Re: Lave negativ spænding med pwm

Jeg har brug for en negativ forsyning på omkring -15 V, men har kun

> positive på 12V og 5V.

Man vende en positiv spænding til en negativ spænding (eller fordoble spændingen) ved at hakke den op i en firkant, køre firkanten igennem en kondensator og så ensrette signalet (koster lige et par diodespændingsfald).

Med en MPU har du kun 5 volt som kan vendes, en 555 chip kan klare højere spænding og strømme. En MAX232 kan både fordoble og så vende, men kun med 5 volt som udgangspunkt. Der findes også specielle chips til formålet.

Men da du gerne vil helt op på -15 volt og kun har 12 volt, så duer disse løsninger ikke. Der vil en switcher nok være bedre.

-- MiscEl har fået en ny side, den kan nu beregne simple strømforsyninger.

formatting link
'er/forslag er velkommen på min email: hkj at mailme dot dk

Reply to
HKJ
Loading thread data ...

Hej Niels,

Principielt sådan:

+----------------+----------------------O +V | |

------+--+ |---+ | | PWM-udg. |---[R]---|>--+ P-ch. FET | | |

------+--+ |---+ Schottky- | | ,diode (el. lign.) | +---| Kan det lade sig gøre nemt, eller skal jeg bare bruge en kreds der kan

Nemt ? Det kommer an på hvordan du har det med at beregne det magnetiske. (Er det en skoleopgave skal du jo nok regne med en omfattende dokumentation af den løsning du vælger).

Hvis du har tiden til at lege lidt med det er det da bare at klø på :)

Har du et _realistiskt_ gæt på hvor meget strøm du skal kunne trække på den negative linje ? En diodepumpe kunne nemlig også være en mulig løsning.

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Niels,

For at kunne regulere frem for at gætte. Udgangsspændingen føres, gennem en spændingsdeler, tilbage via en (intern eller ekstern) A/D-C til processoren, så når du belaster udgangen (eller fjerner, eller ændrer belastningen) og spændingen ændres, justeres M/S'en på PWM'en til udgangen er korrekt

OK.

Det skal du nok få lært :)

En diode der skifter hurtigt mellem ledene og ikke-ledende tilstand, er nok den mest spiselige forklaring for dig.

Jeg gider heller ikke lige de store udregninger - Thank God It's Friday ;)

Men et par skud fra hoften: En lille P-ch. MOSFET kan du måske få problemer med at få fat i, så brug til en start en almindelig BC557 i samme konfiguration R = 4k7..10k (med BC557) Spole = 470µH..2,2mH Diode = 1N4148 (Det er en almindelig signaldiode, ikke en schottky, men den er ret hurtig, kan sagtens bære den strøm du skal bruge og den er let at få fat på - sandsynligvis har du den allerede i skuffen :) Cap = 10µF..100µF

Check at det fiver nogenlunde de -15V ved omkring 25..50% M/S, så der er noget at regulere på, ellers skal der justeres på (nogle af) værdierne.

Det er jo småtingsafdelingen :)

Populært sagt, en række dioder skiftevis fylder og tømmer en række kondensatorer så de nærmest lægges "oven i hinanden". Man laver en generator med ~50% M/S der driver værket. Men switch-inverteren er nok lettere for dig at regulere "on the fly".

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Niels,

Ja, ellers skal Murphy nok komme og bide dig i benet ;-/

Man lærer hele livet ;)

Der er bipolare transistorer der er specielt beregnet for switching (= meget hurtige skiftetider). En BC557 er ikke en af de hurtigste, men til dit formål vil den sagtens kunne fungere. En decideret switch-transistor vil give lavere tab og dermed større effektivitet, da den ikke vil spilde så meget effekt i overgangene mellem tændt og slukket. Hvis ikke det skal drives af batterier, vil det ekstra besvær med at finde specielle komponenter dog nok ikke kunne betale sig.

Velbekomme og sig bare til hvis der er noget der driller undervejs.

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.