statisk spænding

Hej,

Er der nogen der kan forklare mig hvad det betyder når man høre at et menneske kan lade op til 6000 V (statisk spænding) samtidige ved vi at på vores stik derhjemme har vi 220 V. og den kan dræbe??

Jeg er klar over, at jeg blander noget sammen. men hvad er det jeg blander sammen ?????

Mvh. rkadim

Reply to
Abdel
Loading thread data ...

Statiske spændinger er høje, men der er meget lidt energi bagved.

Reply to
HKJ

"Abdel" skrev i en meddelelse news:bqisut$26c$ snipped-for-privacy@sunsite.dk...

Du blander noget sammen, men det du ikke har fået med er at det ikke er spændingen der dræber. F.eks har et el-hegn typisk en spænding på 20 - 30.000 Volt... Det der er farligt er strøm og i særdeleshed hvis der løber en strøm gennem sinusnerven i hjertet, en strøm på blot få milli Ampere er nok til at standse hjertefunktionen. Det der sker når man oplades statisk er at man oplades lige som en kondensator eller et meget meget lille batteri. Når så man "får et rap" udlignes spændingen, men der er næsten ingen energi i ladningen og derfor er det ikke farligt. En anden ting der gør sig gældende er at jo højere spændingen er, jo tættere ligger ladningen på overfladen af emnet og ved meget høje spændinger på flere kilovolt trænger elektrisiteten kun brøkdele af en milimeter ind.

Mvh //zigge

Reply to
//zigge

"Abdel" skrev i en meddelelse news:bqisut$26c$ snipped-for-privacy@sunsite.dk...

Pædagogisk forklaring: Det er ikke "højden" af elektriciteten der betyder noget, men "mængden".

1 dråbe vand fra 1 kilometers højde er OK - høj spænding - lille strøm. 1 m2 vand fra 10 cms højde = ikke godt - lille spænding - stor strøm.

;-) Tom

Reply to
tomov

"HKJ" skrev i en meddelelse news:bqit9u$o43$ snipped-for-privacy@news.cybercity.dk...

blander

Øhh. mener nu der en meget energi i et lyn ?

mvh JBH

Reply to
JBH

Ja. Lyn i naturen er statiske spændinger mellem jorden og skyerne, men lyn i et lab er ikke en statisk spænding. Men ingen af de to kan sammenlignes med de almindelige statiske spændinger der opbygges i hverdagen.

Reply to
HKJ

brøkdele

Den skal jeg lige have uddybet i langsomt tempo ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:3fcd10a8$0$17624$ snipped-for-privacy@nntp05.dk.telia.net...

Nu er jeg jo ikke faststof fysiker, men begrebet hedder elektronfortrængning, og det eneste (men lamme) jeg kan sige uden at sige noget forkert er at det blandt andet er derfor at man får mindre modstand i en ledning med mange tråde i og at det så vidt jeg husker også er derfor at en et-leder ledning kan bære flere ampere end en multileder ledning med samme tværsnit...

Prøv at spørge nødderne i dk.videnskab de ved altid bedre ;-)

Mvh //zigge

Reply to
//zigge

uden at

mindre

husker

en

Tror du forveksler høje spændinger med høje frekvenser. Strømfortrængning er det der gør at strømmen løber tæt på overfladen ved høje frekvenser.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

hmm, hvad er frekvensen af en transient udløst af statisk elektrisitet?

Og hvad er det så med mange vs. få ledere i en ledning?

Mvh //zigge

Reply to
//zigge

øhmmm bøjeligheden... ved ikke om du har prøvet at bøje et 50mm2 i 1leder / mange ledere ? der er sikkert andet også... Kasper
Reply to
Kasper

Den er uendelig mange! ;-) Den er nok noget af det mest bredbåndede man kan forestille sig. Tænk på en gnist-sender, den går i stort set alt.

Mange ledere er bedre ved høje frekvenser, fordi der er større overflade. Derfor bruge man f.eks. litzetråd til ferritantenner og visse spoler i liniedele i TV/monitorer. Man bruger også forsølvet, tyk tråd til HF nogle steder, så løber strømmen i sølv-overfladen, der har ekstra lav modstand.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej

For at få nyttevirkning af at bruge flertrådet leder til HF, skal de enkelte leder være isoleret fra hinanden, så man kan ikke drage sammenligninger mellem Litze og flertrådet ledning, det er 2 forskellige produkter.

Mvh Max

Reply to
Max

skal

OK, jeg ville ellers formode forskellen ikke var ret stor, selvom trådene var uisolerede. Overfladen bliver jo (næsten) lige så meget større uden isolering. Men der er nok andre forhold end overfladestørrelsen der gør sig gældene, for det er jo rigtig nok at litze har isolering på hver tråd.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej Ulrik

Hvis de enkelte tråde ikke var isolerede hver for sig, ja så ville den flertrådede ledning blive opfattet som massiv rent HF mæssigt, det er jo overfladen man har brug for og de må ikke berøre hinanden.

Mvh Max

Reply to
Max

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.