teleslyngeforstærkere.

Det forstår jeg ikke helt: Hvis der er 3 vindinger på en spole, og strømmen er den samme, så er feltet 3 gange større.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre
Loading thread data ...

Du har helt ret, men som jeg erindre det var det mere optimale at lægge en ring af forholdsvis kraftig tråd fremfor flere ringe af tynd tråd, årsage kan jeg dog ikke erindre. Som jeg husker det var gevinsten ved 2 ringe (og alt andet lige) ikke en fordobling af signalet/magnetfeltet.

Flere ringe af tynd tråd er jo billigere end en kraftig tråd, så det har ikke været økonomi, jeg forestiller mig at det var/er vanskeligere af få en optimal styring af kredsløbet mht frekvensgang/impedans i en spole med flere vindinger fremfor en med kun en vinding.

Men om det i praksis til hjemmebrug er bedre med flere vindinger skal jeg lade være usagt, man vil jo nok alligevel gå på kompromi med forstærkeren og vælge en alm. audioforstærker med spændingsforstærkning og så kan det jo godt være at flere vindinger er et godt kompromi.

Men der er som sagt mange år siden og meget kan havde ændret sig, bla. brugte vi transformatorer i udgangstrinet, det er vist ikke så brugt mere.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

Du har helt ret, men som jeg erindre det var det mere optimale at lægge en ring af forholdsvis kraftig tråd fremfor flere ringe af tynd tråd, årsage kan jeg dog ikke erindre. Som jeg husker det var gevinsten ved 2 ringe (og alt andet lige) ikke en fordobling af signalet/magnetfeltet.

Flere ringe af tynd tråd er jo billigere end en kraftig tråd, så det har ikke været økonomi, jeg forestiller mig at det var/er vanskeligere af få en optimal styring af kredsløbet mht frekvensgang/impedans i en spole med flere vindinger fremfor en med kun en vinding.

Men om det i praksis til hjemmebrug er bedre med flere vindinger skal jeg lade være usagt, man vil jo nok alligevel gå på kompromi med forstærkeren og vælge en alm. audioforstærker med spændingsforstærkning og så kan det jo godt være at flere vindinger er et godt kompromi.

Men der er som sagt mange år siden og meget kan havde ændret sig, bla. brugte vi transformatorer i udgangstrinet, det er vist ikke så brugt mere. /Hans

--------------------------------------------------------------------------------------------------- Kunne årsagen til, at en enkelt vinding var mest effektiv, ikke være, at med

2 vindinger 4-doblede man selvinduktionen og impedansen blev så høj, at forstærkeren ikke kunne levere tilstrækkelig spænding til at levere strøm nok i den høje impedans?

Jeg har målt på en ring med ca. 60 meter tråd udlagt på græsplænen og impedansen af selvinduktionen var mange gange større end den ohmske modstand i tråden ved de normale talefrekvenser!

Det er selvfølgelig en alt for lang tråd til stuebrug, det var til brug i en mindre foredragssal!

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

Det er korrekt, at den magnetiske feltstyrke i formlen for en cirkel kun g=E6lder for cirklens centrum og bliver st=F8rre n=E5r man g=E5r udad m= od periferien. Men det vigtige er, at man tilstr=E6ber 400 mA/m i centrum og ikke s=E5 meget mindre. Det er den nye norm, s=E5 de 400 mA/m er referencev=E6rdien, hvorved det er tilsikret at "alle kan h=F8re". For=F8gelsen fra 100 mA/m til 400 mA/m skyldtes 2 ting. For det f=F8rste, at teleslyngeforst=E6rkere nu blev transistoriseret og ikke r=F8rbaseret med udgangstrafo m.m., og at udgangseffekten nemt kunne =F8ges uden at det kostede en formue. For det andet, at det var n=F8dvendigt med en langt st=F8rre feltstyrke, da elektronik havde indtaget markedet med alskens isenkram, der producerede brumfelter. Tro mig, 230 V fra lysnettet har f=E5et =F8delagt sinusformen, den ser forf=E6rdelig ud p=E5 e= t oscilloskop, s=E5 TV, lysstofr=F8r, PC'ere o.s.v., ja faktisk alt hakker de 50 Hz ud i transienter, s=E5 med alle de ledninger, der ligger rundt om i huset, dannes der s=E6rdeles kraftige magnetiske felter. F.eks. i Lyngby Storcenter var det ikke muligt at bruge et teleslyngeanl=E6g. Jeg m=E5lte der og jeg har ogs=E5 m=E5lt opad mit k=F8leskab. S=E5 lyt altid ti= l en h=F8rehandicappet, der bruger telespole. Ingen er bedre til at bed=F8mme et teleslyngeanl=E6g, s=E5vel enkelt som avanceret.

Mine venner hos Widex har fortalt mig, at deres h=F8reapparater sagtens kan klare en feltstyrke p=E5 1 A/m uden at blive overstyret, S=E5 bare giv slyngen lidt str=F8m. Et h=F8reapparat har AGC (automatisk gain control) inbygget, som bevirker, at man kan h=F8re "lige kraftigt", n=E5r man bev=E6ger sig rundt i lokalet med varierende feltstyrke. Den v=E6rste fjende - ud over andre sp=E6ndingsf=F8rende kabler - er jern. F.eks. jern i et betond=E6k. Her kan der opst=E5 "d=F8de punkter" i lyden, s=E5 det er ikke altid lige enkelt at udl=E6gge en teleslynge. Er den ved gulv, og man rejser sig op, er feltstyrken ogs=E5 en anden. I rektangul=E6re rum kan felstyrken beregnes efter f=F8lgende formel:

H=3D 0,64 x d x I x n og s=E5 divideret med S

hvor d er diagonalen i rektanglet, I er slyngestr=F8mmen, n er antal vindinger og S er det areal slyngen d=E6kker. Feltstyrken er s=E5 angivet midt p=E5 diagonalen.

I store rum bruger man tit at opdele slyngen, men det vil jeg ikke komme ind p=E5 her. Som slynge kan man bruge en enkeltledning p=E5 0,75 mm2. I Hasseris kirke, som jeg opbyggede et anl=E6g til, fodrede jeg slyngen med en 100 W forst=E6rker, s=E5 den var kraftig! Men forforst=E6rkeren hertil havde selvf=F8lgelig ogs=E5 ekstra faciliteter, s=E5som kompressor og clipper, men det er et helt andet emne, som vi kan komme ind p=E5, hvis det =F8nskes.

Desv=E6rre har jeg konstateret, at der hersker stor uvidenhed om hele dette emne og hvad v=E6rre er, s=E5 skal man lede langt omkring for at finde et anl=E6g, der fungerer perfekt. Mange kirker har kombineret teleslynge og h=F8jttaleranl=E6g, der er under al kritik. Det er s=E6lgers marked og ikke k=F8bers.

Jeg har ingen kommerciel interesse, men jeg r=E5dgiver gerne, hvor jeg kan - for de h=F8reh=E6mmedes skyld. Ikke at kunne h=F8re, er en lidelse af uanede h=F8jder!

Frej

Reply to
Frej

Den 04-08-2012 16:28, Alex skrev:

en concentrisk cirkel med mindre radius så er feltet faldet i styrke ,som funktion af et lille stykke af slyngens længde.. men da den nye cirkel er mindre bliver der igen lige så mange feltlinier ved den mindre cirkel.. således burde der være samme feltstyrke overalt i cirklen.. Min erfaring med faldende signal længere inde , skyldes måske at jeg har en firkantet sløjfe.. ..der vil feltet i hjørnerne komme fra to sider og blive kraftigere der. men så svarer på langsiderne.. Det er hvordan jeg forestiller mig det .

større cirkel ,et stykke udenfor ,men der er blevet længere mellem feltlinierne, og de skal dække et større areal.. så det falder hurtigt..

uden kvadrat eller andet.. men igen når man måler inden for slynge kunne det se ud som der var noget exponentialt med , og det er kun grundet cirklen man måler ved ,bliver mindre end wire .. såvidt min opfattelse.. måske kan en anden være mere precis

Jeg blev smidt af Sunsite, og kan ikke finde ud af at sætte mit nye passwd ind i Thunderbird, så derfor den længere tid.

Jeg har nu fået eksperimenteret, og har en velfungerende teleslynge kørende. det er da fantastisk så lidt der skal til: Jeg havde en subwoofer, som ikke havde været brugt i et par år, stående bag sofaen. Ledningen blev klippet i begge ender og monteret med et par Phonestik. Sofaen blev vendt i vejret, og en stump alm. 3leder telefonledning klipset i bundrammen.og en hun-phone monteret i en 4polet samlemuffe. Et gammel ½w pchøjtaler blev kannibaliseret, og printet smidt i en montagekasse, og højtalerudgangen smidt i et hun-phonestik. PCstikket blev udskiftet med et phonestik som gik i fjernsynets linieudgang, og Voila! Signalet er ens i hele sofaens længde, og væk, bare jeg står foran sofaen. Med kun 1 leder monteret, er signalet klar, men behøver øgning af volumen på høreapparater. med 2 ledere monteret som 2 vindinger, er det lige hørbart forbedret (3db?), og med alle 3 ledere monteret som 3 vindinger er niveauet, som normalt, uden teleslynge. Med den d-mærkede trafo mrk 12V-0,250 ma, er strømforbruget til at leve med. Den tænder sammen med lampen bag TVet :-) Ufatteligt udstyret skal være så dyrt :-)

//finn

Reply to
smeden

Den 05-08-2012 15:04, Frej skrev:

....

Takker for jeres input, som er dejligt tekniske :-) Desværre har jeg ikke set disse indlæg, i min testprocess, som jvf. svar længere nede , er overstået. Uden måleresultater, ser det altså ud som 3 vindinger passer fint til en udgang fra en pchøjtaler (4 ohm), på en spole ca. 8 m. Ø. Den lille 8pin chip i forstærkeren bliver i hvert tilfælde ikke overvarm, og systemet fødes med 12V 0,25 A smPWRsply.

- og det virker tilfredsstillende indtil videre. Næste projekt er at få lavet en sløjfe på lotet, som dækker hele stuen. Det bliver nok med 3*0,75 og en 2-5 W forstærker :-)

//finn

Jamen kan du ikke gå ind og hilse på ledelsen i Aalborg Teater?

De har noget absolut ubrugeligt infrarødbaseret MED HØREPROPPER! Hvad h...... skal en med høreapparat bruge en høreprop til? - der mangler lissom et hul!

De har haft teleslynge, men har skiftet "til en meget bedre moderne teknik" Jeg har tiladt mig at spørge om dette skifte skyldtes, nødvendighed, en leders ambitioner eller en sælgers argumenter :-) - men ikke fået svar.

- igen!

Reply to
smeden

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.