Termostat til el-kedel varmelegeme

Hej Søren,

Du misforstod... Jeg mente at du _ikke_ kan få noget der bare nærmer sig

1kW afsat i under en halv meter ! (Tænk på hvad det ville blive til i en stue, eller blot et mindre badeværelse).

Pexrør ja (ikke ledning), var det ikke elvarme du ville benytte ? Men uanset hvilken type kan du ikke få ret meget energi ud af det, en 100W glødelampe (evt. halogen) i bunden vil virke meget bedre, om den monteres hensigtsmæssigt.

Du vil altså afsætte 1kW i sølle 35..40 cm pexrør ? Hmmm...

Det rør er vel ca. 2 cm i indvendig diameter så der er tale om under en kvart liter vand ved max. 100°C. Du ønsker en temperatur på mindst 40°C altså en forskel på max. 60°C og kan altså max. udnytte hvad der svarer til 60W (og det er under den forudsætning at pexrøret har en overføringsfaktor på 100%, hvilket det selvfølgelig ikke har, at du ingen tab har overhovedet, at det vand du skal varme op et andet sted forbliver 100°C varmt når det når ind i lampens rørstykke etc. etc. - regn snarere med omkring 30..40W som absolut max.).

Og hvis så din vandbeholder har et varmetab på samme 30..40W, har du ingen chance for at opvarme det yderligere.

Du er nødt til at bruge en eller anden form for elektrisk opvarmning (også hvis du vil overføre via vandfyldte pexrør), så hold dig hellere til en fuldt elektrisk løsning. Evt. kunne du have nogle kanaler (rør) fra din beholder ned til et opvarmningskammer med varmelegemet, så kan du stadig belyse fra bunden. _______ | | |~~~~~~~| | | | | | | | | | | | | | _____ | || || || (X) || kunne gå til 30 grader C - det er jo også et problem.

Byg evt. selv thermostaten, det er ikke ret meget udover en OP-AMP lidt passive komponenter og et relæ med driver. Evt. kan du bruge en NE555 som thermostat og så drive relæet direkte fra dens udgang.

Hvis du er ovre i pexrør er det vel en blikkenslager du skal ha' fat i, men det vil som sagt ikke løse din opvarmning, så bliv du bare her lidt endnu :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren
Loading thread data ...

"Søren" skrev i en meddelelse

Så det løsningsforslag holder ikke helt alligevel så! Jeg har fået fat i en Philips Halotone PAR25 HalogenA pære på 75W men angiveligvis skal den svare til en 100W. Mener du at det vil være tilstrækkeligt hvis jeg bruger den som varmekilde?

Skal træet inde i den ottekantede trækasse så ikke behandles eller beklædes med en form for varmeisolerende materiale så træet ikke selvantænder ?? - eller skal der rent faktisk en flamme til og ikke bare en temmelig høj temperatur til for at antænde træ? Jeg anvender noget fyrtræ til ottekanten..

Jeg har sendt en skitse til Klaus og til Søren..hvis der er andre der ønsker en, så send en mail til mig..

Søren Wøhlk

Reply to
Søren

Hej Søren,

Nej, varmelegemet fra en elkedel er IMO nok det bedste forslag du har fået. Hvad er problemet egentlig i det ? (Hvis det spærrer for meget for lyset kan det monteres lodret i bunden - på et stykke der er dækket af træsoklen)

Det kommer an på, dels hvor hurtig du en tidskonstant du ønsker og dels hvor stort et varmetab der er fra beholderen ("svært" at beregne, lettere at måle). Jeg er ikke sikker på den rækker til dit "kæmpebassin" :)

Sammenligner du med de kommercielt producerede lamper (vædskemængde, lampeeffekt og hastighed), er det ikke nok. De har vist en opvarmningstid på et kvarter eller mere (så vidt jeg har hørt - har ingen personlig erfaring med dem) og det er jo en lav tidskonstant, men de har også et problem med at de kan blive lidt for varme over tid og så skal køle af før de igen virker (igen hearsay fra en lampeforhandler), så en kraftigere varmekilde (med thermostat) lyder rigtigt.

Hvis du har høj varme er det klart nedbrydende for træet, men isolation er ikke nok - der skal også ventilation/udluftning til. Selvantændelse er der ikke tale om ;) der er 3 betingelser for brand - høj varme, ilt og brændsel - mangler bare en parameter _kan_ der ikke opstå brand, men det forhindrer ikke at der sker en nedbrydning/svækkelse.

Uanset lampens effekt vil det være en god ide med både udluftning og et varmereflekterende lag (måske beklædning med "sølvpapir" er nok, det kommer an på effekt og afstand til træet).

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Jeg er lige kommet i tanke om en anden mulighed for at varme væsken op. Hvad med at indlægge et kobberrør i væsken, ligesom med el-kedel varmelegemet. I kobberrøret skal der så løbe noget varmt vand, som muligvis kan blive opvarmet af et varmelegeme fra en kaffemaskine...problemet her er var at kaffemaskinens varmelegemet både varmer væsken og den plade som kanden står på op på samme tid.. Der skal selvfølgelig anvendes demi vand så der ikke opstår kalk etc. problemer inde i kobberrøret, og kobberrøret skal være så tilstrækkeligt langt at varmen i vandet bliver udnyttet optimalt. Er det en mulighed der måske kan føres ud i livet??

Søren Wøhlk

Reply to
Søren

Hvad

I

står

Det kommer an på kaffemaskinen, nogle maskiner har separat varmelegme til opvarmning af vand.

Et andet spørgsmål: Vil din lampe overhovedet virke med de dimesioner ? Hvor stor afkøling har glasoverfladen og hvad er effektafsættelsen op til toppen ? Vil lampen så kun fungere på den nederste 3.del ?

Klaus

Reply to
Klaus D. Mikkelsen

"Klaus D. Mikkelsen" skrev i en meddelelse > Et andet spørgsmål:

ja det går jeg da ud fra.. fætteren den har den her side har da lavet en lampe der godt nok kun er 1m høj men ellers har samme dimensioner som virker. Han har anvendt det samme lava som jeg regner med at bruge.

jeg har haft en diskussion kørende i dk.videnskab om dette:

formatting link
ele.dk%26rnum%3D1

Nej..lavaen vil jo flyde til toppen for at blive kølet af, for derefter at flyde ned igen..selvfølgelig hvis lavaen flyder for langsomt, eller hvis lavaen bliver afkølet for hurtigt (hvilket sikkert vil ske i starten hvor det kun er væsken i bunden der er varmt) vil lavaen ikke nå til toppen før det begynder at synke igen!

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

Hej Søren,

Samme problematik som med pexrør - du kan ikke afsætte særlig meget effekt på den måde.

Tjaa, en 40..50 viklinger nær yderkanten/glasset (med samme indvendige diameter som pexrøret), vil nok kunne klare det, men da der skal være afstand mellem hver vikling for at overføre mest mulig varme bliver den spiral altså et pænt stykke over 1m i højden ;-/

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse

Nå... Jeg kan bare ikke helt forstå hvis det var muligt for el-kedelen at varme væsken op, hvorfor kan man så ikke anvende den metode som jeg foreslog med at indlægge et kobberrør i væsken og så lade varmt vand løbe igennem det?? Hvis der anvendes den samme længde kobberrør som ved el-kedel varmelegemet må vel være muligt at afsætte den samme effekt..

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse

fået.

træsoklen)

Hvis det monteres lodret, vil lavaen "kravle" op af det og det vil medføre at lampen ikke bliver så varieret, idet boblerne altid vil stige fra det højeste punkt, hvilket i dette tilfælde vil være det lodrette varmelegeme.. Derfor skal det monteres vandret og skal være nogenlunde lige højt over det hele.

Nej..det har jeg også på fornemmelsen. Selv hvis den rækker vil det nok tage den det meste af en halv dag for at få væsken op på den ønskede temperatur.

varme

Ja. Men problemet er jo så bare lige hvad den kraftige varmekilde skal være =)

kommer

Ok.. Det er da betryggende at vide. Jeg har længe haft en Hard disk drive cooler til at ligge. Det er en af dem man kan montere i samme bås som f.eks. et cd-rom drev og på den måde flytte varmt luft ud af kabinettet. Køleren består af 3 stk 40x40x10mm. Måske kan jeg montere dem i lampen for at udlufte. Vil det være bedst at montere dem under pæren eller i flugt med pæren??

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

"Soeren Nielsen" skrev i en meddelelse

grader

Ok.. Nu vidste jeg ikke lige at det blev så varmt.. Så kan jeg godt der opstår et lille problem hvis man ønsker at frembringe den samme temp. ved hjælp af opvarmet vand!!

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

Der er vel slet ingen måde hvorpå man kan "ombøje" det varmelegeme der sidder i el-kedelen således at det kommer til at passe med at det kan ligge i bunden af lampen og ikke blokere for lyset, som jeg forklarede tidligere:

""""" HKJ skrev at det ikke kunne lade sig gøre i en tidligere post:

ud

Det er nok tvivlsom om du kan ændre facon på røret uden at ødelægge varmelegemet, imellem varmetråden og røret er der en keramisk fyldmasse. """""

At klippe det gamle varmelegeme af og lodde et nyt på duer heller ikke har HKJ forklaret:

"""""

Lodde duer heller ikke på et varmelegeme, lodningen vil smelte når varmelegemet er tændt. """""

Er der slet ingen måde hvorpå jeg kan ændre formen på det 2000W varmelegeme fra el-kedlen så det kommer til at opfylde kravene??

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

"HKJ" skrev i en meddelelse

et

Hvor mange volt snakker vi om når der ikke skal sker elektrolyse (og hvad er elektrolyse?)

Hvad vil du foreslå jeg vikler varmelegemet ud af?? Kobbertråd eller kobberrør er det mest nærliggende.. Måske kan jeg anvende noget el-installations ledning (det som ligger i væggen i et hus)..

Jeg tror bare ikke jeg vil få tilstrækkeligt med varme på den her måde.. så skal der være usædvanligt meget gang i den trafo og så tror jeg det er lidt farligt at rode med.. Desuden vil væsken vel blive elektrisk hvis man smider sådan et varmelegeme derned i..

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

Hej Søren,

Varmelegemet i en elkedel er ikke "bare" et rør, der sidder et modstandselement inden i røret.

Varmelegemet afkøles af vandet, det er derfor at der er en sk. tørlogningssikring der slår det fra hvis det ikke er dækket af vand.

Uden vand ville varmelegemet varme sig selv ihjel på et øjeblik, hvilket alle der har haft en _for_ billig elkedel ved (og det lugter ikke godt når sådan en kedel smelter ned).

Ved vandets hjælp holdes den yderste overflade på lidt over 100°C, men der er adskillige hundrede grader inde i selve varmelegemet, ellers kunne det ikke overføre så meget energi til vandet - thermooverførsel kræver temperaturforskel, jo større forskel, jo mere kan overføres.

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse

Det kan det jo så ikke..så opstår problemet med at lavaen kravler op af røret!

Ja men jeg har også monteret en lydsæmper på pæren, men så skal man gå og "babysitte" lampen for at den altid skal have den rigtige temperatur. Det problem ville ikke opstå ved en termostatstyret enhed..

Hvis den kan monteres vandret og ikke blokere for meget for lyset er der ikke noget galt med den!

OK.. jeg tror også jeg vil svække konstruktionen for meget hvis jeg borede sådan nogle store huller..Så kunne der selvfølgelig laves en løsning hvor det ikke bliver svækket så meget, men det er jo så nok ikke aktuelt!

Nu er der så ikke så meget plads derinde men okay..ideen er der da. Pæren sidder ca 1cm fra glasset, men der kan så laves huller der flugter med toppen af pæren og ligeledes huller der flugter med fatningen..

Jeg mener jeg har hørt om et værktøj der angiveligvis skulle kunne bukke kobberrør uden at de knækker. Det er vist sådan et man bruger når man skal tilpasse kobberrørene på en vandhane i f.eks. et køkken til vandudtaget i væggen. Kan det muligvis bruges til at bukke varmelegemet eller er det helt

100 at varmelegemet vil gå til af dette??

hilsen Søren Wøhlk

Reply to
Søren

Hej Søren,

Det skal jo kun lige klare opvarmningen, betyder det mon noget for tiden efter at varmelegemet er slukket igen ?

Jeg har i øvrigt lige skrællet et par varmelegemer ud af en mikrobølge- kombiovn (varmluftdelens varmelegeme er lige knap 170 mmØ i to vindinger, bestående af kobber på ca. 7mmØ (gad nok vide om ikke kobber ville farve vandet blåt over tid, men det kan jo let fortinnes - med _rent_ tin).

Du kunne lade thermokredsløbet klare babysitningen (evt. med en halvlang tidskonstant, så det ikke bliver synligt).

De elkedel-varmelegemer jeg har set har ikke været særlig store i forhold til dit "grundareal", så det kommer ikke til at blokere ret meget lys.

Der er ikke andet for, end at afprøve det med en thermoføler inde ved lampen (op ad træet) og så finde ud af hvor varmt der bliver.

Husk at tage ASCII-tegninger som... Skal vi sige retningsgivende ;)

Sikkert glimrende :)

Ja, og til bremserør :)

Nej !

Ja. Varmelegemet består af modstandstråd (konstantan, kanthal ell. lign.) og et keramiskt materiale (til isolation) inden i røret. Røret kan godt bukkes, men det keramiske materiale vil knække og med stor sandsynlighed resultere i kontakt mellem rør og varmetråd (og dermed berøringsfare !).

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.