Søger: Ekspertviden til løsning af idé/opgave.

"Allan S. Olsen" skrev i meddelelsen news:4d910021$1$36559$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Hej Finni og Ksor.

Hm, ja undskyld jeg er tilbageholdende, men jeg inderligt ikke inde på at træde nogen over tæerne i den gruppe. Hvorfor jeg skriver dette, er fordi jeg selv (selvfølgelig) læser med i modeljernbanegruppen. . . . Og dybest set, så hører mit spørgsmål hjemme her. Forsøg at se bort fra alt vedrørende jernbane og se på opgaven som nogle lamper der skal styres på en special måde.

Mvh. Allan ==================================================================== Hej Allan

Jeg forstår udmærket dit problem og dine iagttagelser fra usenet gruppen vedr. modeltog. En snæver gruppe, som jeg i sin tid døbte "Vogternes Råd" troede de ejede gruppen og svinede som oftest, specielt nye, personer til, når disse tillod sig at spørge om et eller andet i gruppen - senere er jeg kommet til at tænke på mester/lærlinge forholdet som det var i meget gamle dage - det afspejler fint situationen, som den var blevet i gruppen - et andet eksempel kunne være den værst tænkelige situation befalingsmand og menig imellem - det passede også fint på situationen i gruppen - meget skidt og frastødende - isør for nye !

Baladen resulterede i, at en venlig person startede Sporskiftet.DK, og DET er nu blevet "stedet" for modeljernbanefolkene og jeg synes der er en HELT anden stemning - især over for nye personer.

Det rigtigt sjove er, er de fleste af idioterne fra Vogternes Råd OGSÅ har registreret sig på Sporskiftet.DK, MEN de har en HELT anden attitude der end i den "gamle" usenet gruppe. Tilbage i den "gamle" gruppe er efterhånden kun de rigtigt "visne", som i bar stædighed vil forsøge at fortsætte et forum, som reelt ER helt dødt !

Du har måske lidt ret i, at der af og til stadig kan have en lidt bøs attitude fra nogle af "overløberne" på Skiftesporet.DK, men der bliver holdt skarp øje med dem, og de trækker da også hurtigt piben ind igen - det er rigtigt sjovt at iagttage, når man nu har set dem folde sig ud i usenet gruppen også.

Jeg vil igen anbefale Sporskiftet.DK - der er masser af hjælp at hente, også fra overløberne fra Vogternes Råd - de styrer sig meget pænt (end-)nu, så spørg du bare løs !

Mvh KSor

Reply to
KS
Loading thread data ...

Hej KSor.

Hm, jeg vil overveje dit råd. Er ikke selv tilmeldt på sporskiftet.dk, så der er så lige een opgave at få klaret.

En anden er, at jeg lige vil afvente og se præcis hvad der sker her. Et interessant svar er der kommet fra Allan Sørensen omkring noget Maxims udstyr. Det skal jeg lige have dyrket nærmere.

Men endnu engang tak for dine råd.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Hej navnebror.

Det vil jeg da helt klart kikke på. Lyder da interessant.

Tak for rådet.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Du kan begynde med at læse lidt på sporskiftet.dk. Niveauet er ikke imponerende.

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
Don't work harder, just work smarter
http://www.modelbaneteknik.dk/
Reply to
Erik Olsen

an

s
t
g
e

det

g
n
,

en

de

ed

r
f

er

ng

faktisk er s=E5dan et problem jo lige noget der kunne f=E5 gang i s=E5dan e= n sl=F8v gruppe som den jo er.. hvad om vi begyndte at l=F8se problemet.. jeg t=E6nker at virkelig udvikle en l=F8sning trin for trin Man kan foresl=E5 en dell=F8sning ,som gruppen diskuterer og vedtager eller ikke. og fors=E6tter til n=E6ste del F=F8rst opstiller gruppen en disposition som s=E5 f=F8lges gennem projektet. vi kan m=E5ske l=E6re en masse af andres l=F8sninger , og m=E5ske selv se nogle bedre muligheder s=E5 mon ikke vi alle kunne have godt af en online projekt deltagelse ??? alex

Reply to
Alex

"Allan S. Olsen" skrev i meddelelsen news:4d8f447f$0$36561$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Hej. Tag et kig på MAX7219. Den kan styre op til 64 lysdioder.

--
Hilsen
Michael Olsen
Reply to
Michael Olsen

hvad om vi begyndte at løse problemet.. jeg tænker at virkelig udvikle en løsning trin for trin Man kan foreslå en delløsning ,som gruppen diskuterer og vedtager eller ikke. og forsætter til næste del Først opstiller gruppen en disposition som så følges gennem projektet.

Idéen er helt ok med mig. Jeg er ren novice, så jeg kan sikkert lære et og andet ved dette.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Hej Michael.

Jeg har været væk hele weekenden, men vil først i den uge vi går ind i, prøve at google lidt om dit forslag. Mange tak for dit bidrag.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Skal det være 8255 ? Hvordan har du tænkt dig at kommunikerer med denne ?

Hvor mange ind- og ud-gange har du brug for ?

Er det rigtig forstået at du ønsker en(eller flere) styre/kontrol-pulte, og en stor stak lamper/signaler (og evt. input), hele "hjernen"/"relæskabet" skal så være PCen ? Styrepulten skal så aflæses af PCen og evt. lamper i styrepulten skal styres fra PCen ?

Har du lagt dig fast på hvorledes du vil programmerer dette setup på PCen ?

Et eller andet sted ligner det at det du har brug for er en PLC, det kan også gøres med en PC.

/Hans

Reply to
Hans Kjærgaard

Hej Hans.

Valget på Intel 8255, skyldes at det er kort med denne chip på, vi allerede har til rådighed (PC indstikskort DIO192). Kommunikationen foregår derfor via PC.

Antallet af kanaler, afhænger meget af hver station. På de 2 stationer vi allerede har fået lavet, bruger vi (ca.) 192 udgange og

192 indgange, som styres fra en og samme PC. I alt er der brugt 2 kort til dette. Nu er det så heller ikke særligt store stationer og de har meget simpel signalering. Men de mange bække små, bliver som sagt hurtigt til en stor å.

Så selv om der er ledige kanaler på denne første opbygning, så er det ikke mange. Alene til sporskiftestyring, går der en kanal pr. sporskifte for betjeningsknap (input). En for motorbetjening (output), 2 for stillingsdetektering (input) og 2 for lampeindikering for stilling (output). Dvs. 3 input og 3 output for hvert sporskifte. På ovenstående setup, er der 8 sporskifter på den ene station og 3 på den anden. Derud over har station 2 en smalsporsbane (industribane) den også kan betjene. Her er der 11 sporskifter. Så kan man jo lægge antallet sammen og se at det bliver til nogle stykker kanaler både ud og ind.

Vort næste stationsprojekt har alene 29 stk. sporskifter. I projekteringen har jeg allerede brugt 360 udgange og 330 indgange. Der er maks. plads til 384 indgange og 384 udgange, da der i PC kun kan adresseres 4 iokort (kortets opbygning). Men det burde nu også være nok.

Men det er derfor jeg ønsker at få udviklet styringen til signaler som tidligere beskrevet.

Det er korrekt, at PC skal aggere relæskab og at alle knapper i styrepulte går til PC. Ligeledes på samme måde med alle ydre signaler som sporskiftestilling, isoleringer (togdetektering), mm. Og det samme gælder for output, hvor alle former for styring går ud fra PC. Det være sig sporskiftemotorer, kørestrømssektioner, signaler, isolationsvisning (lamper til togdetektering i styrepult), togvejsfastlægning (lampevisning i styrepult for aflåst togvej) etc.

Mht. programmering, så er ikke alle opgaver løst, men vi har dog fået første PC til at køre fornuftigt. Der er ting der skal ændres, men det virker som det er nu. Men ny software skal udvikles til de større stationer, men jeg har nogle idéer jeg tror på. Så jeg er ikke så nervøs for den opgave, også fordi jeg henad vejen har fundet nye metoder at gribe det an på.

Ja det kunne sikkert være lavet med PLC, men det er en dyr løsning og vi har slet ikke økonomi til dette.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Derfor bemærkningen om at en PC kan bruges som PLC, med rette sw forstås.

Den vej ville jeg anbefale, det vil alt andet lige være meget nemmere for jer at programmere systemet op for ikke at nævne senere rettelser.

Så jagt noget softPLC sw og få skruet noget driver sammen der kan aggerer interface mellem jeres IO-kort, men hav også OneWire systemet i mente, det skulle også være forholdsvis nemt at få sat på en softPLC som IO.

/Hans

Reply to
Hans Kjærgaard

"Allan S. Olsen" skrev i en meddelelse news:4d9a221c$0$36572$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Var det ikke en mulighed at daisychaine en håndfuld 74HC595'ere til udgange og 165'ere til indgange? Og så placere dem fysisk hvor signalerne skal bruges, og trække en serielbus rundt. Jeg har brugt den metode til at styre segmenter på displays og tastaturindputs. Så lader jeg en interruptrutine sende løbende, så man bare skal skrive i den ram buffer der bliver sendt, for at flytte en udgang.

Man burde endda kunne genbruge clock og latch til både ind og ud, og kun have en data ind og en data ud seperat, så det bliver lidt SPI-agtigt.

--
Ulrik Smed
Reply to
Ulrik Smed

Hej Ulrik.

Det er da en idé der skal tænkes igennem. Og måske endda bygges et par til forsøg.

Tak for input.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Hej Hans.

Du mener noget software der laver Pc om til en PLC ? Kan man da det ?

Nå jeg vil da lige google dette.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Ja.

Ja.

/Hans

Reply to
Hans Kjærgaard

Cut -----

Jeg læste lidt om disse i dag. Mit første spørgsmål er hvordan jeg laver mulighed for at blinke med tilsluttet lysdioder. Umiddelbart ser jeg løsningen som at tænde og slukke for hver blinkfase. Altså, det skal styres fra Pc'en blinkeriet, ved at tænde on/off.

Et sted fandt jeg nogle eksempler

formatting link

I dette eksempel, ser det for mig ud til, at hver ekstra chip, er født fra en forgående. Vil det så sige, at for hver gang jeg skal ændre data i eks. 13'ende chip af

15 i alt, så skal der sendes data for alle 15 chip ?

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

Den 27.03.2011 16:06, skreiv Allan S. Olsen:

Jeg har fulgt tråden, og jeg tror bestemt at du henger deg farlig opp i den metusalems gamle hardwarwn du har. Jeg foreslår at du tenker nytt; serieoverføring av data, og mange små mikrokontrollerer ute i geografien. Tenk deg en kontroller ved hver sporskifter, dem kan styre sporskifting og alle lys, samt tilbakemeldinger.

Du får oppgaven med å deffinere hva disse enkeltkortene skall utføre. (Et diskusjonsemne i modellgruppen).

Der skal designes et lite print, og du trenger ørten stykk. Disse printene kan være standerd for store deler av modellgruppen, og printene kan bestilles i hundretall, ferdog montert fra en fabrikk som får tusentallsrabatt på komponentene. Det kan bli *billig* det.

Jeg anbefaler ModBus og RS485 som komunikasjonsmetode, siden protokollen er meget bra beskrevet.

Gi meg beskjed om der oppstår diskusjon om emnet i en annen gruppe.

HM

Reply to
Harald Mossige

Ja - men det betyder under data transmissionen ikke noget for output, (alle tilsluttede signallys mm.) idet 'storage registret' ikke klokker det ud på udgangene før der kommer en ændring på latch(12)

Program designmæssigt isolere man det i hensigtsmæssigt parameteriserede funktioner der beregner ud udsender det nye bitmønster som funktion af eksisterende og parameter om at tænde eller slukke bestemt udgang.

En interessant tanke er om det kan gå så hurtigt og stabilt at man kunne have et større antal signallys i en matrix forbindelse - men det kræver at computeren ikke bliver afbrudt at 'tunge interrupt rutiner'

kredse ~ 'matrix kryds'

1 ~ 16 2 ~ 64 4 ~ 256

Men .. ideen med 74HC595' ere i serie er jo netop at have en 'lille bus', så det er nok ligemeget med matrix forbindelse.

Reply to
Benny Andersen

"Benny Andersen" skrev i en meddelelse news:4d9b8703$0$23754$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Jeg bruger 595'ere til LCD segmenter uden multiplexning. Og har indbygget segment-toggle funktionen i transmitter rutinen, så den sørger for at vende fasen hver anden gang. Backplanet er også sat til en bit og toggler også hver anden gang. En interrupt sender 100 gange i sekundet, så man sætter bare en bit i ram for at tænde et segment. Andre bits i samme kæde bruges til LED's som ikke skal toggle, så jeg har en tabel til at fortælle hvilke bits der skal toggles. Det burde man kunne bruge til at få signaler til at blinke også.

--
Ulrik Smed
Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Jeg skylder nok gruppens læsere en forklaring på valg af hardware. Årsagen er kort sagt 2 ting.

  1. Den ene er penge. Klubben har ikke midler til at indkøbe dyrt elektronik i større antal.
  2. Vi fik en større mængde industri PC'er + IO-kort foræret, sammen med komponenter til input/output.

Så dette ligger til grund for valget af hardware. Man kan sige, at vi har forsøgt at udnytte de muligheder vi har til rådighed.

Javel, vi har da måtte købe nogle fotoprint og lavet forskellige typer af kort. Men dette har været til fornuftige priser.

Men skal vi til at lave/bruge helt ny teknologi, så taler vi også om en større udskrivning. Dette har vi slet ikke midler til. Og jeg har vist heller ikke den fornødne viden dertil. Og jeg er vist den der ved mest om dette i klubben - skræmmende!

Det vi pusler med på PC, det kan jeg godt finde ud af. Men det er sort snak, meget af det jeg har læst om her i denne tråd.

Så det ville hjælpe meget, hvis jeg bare kunne få noget hjælp til at gå fra TTL 5V på PC siden og til at ende med at drive nogle lysdioder på 24V i den anden ende af det ønskede kredsløb, efter tidligere beskrevet opskrift.

Men du skal da have tak for dit forslag. Hvis ikke penge og viden havde været et problem, så tror jeg helt klart dine idéer ville blive gjort brug af.

Mvh. Allan

Reply to
Allan S. Olsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.