Variabel modstand styret af uC til et par hundrede milliampere? - Version 2

Har v=E6ret v=E6k et stykke tid s=E5 beklager det sene svar.

Til Klaus (og andre) kan jeg oplyse at det jeg =F8nsker er at emulere et formodet str=F8mforbrug fra et device jeg ikke ved om jeg vil bygge. S=E5 jeg vil pr=F8ve at t=E6re batteriet med det kendte str=F8mtr=E6ksforl=F8b o= g se hvordan afladningen forl=F8ber.

Der =F8nsker jeg at kunne variere str=F8mtr=E6kket fra 3.7V batteriet imellem ca. 30 mA og 150 mA, i s=E5 sm=E5 spring som nu ville v=E6re muligt= . Ville gerne kunne styre forl=F8bet fra en microcontroller, men mangler lidt input til det driverkredsl=F8b der skal til, afkodning af afladningskurven og microcontroller delen har jeg styr p=E5, men den variable modstand der skal kunne styre digitalt og alligevel kunne klare 30-150 mA er jeg lidt g=E5et i st=E5 med.

Er der nogen der har en id=E9 til hvordan jeg kommer videre?

Mange Hilsner

----------------------- Tidligere skrift:

Jeg er i gang med en opstilling hvor jeg =F8nsker at styre str=F8mtr=E6kket fra et 3.7V Batteri via en Microcontroller.

Momentant skal der kunne tr=E6kkes ca. 150 mA.

Jeg havde t=E6nkt at g=F8re dette med et digitalt potentiometer, men det kan man jo ikke lige s=E5dan umiddelbart/kan de ikke t=E5le.

Er der nogen der har nogle ide=E9r til hvorledes dette kunne gribes an?

Mange hilsner

Besvar Svar til forfatter Videresend

Log ind, f=F8r du kan sende indl=E6g. For at sende et indl=E6g skal du f=F8rst tilmelde dig gruppen. Opdater dit kaldenavn p=E5 siden Abonnementsindstillinger, f=F8r du sender. Du har ikke den kr=E6vede tilladelse til at sende.

Klaus D. Mikkelsen Se profil Flere valgmuligheder 18 Aug., 17:10

Nyhedsgrupper: dk.teknik.elektronik Fra: "Klaus D. Mikkelsen" Dato: Mon, 18 Aug 2008 17:10:40 +0200 Lokalt: Ma. 18 Aug. 2008 17:10 Emne: Re: Digi pot til et par hundrede milliampere? Besvar | Svar til forfatter | Videresend | Udskriv | Individuelt indl=E6g | Vis oprindelig | Rapporter dette indl=E6g | Find indl=E6g fra denne forfatter snipped-for-privacy@hotmail.com skriver:

Jeg er i gang med en opstilling hvor jeg =F8nsker at styre str=F8mtr=E6kk=

et

fra et 3.7V Batteri via en Microcontroller.

Fort=E6l lige, hvad du skal bruge det til.

Klaus

-- Modelbane Europas hjemmeside:

formatting link
Modeltog, internet, gratis spambek=E6mpelse, elektronik og andet:
formatting link

Besvar Svar til forfatter Videresend

Reply to
rgrworking
Loading thread data ...

og se

Okay

gt.

Du =F8nsker at "kortslutte" batteriet i st=F8rre eller mindre grad :-)

Groft sagt skal du styre en transistor mere eller mindre on. Eksempelvis en NPN hvor du ved hj=E6lp af sp=E6ndingen ind p=E5 basis kan styre, hvor meget den leder. Men vil du lave feedback p=E5 str=F8mtr=E6kket og regulere pr=E6cist vha uP'en, eller skal det blot v=E6re i en r=E6kke trin?

F=E5r du noget ud af denne?

formatting link

Klaus

Reply to
Klaus D. Mikkelsen (google gro

Hejsa,

Der ønsker jeg at kunne variere strømtrækket fra 3.7V batteriet imellem ca. 30 mA og 150 mA, i så små spring som nu ville være muligt. Ville gerne kunne styre forløbet fra en microcontroller, men mangler lidt input til det driverkredsløb der skal til, afkodning af afladningskurven og microcontroller delen har jeg styr på, men den variable modstand der skal kunne styre digitalt og alligevel kunne klare 30-150 mA er jeg lidt gået i stå med.

Er der nogen der har en idé til hvordan jeg kommer videre?

..

To ideer lige fra hoften:

*En MOSFET kan styres i det lineære område; Alt efter gatespændingen 'trykker' du mere eller mindre på den halvlederbaserede modstand.

  • En serieforbindelse af en spole og en mosfet som switch. Dertil en modstand parallelt med mosfetten. Strømmen midles med spolen og mosfettens modulation, og energien dumpes i modstanden.

Begge kredsløb kræver nok et reguleringskredsløb med feedback...;->

/Claus

Reply to
Claus

___klip___ Der ønsker jeg at kunne variere strømtrækket fra 3.7V batteriet imellem ca. 30 mA og 150 mA, i så små spring som nu ville være muligt. Ville gerne kunne styre forløbet fra en microcontroller, men mangler lidt input til det driverkredsløb der skal til, afkodning af afladningskurven og microcontroller delen har jeg styr på, men den variable modstand der skal kunne styre digitalt og alligevel kunne klare 30-150 mA er jeg lidt gået i stå med.

Er der nogen der har en idé til hvordan jeg kommer videre?

Mange Hilsner

---------------- Du kan jo også lave en konstantstrømsgenerator med en OPAMP (LM339), et par modstande og en transistor. Så kan du få et strømtræk, som er proportionalt med den spænding, som du styrer kredsløbet med. Jeg har ikke lige et link til et diagram, men kan finde det, hvis det har interesse!

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

---klip--- Får du noget ud af denne?

formatting link

Klaus

-----------

Det viste kredsløb er en konstantstrømsgenerator, som i stedet for at aflade vil oplade batteriet!

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

Kurt G skriver:

Okay, du ikke det rette ud af det.

Batteriet skal være forsyning og load eten en direkte kortslutning, eller en modstand på 33 ohm

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                  http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Kurt G har bragt dette til verden:

En konstantstrømsgenerator kan da fint anvendes til afladning af et batteri...

Birger

Reply to
Birger Sørensen

Hej

Hvids du har en extern CPU på en extern 5 volt PSU så kan du styrre strøtrække på dit batteri på denne måde

4-8 NPN transistorer der alle er forbundet emiter til GND 4-8 modstande på f.eks 1k for bundet til din CPU's udgange

Modstande er så f.eks 100, 200, 400, 800, etc ohm

4-8 modstande afhængigt af hvor meget opløsning du ønsker forbundet sammen på den ene side til plus på batteriet og på den anden til kollector på transistorene

Nu kan du så tænde / skulukke for de enkete transistorer fra din CPU og lave det stømforbrug du ønsker

Hvis du vælger en CPU med A/D indgand og har en seriel 232 til en PC kan du også ment måle batteriet og sende data til PC'en og lave en aflade kurve

Wiljan

Reply to
Wiljan

Hej Kurt

Du kunne jo tænke på hvad der sker hvis kortslutter "load" og bryder forbindelsen mellem Rsense og Vcc. Herefter sætter du akkumulatoren til Rsense øverst.

hilsen

Glenn

Reply to
Glenn Møller-Holst

"Birger Sørensen" skrev i en meddelelse news:48b3c8ff$0$90270$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Hvis der skal indsættes et batteri i den viste konstruktion må det være i stedet for LOAD og så kan den kun oplades.

Efter min opfattelse! :-)

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

"Klaus D. Mikkelsen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@du.kan.finde.den...

Sådan kan man nok gøre, men det er ikke logisk, da man så ikke kan aflade batteriet under den spænding, som IC-erne kan fungere ved. Desuden står der jo under diagrammet, at det er en konstantstrømsgenerator!

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

Kurt G skriver:

Hvi sman ønsker at aflede batteriet med en konstant strøm, skal det netop gøres med en - tada... konstantstrømsgenerator...

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                  http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Det har jeg svært ved at se, hvordan skal fungere! Hvis du sætter batteriet i serie med Rsense med "+" til Vcc og "-" til Rsense's øverste terminal, vil der i det øjeblik, der går en strøm, ske en opladning af batteriet. Hvis du vil aflade batteriet med denne konstruktion, skal du anbringe det i stedet for LOAD med "+" til stel og "-" til teansistoren P. Og så kan du ricikere at 'overaflade' batteriet, så det ødelægges!

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

snipped-for-privacy@hotmail.com skrev den 25-08-2008:

formatting link

Batteriet til venstre, inputs fra controlleren til højre. Dimsen vil virke ned til 1.1V. Q1 tager effekten - Q2 regulerer. Der vil falde Vbat - 0,7 over Q1 - eller 3V. Ved 150 mA er det 450mW. Øvrige transistorer tændes on/off fra controller (diagram mangler basemodstande...) strømmen vil for hver transistor (Q3-Q5) være ca. 0,3V / R Den effektive afladning vil være summe for de modstande hvor transistoren er on... Og du kan selvfølgelig tilføje eller fjerne led, som du har lyst/brug.

Birger

Reply to
Birger Sørensen

t

=E5

=F8b og se

ligt.

kket

t
a

=E6kket

.

Mange tak for de gode svar. Jeg har dog et par sp=F8rgsm=E5l til jer hver:

Klaus ved

formatting link
f=E5r jeg en Ishunt som jeg ogs=E5 skal tage h=F8jde for bliver trukket fra batteriet og derved skal have AD konverteret sp=E6ndingen over Rs og kompensere for denne ved regulering af det digitale potentiometer s=E5 det samlede str=F8mtr=E6k fra batteriet Ishunt+Iset bliver 150mA? Men da Iset afh=E6nger af Vin, vil str=F8mmen s=E5 ikke variere som batterisp=E6ndingen falder?

Birger din ide er rigtig god men i det at jeg er begr=E6nset af f=E5 step t=E6nker jeg at en form for konstantstr=F8msgenerator ville v=E6re mere velegnet...men vil str=F8mmen igennem Q3-Q5 ikke variere efterh=E5nden som batterisp=E6ndingen falder?

Kurt du skrev at du havde et forslag til et diagram hvor str=F8mtr=E6kket var proportionalt med det sp=E6nding jeg styrede kredsl=F8bet med - vil det sige at jeg ved at styre indgangen p=E5 OPAMP'en eksempelvis med en DAC forbundet til microcontrolleren, ville kunne styre den konstante str=F8m der ville tr=E6kkes fra batteriet?

Ok jeg kan m=E5ske godt se at det er et generelt problem at hvis batterisp=E6ndingen falder vil afladestr=F8mmen generelt ogs=E5 falde? Med mindre jeg p=E5 en m=E5de kan f=F8de afladekredsl=F8bet fra en anden str=F8mkilde?

Reply to
rgrworking

Den 27-08-2008, skrev snipped-for-privacy@hotmail.com: ...

Ikke hvis du sørger for at de kommer rigtigt on... (styring fra processor). Q1 og Q2 udgør en konstantstrømsgenerator. Basen på Q2 vil være på 0,7 V, uafhængigt af batterispændingen. Afladestrømmen vil derfor være 0,7V divideret med den modstand der er derfra til stel eller minus på batteriet. Under normale omstændigheder, kan man sætte en modstand - 70ohm giver f.eks 10 mA. Ohm's lov.

Q3-Q5 gør det muligt at styre strømmen. Man skal bare tage højde for Uce for transistoren. Den er normalt omkring 0,4V - ellers se datablad for anvendt transistor - og der er så kun 0,3V til modstanden. Vil du have f.eks 30mA skal den altså være 10ohm. Vil du have 60mA skal den være 5ohm. ( 0,3V*60mA = 18mW så afsat effekt burde ikke udgøre et problem - heller ikke for transistoren 0,4V*60mA =

24mW). Kombiner til de strømme du ønsker at aflade med. F.eks. 10, 5 og 5 ohm. Så vil du kunne aflade med 30, 60, 90, 120 og 150 mA, alt afhængig af hvilke og hvor mange af Q3-Q5 du tænder for via controlleren.

Birger

Reply to
Birger Sørensen

ep

som

fekt

=3D

Hej Birger.

Ahh...nu kan jeg se hvad du mener.

Ganske smart opbygning, hvad g=F8r Q1 egentlig? Jeg kan se at hvis der ligger 0,7V p=E5 basen af Q2 s=E5 vil der ligge

0,7V h=F8jere p=E5 basen af Q1 - derved er den altid ON. Er den til for at hvis man unlod den ville basen p=E5 Q2 pr=F8ve at tvinge sp=E6ndingsforsyningen ned i sp=E6ndingen s=E5 at sige...eller hvad ville der egentlig ske hvis man undlod den? Eller hvad er egentlig dens hovedfunktion er vel nok mere det jeg egentlig sp=F8rger om :-) ?

Mange Hilsner

Reply to
rgrworking

Q1 er den variable modstand, som bestemmer strømmen - og som tager det meste af den afsatte effekt. Q2 vil rigtigt nok holde 0,7V på basen - hvilket svarer til en bestemt strøm gennem modstanden fra basen til minus. Stiger denne spænding (fordi strømmen stiger), vil Q2 gå mere on, og fjerne basestrøm fra Q1, som vil sænke belasningen på batteriet. Falder den (hvis strømmen falder - hvilket kunne være fordi batterispændingen falder..), vil Q2 gå mere off => mere basestrøm til Q1 => øger belastningen.

Q1 er er belastningen, mens Q2 er reguleringen.

Q1 og Q2 udgør tilsammen en strømgenerator, som giver en konstant afladning af batteriet, uanset spændingen (indenfor visse grænser, naturligvis) - ned til 1,4V.

Både Q1 og Q2 vil arbejde i det aktive område - de er hverken helt ON eller OFF, kan man sige, men balancerer, så batteriet aflades med en strøm der svarer til, at der er 0,7V på Q2's base, og alstså bestemt af modstanden til minus. Forstil dig at Q3-Q5 og deres modstand erstattes af en enkelt modstand. Q3-Q5 er der kun for at du kan regulere modstanden der måler strømmen via Q2's base. Og i modsætning til Q1 og Q2, skl de være enten helt OFF eller helt ON. Ellers vil de konkurere med Q2 om at regulere strømmen..

Håber det er forståeligt :-Z

Birger

Reply to
Birger Sørensen

step

re

n som

en.

er

ver

=E5

effekt

A =3D

af

at

le

g

til

t af

FF

Jo tak det var meget forst=E5eligt :-)

Jeg har nu bygget kredsl=F8bet, men nu er der opst=E5et nye problemer...

Specs har =E6ndret sig fra de max. 150 mA til 725 mA!

Jeg skal kunne tr=E6kke enten 10 mA eller 725 mA to yderligheder. Jeg har pr=F8vet at tweake kredsl=F8bet, men kan ikke hive meget mere end

100 mA ud af en transistor...s=E5 enten skal jeg have en del transistorer eller ogs=E5 er der noget jeg overser. Jeg har sat en ca. 1,4k modstand imellem Q1's base og power, men denne modstand burde vel ikke =E6ndre p=E5 hvor meget der tr=E6kkes...?

S=E5 ved ikke om deet kan skyldes at jeg ikke f=E5r holdt Q3-Q5 ordentligt ON...jeg har blot f=F8rt dem direkte til udgangen p=E5 microcontrolleren og sp=E6ndingen lyder p=E5 ca. 0.9V Vbe for eksempelvis Q3 n=E5r jeg tr=E6k= ker udgangen h=F8j. Ved ikke om det er lidt m=E6rkeligt...den burde vel egentlig v=E6re 0,7V pga. dioden.

H=E5ber du kan give mig lidt hj=E6lp atter en gang...

Mange Hilsner

Reply to
runegrunnet

Jeg skal da gerne prøve :D

Modstanden mellem Q1 og power, skal kunne levere basestrøm nok til at Q1 kan trække den strøm du ønsker. Altså 725mA divideret med hFE (DC). Regnes med hFE=100, skal den kunne levere 7,5mA. Om den kan det, er så et spørgsmål om batterispændingen. Og hvis den ikke kan, vil det betyde at der ikke trækkes så meget som du ønsker. Med 1,4K svarer det til at din batterispænding skal være > 2,4V (Der skal være 1,4V på Q1's base + spændingen over modstanden). Evt. kan man forbinde den til en ekstern forsyning (hvis du har noget fra controlleren f.eks.), det vil også forbedre funktionen noget, specielt ved lave spændinger.

Pas på at Q1 kan tåle den afsatte effekt. Umiddelbart er der max. 3V over den, og med 725mA giver det 2,175W - og det er nok i overkanten til småsignal..

Med 0.9V på baserne, er transistorerne i hvert fald ON! Du skal nok sætte en modstand i serie med hver af baserne - igen skal der blot leveres basestrøm, så de hver især kan trække den nødvendige strøm. Uden basemodstande risikerer du, at brænde dem af. Hvor stor er UCE på Q3-Q5? Den bør ligge på omkring 0.4V, når transistoren er ON.

Birger

Reply to
Birger Sørensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.