Routing af baner på print. Smarteste fremgangsmåde

Nu er det ikke fordi jeg har fundet en smart fremgangsmåde, men nærmere fordi jeg kunne tænke mig at få fremgangsmåden pudset lidt af.

Jeg gør normalt sådan her:(og det ender ikke altid godt i første hug)

Sortere alle tæt relaterede komponeter efter diagrammet.

Arrangere det på printet så det er til at se fornuft i senere(det er sgu ikke nemt)

Route de signaler med høj frekvens/lav strøm først, feks PWM og CPU clock, således de har kortest mulig vej.

Route de signaler der har høj strøm/høj frekvens efter kortest mulig bane.

Placere stelplan på loddesiden og forsyningsplan på komponentsiden, således at der er max. kobber til strømkrævende komponenter.

Route langsomme signaler i vild forvirring uden om alt der ligger i vejen, giver ofte en masse via´s.

Det er der garanteret en masse kommentarer til, og jeg lytter gerne, for det her tager sgu altid sin tid....

Anyone?

Mvh Henrik

Reply to
Henrik Mortensen
Loading thread data ...

Hej Henrik

Altid en god ide (nødvendighed) for at undgå current loops m.v.

Jeg plejer at sige: HF = første prioritet, LF anden prioritet, DC = tredje prioritet

Jeg har godt nok stel plan på begge sider af printet og så forsynings baner til alle ting self. har strømkrævende komponenter større baner end andre...

Hold gerne HF separeret fra LF og især DC hvis det er muligt...

m.v.h. Lasse M.

Reply to
Lasse Madsen

Lasse Madsen skriver:

Hvorfor ikke et stelplan og et forsyningsplan ?

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Klaus

Det ved jeg såmænd ikke ... sådan har jeg bare altid gjort.... dog kræver mange af de IC'er jeg har på mine print et stelplan direkte under sig og så har jeg bare ført tanken videre til at have stelplanet på begge sider ... jeg har somregl altid 3 eller 4 forsyninger hvor +3V/+3V3 dog bliver brugt mest...

+1,8V (bruger jeg kun når jeg roder med ARM) +3V eller +3,3V +4,2V Volt input

Men alle mine print er i SMD og de ic'er m.v. har altid flere stel ben end forsyningsben dette var også en af grundene til ikke at bruge et forsyningslag...

Jeg har en del HF på mit print jeg kan dog ikke overskue om de mikrostripliner ville blive påvirket af et forsyningslag side om side !?

/Madsen

Reply to
Lasse Madsen

Ak ja. Mange erkender IKKE at DC ikke findes. Det, som forsyner kredsene SKAL være signal-koldt, og velafkoblet. Hvis ikke forsyningen til kredsene (uanset hvilke) er i orcen hjælper det ikke meget at deres ind/udgange er routed perfekt. Derfor: hvis ikke du bruger et lag til stel, så træk forsyningerne i flader (ikke baner), og planlæg at de kritiske signaler følger fladerne. Herefter kan du route resten efter behag. Alt, ver er DC skal routes i flader FØRST, Herefter store strømmei flader og kritiske signaler langs stel linjer/flader. Resten følger herefter. HUSK at forsyninger skal holdes signal-kolde. Det betyder at kredsenes + forsyning skal afkobles til stel, der hvr forsyningen går ind til kredsene. Om + forsyningen er et plan? -ja, hvis det er muligt, men ellers afkoblet TÆT på hver kreds til et stel-plan.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

beklager de mange slå fejl, men jeg er lige stået op...

Bo :-)))

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:415fd9ec$0$13738$ snipped-for-privacy@nntp03.dk.telia.net...

Hmm så skal min Orcad Autorouter sendes til omskoling - den tager ikke de hensyn :( Konklusion: route de kritiske ting først og lad autorouteren om resten.

Reply to
Jan Pedersen

Hej Jan

Jeg er selv protel bruger og har indtil for tre år siden banlyst autorouteren mest fordi mine print for 3 år siden ikke var så advancerede og dels fordi jeg ikke vidste præcis hvordan man skulle opsætte den for at få bedst muligt resultat...

Min "taktik" er som følger:

Route alt der har med HF først manuelt (ustrips, m.v.) derefter "vigtige" baner så som ic clock signaler m.v. (pwm o.l. regner jeg ikke for specielt) derefter alle forsynings baner og til sidst lader jeg så autorouteren få hovedpinen med at få resten til at passe ... der næst smækker jeg et polygon stel plan på top og bund side og så må det være godt :o)

/madsen

Reply to
Lasse Madsen

Det er ikke autorouterens skyld, hvis ikke resultatet bliver brugbart. Det er pilotens :-)

Læg evt power og kritiske net selv, og lås dem. Giv herefter en enkelt eller flere grupper af net til autorouteren ad gangen. Du lægger naturligvis nogle områder af typen keep-out/in så du ved, hvor routeren går hen. Du kan jo også skifte strategi for routeren undervejs, så det f.x. vandret routing på oversiden, der hvor det er praktisk, og lodret, der hvor det er godt.

Mange opfatter desværre en autorouter som en stor guldknap, man trykker på, og så kommer der et perfekt resultat få sekunder senere. Men sådan er det ikke. Er det standard routeren i Layout (den gamle Masstech) du bruger eller er det Specctra ?

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev i en meddelelse news:41601439$0$13736$ snipped-for-privacy@nntp03.dk.telia.net...

de

om

eller

nogle

på,

eller

Specctra :)

Men da jeg jo har modtaget undervisning i EMC forhold bruger jeg den kun lidt :)

Reply to
Jan Pedersen

Ok....

Ud fra mit aktuelle problem(udfordring?) som består i at:

route et print med en mikroprocessor på, med diverse signalbehandling på AD-convertere, med PWM drivere(store FETs) der max når ~5khz, strømforsyningsdelen der leverer 5volt, heraf den digitale del, og den analoge del med hvert sit LC filter, clock til processoren,RS232 del, og så en stribe digitale ind/udgange med en transistor på hver pin.

Udfra disse glimrende råd, så vil jeg prøve dette:

Route clock, og komprimere disse komponenter lige omkring processoren. tilføje stelplan omkring clockdelen, på begge sider.

Route strømforsyningen, med stelplan på begge sider, dog søge at få alle forsyninger til at ligge i nederste lag, med stel primært i øverste lag.

"indhegne" 5voltanalog og 5volt digital hver for sig med mest muligt stelplan omkring og imellem.

Route RS232 delen(nemt gjort, giver næsten sig selv)

Route PWM delen med de relativt store baner der kræves. Søge at holde disse baner på nederste lag, så der kan ligge stelplan på øverste.

Placere et stort stelplan direkte under processoren, og minimere antallet af baner i øverste lag lige under processoren.

Placere de digitale udgange med transistorer på hvor der er plads, og lade autorouteren slås med dem. Frekvensen på disse er alle under 350hz.

Skulle der være plads i overskud bliver det til stelplan....

Nogen afsluttende kommentarer?

Mvh Henrik

Reply to
Henrik Mortensen

nærmere

kredsene

er

DC

forsyning

Hej

Glem Orcads Autoruter. Den kan kun klare de lette hobbyprint. Du skal bruge den der bruges til Orcads overbygning Cadence. Kender en der brugte den. Autoruteren kostede 150.000 alene for 3-4 år siden og kørte Unic på en Sparc Workstation. Fås i handicappet udgave til windows nu (tror jeg). Den virkede overraskende godt. Man kunne sætte både spænding, strøm, frekvens og impedans på de enkelte net hvis nødvendigt. Den kunne selv placere komponenterne rimeligt fornuftigt.

Benny

Reply to
BHV

bruge

Sparc

Det er ikke ne handikappet version, der kører på Windos. Der er tale om Specctra, og den kan samarbejde med enten OrCAD Layout eller Allegro.

Enhver autorouter er ikke bedre end de regler, der sættes op for den, og det er reelt her den store opgave ligger.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.