Spændingsfølger med op-amp

Hej.

Jeg har lige et spørgsmål angående ovenstående kobling. Når det nu er sådan, at indgangsspændingen er lig udgangsspændingen, skyldes det så, at når man fx lægger +5VDC på indgangen, så stiger udgangen til en værdi, der er _virtuelt_ +5, men ikke helt, kun næsten? Nu vil der så være en mikroskopisk spændingsforskel mellem de to indgange, hvilket giver en udgang på +5. Altså fx lille_tal*100.000gg = +5V.

Er det ikke korrekt forstået? I mine bøger står der bare nogle fine beregninger, og de er jo også gode nok, men man skal jo ligesom kunne overbevise sig selv om hvordan det virker.

Venlig hilsen Anders.

Reply to
Anders
Loading thread data ...

sådan,

mikroskopisk

Altså

Rigtigt - Udgangen vil stille sig på den værdi der giver 0 difference mellem de to indgange (forudsat koblingen er rigtig)

mvh

Klaus

Reply to
Klaus Vestergaard Kragelund

Hej Anders,

Det er noget ævl at snakke om "_virtuelt_ +5V". Du har sikkert fået termen "virtuelt" rodet ind i det fra begrebet virtuelt stel, som dækker over at en op-amp altid vil prøve at holde samme potentiale på sine indgange, så hvis den ene er lagt til stel vil den anden have samme _potentiale_ som stel uden dog at være stel (altså virtuelt stel). Når det gælder "+5V" er den enten +5V eller ikke +5V (man kan heller ikke snakke om virtuelt 0V for her er der igen tale om et potentiale - selv om det sagtens kan være, og oftest er, samme potentiale som stel/jord).

En spændingsfølger prøver simpelthen at udligne en potentialeforskel mellem indgangene ved at ændre udgangen til den enten lykkes eller må give fortab.

Nej! En spændingsfølger har ingen forstærkning, deraf navnet.

Start med 0V på indgangen, så er udgangen også 0V (ideal op-amp). Når du så lægger +5V på den ikke-inverterende indgang er denne meget højere end den inverterende indgang, hvorfor udgangen vil gå mod så positivt et potentiale som den overhovedet kan. Når den undervejs mod den positive forsyning når +5V er indgangene ens og den er igen i ligevægt og "stopper" der til der igen er en ændring på ikke- inverterende indgang.

Prøv at se på et principdiagram for den mest rudimentære op-amp, det er nok lettere at forstå funktionen så (og relatere de "fine beregninger" :)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Ello.

Nej, den forstærker ikke indgangsspændingen, men operationsforstærkeren har da stadigvæk sin råforstærkning, uafhængigt af det ydre kredsløb. Det jeg så mener er, at den inverterende(og dermed udgangen), stiger til fx 4,99995V, hvorefter potentialforskellen mellem de to indgange er 0,00005V. Er op-ampens råforstærkning så 100.000gange, giver det:

0,00005V*100.000gg = 5V

Hilsen Anders.

Reply to
Anders

For en spændingsfølger med input X output Y og forstærkning A kan følgende ligning opstilles:

Spændingsforskellen mellem plus og minus indgangene gange forstærkning er lig spændingen på udgangen.

(X-Y)*A=Y

X*A-Y*A=Y

X*A=Y*A+Y

X*A=(1+A)*Y

Y=(A/(1+A))*X

Hvis A er uendelig bliver Y=X. Hvis A er 100.000 bliver Y=0.99999*X. (ca.)

mvh Mikkel.

Reply to
Mikkel V. Hesselbæk

Hej Anders,

Ja, det er den den bruger til at sætte udgangen lig med indgangen (hvis den kan - det afhænger af flere forhold om den er i stand til det).

Og hvilket fænomen er det så der (i dit scenario) får den til at stige til lige netop de 4,99995V ? ;)

Den ser forskellen på de 0V og de 5V og siger "råforstærkning x 5V =

500'000V (i dit eksempel), jeg må vist til at knokle" og begynder at hæve spændingen, når den efter en vis tid (slew rate) når op på de 5V eksisterer der ikke længere en forskel og den slapper af og tager sig en puster efter veludført arbejde.

Betragt den som en potentiale-udligner frem for en forstærker, så bliver det lettere at forstå virkemåden.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.