodem nogal dun is is de warmte spreiding slecht.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Als kenwood zegt dat het 110 Watt sinus vermogen is, dan was dat ook zo (ex kenwood reperateur). Het zal hoogst waarschijnlijk een klasse AB versterker zijn. Ruststroom ca. 25 ma. Van zo een klase AB eindtrap is het rendement ca. 70%. Er gaat dan ook 110 * 30/70 = 47 watt in de koeling zitten. Heb je een koelplaat voor 2 transistors dan kan die ene ca. 50 watt aan. Heb je aparte koelplaten per transistor dan kunnen ze 25 watt dissipieren.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

HEt is helemaal afhankelijk van de dikte, vorm etc. Moeilijk te zeggen. De enige goede methode is meten.

P.

Reply to
P.

Op onderstaande link vind je wat meer info over o.a. het meten:

formatting link

Voor een ruwe berekening kun je hier eens kijken:

formatting link

Als je de oppervlakte al weet komt het dus neer op dat de thermische weerstand dus ongeveer 50/wortel(oppervlakte in cm^2) is.

Maar zoals gezegd, vorm, plaatsing, luchtstroom zijn van grote invloed, dus voor een exacte waarde moet je echt meten.

En de thermische weerstand (K/W) is niet afhankelijk van omgevingstemperatuur.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

QOTD:
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

Dag (on)wijs man,

Jouw transistor lijkt in een TO220 behuizing te zitten. Je zult er waarschijnlijk ook elektrische isolatie tussen doen. Dat plaatje wat je daarvoor gebruikt zal in orde van 1 C/W thermische weerstand hebben. De thermische weerstand daarvan kun je gelijk meemeten door in plaats van op de heatsink op de tab van de transistor te meten. Je krijgt dan een goede indruk van de transistor case temperature. Aan de hand van de dissipatie en Rth(J-case) kun je dan de junction temperature van de transistor chip bepalen.

Als je van plan bent om die voeding langdurig te gebruiken op zijn ongunstigste punt, test dan wel lekker lang. Het kan enige tijd duren voordat de eindtemperatuur bereikt wordt (zeker als dicht bij de koelplaat ook de nettransformator zit).

met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

Reply to
Wimpie

De eindtransistoren zaten verdeeld over de hele breedte dus zo werd er aan warmtespreiding gedaan. Volgens:

formatting link
kom ik op 0,57K/W. De "bodem" is 3,6mm dik. Het was meen ik een classe-A versterker 2x 110 watt in 8 ohm. Als ik het me goed herinner wordt bij classe-A ook zoveel vermogen in de eindtransistoren gedissipieerd als dat er geleverd kan worden aan de speakers. In dit geval gaat dat denk ik niet op omdat de koelplaat dan ongeveer 125 graden zou worden.

Reply to
(on)wijs man

Dat staat nog niet vast. Je moet iets langer wachten na deze link :-)

formatting link
dan zie je niet de TO220 transistor in dat uitgeslepen gat. maar iets lager de grote foto van de gehele versterker met koelplaat. Ik ga meerdere transistoren gebruiken ontkoppeld met weerstanden van 0,22 ohm.

Reply to
(on)wijs man

Nee, volgens het aangehaalde artikel een klasse G.

Der KA-990V ist so eine Art Class-G-Verstärker, (->Wikipedia) d.h. eine Endstufe im AB-Betrieb, bei der die Versorgungsspannungen in Abhängigkeit von der Eingangssignalamplitude zwischen +/-35V und +/-67V umgeschaltet wird, um die Verluste durch den Ruhestrom klein zu halten.

Bij klasse A is er een constant vermogen. Geen uitsturing dan al het vermogen in de transistor. Volle uitsturing dan al het vermogen naar de output.

Bovendien zou er per eindtrap maar een transistor zijn. Afgezien van parallel schakelingen. Je ziet met veel moeite 4 grote zwarte blokjes.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.