Shukostikdåseskinne til min pc

Hej, jeg er ved at skaffe mig en shukostikdåseskinne, da alt mit pcudstyr har disse shukostik.

Jeg er så kommet i tvivl om almindelige danske stik kan gå i denne shukostikdåseskinne, eller er det kun shukostik, der passer i.

På forhånd tak.

Mvh Kim

Reply to
KT
Loading thread data ...

KT skriver:

Måske dit spørgsmål ville passe bedst ind i news:dk.teknik.el ?

Mine erfaringer er: "Almindelige" flade stik passer ned i sådan en stikdåse. Stik du selv samler til en forlæøngerledning passer sjældent ned i sådan en dåse.

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Du har fuldtændig ret, jeg var ikke klar over den gruppe fandtes.

Ok, takker for infoen.

Mvh Kim

Reply to
KT

Eller rettere: Der skal af og til lidt vold til. De runde, danske stik passer dog slet IKKE.

Mvh. Anders (der er stor fan af Shuko ;-)

Reply to
Anders F

Det kan de godt, men Schuklo-stecker er noget, fanden har opfundet i vrede. Det er henholdsvis tysk og svensk standard og er absolut uhensigtmæssige til opftyldelse af sin egentlige mission.

Én ting er, at de har 4 mm ben uden fjedervirkning, så de kan være sværere at få i en stikdåse, uanset om den er dansk, svensk eller tysk.

Men den måde, den danner jord på, er ikke standard i DK. Så skulle stikdåsen, 3-fordeler eller, hvad du vil kalde den, være forsynet med 2 skinner, der danner kontakt med de 2 skinner i siden på selve stikket.

Her er det, kæden hopper af, for der er på den måde ingen sikring for, at fase forbindes til fase og 0 til 0, da stikket kan vendes 180°. Franskmændende har noget lignende, med der sidder der i stikdåsen et jordben ud, der passer i stikproppens hul, som det i øvrigt ses på mange universal-schukolignende stik.

Derfor er det danske stik med jord absolut at foretrække, da der ikke kan byttes om på fase og 0. Det er endda så viseligt indrettet, at for alle, der kan læse indenad, så er der hæftet en lille mærkat på stikproppen, der indikerer, hvad der er Live (fase) og havd der er 0 (neutral).

Man skal så blot lige vide, at i nyere kabler er brun live og lyseblå neutral.

Det er desuden også mærket/indstøbt invendig i stikproppen.

Amerikanerne har ligeledes 3-benede stik, hvor mærkelige de end ser ud, hvor fase og 0 ikke kan byttes om. Englænderne har det samme, men de er nogle klodsede og klumpede nogen, der i flere tilfælde har indbygget sikring, og hvorfor er en hel anden historie.

-- Med venlig hilsen KHJ

Reply to
KHJ

Den Mon, 15 Nov 2004 23:10:33 +0100, "KHJ" skrev:

Er det ikke også lidt lige meget hvor fasen sidder.

Nævn bare ét eksempel på det modsatte.

--
Jens   OZ2JP   callto://jensep

If you don't get this message, let me know right away!
Reply to
Jens Petersen

Hvor 2 apparater tilsluttes samme stikkontakt - eller en anden for den sags skyld, er det da meget praktisk - dels hvis der finder jordet 0-ing, dels af praktiske grunde. Dels af støjmæssige grunde. Har du ikke oplevet én af dem i praksis, har du egetlig ikke oplevet meget.

-- Med venlig hilsen KHJ

Reply to
KHJ

sags

af

Det var noget sort snak! Men vi har fattet at "det er praktisk" ;-)

Skal vi ikke lige holde det sagligt? (For vi er flere der ikke har "oplevet meget" - og det bør ikke medføre at der bliver talt ned til os!)

Alle forsyninger i udstyr med eksterne tilslutninger er galvanisk adskilt. Potentialet på fx. PC'er uden jord kommer fra Y-kondensatorerne i indgangsfilteret, right? Og da de er symmetriske, har jeg svært ved at se, at placering af fase og nul skulle betyde noget, når først der er jord på! Forklar derfor venligst....

/A

Reply to
Anders F

vrede.

Hmm - det er nu nok nærmere børnesikringerne der driller dig....

Det er derfor man begår en praktisk ulovlighed og monterer danske jord-stik på forlængerledninger med Shuko-dåser.

I min verden hopper kæden af idet der stort set er ingen, der benytter den danske jord! Fx. kommer det meste køkkenudstyr (fx. elkogere) typisk med Shukostik - og jeg kender INGEN almindelige forbrugere der reelt skifter dem....

jordben

Så de får reelt noget ud af deres stik =)

Forhåbentlig i ALLE tilfælde. Englændernes system (systemer - de kører fx. også i en anden side af vejen end resten af EU ;-) er frygteligt set i europæisk perspektiv. De har nemlig ingen krav om gruppesikringer, så hvis man kortslutter et stik i en gammel installation ryger mastesikringen eller ledningerne... Det er mit indtryk at det var UKs krav om sikringer i stikpropperne, der væltede initiativet for et fælleseuropæisk stil (småt og /med/ jord)... Som det ser ud nu er Shuko imho. guds gave til jorden! Død over LKNES' monopol! ;-)

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Anders F skriver:

Nej

Ja, ud over at lige præcis den danske model kan man lave nogle smukke flade stikkontakter med . Det kan man ike med de andres......

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Jo, jo: Så bliver den nemlig brugt (jorden altså).... :oD

Jo de engelske og amerikanske.... Men ellers er jeg tilbøjelig til at give dig ret (darn ;-)!

/Anders

Reply to
Anders F

Eneste problem er at shucko stikdåser er ulovlige at anvende i DK - Der har været flere lange diskussioner i dk.teknik.el og en bad mig ringe til elrådet hvis jeg ikke troede på ham . Det gjorde jeg så og han fik ret ....

Sjovt nok sælges der mange schucko stikdåse her i landet. Jeg har på et tidspunkt haft en samtale med en indkøber hos Dansk Supermarked. Jeg fortalte ham om diskussionen på usenet og henviste til en ham hos elrådet jeg havde talt med. Men fik bare en sludder for en sladder fra D.S.

--
Anders dot Majland at jyde dot dk
email address in header is not valid
Reply to
anders majland

Det er jeg klar over - men det ændrer ikke min mening... ;-) Den lovlydige borger skifter naturligvis alle sine fine støbte stik til dyre, danske jordstik. Og skifter derefter alle sine stikkontakter (og trækker evt. manglende jord) når han/hun bliver træt af ikke at kunne bruge de samme kabler overalt.... Not: Man undværer blot jorden - og det er synd!

Jeg har nu aldrig set dem i DK. (Men visse usle personer smugler dem af og til over grænsen fra Tyskland...)

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Det var ikke min hensigt at skrive ned til dig.

Nej da.

Reply to
KHJ

Nej, nej, nej. Dem har mine små pilfingre pillet ud for længe siden.:-)

Ja, jeg udtrykte mig nok lidt uklart. Det er jo Schuko-stikdåser, der ikke er standard i DK. Der findes ikke stikdåser med jordskinner passende til Schuko-steckere, som standard i DK, svjv.

Det er vi helt enige om. Nu er de fleste el-køkkenredskaber det, der kaldes dobbeltisoleret og kræver derfor ikke tilslutning til jord. Nu er de fleste netkabler til næsten hvad som helst i dag præfabrikeret ude i fjernøsten med endten noget, der ligner Schuko-steckere eller Philips-stik - endten med rundel eller flad. De er alle sammen D, S, N, TüV, o.s.v. mærket (og følgelig godkendt?) og DK er alt for lille et marked til at hævde dansk standard - og med de apotekerpriser, der er på LK produkter, er der nok ikke nogen uden for DK, der er interesserede.

Ja - eller omvendt - lidt afhængig af din sysnvinkel:-)

Ja, det prøver jeg til stadighed at overbevise dem om. Det er jo også ganske evident. We are driving on the right side of the road, consequently they are driving on the wrong side of the road. Hvis ikke englænderne skulle kunne kende forskel på right and wrong, hvem skulle så? Det er da deres sprog - er det ikke?

< er

Et langt stykke af vejen kan jeg sagtens følge dig, og dine kommentarere med UK forsyninger, så har du ret, bortset fra, at selv mastesikringer vist nok er et ubekendt begreb for dem. Det er ikke usædvanligt, at i et almindeligt

1-familiehus uden el-varme har de 1, ja kun 1 fase - sikret med 40 Amp. Fra sikringsskabet med de 40 Amp. fortsætter installationen blot med noget, der ligner 6# blød tvillingkabel, der så kritikløst fordeles i resten af huset. Selvfølgelig må du ikke trække 40 Amp. ud af en enkelt stikkontakt, følgelig har du ret i, at der i UK er et krav om sikringer i stikpropperne - op til 13 A.

3 faser er _meget_ ualmindeligt i alm. villabeboelser. Vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner og el-komfurer kører alt sammen på samme fase på én gang, så man får mistanken om, at kablingen virker som elastik over for sikringen.

Kontrasten er så, når du lige kører forbi en power plant med fordeling af

400 kV ledninger. Hver fase sidder ligefrem bygget op som et kluster omkring en spacer, og det er ikke just tynde sytråde, der bruges som ledning.

Initiativet til småt/ og /med/ jord kan jeg fuldt ud tilslutte mig. LK-NES' monopol er jo for så vidt brudt alene ved, at kravet om individuel D-mærkning er bortfaldet til fordel for EU-harmoniseringen - og igen med de apotekerpriser er det jo absolut ikke det værste, der kunne ske.

Se blot blot, hvor mange der i dag anvender EEC-stik, der kun kosten en fis og en begmand i sammenligning med LK-NES' tandbørstestik.

Nå, det var lidt in - og noget andet off topic.

-- Med venlig hilsen KHJ

Reply to
KHJ

Føj da?! Eksempler?

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Nu skal jeg vist lige forstå dig ret.

Mener du strømforsyninger er galvanisk adskilt til lysnettet, når strømforsyningerne sidder i apparater med externe tilslutninger?

Det behøver det heller ikke at være. Der er flere SMPS, hvor der ikke er galvanisk adskillelse svjv.

Selvfølgelig med lineære strømforsyninger vil der altid være galvanisk adskillelse til lysnettet.

Hvis du der i mod mener, at i apparater med ind- og udgange til externe forbindelser, at ind- og udgangene er transformatorkoblede for galvanisk adskillelse, så er det efter hånden sjældnere og sjældnere, man ser det, da hovedformålet egentlig er balancerede ind- og udgange, og det kan laves elektronisk - oven i købet med en højere CMR end trafokoblet.

Trafoer til sådanne formål (audio) er væsentlig dyrere en et par op'amper.

Men lad mig det lige vide, om jeg forstod dig rigtigt.

-- Med venlig hilsen KHJ

Reply to
KHJ

Præcis! Eller rettere apparaternes chassis og eksterne forbindelser er i hvert fald. Det bliver i reglen implementeret i switcheren...

Eksempler?

da

Enig - men det er fordi man allerede ER galvanisk adskilt fra lysnettet via switcheren.

Mvh. Anders

Reply to
Anders F

Hvordan vil du implementere det, når du samtidig påstår, at der er galvanisk adskillelse?

Mange SMPS'er starter simpelthen med 230 V~ ind på en brokoblet ensretter, hvorefter det fortsætter til resten af kredsløbet, hvor svjv halvlederne er beregnede til stækstrøm. Herefter genereres igen AC, men ved en væsentlig højere frekvens, hvor du kan klare dig med en væsentlig mindre trafo. Trafoens specifikatinger indgår som det induktive parameter i den oscillator med den højere frekvens. Samtidig hermed reduceres spændingen til den ønskede udgangsspænding, hvorefter den ensrettes og evt. stabiliseres.

Vi bliver nok ikke eninge på det punkt.

-- Med venlig hilsen KHJ

Reply to
KHJ

galvanisk

En primærswitcher virker jo i store træk som en almindelig trafo ved højere frekvens...

er

Nemlig! Trafo=galvanisk adskillelse. Qed. (Dog skal feedback'en også være isoleret, hvilket typisk klares med en ekstra målevinding eller en optokobler)

oscillator

Det er vi da lige blevet =)

Fortsat go' dag, Anders

Reply to
Anders F

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.