Re: Digital omdrejningstæller til bil

Hmm.. pulser.. ahh - sikke en gang bæ.. Nå, men jeg må vel lige tænke

> lidt over hvordan jeg kan "greje" den..

Pulser er da meget lettere end analog signaler, når du bruger en MPU. Du måler tiden for et antal puler og laver en division, så har du RPM.

De fleste MPU'er har indbygget timere, så start en timer ved en puls, tæl et antal pulser og stop så timeren, du bruger selvfølgelig interrupt for at få hurtig response på pulserne.

Reply to
HKJ
Loading thread data ...

Det giver en ret dårlig opløsning, når du skal måle RPM, der skal måles periodetid for at få en fornuftig opløsning hurtigt.

Reply to
HKJ

Må jeg foreslå at du regner lidt på hvor mange pulser du modtager på 1/10 sekund. Jeg bør måske lige gøre dig opmærksom på at RPM er "omdrejninger per MINUT", så 6000 RPM er kun 100 omdrejninger per sekund. Der skal altså mange cylindre til før du kan få pulser nok, til fornuftig opløsning ved at tælle pulser i 1/10 sekund.

Reply to
HKJ

Eller måles over længere tid ;-) Men periodetiden bør heller ikke være et problem for Preben...

/A

Reply to
Anders Frederiksen

Nu er der ingen garanti for at signalet har 50% duty cycle, så mål over mindst en hel periode, måling over flere perioder vil forbedre nøjagtigheden.

Fidusen hedder multiplexing, prøv at finde nogle konstruktioner som styre 7 segment displays, så kan du se hvordan det gøres.

Med tre 8 bit porte kan du styre 128 dioder, men du skal bruge nogle driver chips (eller transistorer).

Reply to
HKJ

sad lige og regnede:

f.eks runde LED'er

5mm * 128 = 64cm 3mm * 128 = 38.4cm og så er de monteret HELT tæt. så i virkeligheden bliver det nok længere.

hvorfor ikke bruge et LED/LCD display. evt kombinere med et viser instrument. det giver præcision(tal) og et godt overblik(viser). og det er væsentligt næmmere at bygge.

men hvis der skal bruges lysdioder, så hvad med en serie af skifte registre (evt. med DIR control) så skal du ikke multiplekse ret meget, kun afgøre om du vil skifte et par trin frem eller tilbage. hvis du vil spare lidt strøm, så kan du lave en form for multipleksing af dine diodedrivere (f.eks ULN2003A ~ SN45468, koster ca 5kr/stk) med f.eks en transistor på den fælles emitter? på denne måde er din opdatering af skalaen uafhængig af din display multiplekser. evt kan du bruge skifteregistre med output enable og på den måde bestemme hvornår diderne skal tændes.

- patrick

Reply to
Patrick Hayes

længere.

ok, det ved du nok bedst (efter som du ved hvad det skal bruges til...)

ja, eller tag MCU'en med op i displayet?

registre

om

DIR = direction eller hvad du nu kalder der (hvad det heder i et evt. datablad).

du kan bruge skifte registrene forskelligt: du kan skifte alle bits ind hver gang du har lavet en ny måling og vil opdatere displayet, eller du kan nøjes med at skifte forskellen mellem den nye og den gamle. første er nok den mest velegnede, da du f.eks kan lave max visning samtidig med nuværende værdi. den første har et par fordele: du behøver så kun 2 portben til den løsning : clock og data. du skifter alle 128 bit hvergang (16bytes) - det kan ikke tage ret lang tid (1~2ms), du slipper for at slette displayet. og funktionen tager altid lige lang tid.

af

opdatering

ja

driveren - det kan lade sig gøre med uln2003. det er et transistor array med fælles emitter. andre løsninger kan også bruges og er muligvis mere velegnede/genemtænkte.

bestemme

færre portben og simplere hardware?

? det kommer an på driveren... hvad tænker du på for en?

***snip***

en pic er nem og billig (gratis sample!) at have med at gøre. jeg vil tro at du kan lave det hele i en pic16f84 hvis det skal være. kig lidt på denne side

formatting link
eller
formatting link
Det er 7digit 50MHz frekvenstællere bygget i en pic16f84.

har selv lige lavet en 1Hz-100kHz, 4digit, 5 range tæller til en audio funktionsgenerator. det kunne gøres med et par modstande, 4 stk bc547, 4 stk CC 7segment displays og en pic16f84. ret simpelt og meget elegant.

- patrick

Reply to
Patrick Hayes

jeg fik lige en anden ide:

LM3914 - "Dot/Bar display Driver"

det er en display driver til 10 LEDs, har en analog indgang og kan sagtens "kobles i serie" sådan at du har 7 segmenter á 10 LEDs.

formatting link

så skal du ikke lave ret meget hardware. kun en frekvens tit spænding konverter eller noget der ligner. det kan måske klares med en DAC eller blot en en modstand og en kondensator.

jeg tror det bliver den nemmeste/bedste løsning.

- patrick

Reply to
Patrick Hayes

Hej Preben,

Desværre... Tændtiden (eller knikserens åbentid) er ikke proportional med RPM, undtagen måske noget der ligner lidt, når der er tale om et 100% mekanisk system (et Ketteringsystem). Den eneste variation der er på et elektronisk anlæg skyldes temperaturskift og lignende og det bør ikke være særligt målbart.

Tændtiden er (lidt kort fortalt) perioden fra gnisten starter (når spolens magnetfelt kollapser) og til gasblandingen er ordentligt antændt. Det kan gøres på ca. 1,0..1,5 ms afhængig af bl. a. kompressionen, blandingsforholdet (benzin/luft) og dråbestørrelsen i blandingen.

Man tilstræber ofte at holde tændtiden så kort som mulig, da der så er mere tid at opbygge spolens felt igen. Det har stor betydning ved mange cyl. og høje RPM, hvor der bliver mindre og mindre tid til at fylde spolen (tændtiden er den samme) og på mindre aggressive motorer betyder mere tid at man kan bruge en spole der sluger mindre strøm og/eller kan fremstilles billigere.

Det er en alt for høj opløsning, det vil ligne et VU-meter ved en speedmetalkoncert og tage meget opmærksomhed fra trafikken :(

Hvis det ikke er en 300+hk motor, vil det nok endda give et pænere display at "blødgøre" overgangene med en "sivende" tidskonstant, så du ikke har et forstyrrende flimmer hele tiden.

En "bargraph" som er det du vil lave, er analogt med et viserinstrument og er mest egnet til, knap så præcise, øjebliks-"målinger" der skal kunne aflæses uden alt for meget tankevirksomhed. En digitaludlæsning (med tal) kan give næsten enhver nøjagtighed du måtte ønske, men kræver flere gange så lang tid at opfatte->fortolke->bearbejde (i hovedet) end den grafiske repræsentation (flere ciffre = længere tid).

Der var vist en der foreslog en (mindre?) bargraph uden om et cifferdisplay og det er en løsning der er brugt før med gode resultater.

Personligt ville jeg ikke bruge mere end _max._ 4 trin pr. 1'000 RPM hvis vi snakker om et alm. standardkøretøj.

Om du insisterer på en høj opløsning, så prøv at kigge efter _segmentdrivere_ (mener også der er lavet nogle der kan drive LED's og de findes i hvert fald i op til 72 segmenter (tror jeg det var, men der i nærheden i hvert fald - mener også jeg har læst om nogle der klarede omkring 130..140 segmenter)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Preben,

Det er nok bedst at eksperimentere lidt, for det jeg opfatter som optimalt i den henseende er ikke nødvendigvis det bedste for dig. Du kan tage en stump klar acryl (eller polycarbonat) og slibe på den ene side med ståluld eller fint slibelærred (kornstørrelse mellem 400 og 800 vil nok være passende) og så checke resultatet med et par LED's og evt. ændre finheden og prøve igen.

Mht. blænding om aftenen kan man regulere strømmen i forhold til det omgivende lys (med en fotodiode eller en fotomodstand som detektor), så kontrasten er nogenlunde den samme dag og nat.

Ikke lige på stående fod, men en LCD med inverteret polariseringsfilm laver "huller" i stedet for sorte punkter, så der afgøres farven af baggrundesbelysningen (der ikke behøver være den samme under hele displayet - bare en strøtanke.

Velbekomme og held med projektet :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Prøv LM3914 Den kan drive 10 LED ad gangen, kansættes i serie lige så mange gange du vil og koster hos RS kr.25,48/stk. + moms

Standardlysdioder kan fås for kr. 0,95/stk. +moms.

Det er det sted jeg lige har priserne på, men det kan sikkert købes billigere andre steder.

Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

Klip Roberto skrev:

forsyning

Læs dog databladet, lysdioderne skal kun have 5Volt

Ejvind

>
Reply to
EA 2730

Hej Ejvind,

El-supply tager vist omkring kr. 13,- for den.

Det kan El-supply sikkert også slå.

Ja :) Og det gælder stort set det meste af RS' varekatalog (og Farnells for den sags skyld).

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.