Solskinds Sensor

Hej

Jeg ville h=F8re om der er nogle her der enten ved om man kan k=F8be en f=E6rdig eller selv lave en sensor der kan detektere om solen skinder eller ej. Er ikke sikker p=E5 om det er nok bare med en Lysf=F8lsom modstand. Skal kunne registrere at solen decideret skinder, m=E5 ikke v=E6re n=E5r de= t bare er lyst nok hvis solen f.eks er bag en sky.

Skal bruges sammen med en microcontroller der s skal skrive nogle statistikker om hvor mange minutter i l=F8bet af dagen solen skinder.

Jeg har kun kunne finde s=A8dan nogle her

formatting link
formatting link

Men de er vidst ikke til at betale sig fra.

S=E5 kunne v=E6re der var nogle der havde nogle gode forslag enten til noget f=E6rdigt eller hvordan man selv kan lave noget.

Reply to
Kim Jørgensen
Loading thread data ...

Hej Kim

Sådan en her kan bygges for billige penge, og den opsamler og registrere også antallet af solskinstimer :)

formatting link

--
Mvh Max
Reply to
Max

Ja nu ville jeg meget gerne opsamle det elektronisk, s=E5 tror ikke helt det du sendte linket til vil kunne bruges, Da jeg vil kunne smide det i en database og kunne behandle det.

Reply to
Kim Jørgensen

Vejrstationer benytter ofte en lille solcelle. Mål effekten fra den og du har din solindstråling. Samtidig kan den med lidt batteribackup drive din dataopsamling :-)

/A

Reply to
Anders Majland

t

du

in

ja detsamme t=E6nkte jeg lige p=E5 ,at belaste solcellen s=E5 sp=E6ndingen afg=F8r om det er lys eller sol. MEn som du m=E5ske l=E6ste i den fra max.. der er problemer med at m=E5le morgen og aften.. s=E5 hvordan skal man kunne m=E5le at det er fuld sol henad solnedgangstid..?? solskind.. eller solskin kommer ud p=E5 nok n=E6sten det samme :) alex

Reply to
Alex

Øeh - i denne tråd ?

Evt kunne man jo placere flere solceller hvis man ikke kan kompenserer i sofware for forskellig indsrtålingsvinkel.

Kim's link giver : "CSD 3 measures sunshine duration. Sunshine duration is defined by WMO as the time during which the direct solar radiation exceeds the level of 120 W/m²."

Men det betyder vel at der skal måles på en vandret flade ? Formålet er jo ikke mest muligt strøm, men mes nøjagtige måling. Morgen og aften med solen lige over horisonten giver jo ikke den store effekt alligevel på disse breddegrader

Med passende kalibrering kan jeg ikke se hvorfor en solcelle baseret løsning ikke skulle virke.

Men man kunne også "snyde" og se om der var en måler i nærheden på DMI's borgervejr og tage data'ene derfra :-)

En side som

formatting link
kan man jo nemt parse for "solindstråling: " og så finde de 19 Watt/m²

Ja ville stadig tage en solcelle - og bruge DMI's nærmeste måling at kalibrere op imod (i mangel af bedre)

/A

Reply to
Anders Majland

le

s
s

t er jo

ed solen

sning

=E5 DMI's

=3Dnonekan man jo

joda man kan da lave software til at f=F8lge =E5rstid og tidspunkt.. s=E5 kan man jo ogs=E5 l=E6gge en gr=E6nse for sol /skyet ,is=E6r n=E5r man har tidspunktet med.. der Er rimelig stor forskel mellem sol og skyet , men det skal selvf=F8lgelig m=E5les relativt til =E5rstid tidspunkt. og s=E5 kan man jo bruge en led eller et solpanel . Det jeg antydede med max var det som var beskrevet i den link max havde fundet.. alex

Reply to
Alex

Den 05-01-2012 15:23, Anders Majland skrev:

Er der nogen som kender den officielle målemetode?

Jeg mener at have læst noget om en lup og en buet flade med varmefølsomt papir. Dette skulle give en nøjagtig tidslinie med SOLSKINs timer.

//finn

Reply to
Cykelsmeden

Den 05-01-2012 15:23, Anders Majland skrev: > Men det betyder vel at der skal måles på en vandret flade ? Formålet er > jo ikke mest muligt strøm, men mes nøjagtige måling. Morgen og aften med > solen lige over horisonten giver jo ikke den store effekt alligevel på > disse breddegrader >

Er der nogen som kender den officielle målemetode?

Jeg mener at have læst noget om en lup og en buet flade med varmefølsomt papir. Dette skulle give en nøjagtig tidslinie med SOLSKINs timer, idet der kun er større varme i brændpunktet når solen skinner.

//finn

Reply to
Cykelsmeden

Du skal ikke måle spændingen. Den er næsten konstant. Du skal lave en dynamisk belastning, der måler effekten, ved den spænding/strøm der giver max effekt.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Nej, jeg kender den ikke, men min erfaring er, at hvis man formulerer sig fornuftigt, kan man få rigtigt fine svar fra DMI.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

-og jeg har lige sendt spørgsmålet til dem. Venter på svar...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

du

din

bo..ja du har jo som s=E6dvanlig ret.. det var gamle erfaringer jeg hvilede p=E5 jeg har lavet en soltracker ..p=E5 den m=E5de at panelet f=F8lger solen.. dengang brugte jeg bpw 34 som blev belastet med 100 ohm det var s=E5 muligt at m=E5le differensen mellem den der var i skygge og den der sad i sol -en motor k=F8rte panelet ud fra dette signal og princippet virkede fra morgen til aften.. den drejede henad ni tiden ved midsommer som det sidste n=F8k. men ellers har du stadig ret . :) alex

Reply to
Alex

Eller rettere: en solcelle som kan være alt fra en diode i transparant glashus, evt en lysdiode, til netop en ordinær solcelle vil afgive en strøm imod spærreretningen som er ligefrem proportional med lysintensiteten.

Det der skal bruges er et udtryk for lysintensiteten for at afgøre om solen skinner, så solcellen skal sættes ind i en opstilling der holder udgangen på en konstant spænding, f.eks 0 volt og i stedet måle strømmen den afgiver.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

Ikke helt. Solen skinner, der der er skind på en pølse. Så det hedder solskin. Solskind, det må være et nyt ord for solariegarvet hud ;-)

Så en solskindsdetektor måler tykkelsen af hud?...

Leif

Reply to
Leif Neland

Hvad hvis det er en tynd, gennemsigtig sky. Hvor meget må intensiteten falde før at solen ikke "skinner"?

Evt. må man måle intensiteten og vurdere den ud fra den teoretiske intensitet for det pågældende klokkeslæt og dato, Man ved jo også præcis hvor solen står på himlen et givent tidspunkt.

Reply to
Martin Larsen

Hej Anders

OP skriver jo:

--
Mvh
Max
Reply to
Max

et

n efter

Det er ikke det store form=E5l andet end jeg p=E5 sigt vil udvide det med andre sensorer og lave en form for komplet vejr station. Og samle alle mulige data og kunne lave grafer og diverse statistikker far de indsamlede data og p=E5 den m=E5de holder mit programmering mm lidt ved lige.

S=E5 var bare lige den f=F8rste del jeg havde planer om at koble p=E5 og se hvor mange timer/minutter solen egentlig skinder i de forskellige uger, dage mm. Og ved godt man kan finde disse oplysninger p=E5 nettet. Men er altid sjovere at lave sine egne.

N=E6ste project bliver en form for regn sensor for at kunne se hvorn=E5r p=E5 dagen de regner. Da jeg g=E5r med en teori om at det oftest regner mere om natten end om dagen, s=E5 det vil jeg jo ogs=E5 p=E5 sigt kunne finde ud af om det i gennemsnittet regner mere om natten end om dagen. Og der er der ikke m=E6ngden af regn jeg er interesseret i bare om det regner eller ej.

Reply to
Kim Jørgensen

gnet

ten efter

se

Var ogs=E5 faldet over denne her, men den er jeg ogs=E5 lidt i tvivl om vil kunne bruges.

formatting link
Evt som Luxmeter

Reply to
Kim Jørgensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.