Styring af fjernbetjen stikkontankt med Arduino

Jeg prøvede med 560 ohm og det virkede fint. Så kontaktmodstanden i 4066 ser ikke ud til at være et problem.

Jeg havde en 4N25 optokobler liggende som jeg lavede en testopstilling med sammen med Arduino. Den virkede ikke, så jeg målte lidt på den. Transistordelen så ud til at virke, men ikke den indbyggede LED (der var ca. 35 kohm mellem terminalerne uafhængig af polariteten). Jeg prøvede derfor at sætte signalspændingen direkte på basen, og så lyste testopstillingens lysdiode fint op, styret af arduinoen. Dernæst koblede jeg så den "halve" optokobler til en af fjernbetjeningens kontakter og det virkede også.

Ovenstående indikerer at man vel kunne lave en halvfusket løsningen med

8 transistorer og lidt modstande, men i realiteten er det nok nemmere at holde styr på 2 x quad koblere/switche.

Mht. optokobler kontra 4066 så har jeg tænkt på at strømforbruget med

4066 må være en anelse mindre da der ikke skal drives 8x lysdioder. Er det ikke korrekt antaget?

Martin

Reply to
Martin Larsen
Loading thread data ...

Sender den på 433mhz ?

Så kan du måske springe printet helt over og sende direkte fra arduino'en med senderen herfra

formatting link

Mostageren skal du så bruge til at dekode hvad den originale fjernbetjening sender

Jeg har set der beskrevet men ikke hæftet mig nærmere ved det, da jeg ikke bruger RF sættet til et andet formål. Jeg har en arduino i fyrrummet der måler temperaturer. Det sender den så til endnu en arduino i huset der skal styre vandvarmeren. Altså så der køres på centralvarme når der er varme i akku tanken til det, og ellers skifte til elpatronen. pt kører udhuset fint som prototype og kan i huset se temperaturene. Mangler så at interface til vvb'en og skrive styringssoftwaren

/A

Reply to
Anders Majland

Hej Anders

Hyggeligt at støde på dig her. Skrev for nylig til dig ang. råd om en Rosenborg Vejrstation, og det var faktisk en bisætning i din mail som gjorde mig opmærksom på Arduinos eksistens, så tak for det :-)

Ja for søren! 433,92 MH, Men det er vel det der går under 433 MHz?

formatting link

Supergod ide; lyder som den helt rigtige og oplagte løsning. Og tilmed sammenlignelig med optokoblere/switches i pris. Den vil jeg straks bestille!

Hilsen Martin

Reply to
Martin Larsen

formatting link

433.925 MHz er kanal 35. Nu spekulerer jeg så på om RF kittet du linkede til er bundet til en bestemt kanal?

Martin

Reply to
Martin Larsen

Jeg har fundet et par eksempler på folk som har gjort netop det jeg har brug for:

formatting link
formatting link

Så nu venter jeg bare på at RF link kittet kommer med posten. Sammen med en ekstra Arduino :-)

Martin

Reply to
Martin Larsen

Det var jo det jeg kunne huske at have læst/skimmet i jagten på den information jeg selv skulle bruge :-)

Reply to
Anders Majland

Han skal styre det hele med en Arduino, sådan en kører ikke uden en forsyningsspænding, så det burde ikke være et problem at finde noget til

4066'eren at leve af.

Ja, men nu er det jo næppe noget der er specielt højfrekvent, så hvis man styrer 4066'eren med en digital udgang fra en AVR og holder ledningerne under et par meter skal det nok virke fint.

Du har selvfølgelig ret i at en optokobler der sutter et par mA er meget bedre hvis man vil trække mange Hektometer kabel, men det tror jeg ikke der er tale om her.

1) Der er ingen EMC overvejelser her, det er DC som bliver styret af en "stærk" GPIO udgang med relativt korte ledninger. 2) Ikke det fjerneste, men det er meget rart at 4066'erens indgange ikke svæver rundt når man programmerer AVR'n og alle udgangene flyder.

Det betyder sandsynligvis ikke så meget, men selvfølgelig er det smartest at teste det.

En fjernbetjening der kræver meget mindre end et par kohm i kontakterne for at virke vil bruge alt for meget strøm til at være batteridrevet.

Det vil den ikke, for der er en Arduino involveret, det er en Atmega328 der kører fuld gas hele tiden, sådan en bruger alt for meget strøm til at en sølle 4066 betyder noget i regnskabet.

--
  Flemming Frandsen - http://dren.dk - YAPH
  Medlem af hackerspacet i Århus: http://osaa.dk/
Reply to
Flemming Frandsen

Jeg kom forbi Brinck Elektronik og købte et par 4066. Det virker fint, og jeg kan nu styre stikkontakterne fra computeren. Har dog kun prøvet på en af de fire kanaler.

Dog er der en lille ting: når jeg sætter strøm til konstruktionen, tænder fjernbetjeningen selv om programmet ikke sender nogen styreimpuls ud.

Hvad kan det skyldes, og findes der en let løsning på dette?

Anders foreslog en anden løsning med et 433 RF link kit. RF linket virker fint, jeg kan få to arduinoer til at tale sammen (utroligt hvad man kan få for 47 kr inkl. moms!), men det ser desværre ikke ud til at være kompatibelt med mine fjernbetjente stikkontakter selv om sendefrekvensen er rigtig nok. Sikkert noget med protokollen.

Alligevel tiltaler denne løsning mig meget da den er mere elegant end at lodde ledninger hen over kontaktpunkterne på fjernbetjeningen, og så har den flere fordele:

  1. Fjernbetjeningen er fri til manuel betjening af apparaterne
  2. Man undgår "fuglereden" med en masse ledninger på fjernbetjeningen
  3. Man bruger kun én digital udgang på arduinoen mod 8 med
4066-løsningen, således at de andre er fri til andre formål.

Da jeg gerne vil styre/måle mange andre ring (fx elforbruget via blinket fra elmåleren) gør punkt 3 at pengene på en kompatibel fjernbetjening (250 kr) næsten er tjent ind på en sparet ekstra arduino.

Dog har jeg tænkt på en måde at reducere behovet for 8 digitale udgange på til kun 3:

Findes der en IC som tager et 3-bit binært input og tænder den respektive udgang 1-8?

Hilsen Martin

Reply to
Martin Larsen

Hejsa,

74LS138??

/C

Reply to
Claus

Jeg vil lige lave en tilbagemelding, for det virker rigtigt godt!

Fra Tyskland købte jeg kompatibelt fjernbetjeningssæt:

formatting link

Det kan også fås i DK men 3 gange dyrere, og forsendelsen fra DE er den samme som herhjemmefra :-)

Samme med dette kodebibliotek virker det direkte "ud af boksen" med Arduino:

formatting link

Selve RF kittet koster sølle 47 kr for sender-modtager, og kodebiblioteket muliggør også modtagelse af koder fra fjernbetjeningen. Dvs. jeg kan nu fjernstyre min Sheevaplug via Arduinoen - ret sejt, synes jeg. Mulighederne er mange, fx adgangskontrol.

Nå, men hovedformålet er selvfølgelig den anden vej, nemlig fjernstyring af stikkontakter, specifikt vores udendørslamper hvor jeg har været irriteret over at skulle justere på tændsluk-uret en gang om ugen for at følge med sæsonen. Nu styres det ved at solnedgangen udregnes en gang om dagen (det har PHP indbygget) hvorefter der sættes en at-kommando (timer) i Linux som sender en impuls til Arduino.

En anden ting jeg vil bruge dem til er når vi er på ferie. Her bruger jeg normalt tændsluk-ure for at få det til at se ud som om der er nogen hjemme, men en opmærksom tyv der kommer forbi jævnligt vil måske lægge mærke til de faste tidspunkter. Med dette system kan jeg indbygge varierende tidspunkter og tilfældige kortvarige "pauser" i belysningen.

Martin

Reply to
Martin Larsen

Af ren nysgerrighed da jeg selv skal til at investere, hvilket board har du investeret i, og fra hvilken forhandler til hvad pris?

pft mvh Erik

Reply to
E.R

Jeg har 2 stk Dueminalove fra hhv

formatting link
og
formatting link
Prisen er den samme, 199 kr. Kan givetvis fås billigere fra udlandet.

Fra let-elektronik købte jeg egentligt en Uno som min nr. 2 Arduino, men der er desværre en konstruktionsfejl i Uno som gør den vanskelig/umuligt at bruge i Linux: Hvis man bruger serielporten i sit program i Arduinoen kan man ikke længere tilgå den fra Linux men er nødt til tilslutte den en Windows-PC. Pt. kender jeg ikke noget fix så jeg fik den byttet til en Dueminalove. De betalte returportoen, fin service.

I al praksis er der ingen forskel på Uno og Dueminalove, så hvis du bruger Linux så gå efter sidstnævnte.

Jeg har egentligt ønsket at lege med mikrocontrollere i årevis men er aldrig rigtigt kommer i gang før nu. Arduino gør det enormt let og sjovt, og jeg har mange sjovt ideer :-)

Martin

Reply to
Martin Larsen

Den 14-11-2010 12:34, Martin Larsen skrev:

......

blev frarådet Dueminalove da den udgår, har bestilt en UNO idag

mvh erik

Reply to
E.R

Også fint nok hvis du bruger Windows. Eller hvis de har rettet problemet med Linux.

Reply to
Martin Larsen

Den 30-11-2010 23:06, Martin Larsen skrev:

det var et problem med USB seriel fra FDDi den er nu rettet og certificeret

Reply to
E.R

Super. Tak for oplysningen.

Reply to
Martin Larsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.