Strøm transformering, hvordan?

Hej

Har forsøgt at bruge tænkeren og det mislykkedes endnu en gang. Hvordan er en trafo til strømtransformering opbygget? Tænker her især på et lille svejseværk, men kan også huske et forsøg med en strømtrafo. Vi fik dog ikke at vide hvad der var i kassen :-( Så, for at opsummere, hvordan er en trafo opbygget så det er strømmen der transformeres og ikke spændingen?

mvh Uffe Bærentsen

Reply to
Uffe Bærentsen
Loading thread data ...

på samme måde. hvis jeg ikke tager meget fejl så elektrosvejser man ved et par volt og et par hundrede A.

f.eks.: Primær side: mange vindinger, 230V, 7.8A Sekundær side: få (men meget kraftige) vindinger, 3V, 600A

- patrick

Reply to
Patrick Hayes

Nah, ik helt. Men fx. 20-40v 200A er typisk for en elektrodesvejser.

Med andre ord så transformere spændingen ned og strømstyrken op, men den samlede effekt er den samme på primær som på sekundærsiden.

-- Vh. Peter Andersen

Reply to
Peter Andersen

der

Hmm, der må være lidt mere i det end som så. Når svejseren står i tomgang er spændingen typisk på ca 50V ellers kan den ikke tænde når man holder elektroden til emnet. Det er for øvrigt noget af en moppedreng du beskriver, hvis du mener en elektrodesvejser med 200A, typisk ligger svejsestrømmen på 90-140 A for "normal" konstruktiossvejsning. Dog er strømmen på op til 500A ved TIG-svejsning i aluminium, men kun på

60-90A ved tyndpladesvejsning i rustfrit... Og her er der et specielt starterkredsløb til at tænde lysbuen med, der giver 20KV, transformeren er helt anderledes opbygget og består tit af en vekselretter, hvor man kan justere periodetiden på henholdsvis plus og minus til elektroden.

Mvh //zigge

Reply to
zigge

er

Et variabelt luftgab i kernen gør underværker....

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"zigge" skrev i en meddelelse news:3f00112d$0$5136$ snipped-for-privacy@dread11.news.tele.dk...

er

140 ampere er ikke bare 140 ampere.. de små elektrodesvejsere fra Harald Nyborg kan da godt levere 140 ampere på papiret, men er ikke ret meget bevendt ude i den virkelige verden.. 250 ampere, så snakker vi :-).. men igen.. skal man bare svejse vinkeljern sammen hjemme i garagen er en lille 140 amperes fin nok.. skal du svejse i kraftigere gods er den ikke meget bevendt..

Det skal dog lige bemærkes at de fleste TIGsvejsere med højspændings-start er inverter baseret idag.. dette sparer en DEL vægt og plads... prøv lige at forestille jer at skulle kravle rundt oppe under loftet med en 150 kg svejsetrafo under armen...

er forresten MEGET åben for forslag til hvordan man kan påtrykke ca. 20 KV på en almindelig elektrodesvejsers "udgang", så den kan bruges til TIG...

/peter

Reply to
Q

Hvis du har et luftgab i transformeren, giver det en spredningsinduktans, der begrænser strømmen. Groft set fungerer en transformatero med gab, som en ideel transformer, med en selinduktion i serie med udgangen. Så bevarer du tomgangsspændingen, og opnår en strømbegrænsning.

I stedet for variabelt luftgab, kan der osse være et fast luftgab, og så nogle udtag på sekundæren.

Moderne (prof...) svejsere er ren switchmode power.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej Uffe

Hvor mange volt/ampere skal du bruge, og vil du selv vikle trafoen så kan jeg måske hjælpe dig med nogl ca. tal

v.h. Poul

Reply to
Poul R. Thomsen

"Poul R. Thomsen" skrev i en meddelelse news:3f01ea81$0$97235$ snipped-for-privacy@dread12.news.tele.dk...

Det var kun teorien jeg ville vide noget om. Men tak for tilbuddet :-)

mvh Uffe Bærentsen

Reply to
Uffe Bærentsen

Morale: hav altid en skruetrækker med, når du går i byen.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:3f02eecb$0$15379$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

Større problem => større hammer. Så er der ikke mere noget problem.

mvh Uffe Bærentsen

Reply to
Uffe Bærentsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.