Simpel detektering

Hejsa

Jeg har brug for - meget simpelt at kunne detektere, om der er et forbrug på en 230V ledning. Var det på en alm. DC-linie, kunne man jo blot bruge en modstand i serie med den ønskede kilde, som skabte en Basis-emitter spænding til en Bipolar transistor, men hvordan gør man dette ved en 230V-ledning?

Håber, der er nogen, der kan hjælpe mig med et simpelt kredsløb (skal blot tænde en LED ved forbrug).

--
Mvh.

Tomas
Reply to
Tomas .
Loading thread data ...

du kunne vel bruge en af de der tv skinner... evt. skille den af og skifte relået ud med en LED ?

måske stadigvæk putte en modstand i serie med og 2 led anti parrellel over... ?

man kunne i gamle dage få sådanne nogle strøm indikatore pærer, man satte i serie med... men det kræver man kender forbruget....

hvor stort er forbruget ?

Kasper

Reply to
Kasper

Kasper skrev:

Det er et projekt på HTX, hvor jeg har nogle elever, der gerne vil lave en prototype til et fordelerstik/strømskinne, hvor en LED skal lyse, hvis man eks. har en lader siddende i et af stikkene, så den indikerer, at laderen har et forbrug, men hvis et strømstik sidder i et stik, men der ikke er tændt for apparatet, så strømforbruget her er lig 0, skal LED'en ikke lyse.

--
Mvh.

Tomas
Reply to
Tomas .

"Tomas ." skriver:

Jo, men definer, hvor lille et forbrug der skal til, før dioden lyser.

Alternativt sætter du 2 dioder i antiparralel i serie efter hinanden og en lysdiode hen over.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Klaus D. Mikkelsen skrev:

Hvilket giver en formidabel støjsender, så aflytning af FM radio selv hos flere naboer, foruden evt. nærboende radioamatør, vil vække en kraftig irretaion.

En strøm transformator, en ferrit kerneviklet med "tilstrækelig" tråd og den ene forbrugsleder trukket igennem en til to gange. Der kan man så frit eksperimentere, uden at komme galt afsted. Denne opstilling er set brugt i SMPSU til regulering, så den er følsom nok.

cr

Reply to
cr

Tomas . skrev:

Hej Thomas. Hvis du angiver min/max effektforbrug eller strømforbrug har jeg et par forslag.

M.v.h.

Bjarne.

Reply to
BjarneL

Vikl noget tynd ledning om den ene 230 volts leder. Det bør vel inducere en spænding, som du derefter kan bearbejde. Efter samme princip som et tangamperemeter.

Reply to
Benny Nissen

cr skrev:

Hej cr.

Nu er der tale om 50 Hz, med dioder hvor Vf ~ 0,7 - 1 V. En kondensator parallelt med diodestækningerne vil dæmpe udstrålingen i betydelig grad selv ved langbølge ( 153 khz / 3. harmoniske). Ved højere frekvenser vil en padding-kapacitet i betydelig grad modvirke inteferens. Jeg tror at du her sammenligner med TRIAC/SCR kredsløb, hvor der er tale om betydelig større effekter.

v.M.h. Bjarne.

Reply to
BjarneL

Jeg tror mere der tænkes på flankerne når dioden starter med at lede og stopper med at lede... (og de harmoniske af det) Kasper

Reply to
Kasper

BjarneL wrote: || Hej cr. || || Nu er der tale om 50 Hz, med dioder hvor Vf ~ 0,7 - 1 V. || En kondensator parallelt med diodestækningerne vil dæmpe udstrålingen || i betydelig grad selv ved langbølge ( 153 khz / 3. harmoniske). Ved || højere frekvenser vil en padding-kapacitet i betydelig grad modvirke || inteferens. Jeg tror at du her sammenligner med TRIAC/SCR kredsløb, || hvor der er tale om betydelig større effekter. || || v.M.h. || Bjarne.

  1. harmoniske af 50Hz må da gi' 150Hz ? Der er langt til ~150KHz. Det er nok nærmere, som Kasper osse fremhæver, switch on/off der støjer.

mvh Ebbe

Reply to
Ebbe (7000)

cr skriver:

Sjovt, i mit netfilter er der et sæt dioder i antiparallel for at hindre DC. Det har nu aldrig forhindret mig i at høre FM radio og heller ikke mine naboer.

Kan du forklare, hvad der skuleludsende mere støj, end mine dioder i diodebroen der ensretter spændingen inde i min elektronik ?

Kan du måle et 0,5W forbrug med en sådan ?

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

BjarneL skrev:

Hej Bjarne

Jamen, det skal blot detektere på evt. tomgangsstrømmen i en mobillader eller lignende og så derover, så det er vel fra et par mA, der skal lyse en LED.

--
Mvh.

Tomas
Reply to
Tomas .

Jeg ville forsøge mig (evt. lige regne først) med en lille ferritringkerne nogle vindinger af 230 og en passende bunke til dioden. Sådan er "varmer"-dioden i min gaamle Weller magnastat forsyning lavet. Har kørt upåklageligt i +15år. Det er sæ'følig lidt lettere med de 2A den trækker ;-) /A

Reply to
Anders F.

Anders F. skrev:

Kan det virkelig være rigtigt, at der skal bruges en trafo blot for at få en led til at lyse ved 230V?

Har da ellers set flere konstruktioner, hver der benyttes en kondensator og en modstand til nedtransformering af spændingen?

--
Mvh.

Tomas
Reply to
Tomas .

Tomas . skrev:

Hej Thomas.

1-1. Safety first! Det er ikke så meget den egentlige registrering af forbrug / intet forbrug, der er problemet. Det der er mere væsentligt, er hvor stor dem max. forbrugsstrøm er før en egentlig kortslutningsstrøm ved en evt. fejl p.g.a. rent sikkerhedsmæssige årsager. Problemet kan evt. afhjælpes med en finsikring (quick på ca. 50 - 100 mA), men kredsløbet skal dimensioneres således, at kredsløbet kan modstå kortslutningsstrømmen uden at bryde i brand eller forårsage andre ulykker.

1-2. Safety absolute first! Skal enheden transmitterer et strømforbrug til andre enheder eller alene anvendes i en isoleret box i form af eksempelvis en LED? (Galvanisk adskillelse 2kV?)

  1. Registrering af strømforbrug i f.eks. mobilladere etc. Hvis det var sådan, at netadaptorer viste nul belastning ved nul forbrug og x mA ved fuldt forbrug, ville alting være let. Men sådan er virkelighedens verden desværre ikke skruet sammen: Mange adaptorer (for ikke at sige alle i den lave ende af VA-området) har et lige så stor en tabsstrøm som forbruget ved normal belastning. Dette skyldes reaktiv strøm ved nul belastning (VAr) samt en blanding af reaktiv og aktiv effekt ved belastning (VAr + VA). I forb. m. nogle adaptorer vil en simpel måling af strømforbrug således alene indikere om en adaptor er tilsluttet eller ej - ikke om en mobil evt. er under opladning. Der vil her alene være tale om en go / no-go indikation.

  1. Registrering af strømforbrug via ferritkerner etc.. Det vil jeg ikke anbefale. Ved 50 Hz har de fleste ferrittyper et stort tab (med mindre de er magnetisk bløde som modellervoks). Ved et strømforbrug på det niveau du omtaler vil det betyde et antal vindinger på primær og sekundær, der indikerer et kobberforbrug, som er egnet til en aktionærpost i NKT. Selv ved anvendelse af mymetal vil dette kræve et antal vindinger, der rykker.

M.v.h. Bjarne.

Reply to
BjarneL

Hej Benny. Det du referere til er en målemetode af strøm v.h.a. en Rogowski Coil. Det kræver en efterfølgende integration samt en ralativ intensiv beregning. Ved de små effekter, der her er tale om, samt tomgangstab i.forb.m. små netadaptorer kan en reel effektmåling mellem tomgang og fuldllast være en løsning. Dette vil dog kræve et mere kompliceret kredsløb end det, der er brug for her er.

M.v.h. Bjarne.

Reply to
BjarneL

"Tomas ." skriver:

Nej

Ja, men så lyser den også hele tiden.

Det der spørges efter er et kredsløb der lyser, når der trækkes strøm....

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

spændingen?

Selvfølgelig gør den det. Det, der blot undrer mig er, at kan man med 2 passive komponenter lave transmissionen til, at en LED med en maxforsyning på 2V kan lyse uden at blive overbelastet, hvorfor kan man så ikke lave en lignende transformation til strømdetektering uden transformation?

--
Mvh.

Tomas
Reply to
Tomas .

Ingen tvivl om det. Det er dog meningen, kredsløbet skal kapsles inde, så kun selve hovedet på LED'en er mulig at komme i berøring med.

Selvfølgelig skal der tænkes i sikkerhed, når man har gang i

230V.

Bestemt. Kan ikke være mere enig.

Skal kun indikere et strømforbrug vha. LED. Ellers skulle en galvanisk adskillelse helt klart på banen.

Det er jo netop det, der er grunden til hele ideen. Netop en indikation af, at der i en strømskinne sidder en strømforbruger, men uden grund, da eksempeltvis mobilen ikke sidder i laderen.

Så vil effekttabet nok bare blive flyttet til ferritkernen i stedet.

--
Mvh.

Tomas
Reply to
Tomas .

Jeg har svært ved at se sådan en standard 6A støjspolekerne lave de store kernetab - og specielt med nogle få primærviklinger. Der sidder vel en 20-30 stykker normalt... Men hvad ved bønder om agurkesalat ;-)

Mvh. Anders

Reply to
Anders F.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.