Relæ?

Hvordan laver jeg et relæ (eller relæfunktion) som selvom det påtrykkes spænding i 3-5 sekunder blot skal slutte og bryde momentant? Det skal altså falde fra selvom der stadig der spænding på spolen. Det skal bruges til en dørklokke som styres af en PIR sensor (som ikke kan skilles ad) og som giver spænding fra sig i ca. 3 sekunder efter den har set døren gå op. Dørklokken skal sige ding/dong og ikke ding............/.............dong.

--
Venlig hilsen
Peter
Reply to
Peter Jensen
Loading thread data ...

Kik på Google efter NE555 og monostabil flip-flop, er i databladet for

555'eren.

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

kkes

lts=E5

il en

giver

=F8rklokken

Hej K=F8b blot et " one-shot " rel=E6 fra elektromatic og du er k=F8rende, der er masser af andre mulighdere med timere fra elektromatic og mange andre producenter, jeg har mange af disse rel=E6er til 150 kr. stk. + fragt hvis det er noget. Mvh Mpc

Reply to
MPC

MPC skriver:

Holy moses, så er jeg alt for billig kan jeg regne ud.....

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                  http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

"Peter Jensen" skrev i en meddelelse news:4a1d3acb$0$90271$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

En passende kondensator i serie med spolen,og en modstand over kondensatoren til at aflade denne igen. Med de rette værdier har du din ding/dong.

mvh Thorbjørn

Reply to
thl

"thl" skrev i meddelelsen news:4a1fa471$0$90270$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Joh, men der ligger jo spænding fra PIR sensoren i 3-4 sekunder over spolen? Så snart spændingen er væk siger klokken dong. PIR sensoren leverer 220 V ac i den omtalte tid som nedtransformeres, ensrettes og stabiliseres til 6 V dc som dørklokken lever af.

--
Venlig hilsen
Peter
Reply to
Peter Jensen

"Peter Jensen" skrev i en meddelelse news:4a255eac$0$90267$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Relæet trækker kun indtil kondensatoren er opladet. mvh Thorbjørn

Reply to
thl

Men der vil jo altid være en lækstrøm i modstanden. Og går vel også ud fra at en sådan ringeklokke når først den er "gået over" kræver en mindre strøm for at holde den dér.

Måske man bare skal bruge et alm. relæ og en kondensator og evt. et par dioder til at beskytte relæet mod kraftige gnister?

Altså, man kobler relæet sådan et en kondensator oplades når døren er lukket og når den åbnes, så aflades kondensatoren gennem ringeklokken.

Jeg brugte samme konstruktion, dog blot med en buzzer i tidernes morgen da jeg gik i en af de første computerklasser i DK. Den originale strømforsyning brændte af og de var svinedyre, så man måtte en tur til brinck og lave en selv. Da kontakterne på skolen samtidig sad sådan, at man sjældent opdagede at folk slukkede for dem (det ynder skolebørn at gøre mod hinanden selvom datiden batterier ikke havde specielt godt af det), udtænkte jeg denne lille simple løsning. Den buzzede nemlig et par sekunder efter strømmen var taget fra den og man kunne prompte stikke synderen en lussing ;D Sjovt nok, efter de første par tilfælde havde jeg ikke efterfølgende store problemer med at folk slukkede for strømmen til min computer :)

Mvh Morten

Reply to
Morten

"thl" skrev i meddelelsen news:4a259748$0$90268$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Når man nu snakker om en passende kondensator hvilken værdi kan man så bruge som udgangspunkt? Jeg har har prøvet med forskellige værdier, men så reagerer klokken slet ikke. Jeg har ikke målt på noget på "opstillingen" endnu.

--
Venlig hilsen
Peter
Reply to
Peter Jensen

Uden lige at regne på det... Så vil jeg sige start med mellem 5 og 10 tusinde uF og læg til eller træk fra hvis det ikke er passende.

Mvh Morten

Reply to
Morten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.