Tilslamning af elektroder?

Jeg har lavet et simpelt styresystem til en grundtvandspumpe, hvor jeg via nogler rustfrie stålstænger måler vandstanden i brønden. Når vandet når stængerne går der strøm fra den ene til den anden og systemet reagerer fint. Problemet er, at jeg min. 1 gang om året skal rense stængerne ( un -elektroden)for en aflejring, der breder sig til + elektroden og danner kortslutning. Ikke fordi aflejringen i sig selv synes ledende, men fordi den er yderst porøs og holder på vandet(fugtigheden) og på den måde danner forbindelse.

Elektroderne har en tykkelse på 3,0 m.m. i diameter. - Og jeg kan se, at 0 elektroden er svundet ind til 2,65 m.m. på to år. De sidder i en afstand fra hinanden på ca 1,5 cm og der går strøm gennem vandet (alm grundvand på max 0,5 mA.

Aflejringen er porøs (smuldrer let) er gullig og ligner i farven noget kalk.

Har nogen en ide om, hvad det er der sker og kan det undgås?

Jørgen

Reply to
Jørgen Andreasen
Loading thread data ...

Hej Jørgen

At du kan måle gennem vandet skyldes at dit grundvand indeholder salt, rent vand er ikke ledene, saltet gør så at du på grund af strømmen får galvanisk tærring.

kalk.

Det er sikkert okker, det findes i undergrunden overalt i DK.

Køb nogle read rør (små glasrør med kontakter der kan påvirkes af en magnet) støb dem fast med passende mellemrumi et plastrør, magneten der så skal påvirke readrørene limer du på en styropor klods der kan svømme op og ned af plastrøret.

Mvh Max

Reply to
Max

Det er i hvert fald noget der opstår pga elektrolyse.

Nu ved jeg ikke bruger strækningen mellem de to pinde som en modstanc, og har denne i serie med en anden modstand, som spændingsdeler, og kører den delte spænding ind i en comparator ?

Du skal nok lave noget med at skifte strømretningen i en 50% - 50% duty cycle - altså at skifte den ene pind mellem + og - nogle volt, og samtidigt styre "noget" i comparatoren (f. eks. sætte en forstærker med styrbar +1 eller -1 gange forstærkning foran) for at kompensere.

Du kan også bare ignorere input når "vekselstrøms"pinden er, f. eks. i

-, og have en timer til "lappe over hullet", hvis du ved hvad jeg mener.

Skifte-frekvensen kan være så lav du vil have den, bare mere end 1 periode pr 2 år hvis det er årligt du skal rense pinde af nu :) Det vigtigste er at ladningen der vandrer fra den ene pind til den anden holder sig nær 0 (stiger når pinden er i plus, men ryger ned igen når pinden går i minus). Derfor er det nok bedst at sætte en 1-bit tæller efter oscilltoren og bruge dens output, det vil gøre et ikke-50/50 firkantsignal til et 50/50 (med den halve frekvens).

MVH Søren

Reply to
Soren Kuula

Tak Max for ideen.

Og til også til Søren, selvom jeg ikke helt forstår alt, hvad du skriver. Men strømmen, der går fra den ene pind til den anden anvendes til indput på en transistor, der forstærker strømmen op og ganske simpelt trækker et relæ. Jeg har så et andet kredsløb, der styrer når pumpen skal stoppe. Strømmen i vandet kommer direkte fra en trafo efter en broensretning.

Faktisk kunne jeg vel ændre strømmen i vandet til velselstrøm og senere ensrette den for styring af transistoren. Kunne det mon ophæve elektrolysen?

Jørgen

Reply to
Jørgen Andreasen

Hej Jørgen,

En lille oscillator koblet via en kondensator og en anden kondensator på pind #2 (+ 2 dioder og en kondensator til ensretning/integrering *), så slipper du for elektrolytisk tæring, men om det klarer aflejringen er så et andet spørgsmål (vil tro at det hjælper, men ikke standser det helt).

Hvis du har mulighed for at adskille pindene til den dobbelte afstand (eller mere) vil det helt sikkert gavne.

  • Enkeltensretning på "udgangspinden" er ikke nok. For at få lige stor elektronvandring hver vej skal der være samme belastning. Det er kun tæringen du nedsætter, elektronerne drøner nu begge veje i stedet for kun en - hvis du måler på den elektrode der ikke er gnavet af kan du _måske_ måle en lille fortykkelse, havde de fx. været af kobber ville elektroden have fået stort set alt det kobber der forsvandt fra den anden (minus vædskens indhold og elektrodeslam), men rustfrit stål er ret inaktivt og ikke en god kollektor, derfor bruges rustfri elektroder til elektrostripping (ikke et nyt tiltag på nettets skumle sider, men den omvendte funktion af elektrogalvanisering)
--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Tak Søren.

Du har givet indput til lidt yderligere eksperimenter.

Og det er i grunden ikke så tosset!.

mvh

Jørgen

Reply to
Jørgen Andreasen

Hej Jørgen

I de gamle Melita kaffemaskiner (og sikkert også andre) var der en kviksølvskontakt i glasrør monteret på en flyder, denne kontakt vil kunne trække din pumpe uden brug af relæer hvis pumpen ikke bruger mere end ca

1200W

Mvh. Poul

Reply to
Poul R. Thomsen

Der er faktisk en flydeafbryder på pumpen i forvejen, som jeg har sat ud af funktion, da jeg ville have en funktion uden bevægelige dele, og hvor pumpen kun skulle pumpe i et mindre interval. Mit nuværende systen fungerer faktisk fint, bortset lige fra den omhandlende elektrolyse, som jeg skal prøve på at nedsætte.

Jeg ved også godt, at man kan købe alverdens flydeafbrydere m.m., men det er nu sjovere at fixe lidt selv. Men jeg har med tak noteret dit indlæg.

mvh Jørgen

Poul R. Thomsen skrev i meddelelsen ...

Reply to
Jørgen Andreasen

Hej Jørgen,

Velbekomme og held med det :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Jeg ved knap nok hvor jeg skal putte mit svar ind...

Men hvis det er ledende væsker og elektroder det drejer sig om, gælder følgende:

Styring af pumper, hvad enten det som her er udpumpning eller indpumpning, laves normalt med tre elektroder af rustfast stål.

Elekroderne er en lang som fælles, en noget kortere for det laveste miveau og en endnu kortere for det højeste niveau.

Ved udpumpning starter pumpen når alle tre elektroder i vandet og stopper første når den midterste ikke længere er i vandet.

For at mindske tæringen bruges der altid AC til målingen.

--
  Med venlig hilsen,    Ove Kjeldgaard,    nospam AT privat DOT dk
  Natur og Friluftsliv:
Reply to
Ove Kjeldgaard

Jamen, det er da fint nok. - Mit system er netop bygget på den måde du skriver, med de tre elektroder og funker godt. Men jeg skal rode lidt med AC målingen.

Men nu skal der lige pludselig males hus ...og jeg ved ikke hvad. Så foreløbig er elektroderne renset og så har jeg vel et halvt års frist igen?

mvh Jørgen

følgende:

laves

og en

første

Reply to
Jørgen Andreasen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.