Variabel spændingsforsyning ( LM 338K igen )

Hej Hkk

Hvis jeg må rådgive lidt med et forslag, så ville jeg foreslå en løsning med 2 stk. regulerbare strømforsyninger hvor både strøm og spænding kan reguleres. Det giver så den mulighed at man både kan serie og parallel koble disse to og dermed få en meget anvendlig strømforsyning der kan løse næsten alle opgaver.

Hvis det har interesse, så har jeg sikkert noget i skuffen der kan bruges

Mvh Max

Reply to
Max
Loading thread data ...

Den nemmeste løsning er vist at kigge på et byggesæt. Klik ind på Brinck eller lign. og se om der ikke er noget der kan bruges.

--
M.v.h. Peter Andersen.
Reply to
Peter Andersen

Hej hkk,

(Er der ved at gå inflation i "H"'erne og "K"'erne i folks akronymer :)

Kig evt. i min signatur - LM338 er LM317's storebror.

Du vil få ~5,4A at gøre godt med fra trafoen (efter ensretning og udglatning), men det betyder ikke noget, det er hvor meget du trækker der afgør det.

Men de 29V8 er for meget ! (Ca. 45V ved 10% overspænding på lysnettet). Du _kunne_ droppe 10V i en faldmodstand, men det skulle være en ordentlig bamse (> 50W).

En 24V trafo' er mere passende, men et andet problem er, at hvis du trækker fx. 5A ved 2V, så vil resten af spændingen stå over regulatoren og det vil (ved 10% overspænding) være ca. 34V @ 5A og det er 170W. Det kan ikke lade sig gøre (medmindre du køler den i flydende kvælstof), så dens thermosikringskredsløb vil lukke den ned.

Bedste løsning er at bruge enten en trafo med mange udtag der kan skiftes imellem, eller en chopper/switcher foran, så der kun ligger 4..5V over LM338'eren.

Hvis du kan nøjes med en mere moderat forsyning, så kig på linket i min signatur. Brug fx. en trafospænding på 18V, ud_max på 20V, ud_min på 1V25 (default), en strøm på 1'500 mA og husk at sæt hak i "variabel ud" (og evt. "Ekstra

15dB..."), så får du et brugertilpasset diagram.

Hvis du vil ha' større strøm med din LM338, skal du blot sørge for at diodebroen kan tåle det, samt at lade'lyttens værdi øges proportionalt.

Alle vil have mindst 30V og mindst 5..10A... Men meget få har nogensinde behov for så meget power til hjemmefuskeri.

Jeg byggede en 0..30V/0..5(8)A for mange år tilbage, men det var kun ved eksperimenter med autotilbehør og halvkraftige motorer at den kom til sin ret, så jeg gik over til en bil-accu monteret i en plastdunk med en automatsikring på forbrugssiden og en konstantspændingslader til alt automotivt.

20V (evt. 24V) ved 2..5A er rigeligt til det meste og faste spændinger som fx. 12V eller 24V ved høje strømme udføres bedst som fastspændingsforsyninger - skidt for sig og snot for sig.

Et af de projekter der ligger og bobler på mit bord er godt nok en variabel (op til 24..30V og op til ~4A) switchmode labforsyning, men det er hovedsageligt for at undgå efekttabet i de lineære forsyninger (og jeg er nok heller ikke særlig normal i min måde at behandle en PSU på, når det kommer til stykket ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Søren

Jeg vil ikke give dig ret, den eksperimenterende elektronik mand's strømforsyning er en dobbelt 0-24V - 0-3A strømforsyning. Og det er et must at den kan gå til 0 både med strøm og spænding. Den skal kunne kobles så den kan give +0- 0-24V 0-3A ,

0-48V 0-3A og 0-24V 0-6A.

Mvh Max

Reply to
Max

Og hvis han ønsker lidt mere omfattende beregninger så kan han downloade

formatting link

og finde siden "Power supply" som har LM338K i databasen (under LM317 typer).

Reply to
HKJ

Hej Max,

Noget skal vi jo kunne være uenige om ;)

Jeg gad dog godt vide hvor stor en procentdel af hjemmefuskere der, efter din mening, har et seriøst og jævnligt behov for spændinger under fx.

1V25, over 20..24V eller strømme på op til 6A og alt sammen i en og samme pakke ?

Nogle er der selvfølgelig nok, men de er få og det er nok ikke et behov der er opstået de første flere år af deres hobby.

Har man behov for små spændinger (fx. ~3V og ned) er man bedre hjulpet med en separat forsyning - mindre tab og større indstillingsnøjagtighed/- hastighed. Trækker du 3V/6A på din PSU taber du jo ~126W over pas- elementet :(

Det er sjældent at amatører bruger spændinger over 24V (bortset fra dem der roder med rør, men de udgør nu heller ikke majoriteten).

De fleste lab-PSU'er anskaffes efter devisen mere, større, bedre end naboens, frem for en saglig vurdering af behovet og derved anskaffes samtidig en del ulemper...

Nå, jeg skal lige ind at fyre op for min 300A SMPSU, bare for at gøre min finmekaniker-nabo misundelig ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej HKJ,

Og grunde til at du fortæller _mig_ det er ???

Men det er da rart at min side har kunnet inspirere dig til at indføje så basal en opstilling i dit program ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Det er nu ikke noget din side har inspiret mig til at gøre.

Men jeg har ihvertfald indbygget sådan nogle basale funktioner som standardværdier og køleplade beregning. Det gør resultaterne fra programmet noget mere anvendelige, men sådan noget ønsker du jo ikke (jævnfør en tidligere diskussion).

Reply to
HKJ

Hej Søren

Selvfølgelig, det er jo også det der giver debat.

Men jeg byggede min strømforsyning efter de parametre som jeg har opgivet ovenfor ud fra erfaringer jeg havde gjort gennem 25 år som både proffesionel og som hjemmefusker og nu har den løst alle mine behov gennem de sidste 10 år.

Jeg vil gerne give dig ret i at det ikke er særlig tit at man har brug for mulighederne i yderområderne, men de er fandens rare at have og er reletiv nemme at implementere når man nu skal igang.

At jeg mener at de skal kunne gå til 0 er et ønske om at kunne starte langsom uden at risikere noget.

Med hensyn til effektafsættelsen har jeg påbygget en temperaturføler på kølepladerne der først advare om for høje temperaturer og hvis man ikke reagere på det, ja så slukker den forsyningen.

Mvh Max

Reply to
Max

Er det bare mig, eller går dit ur ikke meget foran?

Eller er det din dato??

Claus

Reply to
Claus Tersgov

Til orientering for de som ikke måtte vite det , så finnes LM 338 i en plastikkutgave som koster ca det halve av hva LM338K koster, nemlgt LM338 T. Dette bare til orientering til de som måtte vere interessert.

Reply to
edv

Tak for alle de vise ord om AC / DC i tidligere post :-))

Jeg har en trafo med 2 udtag, 2x 29,8 Volt AC og 2x3,8 Amp.

Ønsket er et forholdsvis simpelt kredsløb så jeg kan udnytte trafoen maksimalt hvis det er nødvendigt, samt at kunne variere spænding trinløst. LM 338K ( 5 Amp) er for "lille" hvis jeg kobler trafo´ens udtag parallelt.

Udover en brokoblet og en kondensator efter broen... ???

Links, diagrammer, forslag, alt har interesse.

Mvh Hkk

Reply to
hkk

Den kan heller ikke tåle det samme som LM338K

Reply to
HKJ

"HKJ" skrev i melding news:c0nc50$12iu$ snipped-for-privacy@news.cybercity.dk...

Du har nok rett i at den setter større krav til kjøle-elementene, da den har en mindre kontakt flate til å bli kvitt varmen. Men i flg. produsenten(e) så skal den klare det samme.

Reply to
edv

en

har

Samme strøm ja, men det var kølingen jeg tænkte på. Der er meget stor forskel mellem et TO3 hus og et TO220 hus, når der snakkes køling og, især ved en linær regulator, er køling en meget væsentlig parameter.

TO220 udgaven får svært ved at klare meget over 20 watt, ligegyldigt hvor stor køleplade du bruger. TO3 udgaven kan godt klare 50 watt.

Reply to
HKJ

Hej "Hkk"

Jeg ville foreslå dig at smide den LM338K efter en gal køter og finde noget SMPS på Maxim de levere lige til din dør og gratis så skal du kun anskaffe dig en switch diode og en spole dem er CoilCraft også meget glade for at levere gratis til din dør. dioden kan du anskaffe i RS-Components for små penge ...

Det er absolut det billigste og smarteste i et PSU design ... efter min mening kan linær kan kun betale sig hvis der ikke er tale om et alt for stort effekttab ... dvs. et par volt.

M.v.h. L. Madsen

Reply to
Lasse Madsen

Hej Lasse

Har du ikke et diagram over sådan en PSU der opfylder de specifikationer jeg har beskrevet tidligere i tråden ?

Mvh Max

Reply to
Max

Hej Max,

Jojo, men "hkk" (og størstedelen af alle hjemmefuskere) har heller ikke samme behov som os der nærmest nærmer os gravens rand efter adskillige år indenfor elektronikken (proff. såvel som fusk).

Har man kun brug for fx. 2..15 Volt @1..2A er resten spild af energi og komponenter.

Der vil jeg jo så hellere have specialiserede forsyninger til ekstremerne, fx. har jeg lavet en forsyning til at simulere 1..4 celler i spændinger fra 0V..1V7 pr. celle - den burde så ha' gået fra 0V4/celle, men jeg var doven den dag :) Ganske rar til eksperimenter der senere skal batteriforsynes.

Ja, det var også mit argument da jeg lavede en 0..30V, men jeg er nu ikke rigtig stødt på noget der ikke kunne få en langsom start fra fx. 1V25 (bortset fra ved måling af dioders spændingsfald ved forskellig I_forward).

OK, der foretrækker jeg nu at den er lavet så den ikke _kan_ blive for varm, men uanset det, vil man jo spilde en bunke energi det meste af tiden. Jeg har en trafo hvor der er udtag med meget små spring (nogle helt nede på ~1V5) som jeg vil bruge til en PSU ved lejlighed (skal bare lige finde den i kælderen først - sikert under et hav af gamle cykler og andet ragelse :) Med kraftige relæer til automatisk omkobling kan den give et meget lille relativt tab og den ligger på ~8..12A (alt efter kobling), så den kan klare mere end man normalt bruger - dog uden det helt store tab.

Jeg er dog også ret spændt på hvordan en Lab-SMPSU jeg har på tegnebrædtet kommer til at opføre sig og om der bliver behov for en lineær postregulator mht. ripple. Designparametrene er foreløbig; fra 0V..1V til 24..30V og fra 0..10mA til ~4A. Om det bliver praktiskt realisabelt uden for mange krumspring og for store udgifter vil kun tiden vise, i teorien skulle det virke. Den har dog ikke så høj prioritet, for det er ikke behov der driver værket, blot nysgerrighed :)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej HKJ,

Stadig ubesvaret !

Jamen tillykke da (også med omskrivningen af mine ord).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Lasse,

Er konstruktion af en SMPSU et godt forslag til en grøn nybegynder ? ;)

Har du selv lavet mange _variable_ switch mode-forsyninger der kunne kvalificere sig som lab-PSU'er ?

LM338 o.l. kan sikkert stadig fås om et par dekader, hvordan ligger det mon med en switchcontroller uden second sourcing, med tanke på den hastige udvikling ?

Jeg er enig et stort stykke af vejen, men hvad hvis man fx. skal bruge en ripplefri forsyning ?

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.