Switchmode vs. Stabiliseret psu

Hej NG!

Er der noget en Swithchmode (sm) psu ikke kan bruges til? - Jeg taler selvfølgelig om kvalitets sm´er som fx. dem der er vist her:

formatting link

Er de efterhånden ikke ligeså gode som en god gammeldags stabilieseret?

Jeg må indrømme at jeg ikke gider de gamle stabiliserede mere - de er simpelthen alt for tunge og udvikler alt alt for meget varme.

Jeg bruger mine sm psu´er til radioamatørgrej, og når man trækker 40-50 ampere så er de alm. stabiliserede sgu for klodsede, tunge og bliver for varme.

Har de nogen fremtid ? - er de kun til HIFI brug man endnu vil vedholde at bruge stabiliserede psu.

--
Med venlig hilsen Per!
Reply to
Per
Loading thread data ...

Det vil man heller ikke inde for hifi, da switchmode strømforsyninger også får overtaget mere og mere inden for det felt, specielt til brug med klasse D forstærkere.

--
signing off.. Martin Sørensen
Reply to
Martin Sørensen

Hvis man nu skal bruge almindelig 50 Hz vekselstrøm, kan man så få en switchmode til at levere det?

--
med venlig hilsen
Leonard - http://leonard.dk/
Reply to
Leonard

Ja det er faktisk den måde man laver nødstrømsanlæg på. Man kan ikke få AC ud af en almindelig reguleret power supply

Reply to
Bo Bjerre

Med den rette konstruktion, ja.

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

Til høje effekter er det den måde man laver det på. Støj er ikke noget problem, hvis man bygger dem fornuftigt. Jeg bruger DC/DC convertere i meget følsomme måleinstrumenter, og har ingen problemer med det. Det giver mig mulighed for at bruge alt muligt power, fra 9 til 36 Volt. Med en ensretterbro foran er jeg i stand til at bruge AC og DC i flæng, og der er ikke nogen problemer med evt fejlpolarisering.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Spørsmålet virker for meg som en oppfordring til diskusjon? Er de bedre? Nei Kommer de til å overta? Ja, i alt masseprodusert utstyr. Til profesjonellt utstyr (f.eks. medisinsk) er det enkle og driftssikre løsninger som vil bli foretrukket

200 komponenter for å løse en oppgave som kan gjøres med langt færre deler, vil alltid være å utfordre det gamle problemet "mean time between failure" En strømforsyning til en amatørstasjon som trekker 40 amp, vil nok avgi varme, uansett, men litt lettere kan den nok gjøres. Hvis HIFI entusaiaster mener det blir "renere lyd" -og det gjør de nok, så bør de vel egentlig gå over til batteridrift. Men en SMS er høye frekvenser, og rikelig med harmoniske, så billige løsninger når det gjelder filtrering og avskjerming vil nok skape mye problemer, særlig der det er store effekter involvert.

"Per" skrev i melding news:43df9fcd$0$1830$ snipped-for-privacy@dread11.news.tele.dk...

Reply to
Ståle , Nøtterøy

OK, vi tager diskussionen

Hvad dækker begrebet "bedre" over? De er mindre, de vejer mindre, de har mindre tab og varme. Det er ting, der gør dem bedre for de flaste anvendelser. Jeg kan ikke lige se hvilke egenskaber, der skulle få mig til at vælge en analog serieregulator, med mindre jeg skal lave 1.8V udfra min 2.5V forsyning, og jeg kun skal bruge 150mA. Men til forsyninger fra 5 watt og op er der fordele ved SMPS'er i de fleste tilfælde.

Det meste af det proffesionelle udstyr jeg ser rundt om bruger SMPS. Uanset det er til medisinsk anvendelse. Faktisk kan man bygge SMPS'er med en pålidelighed, der tillader at man bruger dem i space udstyr. Den lavere temperatur er een af de levetidsforlængende faktorer. En anden er at man kan undgæ elektrolytkondensatorer i mange konstruktioner.

Jeg ved ikke lige hvordan du bygger SMPS'er, men 200 komponenter er på den store side.

Ja, alle steder hvor der er tab i en forsyning opstår varme, men der er ingen tvivl om at en SMPS har en højere virkningsgrad, specielt hvis du skal tage højde for at dimentionere til den laveste netspænding, du kan finde, og så stadig kunne slippe af med varmen ved den højeste.

Ja, de fleste kan høre det, hvis de har fået det at vide inden lytteprøven.

EN korrekt konstrueret SMPS giver ingen støjproblemer. Det er lettere at filtrere ved høje frekvenser, da filterkomponenterne er mindre og lettere. Et fornuftigt filter, gennetænkt printudlæg og velovervejet stelforbindelse løser problemerne..

Jeg bruger dem fra ca 5 watt og til 5kW, uden at jeg har problemer i lavstøjs måleinstrumenter.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

deler,

failure"

lytteprøven.

Problemet med filtrering er at det ikke er noe nullpunkt for høye frekvenser. Det er derfor veldig vanskelig å fjerne absolutt alt. Vanligvis er heller ikke dette noe problem før man setter 2 stykker sammen som ikke er synkronisert. Har prøvet meg litt på å lage 48 volt for fantom mate spenning til mikrofoner, med 2 stk 24 volt. Meget godt filtrert. Summen og diferansen av switchefrekvensene gir gjerne hørbare toner. Selv en gang når jeg brukte

+/- 15 Volt til forsterkerne og 24 volt til releer fikk jeg problem. Den kapasitive koblingen mellom spolen og rele kontaktene gjorde at de 2 switche frekvensene blandet seg og ga ca 1 kHz med hørbar effekt. Ikke helt enkelt å holde styr på i store anlegg. Samtidig er det et kvalitetsproblem med lyttene på switchede power. Når utstyr står på kontinuerlig i 3-4 år har kapasiteten sunket så mye på grunn av varmgang at poweret ikke vil starte om strømmen blir borte og kommer på igjen. Store problemer med slik. Denne type power er ofte et OEM produkt som er bygget inn i apparater av kjente merker. Det er desverre umulig for fabrikantene å sikre seg mot dette, da de jo skal bytte modeller 1 gang i året. Det finnes hederlige unntak i denne verdenen også, men generelt er det mye dårlig dimensjonering.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

Det kommer da lidt an p=E5 hvilken sp=E6nding eller om den skal kunne justeres, umiddelbart har alle serie regulerede PS'er da 2 AC sp=E6ndinger til r=E6dighed som minimum. 1 p=E5 hver side af trafoen. Med lidt finurlighed kan do ogs=E5 selv skabe en sp=E6nding, men det er ikke "standard".

Reply to
klaro

At et signal ved h=F8je frekvenser mister sit nulpunkt m=E5 du meget gerne uddybe (m=E5ske misforst=E5r jeg dig bare). Alle ting der er d=E5rligt dimentioneret d=F8r tidligt, uanset om det er en serie ruguleret, sm eller audio forst=E6rkere. Det er ikke selve begrebets fejl men ham med lommeregneren.

Reply to
klaro

Det var nøjagtig dette problem der gjorde at TDC pludselig skulle udskifte et stort antal ADSL modemmer, efter det store strømudfald, for et par år siden - den integrerede strømforsyning ville ikke starte op igen :-/

Kai

--
Kai Harrekilde-Petersen
Reply to
Kai Harrekilde-Petersen

For høye frekvenser over noen 10 tals kHz blir alt induktivt, og et stelplan har ikke samme potensiale overalt. Du skal bare noen mm vekk ved 100 kHz og referansen for filteret er ikke den samme som switceren. Derfor er det meget vanskelig å filtrere bort all støy. Noen gode fabrikanter som Vicor lager derfor switchere med nullstrømsbryting. Dette gir i utgangspunktet mindre støy, men det er derfor heller ikke mulig å synkronisere to stykker da frekvensen er avhengig av belastningen.

Kravene til lytter i switchere er meget store. Problemet ligger i den equvivalente seriemotstanden som er uliniær og både frekvens og temperaturavhengig. Denne ESR har derfor en tendens til å stige med alderen, samtidig som kapasiteten minsker, fordi lyttene etter vært blir varmere og varmere. Når poweret da skal starte opp er det ikke nok kapasitet til å drive oscillatoren. Dette problem er mye mindre på en serieregulator. Når strømmen en sjelden gang blir borte der jeg jobber, er det bare de lineære som alle starter.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.