2 trafo's parallel zetten

de trafo van mijn ingebouwde verlichting heeft het begeven, nu heb ik 2 trafo's gekregen van mijn schoonzoon, 1 zo'n trafo zou het in theorie moeten kunnen doen, hij heeft nl hetzelfde vermogen als de trafo die het begeven heeft, als ik het aansluit lijkt het ook goed te gaan, maar na een paar uur gaat het licht uit, er zit nl een thermische beveiliging in, hij word dus blijkbaar te warm, nu heb ik 1 van de 3 lampjes er uit gehaald en dan gaat het goed, ik vraag me nu dus af of ik die twee trafo's aan de 12volt kan parallel kan zetten, het zijn dus

2 van die oude draadgewonden trafo's. geen gekke electronische schakelingen dus, wel hebben ze alletwee een thermische veiligheid een ptc c930 om precies te zijn. Ik kan natuurlijk die ptc kortsluiten en maar 1 trafo gebruiken, maarja, dat ding zit er natuurlijk niet voor niets in Alvast bedankt voor de input
--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia
Loading thread data ...

El mi=E9rcoles, 19 de septiembre de 2012 21:19:04 UTC+2, Poecilia escribi= =F3:

=20

=20

=20

Als de trafo's =E9cht dezelfde zijn, kun je ze in principe parallel zetten = om meer stroom te kunnen trekken. Als ze niet hetzlefde zijn, dan gaat de = =E9=E9n aan de andere leveren, en wordt de boel toch warm en/of krijg je on= gelijke verdeling van de belasting over de transformatoren.

Wel even op de polariteit letten. Eerst twee draadjes aan elkaar, meet je d= an 0V tussen de overige twee, dan kun je de overige twee aan elkaar doen. M= eet je de dubbele spanning, dan heb je de verkeerde eindjes aan elkaar gekn= oopt.

Schakel de 230V ingang zodanig parallel, dat er maar =E9=E9n netsnoer aan a= lles zit. Dus niet met de twee netsnoeren blijven werken.

Als je de twee netsnoeren behoud krijg je lastige zingen. Als je =E9=E9n st= ekker in de WCD steekt en de andere niet, dan staat op die andere wel 230V.

Aan dit alles zit wel een risico. Jouw "nieuwe" trafo (bestaande uit twee t= ransformatoren parallel) kan nu langdurig bijna de dubbele stroom leveren. = Kan de overige bedrading dit aan zonder oververhit te raken bij een overbel= asting om wat voor reden dan ook?

Oh ja, goed idee om de PTC NIET te overbruggen.

Wim

formatting link
PA3DJS

Reply to
Wimpie

Wimpie schreef op 19-9-2012 :

Het zijn inderdaad 2 excact gelijke trafo's

Wat bedoel je met OV?

Nee, ze komen aan 1 aansluiting, de verlichting word nl geschakeld door middel van een lichtknop

Het zijn 3 ingebouwde spotjes, dat worden er nooit meer, in principe levert elke trafo nog maar de helft van wat hij kan leveren

Bedankt voor je antwoord

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

El 19-09-12 22:04, Poecilia escribió:

Als je nagenoeg 0V meet tussen de laatste twee secondaire draden die nog niet gekoppeld zijn (met op beide trafo's netspanning), dan blijft de boel heel als je ze koppelt. Als je de verkeerde draden aan elkaar soldeert, dan sluiten de trafo's elkaar kort en gaat zeker de PTC eruit.

Dus er zit maar één netsnoer aan jouw samenstel van transformatoren?

Het gaat om wat de nieuwe constructie levert als er wat mis gaat, en niet om wat hij levert onder normale omstandigheden. Jouw nieuwe constructie kan de dubbele stroom leveren (gedurende enkele uren) en daarmee dus ook het dubbele vermogen. Die dubbele stroom betekent dat het verlies in de verlichtingsbedrading verviervoudigt bij een onhandige foutsituatie.

Als jouw nieuwe samenstel 10A kan leveren, dan zou de bedrading die daar achter zit (dus die van de trafo naar de lampjes gaat) en de gebruikte verbindingen bij 10A niet te warm mogen worden.

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Wimpie schreef op 19-9-2012 :

O, nu snap ik het je schrijft nul volt, ik las ov, (openbaar vervoer)

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

Poecilia schreef op 19-9-2012 :

Maar nu ik er over nadenk, als je 2 draden aan elkaar knoopt en je zet een multimeter op de andere 2 nog losse draden, dan staan de trafo's toch effectief in serie en meet je 24 volt?

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

Op woensdag 19 september 2012 23:40:33 UTC+2 schreef Poecilia het volgende:

ie

e
3

of

een

m

og=20

boel=20

, dan=20

Beste,

Om alle verliezen en opwarmen door parallel te schakelen te vermijden, zou = je eventueel ook de primaire van de twee identieke transfo's kunnen in seri= e zetten. Elke transfo krijgt dan 120V primair. Je doet het identieke met d= e uitgangsspanning die elk ook slechts individueel de halve spanning afleve= ren. Bij het juist aansluiten van de secundaire serieschakeling heb je de j= uiste spanning. Bij verkeerde fase zal die 0V bedragen.

Frank

Reply to
fveldeman

snipped-for-privacy@gmail.com schreef op 20-9-2012 :

Heee, daar had ik nog niet aan gedacht, is er nog iemand die mij kan zeggen waarom ik dat wel of niet zo zou moeten doen? Bedankt voor je reactie

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

El 20-09-12 0:16, Poecilia escribió:

Dat werkt niet, iedere trafo moet dan nog steeds de gehele stroom leveren (omdat ze immers in serie staan).

Door ze parallel te zetten hoeft iedere transformator maar de halve stroom te leveren.

De truc met de 0V meting is, dat als je vóór je de laatste twee secondaire draden aan elkaar koppelt 0V meet, er dan niets mis gaat.

Die nul V is inderdaad de spanning die je meet als je ze in serie zet. Sluit je de serieschakeling dan kort (dus parallel zetten), dan loopt er geen kortsluitstroom.

Meet je 24V, en zet je ze dan parallel, dan vliegt gelijk de beveiliging eruit, want dan ziet iedere transformator een kortsluiting.

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Je ziet hier over het hoofd dat ze wisselspanning leveren in een sinusvorm, je meet de som van twee sinussen bij parallelschakeling. Als je de draden verkeerd aansluit, dan worden de sinussen opgeteld terwijl ze gelijklopen (zelfde fase) en krijg je dus de dubbele spanning. Draai je de draden om, dan zijn de sinussen van de twee trafo's omgekeerd t.o.v. elkaar en blijft er dus op elk moment openbaar vervoer over. Euhm, ik bedoel 0 volt. ;-)

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Mijn uitleg is natuurlijk precies verkeerdom, lopen ze in fase dan meet je telkens niks, lopen ze in tegenfase, dan meet je de dubbele spanning.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Rene schreef op 20-9-2012 :

Ok, bedankt, ik moet maar even op zoek naar mijn multimeter

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

Rene schreef op 20-9-2012 :

Ik heb het gedaan zoals jij mij hebt gezegd, dat van die 0v was inderdaad een heel goede tip, de eerste keer stond er nl 25volt op, na omdraaien was het idd 0V, bedankt voor je hulp

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

ZO ZEKER NIET DOEN!!! Je hebt de secundaire wikkelingen dan wel in serie gezet maar NIET de beschikking over het dubbele vermogen.!

Als je het dubbele vermogen wilt hebben moet je echt de primaire en de secundaire wikkelingen parallel zetten. zie hier het principe

formatting link
het linkse parallel deeel moet je spiegelen naar rechts. Let niet op de spanning, het gaat om de ZWARTE punten bij de aansluitingen, die zijn van gelijke polariteit. Hier een voorbeeld met goed fout situatie.
formatting link

Reply to
(on)wijs man

Bedankt voor je inbreng, het is al een tijdje klaar, ik heb het parallel gezet en het werkt al een tijdje naar tevredenheid

--
Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.