3 fasen groepenkast aansluiten als 1 fase?

Waarom zou je er druk over maken? Doe gewoon wat je juist voorkomt. Al dat NEN-fundamentalisme is nergens goed voor. (als er al wat over instaat)

Het werkt hoe dan ook op alle manieren, als e'e'n contact de volle mep mag hebben,

Jan

Reply to
J. J. Lodder
Loading thread data ...

En gasbuis voor het licht in de plafonds?

Jn

Reply to
J. J. Lodder

En de magnetron op de vóóraansluiting voor de wietkwekerij. :-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Gelukkig schakelen de meeste vermogensschakelaars een stuk sneller uit. Het vonkje is dan allang gedoofd voor de volgende nuldoorgang

Reply to
Toeternietoe

Jah... Wat een onzin allemaal... Die hele NEN is alleen maar om al die elektrobedrijfjes aan het werk te houden.. We knopen gewoon alles met tweelingsnoer en kroonsteentjes aan elkaar.. De verzekering betaalt toch wel bij brandschade... Of toch niet..??? Waarom niet?? Wat zegt U? De installatie is niet NEN1010-goedgekeurd...?? Wie betaalt dan de schade? Niemand... O!

Reply to
Pasq

Ik ga er idd ook niet van uit. OP zal nu 1x 25A hebben (of iets dergelijks), en later willen uitbreiden naar 3x 25A of iets in die geest. Dus dan schaf je nu al een 3p+N hoofdschakelaar aan, van minimaal 25A, en daar sluit hij nu 1x25A op aan, door aan de kant van de hoofdzekering alle fases in de hoofdschakelaar door te verbinden.. Toch?

Reply to
Pasq

Onzin, de brandverzekering betaalt alleen niet uit als is sprake is van opzet,of grove nalatigheid. Ze zullen, als het effe kan, proberen de schade te verhalen op een ander.

Maar als je dood bent, dan valt er ook niets te ontvangen.

Die NEN1010 is er echt niet om de bedrijfjes aan het werk te houden. De NEN1010 is geen wettelijke verplichting, zie het als een goed handboek om veilige en goede installaties te maken, dan doe je veel meer recht aan de wens van de makers

Reply to
Toeternietoe

en waarschijnlijk kan het energiebedrijf de levering van electriciteit stopzetten als de installatie niet volgens de NEN norm is aangelegd en evt. gekeurd. (leveringsvoorwaarden ?)

--
Met vriendelijke groeten,

Ben Doedens
http://home.kpn.nl/vrouger
Reply to
ben doedens

In Nederland gebeurt dat niet. Vroeger werdern de installaties gekeurt door het elektriciteitsbedrijf. Nu heb je een netbeheerder, die sluit altijd aan, hoe gevaarlijk je installatie ook is. Waar je je energie (stroom) vandaan haalt, maakt je netbeheerder niet uit.

In Belgie is het een stuk beter geregeld, daar moet elke installatie gekeurt worden, en goedgekeurt zijn, voor dat men je aansluit.

Reply to
Toeternietoe

Gelukkig is dit bovenstaande niet zo. Elke installatie dient aangelegd te zijn volgens de NEN1010. Vroegah had je waarborg installateurs, en erkende installateurs. De waarborg installateurs mochten hun eigen installaties keuren. Beetje vreemde regeling.. Je eigen werk keuren.. Maar goed... Tegenwoordig wordt niet meer elke installatie gekeurd. Maar er worden steekproeven genomen. Echter... Als een netbeheerder bij jou thuis een houtje-touwtje installatie moet aansluiten, draait ie zich om, en heb je niks geen electriciteit. Wel heb je op korte termijn dan een keurmeester voor de deur staan...

Reply to
Pasq

Dus als je de NEN1010 aan je laars lapt, dan is dat geen opzet of grove nalatigheid wil je zeggen?

Ehhh... Ze verhalen helemaal niks... De installatie voldoet niet.. Staat wel in de verzekeringsvoorwaarden.. Je voldoet niet aan de verzekeringsvoorwaarden, dus ze betalen niet uit wegens het niet naleven van het contract...

Als de brand overslaat naar de buren dan heb je heel wat meer uit te leggen... Volgens mij kun je je sws bij de rechter gaan verantwoorden.

Ik ging er in het gunstigste geval ervan uit dat je hele huis afbrandt, en dat je met vrouw en kindertjes dakloos wordt...

Maar ik begrijp dat jij liever dood gaat, en laat de nabestaanden met de gebakken peren laat zitten? ;-)

Dat zal het zijn...

DON'T FEED THE TROLLS!!!!

Reply to
Pasq

YeaH! Daarom worden al die hennepkwekerijen ook allemaal afgesloten.. Ook al betalen ze netjes de energierekening...

In Nederland ook. Gebeurt echter tegenwoordig steeds meer steeksproefsgewijs. Maar een netbeheerder sluit je echt niet zomaar aan. Als ze zien dat je installatie niet deugd, draaien ze zich om. Kun je een keurmeester laten komen, en pas met een keuringsrapport komen ze terug om je aan te sluiten.

Reply to
Pasq

Dat ze gesloten worden heeft vaak niet met veiligheid te maken, ofschoon er veel knoeiers rondlopen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Jij snapt het helemaal, geen letter aan toe te voegen!!! De hoofdschakelaar in de nieuwe kast is 4 polig, 3p+N 40A.

Daardoor kan nooit een eventuele brand ontstaan :-)

Reply to
(on)wijs man

Nee dat niet maar er heeft een (kleine) woning + winkel op gezeten hoe dat goed is gegaan snap ik niet. De melder van de hoofdzekering is niet goed te zien we gaan het energiebedrijf bellen om erachter te komen wat er nou zit.

Reply to
(on)wijs man

Precies. :-) No problem.. Aansluiten maar... :-)

Reply to
Pasq

Ah okee.. :-) Ja, ik weet het.. Ik vroeg mij dat toen ook af... Hoe kan een hoofdzekering van 16A het in godsnaam zo lang uithouden. Een wasmachine en een en een paar apparaten tegelijkertijd erbij aan, en de zekering zou het moeten begeven zou je zeggen... Of de vorige bewoners hebben nog alles op de ouderwetse manier gedaan, en alles met de hand gewassen. :-) Het viel overigens ook op dat in dat huis in elke kamer maar 'e'en stopcontact zat. Dus veel konden ze niet insteken, al zouden ze dat willen..

Reply to
Pasq

Daar had je vroeger de onmisbare driewegstekker voor. Met meerdere exemplaren achter elkaar kon je toch een hoop stekkers kwijt. Ook lampenfittingen waren zelfs uitgerust met extra contactdozen. Of van een lamp naar beneden afhangende draden nu zo handig waren?

--
Met vriendelijke groeten,

Ben Doedens
(geboren en getogen in een huis met zo'n ouwe installatie met weinig 
stopcontacten en veel driewegstekkers !)
Reply to
ben doedens

Best wel, vooral om de was te strijken met de fonkelnieuwe electrische strijkbout op de huiskamertafel die recht onder de lamp stond.

Reply to
bestweter

Je had ook porseleinen 1:1 verloopfittingen waar je aan weerszijden een stekker in kon doen. Dat de aansluitbusjes buiten het porselein uitstaken, daar zat niemand mee: je wist dat je daar met je fikken af moest blijven, al dan niet uit eigen ervaring. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.