trekant generator 1MHz selvbyg!

Hej

Jeg vil bygge min egen trekant generator, med let tilgængelige komponenter, som skal ha følgene specifikationer:

Kniv skape trekanter, symetriske omkring et fast nulpunkt. Vpp ca. 2volt Frekvens omkring 1Mhz Spændingsforsyning er underordnet Outputtet skal kunne klare belstningen fra en komperator

Jeg har simuleret en konstruktion i OrCad, med en firkant spænding som trækker to transistore koblet som konstantstrømsgeneratore som så trækker en kondensator, hvilket gav en trekant, men den var ikke helt skarp i kanterne

*snøft* (Hvor meget kan man stole på OrCad's simuleringer i forhold til virkeligheden?)

Tænkte på om der ik var en der kunne komme med nogle konstruktion forslag, links eller bare gode ideer!

Mvh Thomas

Reply to
Thomas
Loading thread data ...

"Thomas" skrev i news:3fd72911$0$9766$ snipped-for-privacy@dread14.news.tele.dk

komponenter,

en

kanterne

Du skal ikke tro på noget der er simuleret, i virkelighedens verden er det som regel meget værre.

Har du prøvet at se efter diverse app. note på national's webside, mener de havde en beskrivelse af noget trekant generator der kunne bruges op til ca.

10MHz.

-- Hilsen Peter N Petersen

formatting link

Reply to
15kw

Hvad er din firkant spænding på pp ? er den stor nok ?

Hvis din kurve flader ud kunne det tyde på at din kondensator er blevet næsten fuldt opladet, hvilket er uhensigtsmæssigt.

Du kan enten øge firkantspændingen eller bruge en større kondensator og evt. forstærke den fremkomne trekant derefter.

HOJ

Reply to
Hans-Ole Jensen

er

kondensator

Med det princip er det svært at undgå at trekantens DC-niveau driver op eller ned, så en af spidserne klippes. Det er bedre at bruge en Miller integrator og koble udgangen til en schmitt trigger som så driver integratoren, så det svinger. Det kan laves simpelt med transistorer. Det kan dog være svært at få ordentlige firkanter ud af schmitt triggeren ved 1MHz, hvis den kører i klasse C, pga. af at transistoren er lidt tid om at komme ud af mætning. Men med en klasse A trigger burde det være muligt.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

komponenter,

Du kan sende mig dsn filen, så skal jeg kigge på den. Hvis dine komponentmodeller er tilstrækkeligt gode, og din simulering viser, at det virker, så virker det også i praksis.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

en

kanterne

Jeg har for nylig lavet en 150khz trekants generator vha. lidt hysteresse på en opamp som så går videre til en opamp koplet som integrator. I PSpice så denne meget fin ud, men her skal man tænke på at der regnes med ideele kondensatore og modstande dvs. at virklighedens snylte effekter ikke kommer med i simuleringen (og de har meget at sige ved 1 Mhz). En anden ting er at en firkant spænding ved 1Mhz kommer til at indholde utrolige høje frekvens bidrag. For igen tage mit ekesembel så havde firkanten fra hysterese koplingen en stigetid på 25ns hvilket giver en signalbåndbredde på 14 Mhz. Derfor skal du være utrolig omhyggelig med dit printudlæg, selv med fornuftigt udlæg var der store uhyggelige spikes på min trekant. Så simuleringer er ikke et billede af virkligheden nej! ;)

Er det til PWM generering oder was?

Mvh.

Morten

Reply to
Morten Møller Jørgensen

Simuleringer er lige så gode som dine modeller - og hvis du vil have "knivskarpe" trekanter - så får du brug for en _meget_ høj båndbredde, og dermed også VHF komponenter. Du kan jo prøve ar simulere en ideel trekant - efterfulgt af et 50MHz filter - og så se hvor meget din trekant er rundet af. Det vil give en fornemmlese for hvad det er for krav du stiller, og hvad du kan forvente opfyldt,

Det er en af fiduserne med simulering at det er nemt at "lege" med kredsløbet uden af få loddetin på fingrene

/carsten

Reply to
Carsten Holck

trækker

forslag,

de

ca.

AN29 og AN31.

HM

Reply to
Harald Mossige

Hej Thomas

Hvad med en MAX038 fra Maxim, du kan få den som sample derfra også.

Mvh Max

Reply to
Max

Ja det var tanken, men samtidig oxo for at blive klogere på "høj frekvent" elektronik

Reply to
Thomas

Den kreds er slet ik så dårlig!

Reply to
Thomas

kiggede på din opstilling.

Jeg ville nok ikke bruge en almindelig bipolær transistor til at lave en konstantstrøms generator med. Din ide med at lave to konstantstrømsgeneratorer til at hhv lade en kondensator op og af med er god nok, men det er ikke muligt at skifte perfekt fra den ene til den anden. Desuden er strømmen (desværre) ikke konstant, når udgangsspændingen vændre. Du kan prøve i din opstilling at sætte en strømprobe på kollektor på hver af transistorerne, og een på C1. Så vil du få et fint indtryk af at strømmene er alt andet end konstante.

Jeg ville nok bruge en opamp som integrator og sætte en komparator på udgangen af den, som så kan skifte mellem ramp-up og ramp-down. Gerne med nogle gode analog switche og en god reference spændingsgenerator.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

komparator på

Gerne

spændingsgenerator.

Hvorfor analogswitche? Man kobler bare komparatorens udgang direkte til integratorens indgangsmodstand og giver komparatoren lidt hysterese med en medkoblingsmodstand. Med en hurtig opamp kan det sikkert give et OK resultat.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Det, der kommer fra en komparator switcher jo enten til stel eller forsyning, og der er som regel en vis restspænding over udgangen. Forsyningsspændingen er jo heller ikke hverken præcis eller stabil (temperator etc)

Derfor har jeg i flere konstruktioner, der krævede meget høj præcision brugt analogswitche og reference generatorer.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

eller

udgangen.

stabil

Ahh, Ok, det skal være SÅ fint!? ;-) Ja, der kan godt være en restspænding, og hvis den er asymetrisk bliver trekanten jo også lidt skæv. Så må man bruge en rail-to-rail opamp. Kan dog godt være man får de samme problemer med kortvarigt 'latch-up' ved høje frekvenser som med en transistor i klasse C, når den køres i mætning i udgangen.

Forsyningen kan vel i princippet være lige så god som en ref generator, den er jo som oftest selv lavet med en udmærket reference. Men kan selvfølgelig være mere støjfyldt.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Ja strømmen ser jo elendig ud :(

Hvilken operationsforstærker kan i anbefale til det job, har selv kun arbejdet med LM324, som nok vil klare sig skidt ved 1MHz!

Hvad er en analog switch?

Mvh Thomas

Reply to
Thomas

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.