Ur/timer - 50Hz eller 32KHz?

Hejsa, som kan ses i mit andet indl=E6g vil jeg lave et "v=E6kkeur" - men hvordan holder jeg tiden mest n=F8jagtigt? Jeg bruger en AVR microcontroller, men hvordan holder jeg tiden mest pr=E6cis? Bruger jeg de 50Hz fra lysnettet til at t=E6lle eller er en 32KHz timer krystal mere pr=E6cis?

Noget helt andet? Netv=E6rk + timeserver er nok lidt overkill...

Brian

Reply to
Geronimo
Loading thread data ...

Du kan købe et modul til tidsstyring via radiosignalet fra Frankfurt. Søg på DCF77.

Alternativt kan du hente signalet fra et radiostyret vækkeur hvis du har et sådant liggende. Jeg har sjovt nok i de her dage leget lidt med et sådant hvor displayet var gået i stykker. Dengang jeg kasserede uret tænkte jeg at jeg nok får brug for indmaden til et eller andet engang (jeg er dårlig til at smide ud!). Og det var egentligt meget heldigt.

Har du først signalet er det let at dekode. Der findes færdige biblioteker til dette.

Martin

Reply to
Martin Larsen

Set over længere tid er de 50 Hz det mest stabile, de 32 kHz fra krystallet er i den sammenhæng ikke ret meget værd, med mindre du har ofret en formue på en præcisionskrystal.

Ikke hvis du kan komme i kontakt med noget internet for billige midler.

/Hans

Reply to
Hans Kjærgaard

Den 17-11-2010 22:30, Geronimo skrev:

OT:skal det da vække med sekundnøjagtighed? :-) mvh Erik

Reply to
E.R

Den 17-11-2010 22:30, Geronimo skrev:

de 50 hz fra lysnettet vil midlet over tid være præcist nok til et vækkeur. mvh erik

Reply to
E.R

Her er et forumindlæg om det i forbindelse med Arduino:

formatting link

Og så er der jo dette bibliotek:

formatting link

Reply to
Martin Larsen

Ikke helt OT alligevel! Nej det skal det ikke, men p=E5 den anden side s=E5 gider jeg heller ikke stille uret i dimsen en gang i m=E5neden fordi det er 5 minutter bagefter f.eks.! ;-)

Brian

Reply to
Geronimo

Dallas RTC chip ? Så husker dit ur også klokken efter strømsvigt

formatting link

/A

Reply to
Anders Majland

ic.com/en/ds/DS1305.pdf

Det ser ud til at den skal bruge en 32KHz krystal for at k=F8re og batteri for at huske? S=E5 kan jeg jo lige s=E5 godt regne det ud i microen og have backup batteri... :-)

Brian

Reply to
Geronimo

strømsvigt

formatting link

Ja det tror du, prøv og vend så tilbage med resultatet.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

Jeg tror ikke jeg er helt med p=E5 hvad du mener..?

Hvad t=E6nker du her pr=E6cist p=E5, programmeringen af den pr=E6cise dag/d= ato/ m=E5ned/=E5r? Eller backup batteri l=F8sningen?

Det er da klart at det kr=E6ver noget programmering at f=E5 styr p=E5 dag/ datoen pr=E6cist og jeg har faktisk t=E6nkt mig at benytte en eller anden form for hverdag/weekend funktion for at skelne mellem forskellige tidspunkter den skal t=E6nde... MEN, det kan jeg faktisk lave meget simpelt bare ved at fort=E6lle den at "idag er det dag nr. X i ugen" - derfra regner den selv ud om det er hverdag eller weekend! Jeg har ikke n=F8dvendigvis brug for at den skal tage h=F8jde for helligdage, s=E5 mange er der heller ikke af dem. Men uanset om jeg beslutter mig for at have den komplette dato og helligdage med eller ej s=E5 sparer jeg stadigv=E6k en chip, en krystal og 50 kr ved at lave det hele i micro'en! (Ok DS1305 kan f=E5s som sample ogs=E5)

Backup batteri l=F8sningen skulle derimod v=E6re relativt nem at lave, specielt n=E5r microen kan k=F8re 3-5V..? Noget andet er at der ikke har v=E6ret str=F8mudfald her i den tid jeg har boet her, siden juni sidste =E5r, s=E5 jeg har endnu ikke taget stilling til om det er noget jeg gider lave!

Brian

Reply to
Geronimo

strømsvigt

formatting link

Prøcision af selve tidsbasen, det er ikke så enkelt som det udmildbart ser ud til. Ingen problemer med udrgningen som sådan, men når det skal til at trille selv så kan det godt give udfordringer, den største er dit krystals manglende præcision, det er ikke 32000,00000Hz, desuden er det med garanti også følsomt overfor temperatur svingninger, så start med at kigge lidt i krystallets data og regn så på det igen.

Jeg underkender ikke at det er en rigtig god opgave at programmerer sit eget ud, der er flere interesante problemstillinger man skal have med i sine overvejelser, så ud fra det er det bare at komme igang. Man kunne jo overveje både at lave en variant der kører mod netfrekvensen og en der bruger krystallet som reference og så prøve sig frem med hvilken der er mest brugbar til ens brug.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

Findes der ikke en AVR med intern real time clock? Så skal der bare et 32kHz krystal og et lithium batteri på. Det koster intet, og så har du et ur der kører de næste 10 år. Og programmerigen er let/ikke eskisterende, og du har ms, Sekunder, minutter, timer, day of month, day of week, month, year osv lige til at læse. Og den holder styr på skudår...

Det ville jeg gøre. Hvis ikke den ligefrem skal være ultrapræcis fra -20 til

50 grader, så skal du ikke ud at købe noget dyrt krystal.

mvh Kåre

Reply to
Kåre

"Anders Majland" skrev i en meddelelse news:4ce4ec73$0$23758$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Dem bruger jeg mange af i et produkt jeg sælger. Mht. præcision er de 50 Hz fra langt mere præcis. Man skal trimme 32kHz krystallet på DS1305 for at få dn til at gå nøjagtig.

Reply to
Allan Soerensen

Den 18.11.2010 20:33, skreiv Hans Kjaergaard:

strømsvigt

formatting link

Eller en kombinasjon? Et ur som til vanlig bruker nettfrekvensen, men skifter til Xtall når nettfrekvensen blir borte.

Der vill gå l a n g tid før feilene som summerer ser opp blir merkbare.

HM

Reply to
Harald Mossige

"Harald Mossige" skrev i en meddelelse news:4ce5e7ab$0$12249$ snipped-for-privacy@news.wineasy.se...

Nej, der vil ikke gå "l a n g" tid før et ur med et simpelt krystal går så meget forkert at det skal indstilles. Jeg bruger som sagt DS1305, da tiden i produktet ikke er så vigtigt, har jeg valgt ikke at foretage justering af 32kHz krystallet. Det betyder dog at det skal indstilles flere gange om året, hver gang går det typisk 3-5 minutter forkert. Man kan fint justere krystallet, så uret går meget mere præcist, men det kræver en rigtig god tæller med mange decimaler.

Reply to
Allan Soerensen

Ja, men øvelsen var nu at påvise hvor stor forskellen reelt er, men hvis alternativet ifbm. batteridrift er at uret står stille, er det ganske fornuftigt at trikke videre på krystallet, do burde man sætte uret til at blinke med sisplayet for at signalerer at der har været strømafbrydelse og tiden derfor bør kontrolleres.

Det kommer jo an på længden af strømafbrydelserne og hvor heldig man er med skiftet mellem de to tidsbaser. Der skal også laves noget fornuftigt mht. skifte mellem netdrift og batteridrift og tilbage igen.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

Man kunne lade uret justere sig selv. Hold 50Hz og 32kHz op mod hinanden så længe der er 50Hz til rådighed, og gem et differenstal løbende. Det differenstal bruger man så til at korrigere når man kører på krystallet.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

"Ulrik Smed" skrev i en meddelelse news:4ce6aad0$0$23754$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Jeg tror jeg misforstod Haralds kommentar pga. spørgsmålstegnet efter "Eller en kombinasjon?".

Reply to
Allan Soerensen

s=E5

tallet.

Nu har AVR'en jo allerede en intern clock som er nogenlunde n=F8jagtig, jeg kan jo bare holde den op mod de 50Hz og s=E5 bruge den interne clock n=E5r systemet k=F8rer p=E5 batteri! :-)

Str=F8mmen er n=E6ppe v=E6k s=E5 l=E6nge at det i praksis vil have nogen st= =F8rre betydning for urets pr=E6cision at den interne clock ikke er 100% n=F8jagtig.

Brian

Reply to
Geronimo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.