Teleslynge - Selvbyg

Hej

Er der nogen der kan henvise til en hjemmeside, hvor man kan få gode råd/vejledning i forbindelse med evt. selvbyg af teleslynge udstyr??

OZ5Z/Finn

++++
Reply to
Finn Stampe Mikkelsen
Loading thread data ...

Finn Stampe Mikkelsen skrev bl.a.:

Husk at finde ud af, om man overhovedet må bruge den slags uden godkendelse. Jeg har installeret en hel del teleslynger for år tilbage, og de skulle alle bære godkendelsesskilt dengang.

Det er jo en slags radiosender, selv om det er et halvlukket system.

Claus

Reply to
Claus Tersgov

Efter mange tanker skrev Claus Tersgov:

Teleslynge har ikke noget med radio at gøre. Derfor kan det godt forstyrre naboer hvis man bor i lejlighed eller rækkehus.

Birger

--
http://varmeretter.dk - billig, sund og hurtig mad
http://bbsorensen.dk
Reply to
Birger Sørensen

Hej Claus

Det har intet med radio at gøre, det er jo bare en højttaler med en meget stor svingspole :)

--
Mvh Max
Reply to
Max

Birger Sørensen skrev:

Hmmmmmmm det ved du ikke meget om kan jeg høre. De nye anlæg er for en stor dels vedkommende baseret på radio! . /KE

Reply to
KE Kofod / 7100 Vejle

Et teleslyngeanl=E6g virker ved induktion. Det har intet med HF at g=F8re! Det lavfrekvente signal sendes ud p=E5 en "spole", som regel best=E5ende af een vinding. Faktisk er det muligt at forsyne denne ene vinding fra en normal forst=E6rker eller radio. Da slyngen har en meget lille impedans og dermed "kortslutter" h=F8jttalerudgangen, kan man indskyde en passende modstand, f.eks. 8 ohm, der da skal kunne b=E6re den fulde udgangseffekt - hvis man da ikke vil br=E6nde huset af. Slyngen kan best=E5 af 0, 75 mm ledning og l=E6gges rundt i stuen langs v=E6ggene p=E5 fodpanelet. Indenfor slyngen opst=E5r der et magnetfelt (men ogs=E5 lidt udenfor), der kan opfanges med en spole, forst=E6rkes og aflyttes med en hovedtelefon. - Faktisk er der tale om en "=E5ben" transformator. Kraftlinierne er de samme.

Nu er slyngens impedans ikke konstant over hele det overf=F8rte frekvensomr=E5de. Derfor str=F8mf=F8der (og ikke sp=E6ndingsf=F8der) man slyngen. Det g=F8res ganske enkelt i udgangsforst=E6rkeren ved at modkoblingen tages fra en indf=F8jet modstand mellem stel og den "kolde" udgangsklemme. Alts=E5 ikke som normalt fra den "varme" ende.

Teleslyngeanl=E6g er mest brugt til svagth=F8rende, der har et h=F8reappara= t med indbygget telespole. Men personer med h=F8reneds=E6ttelse kan ikke udnytte et fuldt dynamikomr=E5de. Derfor indf=F8jer man en dynamikkompression (AGC =3D automatisk gain control) i forst=E6rkeren med veldefinerede attack og release tider. Man p=E5ser ogs=E5 at der opn=E5s de= n normerede feltstyrke, frekvensomr=E5de, minimal forvr=E6ngning og stort signal/st=F8jforhold, s=E5dan som det er beskrevet i cirkul=E6ret om teleslyngeanl=E6g. Men alt dette skal blot n=E6vnes i forbifarten.

Med en kabelforbundet mikrofon tilsluttet forst=E6rkeren, opst=E5r der kun den "forstyrrelse" som n=E6vnt her i tr=E5den, at ovenbo og underbo kan lytte med. Bruger man derimod et tr=E5dl=F8st mikrofonanl=E6g, skal dette overholde g=E6ldende godkendelser, for her og kun her er der tale om en sender, om end med en ringe effekt, som kun r=E6kker op til ca. 30 m. De tr=E5dl=F8se mikrofonanl=E6g i dag benytter mest UHF-omr=E5det. Men man kan stadig f=E5 anl=E6g, der sender omkring 37 MHz, hvilket kan v=E6re n=F8dvendig, da DR vil til at bruge de f=F8rhen ledige kanaler p=E5 UHF.

Frej

Reply to
Frej

KE Kofod / 7100 Vejle har bragt dette til verden:

Det kan være, at det er længe siden jeg tog min eksamen...

Teleslynge overfører den ønskede information direkte ved magnetisk induktion.

Radiosignaler består desuden af både et kombineret magnetisk og elektrisk felt. Radio modulerer et højfrevent signal med den ønskede information, som skal dekodes ved modtagelsen.

Eftersom teleslyngen ikke er moduleret og ikke har noget eletrisk felt involveret, er der ikke tale om radio. Det vil formentlig kræve ret voldsom indgiben at skulle indbygge en radio (læs hf-modtager+dekodning) i alle (teleslynge) høreapparater - plus en meget præcis tunet een af slagsen formentlig, ud over en kalibrering af sendere ret mange steder - faktisk at anvende radio til det samme formål.

Engang i 80'erne, byggede jeg faktisk en teleslynge ting i min forældres hus, til min mor. Virkede fint, og hun kunne høre både radio og fjernsyn, også i haven. Derfor blev der også fremstillet en batteridrevet teleslynge modtager, tilsluttet en højttaler, så resten af familien også kunne høre radio i haven.

Det er sku' da meget godt, af en der ikke ved hvad det handler om..

Birger

--
http://varmeretter.dk - billig, sund og hurtig mad
http://bbsorensen.dk
Reply to
Birger Sørensen

Max skrev bl.a.:

Fortæl det til DIS. Alle de anlæg, jeg har installeret fra DIS til simultaltolkning var mærket og godkendt af P&T.

Claus

Reply to
Claus Tersgov

Claus Tersgov skrev den 03-12-2008:

Tror godt DIS ved hvad der er Teleslynge og hvad der er Radio. De anlæg du har sat op, indeholder måske andet end teleslyngen. Desuden er der ved almindelig teleslynge også begrænsninger på hvad man må og ikke må - igen fordi det visse steder _kan_ genere andre, så det er da muligt at der af den grund skal godkendelse til.

Det var ikke "godkendelse" der blev protesteret mod, men at der skulle være tale om en slags radio.

Birger

--
http://varmeretter.dk - billig, sund og hurtig mad
http://bbsorensen.dk
Reply to
Birger Sørensen

Hej Jeg har en teleslynge der ligger, det er en " Danavox univox 35A-M udgangseffekt 15W rms " Jeg bruger den en godtnok engang imellem, men giv et bud p=E5 den og er det et bud jeg kan bruge er den tilsalg. Mvh Mpc

Reply to
MPC

Nu er det godt nok godt 40 år siden jeg lavede sådant, men jeg mener da vi til store arealer (sale/kirker) brugte en almindelig effektforstærker på en snes watt. Vi lagde en 3leder 0.75mm rundt om lokalet og forbandt dem så der blev en spole på 3 omdr. som blev sat på en alm 4 ohms højtalerudgang. (husker jeg rigtigt ??)

ad. HF teorien: Hvis der er udstyr som anvender hfteknologi, kan det da ikke anvendes med et alm. teleslyngehøreapparat (læs: mit 3år gamle Oticon), og det vil derfor være ret uanvendeligt på de fleste lokationer med offentligt adgang, - og jeg har aldrig hørt om at der skal bruges speciel HF-høreapparat men ok, påstanden er jo mrk CT, så jeg er nok bare ikke fulgt med :-)

finn

Reply to
jos

Hej Finn.

Jo, du husker helt rigtigt. Jeg lavede masser af kirkeanlæg (Telesonic) fra sidst i halvtredserne til omkring 1970. Vi lagde godt nok kun en enkelt wire rundt og kørte den fra en 4 eller 8 Watt Ducati forstærker direkte på højttalerudgangen. Jeg konstruerede også dengang en feltstyrkemåler til at måle styrken i milliØrsted. Det var da kirkeministeriet var under kraftig indflydelse af professor Ingerslev, som opstillede krav til anlæggene. Men vi er helt enige om, at det var ren lavfrekvens, fuldstændig som når man i dag slutter en telespoleforstærker til fjernsynet og vikler spolen ind i en sofapude, som svigermor sidder på på plejehjemmet.

Mvh. Jørgen.

Reply to
Jørgen Christensen

Hvis den skal kobles mod et eksisterende høreapparat var det vel et godt sted at søge oplysninger hos producenten. Fortidens radiosenderforskrækkelse er heldigvis forsvundet hos myndighederne, så de induktive anlæg der brugtes til teleslynge og personsøgere er formentlig en saga blot. Skal det være simpelt er det jo bare en hovedtelefon med fm-modtager, og så en lille fm-sender a'la JostyKit på nogle få milliwatt. Men sådan noget grej fås også færdigt som "trådløse hovedtelefoner" til få hundrede kroner i Brugsen eller Aldi. Og det virker!

Mvh. Claus

Reply to
claus b.p.

Hej Finn.

Jeg formoder, at du skal bruge telespolen til et høreapparat, som har telespole indbygget. Det findes både i apparater "bag øret" og "i øret". Her er link til et komplet teleslyngeanlæg med forstærker og 35 meter kabel til at lægge rundt i stuen for kr. 696. Så kan det vist ikke gøres billigere. Det tilsluttes med Scartstik eller RCA-stik til TV eller radio. Der er også tilslutning for ringeklokke. Hvis du som radioamatør absolut vil bygge det selv, kan du ved at google på teleslynge allerede på første side finde en del oplysninger om, hvor stor strøm, der skal løbe i telespolen. Det er sådan langt hovedparten af teleslyngeanlæg i biografer, kirker og museer fungerer. Vil du vide mere om den mulige kommende udvikling på området indenfor FM, kodning og eventuelt Bluetooth, så læs DELTA rapporten om fremtidens teleslynge, som du også finder ved din første googlesøgning.

Mvh. Jørgen.

Reply to
Jørgen Christensen

Undskyld at jeg glemte linket:

formatting link

Mvh. Jørgen.

Reply to
Jørgen Christensen

"Finn Stampe Mikkelsen" skrev i meddelelsen news:4935b05b$0$90266$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Tak for alle svarene... Jeg tror jeg har nok til at begynde med.

Vy 73 de OZ5Z/Finn

++++
Reply to
Finn Stampe Mikkelsen

"Finn Stampe Mikkelsen" skrev i en meddelelse news:4935b05b$0$90266$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Navn phonic ear logie og det virker da eneste grund til nedtagning er dødsfald.

Morten

Reply to
Morten

.............

Jeg kan forstå at der er nyudvikling på området, både FM og BT! men kan det så overhovedet kaldes teleslynge? der er formodentligt ingen slynge tilstede, og kan ikke anvendes af høreapparater med "indbygget teleslyngemodtager"

finn

Reply to
jos

Hej finn.

Jeg ved ikke hvor langt, du har læst i Deltarapporten, som jo er tanker om fremtiden. Men den taler på et tidspunkt om at anvende eksisterende teleslynger, altså ledningen, og i stedet modificere forstærkerudstyret til at udsende f.eks. "kodet" lyd. Det vil naturligvis sætte alle høreapparater med telespole lavet i de sidste halvtreds år ud af funktion. Rapporten taler også om, at "dekoderudstyret" muligvis ikke kan finde plads i et "i øret" apparat. Den gammeldags telespole er en bittelille jernkerne med et par vindinger, som gennem en omskifter kobles til lavfrekvensforstærkeren i stedet for mikrofonen. Men med dagens muligheder for miniaturisering kan vel alt lade sig gøre. Der sidder jo i forvejen en computer i de fleste moderne høreapparater, som regulerer lydniveau og sorterer reflekterede lyde fra direkte lyde, samt regulerer frekvenskurven i forhold til høretabet. Om det så skal kaldes teleslynge eller ej, skal jeg ikke kunne afgøre. For mig er teleslynge det gamle princip med dets fordele og ulemper som støj fra lysstofrør og nærliggende radiostationer.

Mvh. Jørgen.

Reply to
Jørgen Christensen

Helt enig! finn/OZ2UF

Reply to
jos

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.