Aansturing vloerverwarmings pomp (energiezuinig)

De vloerverwarmings pomp draait bij veel CV installaties 24 uur per etmaal en dus ook als het niet zinvol is om het inmiddels koude water te laten circuleren of als er niet gestookt wordt. De (mijn) ketel heeft geen "aansluiting" voor een vloerverwarmingspomp voor zover dat al bestaat. Ik weet dat er kant en klare apparaatjes te koop zijn die dit doen. Een leverancier van zo'n ding raadde me aan om het niet te kopen omdat het niet naar behoren werkte en ook wel erg duur was.(150 euro) Dat app. werkte op de veschiltemperatuur tussen het aanvoer en retourwater uit de vloerverwarming. Ik wil de pomp laten aansturen door een schakeling die de pomp alleen laat draaien als het nuttig is. ik denk daarbij aan:

  1. De vloerverwarmingspomp laten meelopen met de ketelpomp. (nadeel is dat hij ook draait als er warm water wordt afgenomen)

  1. D.m.v. een thermische voeler op de aanvoerleiding nabij de vloerverwarmingsunit. Die er bijvoorbeeld voor zorgt dat de pomp draait als het aanvoerwater warmer is dan, gokje, 35graden.

  2. Aansturen via de kamerthermostaat, met naloopvertraging. (instelbaar, 10 min of zo) op de pomp.

De aansturing van de pomp gaat gebeuren met een solid state relais die schakelt in de nuldoorgang en tevens zorgt voor de galvanische scheiding met het lichtnet. Dit "relais" is aanstuurbaar met een spanning van 3 t/m 32 volt DC. Het ketelthermostaatcircuit is 24 volt AC dus (in situatie3) nog wel even gelijkrichten, geen probleem.

Ik heb wat vragen en ben benieuwd hoe anderen erover denken.

Wat is de meest gebruikte (energiezuinige) manier? Bij wie is e.e.a. op een andere wijze gedaan en hoe? Wie heeft ideen hoe het misschien ook nog verwezelijkt kan worden.

Met vriendelijke groeten,

A.Stolwijk

Reply to
A.Stolwijk
Loading thread data ...

"A.Stolwijk" schreef in bericht news:434adfc2$0$77843$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

De meeste installaties doen dat tegenwoordig dus niet meer, misschien eens aan een moderne ketel denken? Grtz, Guppie

Reply to
Poecilia Reticulata

De ketel is nog geen jaar oud (HR vaillant) dus jou advies kan ik niets mee. Met vriendelijk groet,

A.Stolwijk

"Poecilia Reticulata" schreef in bericht news:434ae25f$0$37682$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Reply to
A.Stolwijk

"A.Stolwijk" schreef in bericht news:434ae471$0$76334$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Een HR vaillant draait geen 24 u per dag, dus als die van jou dat wel doet, dan moet je er een monteur naar laten kijken Grtz, Guppie (ook met een HR vaillant)

Reply to
Poecilia Reticulata

In the obscure news:434ae868$0$50623$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl, Someone calling himself Poecilia Reticulata suspiciously hiding as uttered:

Hij heeft het niet over de pomp van de ketel, maar over die van de vloerverwarmingsunit. En die draaien heel vaak permanent.

-- Femme Verbeek

Reply to
Femme Verbeek

In the obscure news:434adfc2$0$77843$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl, Someone calling himself A.Stolwijk suspiciously hiding as uttered:

Dit heb ik gedaan en het werkt, maar de vloer voelt nu wel wat kouder aan. Eigenlijk zou er een naloop op moeten. Nadeel is juist een voordeel, omdat op die manier de vloerverwarmingspomp s'zomers ook dagelijks even draait tijdens het douchen. In de keuken heb ik een close in boiler dus hij draait niet op tapwater.

-- Femme Verbeek

Reply to
Femme Verbeek

"A.Stolwijk" schreef in bericht news:434adfc2$0$77843$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

CV-pompschakelaars waren zo'n vijftien à twintig jaar geleden nogal in de mode. Die dingen schakelde de hele ketel aan of uit. Dat moest wel want in een ketel mag je niks aansluiten of wijzigen. Met een moderne ketel zou ik dat maar niet proberen, zeker niet als hij ook de warmwatervoorziening verzorgt. Ik neem dan ook aan dat de vloerverwarmingspomp buiten de ketel zit en apart aan- en uitgezet kan worden.

De pomp moet daaien onder de volgende omstandigheden:

- Er is warmte gevraagd (kamerthermostaat)

- en er is warmte beschikbaar (ketel is aan of temperatuursensor)

- of tot een vijf á vijftien minuten nadat aan vorige voorwaarden niet meer wordt voldaan

- of als de pomp gedurende vierentwintig uur helemaal niet heeft gedraaid.

Het hangt een beetje van het gebruikte type kamerthermostyaat af hoe je kunt zien of er al dan niet warmte wordt gevraagd. De oude Honeywells hadden een eenvoudig bimataaltje met een kwikschakelaar. Hoewel nieuwere thermostaten vaak veel ingewikkelder zijn, geven ze meestal nog steeds met twee draadjes door of er al dan niet warmte wordt gevraagd. Het moet met een voltmeter niet al te moeilijk zijn om erachter te komen hoe je de toestand van de thermostaat kunt uitlezen. Die eerder genoemde Honeywell kon met een optocoupler worden "uitgelezen".

Voor het vaststellen van beschikbaarheid kun je het best naar de hoofdpomp van de ketel kijken, maar... dan moet je dus in de ketel gaan knutselen en dat is nu weer niet aan te raden. Een andere mogelijkheid is het vergelijken van de temperatuur van ingaand - en uitkomend water. Twee NTC's, een comparator en nog wat spul doen dit makkelijk.

Een vierentwintiguurstimer is mogelijk nog de lastigste. Soms wordt die gemaakt door de netfrequentie te delen. In genoemde CV-pompschakelaars werd voor dat doel ook vaak een CMOS ripple counter gebruikt, zoals de CD4060. Andere ontwerpers vonde een kwartiertje per week draaien wel voldoende zoadat je een weekklok nodig had.

Een timer voor vijf á vijtien minuten is ook wel te vinden. Voor de klassieke 555 is een tijd van meer dan een minuut al snel wat te lang. Maar er zijn op het net heel wat timerschakelingen te vinden die er geen moeite mee hebben. Een CD4060 bijvoorbeeld haalt dat kwartier zonder veel moeite.

Alles bij elkaar heb je toch gauw een aardige print vol elektronica. Tegenwoordig wordt voor dit soort toepassingen daarom al snel naar een microcontroler gegrepen. Eén digitale ingang is geen probleem (kamerthermostaat), er zijn micro's met een comparator of zelf AD-omzetters aan boord en tellen kunnen ze desnoods van een paar miliseconden tot enige jaren. Maar tja, ze moeten wel geprogrammeerd worden.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Eigenlijk zou er

s'zomers ook

Een vloerverwarming koelt heel gouw af als je hem uit gaat schakelen, om die reden laten ze de pomp ook door draaien.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

Kijk ook eens naar de discussie van 27 september j.l. gestart door Leo op nl.doe-het-zelf.

--
Met vriendelijke groet,
Jos Bronkhorst (e-mailadres: josbronkhorst AT hetnet DOT nl)
Reply to
«Jos»

Het heeft weinig zin om koud water rond te pompen.

Reply to
Rob

"A.Stolwijk" schreef in bericht news:434adfc2$0$77843$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Misschien is de hier gebruikte schakeling een idee?

formatting link

Reply to
Rob

Maar hij heeft geen koud water rond te pompen zie kopie, en leer eens lezen. >>>Dit heb ik gedaan en het werkt, maar de vloer voelt nu wel wat kouder >>>aan. Eigenlijk zou er >>>een naloop op moeten.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

"A.Stolwijk" schreef in bericht news:434adfc2$0$77843$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Dag heer Stolwijk

Ik heb een Elro KT100 kamerthermostaat (paar tientjes kost ie) hiervoor aangepast: De temperatuursensor op de aanvoerleiding gemonteerd en het relais gebruikt in de stroomkring van de cv-pomp. De 'Comfort'temperatuur op 28 graden gezet, dus als de aanvoertemperatuur 28 graden is, slaat de pomp van de vloerverwarming aan; daaronder weer uit. Geprogrammeerd op de thermostaat dat van 13.00 uur tot 14.00 uur de nachttemperatuur (15 graden) geldt; dan slaat de pomp óók aan, ongeacht de aanvoertemperatuur. Geheel werkt al een jaar vlekkeloos....is even solderen en dipswitches op de KT100 omzetten.. De vloerverwarming is de hoofdverwarming en verder probleemloos.

Vriendelijke groet,

Frans Oudshoorn.

Reply to
FransO

Optie 1 zou de voorkeur hebben als er geen warmtapwater in het geding was. Ik geef optie 2 daarom wel een punt, je pompt dan alleen als er warmwater beschikbaar is in het cv circuit.

Leen

Reply to
leen

Bedankt ga ik doen ik heb dat onderwerp waarschijnlijk gemist omdat het over een cv pomp uitzetter gaat. maar uiteindelijk wil ik ook elektrische energie besparen hiermee. Er wordt echter nog veel meer besproken zag ik even snel waar ik mijn voordeel mee kan doen.

met vriendelijk groetjes

A.Stolwijk

Reply to
A.Stolwijk

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.