aadrlek Stotz F304-25 werkt niet help

Aangezien je tegenwoordig ook je vakantiehuisje of caravan kan laten controleren of die veilig is (noeg niet verplicht overigens) of o.a de stroom veilig is kwam ik er achter dat de TESTKNOP van de aardlekschakelaar niet werkt. Na het openen van de groepenkast kwam ik er achter dat de aadrlekschakelaar van het merk Stotz F304-25 op de volgende manier was aangesloten.

Hier het aansluitschema van deStotz F304-25

1 geen draad 3 geen draad 5 BRUIN 7 BLAUW 2 geen draad 4 geen draad 6 BRUIN 8 BLAUW

als ik zo kijk kan de TESTKNOP op deze manier aangesloten toch nooit werken op de Stotz F304-25 mijn vraag is nu hoe sluit ik de draden aan om ook de testknop nu te laten werken

bedankt Ron.

Reply to
ronaldenmary
Loading thread data ...

Ik heb even gegoogled en bij de info die ik vond staat er een schema op deze aardlek, daaruit kun je zien hoe hem aan te sluiten. Meestal zit de testknop met inwendige weerstand aangesloten via de eerste fase, L1 en de nul, N. Dan moet die knop het doen Zo als ik het nu lees heb je een 3 fase aardlek en de installatie is 1 fase, is niet wenselijk.

Als je nu een aardfout maakt in de installatie , doet hij het dan wel??

joop

"ronaldenmary" schreef in bericht news:4898887c$0$6000$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Reply to
Joop

"ronaldenmary" schreef in bericht news:4898887c$0$6000$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

aadrlekschakelaar

werken

Als de 4 klemmen niet gebruikt worden, kan het gebeuren dat u een brugje moet leggen vanaf een gebruikte naar een niet gebruikte klem. Zie op het schema, dat meestal is afgedrukt op de schakelaar zelf.

Reply to
Criticus

Helaas dat is niet te lezen kan je me vertellen welke draden ik waar aansluit om hem te laten werken

en hoe maak jij zo aardfout blauw tegen aarde aanhouden of op een andere manier

"Joop" schreef in bericht news:48989665$0$58671$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Reply to
ronaldenmary

Met en Duspol, elke elektricien heeft er 1, meet tussen fase en nul, druk de knop in en er gebeurt niks, doe je dit tussen fase en aarde dan creertde duspol een stroom tussen fase en aarde en dan moet die aardlek er uit klappen. Via Goolge kom je plaatjes tegen van die Stotz.

Meestal zit de nul rechts, dan is de nul van de voeding dus rechts onder. Op het plaatje dat ik vond zit de testknop op de fase naast de nul, L3 dus. En niet L1 zoals ik eerder meldde.

Aansluiten voeding, fase op 6, nul op 8. Afgaande kant, fase op 5 en nul op7

Op basis van het plaatje van deze link:

formatting link

Dan moet het werken maar dit type is al de nodige jaren oud en ik zo er niet te veel tijd aan besteden.

Schakel het ding eerst eens een paar keer met de hand aan en uit en probeer het dan nog eens, die dingen gaan wel eens vastzitten.

joop

"ronaldenmary" schreef in bericht news:4898ad64$0$6032$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Reply to
Joop

Probeer eerst maar eens met een gloeilamp tussen fase en aarde. Het kan ook zijn dat er iets is met de aard aansluiting. Bv. aarde niet met aardpen verbonden. Als de lamp lekker gaat branden weet je dat de aardlek schakelaar niet goed is, maar de aarde wel.

--
pim
Reply to
Pim Schaeffer

Een aardlekschakelaar heeft, ondanks de naam, niets te maken met aarde. Het is een differentiaalschakelaar die geen aardaansluiting (nodig) heeft.

-p

Reply to
Piet Beertema

Reply to
Elmo

Klopt 100% maar als er door de fase en nul niet een gelijke stroom loopt.......... is er een ergens een lek naar aarde, een aardlek dus en zo heeft hij zijn naam gekregen!

Reply to
(on)wijs man

Op Wed, 6 Aug 2008 15:57:06 +0200, schreef "\(on\)wijs man" het volgende.

En die is dus duidelijk verkeerd gekozen. Zo denken ook veel mensen dat bij een kortsluiting tussen fase en nul, die "aardlekschakelaar" eruit springt, niets is minder waar ;-)

groetjes Henk

--
Maak je USB-stick bootable, zie mijn site hoe.
usenet@pc-freak.nl     http://www.pc-freak.nl
Reply to
~PC-freak©~

Zeker, een aardlek doet niets met "kortsluiting" maar alleen met een lek naar, (ja daar is hij weer) aarde dus. Daarom zit er achter een aardlek altijd nog een automaat of zekering die beveiligd tegen kortsluiting en/of overbelasting.

Reply to
(on)wijs man

Heb je hem niet verkeerdom aangesloten? Als 6 en 8 de voedende kant is (vanaf de meter of hoofdschakelaar) dan zal hij werken. Uiteraard is dan 5 en 7 de afgaande kant naar de automaat of zekering. De testknop zit aangesloten op 6 (onder) en 7 (boven) zo zit hij tussen fase en nul en zal er bij indrukken een verschilstroom lopen naar de nul, buiten de aardlek om en zal hij afschakelen (als hij niet stuk is).

Reply to
(on)wijs man

Waarschuwing: ik ben een leek. Onderstaande is een stel vragen, niet een advies!

Als 6 aan 7 verbonden wordt krijg je een kortsluiting, toch?

Een aardlekschakelaar werkt door het verschil in stroom te meten. Als de stroom door 5/6 hoger of lager is dan die tussen 7/8 is er een lek (waarschijnlijk naar aarde).

Je zou zeggen dat een testknop dan simpelweg 5 en 6 kan kortsluiten, of 7 en

  1. Hiermee wordt er nog maar aan een kant stroom gemeten, dus is er een onbalans, dus moet de schakelaar afslaan. Klopt dit?
Reply to
mijn naam

Dat lijkt zo, in serie met de draad van de testknop zit een weerstand die zorgt ervoor dat er een kleine stroom loopt (maar wel gelijk aan of groter dan 30mA)

Klopt helemaal.

Bij een verschilstroom, groter dan of gelijk aan 30mA door een van de fasen of nul schakelt hij uit. Jij noemt het onbalans, is ook goed.

Reply to
(on)wijs man

Ik snap 'm. Die weerstand maakt natuurlijk nogal een verschil.

'mijn methode' werkt alleen als er minimaal 30mA aan verbruikers aanwezig is.

Bedankt voor het antwoord!

Reply to
mijn naam

Op Wed, 6 Aug 2008 16:32:46 +0200, schreef "\(on\)wijs man" het volgende.

Nee, hij slaat uit bij een potentiaalverschil tussen fase en nul, maar ook automatisch naar aarde, omdat er niets terugvloeit naar nul.

groetjes Henk

--
Maak je USB-stick bootable, zie mijn site hoe.
usenet@pc-freak.nl     http://www.pc-freak.nl
Reply to
~PC-freak©~

Als ie uitslaat bij een potentiaalverschil tussen fase en nul dan zou ie altijd uitslaan. Een aardlekschakelaar slaat uit als ie een verschil in stroom tussen fase en nul meet.

Reply to
Dombo

Precies, een potentiaal verschil is niets meer of mindere dan een spanningsverschil, en dat is er altijd totdat het energiebedrijf het laat afweten of de hoofdschakelaar wordt omgezet of de hoofdzekering eruit ligt. ;-)

Geheel juist!

Reply to
(on)wijs man

Verkeerd om aansluiten kan niet:

Bij deze aansluiting zit de testknop tussen 6 (fase inkomend) en

7 (nul uitgaand). Door indrukken "ziet" de aarlekschakelaar 30mA meer door de fase gaan dan door de nul en slaat dan uit.

Nu sluiten we hem "verkeerd om" aan; inkomende en uitgaande kant worden dan verwisseld. Nu zit de testknop tussen 6 (fase uitgaand) en 7 (nul inkomend). Door indrukken "ziet" de aarlekschakelaar 30mA meer door de nul gaan dan door de fase en slaat dan uit.

Waar het mis kan gaan bij het door de OP gegeven schema is als de weg door de aardlekschakelaar niet 5-6 (fase) en 7-8 (nul) is, maar

5-8 (fase) en 7-6 (nul) dan wel 5-7 (fase) en 6-8 (nul). Maar dat valt met een simpele universeelmeter of een batterij + lampje te meten. Graag wel zonder netspanning er op...

-p

Reply to
Piet Beertema

Ja daar kwam ik later ook op uit, foutje.

Reply to
(on)wijs man

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.