Aansluiten TTL - serial converter: de stoppen slaan door!

Hallo mensen,

Ik heb al regelmatig eens een +3.3V TTL-RS232 converter gehangen aan een apparaat, bijv. aan een modem, deze hebben nooit randaarde. Dat ging altijd zonder problemen. Je kunt dan "meelezen" als het apparaat opstart. De TTL-RS232 converter bestaat uit 4 weerstanden en 2 transistors, ooit eens kant en klaar gekocht in een RS232 stekker ingebouwd.

Nu probeerde ik ditzelfde kunstje met een espressomachine, deze heeft een PIC18F452 op hoofdprint zitten waar ik een RX en TX USART interface op zag zitten. De espressomachine heeft wel randaarde. Op de voedingsprint zit een connector genaamd "PC" met deze markering: pin 1: GND pin 2: Rx pin 3: Tx pin 4: -5V (dus min 5V) De Vcc van de chip ligt aan GND van de print en de GND van de chip ligt aan -5V van de print). Pin 2 zit via een weerstand van 100 Ohm aan de Rx van de chip. Idem voor pin 3: die zit via een weerstand van 100 Ohm aan de Tx van de chip. Tenslotte nog een weerstand van 10 kOhm tussen pin 2 en pin 4.

Ik ben begonnen om tussen pin 1 en 4 een drietal weerstanden van 1 kOhm in serie te zetten (spanningsdeler), om -1.6V en -3.3V te kunnen maken, mijn converter wordt namelijk met 3.3V gevoed. Vervolgens pin 4 (-5V) aangesloten op de GND van de converter en de -1.6V op de +3.3V ingang van de converter. Dus de converter wordt zo netjes gevoed met 3.3V dacht ik zo.

De Tx (pin 3) heb ik ook via drie weerstanden van 1 kOhm in serie aan pin 4 gehangen. Vervolgens de Tx na 1 weerstandje (zou dan ook +3.3V zijn t.o.v. pin 4) op de Rx van de converter aangesloten.

De Rx van de espressomachine (pin 2) heb ik niet aangesloten.

Toen de RS232 stekker in de geaarde PC gestoken. N.B. de PC zit aan de

230V via een UPS.

Vervolgens de espressomachine aangezet: een grote vonk bij de stekker en de stop ging door. De PC bleef gewoon aan via de UPS. De UPS zit overigens in hetzelfde stopcontact als de espressomachine.

==> Heb ik nu een hele rare schakeling gemaakt? Of zit het probleem met de aarding en de combinatie met de UPS o.i.d.?

Graag krijg ik wat input van jullie voordat ik weer wat stekkers in het stopcontact ga steken!

Reply to
Ano
Loading thread data ...

Ik neem aan dat alles nu stuk is... de piekstroom door een zekering is ruim voldoende om alles wat electronisch is op te blazen.

Ik vind je verhaal over -5v wat vreemd, dat klopt vast niet, maar als je dat fout doet blaas je alleen je adapter op en branden er geen 230v stoppen door.

Je hebt duidelijk ergens een kortsluiting van de 230v gemaakt.

Reply to
Rob
[snip details]

Alle stopcontacten horen samen dezelfde aarde te hebben.

Je UPS legt een punt van zijn uitgangs 230 v aan aarde. (center-tapped bijvoorbeeld) Je espresso apparaat legt kennelijk een ander punt van de 230 V aan aarde. (wat eigenlijk niet zou moeten) Mogelijk in een netfilter ofzo. Dus flash bang. Er hoeft niet echt wat kapot te zijn, met wat geluk.

Je zal een en ander echt even door moeten meten,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ja, ik ga toch ook maar uit van ergens een loshangend draadje... Vanavond of morgen de zaak weer eens onder de loep nemen. Ben benieuwd of de voeding van het espressoapparaat nog heel is.

Overigens: hier het schema voor de geinteresseerden:

formatting link

Ik probeer dus connector "PC" (J4) te benutten, op het schema links van de PIC18F452, volgens schema -5V op pin 1 en GND aan pin 4. Tsja, met evenveel recht kun je bij beide wellicht 5V optellen en dan wordt het 0V (GND en +5V)? In het voedingsdeel (rechtsonder in het schema) ligt de + van de gelijkrichter nl. aan GND.

P.S. Het uitlezen en herprogrammeren van de PIC18F452 is al wel gelukt, ik kan de machine nu resetten naar "af fabriek" ;-)

Reply to
Ano

Inderdaad werkt het ding met negatieve voeding, dit is wat vreemd maar dit is wellicht gedaan om in vochtige omgeving minder last van corrosie te hebben.

Echter dit betekent dat je de -5V moet zien als de GND van je poort, de GND als de +5v en de twee datasignalen bewegen daar tussen.

Daarom moet je optische isolatie maken tussen die poort en het apparaat wat je er op aansluit. Er is vast wel ergens een seriele interface met optocouplers te vinden.

Dit verklaart echter niet waarom je netzekering eruit geknald is, als je sluiting op de -5 zou maken zal hooguit de voeding in het apparaat sneuvelen maar waarschijnlijk valt dat wel mee. (er zit een 7905 tussen die bij voldoende koeling wel een sluiting overleeft)

Ik denk dus dat je nog een andere fout gemaakt hebt.

Reply to
Rob

Precies, daarom heb ik die -5V inderdaad ook aangesloten op de GND van de converter en de GND (via een spanningsdeler) op de +3.3V van de converter.

Ja, de GND van de TTL en de RS232 kant van de converter zitten aan elkaar. De GND van de RS232 ligt bij de PC aan de randaarde. Ik hang dan dus de -5V van het espressoapparaat aan de randaarde. Dan moet de aardlek eruit gaan lijkt me?

Maar de GND van het espressoapparaat hangt overigens *niet* aan de randaarde, de randaarde zit wel aan allerlei metaalwerk (bijv. bij het verwarmingselement van het apparaat).

Als ik nu de PC (en eventueel ook het espresso-apparaat) even tijdelijk in een niet geaard stopcontact steek (ik haal ook de UPS er maar even tussenuit), zou het dan probleemloos moeten werken zonder optocoupler, denk je?

Er zijn tegenwoordig ook TTL-RS232 coverter die via USB op de PC worden aangesloten. Zou dat probleemloos moeten werken zonder optocoupler? Evt. met een laptop op batterij i.p.v. desktop PC aan het net gekoppeld?

Ben benieuwd naar je reactie.

Ja, ik zoek deze nog op, denk toch een fout met draden aansluiten op de voedingsprint, ik meld het nog even.

Reply to
Ano

Ik zou dit soort dingen niet doen. In zowat ieder apparaat zit tegenwoordig een netfilter, wat inhoudt dat er o.a. twee condensatoren zitten tussen de netlijnen en het frame. Deze zorgen dat alles wat niet geaard is "zweeft" in de buurt van de

115V. Het is een bekend probleem (was vroeger nog erger met bijv parallelle printers) dat spullen stuk gaan als je de PC niet aan aarde hebt en je maakt externe verbindingen.

Ik zou al een optocoupler willen gebruiken om iets op een espresso apparaat aan te sluiten en nu het ding die rare negatieve voeding heeft helemaal!

Vervelend is wel dat als je een TTL-USB kabeltje hebt en dan nog een opto wilt aansluiten je toch weer aan het knutselen moet met weerstandjes en transistoren of een bufferchip (met schmitt-trigger zoals de 74HC14) om het allemaal weer in orde te krijgen kwa levels en polariteit.

Dus zou ik eerst zoeken naar een panklare oplossing.

Reply to
Rob

Die vette rode letters op het schema:

ACHTUNG - keine Potentialtrennung - LEBENSGEFAHR - 230 V ~ Netzspanning

die heb je zeker niet gelezen ?!!

Op pagina 2, rechtsonder, zie je daar dat lijntje van pin 5 van de trafo naar F4 "N", tevens GND ? Van primaire naar secondaire dus ?

Weet je wat galvanische scheiding is ? Weet je wat een scheidingstransformator is ?

Zo nee, houd dan je handen maar in de zakken, hobbyist. Dit klusje was voor de pro's.

-- Jeroen die in zijn jonge jaren veel veiligheidsinstructies aan nieuwe medewerkers heeft gegeven, ook over scheidingstrafo's.

Reply to
Jeroen

Ha, bedankt, daar had ik nog overheen gekeken. Dus best kans dat ik met mijn eerdere actie de fase van de 230V AC op mijn "PC" connector had staan... daar kan best eens een vonk van komen. Ik zal eens kijken of mijn TTL-serial converter nog sjoege geeft. Er staat wel "L" en "N", maar met het een stekker zoals wij die in NL gebruiken kan het net zo goed andersom zijn.

Ik zal voor de veiligheid dan de netstekker maar zo in het stopcontact steken dat de "N" ook inderdaad de nul is.

Ja, ik heb daar ook een en ander over geleerd, gelukkig (nog) niet door schade en schande.

Reply to
Ano

Ja, laat ik dat maar doen, uit veiligheidsoverwegingen. En die bestaan klaarblijkelijk, "isolated":

- voor 5 dollar:

formatting link

- voor GBP 15:

formatting link

Ik ga die van 5 dollar maar eens bestellen, die kan ook zowel +3.3V als

+5 V aan. Dus ik zou deze veilig moeten kunnen aansluiten op mijn PC (USB) en op de connector van de espressomachine?

Espressomachine: TTL-USB converter: pin 1: GND ========> +5V van TTL-USB converter pin 2: Rx ========> Rx van TTL-USB converter pin 3: Tx ========> Tx van TTL-USB converter pin 4: -5V ========> GND van TTL-USB converter

Rob en Jeroen, gaat dit zo goedkomen? Ik zal in elk geval de 230V stekker zo in het stopcontact doen dat "N" inderdaad "neutral" is.

Iedereen bedankt voor de reacties!

Reply to
Ano

Helaas blijkt de PIC opgeblazen te zijn, geeft sluiting tussen Vcc en GND... Gelukkig heb ik nog twee van deze printen liggen, zodat ik kan doorgaan met mijn TTL avontuur ;-) En een sticker erop dat de PIC kapot is, wie weet in de toekomst nog eens vervangen.

Reply to
Ano

Hoi

Ano wrote:

Er zijn wel meer apparaten met GND aan het lichtnet. Oude TV's bv. Die hebben vaak een brug gelijkrichter direct aan het net. Op het chassis staat dan een 50 Hz puls. Zelfs sommige schakelvoedingen isoleren niet.

Nul kan spanning voeren t.o.v. aarde.

Aan de opto coupler dus.

Vr.Gr, Rob

--
ISDS is evil. Abolish ISDS.
Reply to
Rob van der Putten

Dat is nergens voor nodig. Als je iets op dit apparaat aansluit moet je een galvanische scheiding gebruiken en dan maakt het echt niet uit hoe om de stekker er in zit.

Oh? Volgens mij heb je net door schade geleerd dat je de boel opblaast als je niet op de scheidingen let. Gelukkig nog geen letsel, dat had in deze situatie ook best gekund.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

The chief cause of problems is solutions. 
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

Ha ha je hebt gelijk, ik zat aan veel ergere schade te denken (letsel).

Reply to
Ano

Kan? Dat is vrijwel altijd het geval. (al is het maar een volt ofzo)

Probeer maar eens om de aarde en de nul tegen elkaar te houden. Vrijwel zeker dat de aardlek eruit gaat,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat valt wel te doen. Je kunt dan tenminste onderdelen gebruiken die een UL keurmerk hebben voor wat betreft de electrische isolatie. Tussen het espresso apparaat en de PC kant moet minstens 4mm vrije ruimte zitten tussen de onderdelen op een printje. Veel hobby-bob-schakelingen hebben dat niet!

Reply to
N. Coesel

Toch maar aan het hobbyen gegaan. 't Is een hele lijst geworden!:

- PIC vervangen en hergeprogrammeerd,

- verder vervangen, want defect: relais RL3, dioden D6, D9, D10, D11 en D13, FET's Q2 en Q8, weerstand R3, R21, R26, R32, R43, R53, R67, spanningsregelaar IC1

- een doorgebrande printbaan gerepareerd

Heeft wat avondjes werk gekost, maar ik heb nu veel ervaring met SMD componenten ;-) En voor het eerst met hete lucht gewerkt (losmaken microprocessor).

Nu de machine eens een weekje testen om na te gaan of het een 'duurzame' reparatie is geweest.

Reply to
Ano

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.