strøm til diode for at nå 150mW

Jeg har en diode som kører med 20mA og som jeg gerne vil have til at lyse for fuld styke, hvilket er 150mW. Der er et spændingstab på 2v over den, så jeg skal have hvor mange volt ind?

Jeg giver den lige nu 9v og har sat en 400ohm modstand i serie med den, men den lyser ikke voldsomt. Mit ubehjælpsomme regnestykke siger at der løber (9v-2v)/400=17,5mA Der afsættes en effekt på 2v*17,5mA=35mW i dioden. Er det korrekt?

Hvis jeg ikke kan lade dioden gennemløbe af mere end 20mA hvad gør jeg så lige for at få effekten op? Den _absolut_ maksimale strøm er angivet til

30mA.

Det jeg ikke forstår er hvordan man justerer på noget her. Hvis spændingsfaldet over dioden er konstant, så vil en større forsyningsspænding vel bare afsætte mere effekt i modstanden, og ikke i dioden.

Reply to
Jakob Nielsen
Loading thread data ...

Øhhh, størrer spændings fald vil ødelægge dioden.

ja

Det giver så 2V*30mA = 60mW, hviket er maks for denne diode ved normal drift. Du kan måske få et blink på mere end overstående, men ikke i kontinueret drift. Hvor har du 150mW fra?

JA, der er strømmen du skal styrer!

Mikkel Lund

Reply to
Mikkel Lund

Fra databladet.

formatting link
Sidste side under max rating. Skal det ses som at hvis man overstiger de

30mA, så er de 150mW det meste den kan finde sig i. Det giver bare to grænser. Der står senere at ved at pulsere dioden, så kan den klare mere, men de 30mA og de 150mW er angivet uden pulsering.

Spændingsfaldet er en konstant (eller nær konstant) og den maksimale strøm er også en konstant. Det vil altså sige at det maksimale lys får jeg ved at sætte strømmen til 30mA og det er det? Nå, så kunne jeg åbenbart godt regne det ud. Jeg var bare ikke sikker nok i min tillid til svaret :-)

Reply to
Jakob Nielsen

Helt banalt spørgsmål. Hvis der er en forsyningsspænding på 9v og dioden har et fald på 2v, så regner jeg på kredsløbet som 7v, ikke sandt? Så med 400ohm løber der 7/400=17,5mA Med to dioder i serie ville jeg regne 5/400 etc?

Reply to
Jakob Nielsen

Jaja.. Jeg skriver før jeg er færdig med at stille spørgsmål. Det sidste er her

jeg har nu sat 24v til og 400ohm. det giver 22v/400ohm=55mA Det fungerer fint, og har gjort det i et længere stykke tid nu. Regner jeg forkert, eller er det bare en sejlivet diode, jag har her?

Reply to
Jakob Nielsen

"Jakob Nielsen" > jeg har nu sat 24v til og 400ohm. det giver

22v/400ohm=55mA

Det er korrekt udregnet. Om dioden klarer 55 mA i længden er en anden sag.

Aage

Reply to
Aage Andersen

Det er ikke sikker den er særligt sejlivet, men det levetid er sikker væsenligt nedsat. Hvorfor er det vigtigt for dig at den lyser mest muligt? = Hvad laver du?

mikkel

Reply to
Mikkel Lund

Den (og alle dens søskende) skal fungere som markører til motion capture. Senere skal disse dioder udsende ganske kortvarige blink med 30Hz og blinkene skal være kraftige nok til stadig at kunne optages med billige kameraer. Med så korte blink er den reele eksponeringstid minimal. Jeg regner med at lade dem være tændt omkring 5ms hver gang. Hvis muligt, så endnu kortere tid. Jo kortere, jo bedre. Derfor gælder at jo kraftigere lys fra dioden, jo bedre.

Databladet beskriver da også at man kan sende mere strøm gennem, hvis man pulsere dioden, men det er til senere test.

Reply to
Jakob Nielsen

Hvorfor bruger du ikke nogle særlige ultra bright dioder, den er der knald på!

Mikkel

Reply to
Mikkel Lund

Fordi de generelt er enten meget fokuserede eller afsindigt dyre. Disse her koster 10 kr stk og lyser ud i 130 grader. Desuden kan de lyse med tre farver, hvilket jeg vil bruge til kunstigt at tredoble min målfrekvens.

Reply to
Jakob Nielsen

Jakob Nielsen skriver:

Øøøh, må jeg citere en nuværende tv reklame: "Hvad fanden har du gang i??"

Det er en RGB diode med 3 seperate dioder. Den røde skal have 2 volt over sig, den grønne og den blå 4 volt. Det er så ved 20mA

Hvor mange af farverne bruger du ???

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Se svaret til Mikkel

Jeg bruger skam kun en ad gangen lige nu. Jeg vil senere bruge alle tre på skift, og tager naturligvis højde for de forskellige spændingsfald til den tid.

Reply to
Jakob Nielsen

"Jakob Nielsen" skrev i en meddelelse news:43981afa$0$67261$ snipped-for-privacy@dreader2.cybercity.dk...

Har du prøvet at måle spændingen over dioden med et voltmeter? Så vil du opdage at den ikke er 2V ligegyldigt hvilken strøm der sendes igennem. Dit regnestykke er kun en approximation som antager at spændingen er 2V konstant hvilket kun er tilfældet for en bestemt strømstyrke (den der er angivet i databladet sammen med de 2V). Man kan ikke derfra extrapolere sig til hvad der sker for andre strømme, med mindre man kender diodens I/V karakteristik. For at gøre historien kort: spændingen over dioden afhænger af hvor meget strøm der går i den (og det er ikke en lineær funktion som ved en modstand).

Reply to
Thomas Thorsen

"Jakob Nielsen" skrev i en meddelelse news:4398244c$0$78287$ snipped-for-privacy@dreader1.cybercity.dk...

7/400 = 17.5mA 5/400 = 12.5mA

Altså falder strømmen i kredsløbet og dermed falder spændingen over dioden, hvorved spændingen stiger over modstanden, hvorved strømmen stiger, hvorved spændingen over dioden stiger, hvorved strømmen falder osv. osv. osv. indtil det indstiller sig i en balance der afgøres af I/V karakteristikken for de komponenter der sidder i serie.

Reply to
Thomas Thorsen

"Jakob Nielsen" skrev i en meddelelse news:4398312b$0$78286$ snipped-for-privacy@dreader1.cybercity.dk...

Hvis du med billige kameraer mener CCD-baserede kameraer (webcams og alm. digitalkameraer), så vil jeg anbefale at bruge en stor diode med diffus linse fremfor små såkaldte highbright dioder der sender lyset mest i en enkelt retning. Jeg har konkrete erfaringer fra et robotprojekt, hvor det viste sig at være vejen frem. Faktisk viste det sig at være rigtigt godt at bruge nogle diffuse blå lysdioder og så sætte en labello læbepomade-hætte (blå diffus semi-transparent plastic) over da disse formår at sprede lyset i alle retninger således at man ikke er alt for afhængig af hvilken retning dioden vender i forhold til kameraet. På grund af den måde CCD'en er opbygget på kan man være særdeles uheldig med at en diode der kun fylder en enkelt eller få pixels forsvinder når den bevæger sig over zoner der ikke er følsomme overfor lysdiodens farve. En CCD indholder røde, blå og grønne pixels og i øvrigt dobbelt så mange grønne som røde og blå, så det er også værd at gå efter f.eks. den grønne farve, hvis ikke det var for at grønne lysdioder generelt er ret lyssvage. Experimenter er vejen frem :)

Reply to
Thomas Thorsen

Det gør jeg. Netop 6 eller 8 webcams.

Det er heller ikke sådan en retningsbetemt diode, jeg har skaffet. Denne har en vinkel på 130 grader før lysstyrken er halveret, og den er faktisk ret lysstærk selv ved meget flade vinkler. Jeg syntes nu heller ikke jeg kunne finde diffuse dioder, som var videre lysstærke. Har du en model man kan søge efter?

En simpel metode faktisk. Det er måske et lidt for stort område den fylder, men det er for det meste ike et problem da man alligevel finder massemidtpunktet af ens pixels. Det må prøves, hvis vi skal have mere diffusitet.

Se, det havde jeg ikke overvejet. Umiddelbart ser det ud til at selv meget kort eksponering er nok til at lyset glider ud i nabopixels, så det er et problem der løses af et andet. Det er muligt at det ikke holder stik senere med de korte pulser, og så _skal_ vi jo ganske rigtigt øge det lysende areal.

Takker for dine tips.

Reply to
Jakob Nielsen

Det vidste jeg ikke. Nå, det gælder så meget andet indenfor elektronik. Jeg troede faktisk at spændingsfaldet var konstant, men jeg ser ganske rigtigt at der er angivet 30mA for de 2v fald i databladet. Jeg antager at spændingsfaldet ikke ændres voldsomt ved mindre ændringer i strømstyrken? Hvis det gør, så er det jo mere komplkiceret at regne på.

Reply to
Jakob Nielsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.