radiobiler - hurtigere acceleration - hvordan?

Hvis man vil have en større acceleration til sin radiostyrede bil, kan man så ikke bare smide et par kondensatorer over + og - ved motoren??

if so... nogle ide om hvor store de skal være?? (ved selvfølgelig godt at det afhænger af hvor hurtig den skal være...men jeg aner ikke selv hvor store de skal være for at få en mærkbar ændring)

nå ja...motoren på bilen kører på 3 volt.

Reply to
KTP
Loading thread data ...

KTP skriver:

Næh, hvad skulle det hjælpe. Det eneste der hjælper er fuld power til motoren.

Klaus

--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Modeltog, NE2 internetopsætning, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Kim,

Hvis du ikke vil pille ved udveksling og/eller øge spændingen er der kun en mulighed for højere accelerationsevne og det er at sænke den indre modstand i strømkilden så motorens spænding ikke dæmpes så meget ved accelerationen.

Hvis du bruger genopladeligt batteri af typen NiMH kan det evt. give lidt at skifte til NiCd (med lavere køretid til følge) da NiCd har lavere indre modstand.

Hvis du vil opnå det samme med kondensatorer skal du buge en så stor stak kondensatorer at der bliver brug for en trailer til bilen og så er det vist sket med accelerationen ;)

Kan du ikke få plads til en ekstra celle ? Det ville give den et los bagi (med fare for overbrændte motorviklinger hvis du kører full speed hele tiden).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Jeg har nemlig set at man kan købe nogle kondensatorer, som man kan smide i sin bil, for hurtigere acc...men jeg tog vist fejl med hensyn til hvor de skulle sidde....

et link til siden, jeg har set det:

formatting link

Man kan selfølgelig købe disse kondensatorer over nettet, men hvis jeg nu bare kendte størrelsen kunne jeg købe dem meget billigere i min lokale elektronik butik...

"Klaus D. Mikkelsen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@du.kan.finde.den...

motoren??

Reply to
KTP

Det der er vist på billederne ligner en standard elektrolyt kondensatorer med plastlaget fjernet så man ikke kan genkende den. (Firmanavn og type trykkes på det.)

Det ligner en komponent til en krone eller to.

F. eks. en af disse:

formatting link
Eller:
formatting link

Evt. Panasonic eller noget andet. - Der findes mange, mange forskellige. Men funktionen er grundlæggende ens.

Udfra billedet kunnde den være Ø10, længde ca. 30mm. Hvis den kører på 3V kan den have en høj kapacitet. 6V eller noget i den stil.

Har du prøvet med en anden type batteri.? Det drejer sig om at få et der kan give noget strøm fra sig. Og det kan normale batterier tilsyneladende ikke tilstrækkeligt.?

Konklusion: Prøv dig frem og køb noget billigt inden du giver en mindre formue for noget man sælger som vidundermiddel.

Mvh. Jørgen

Reply to
Jørgen Rasmussen

en??

re...men

ndring)

Hej Kim

Det hj=E6lper ikke at s=E6tte en kondensator over motoren - desv=E6rre.

Der er til geng=E6ld andre muligheder:

Find ud af om der bliver anvendt en fuld bro til motoren - i s=E5 fald er= =20 der anvendt 4 transistorer til broen.

Er der kun anvendt en brogren f=E5r motoren kun 1,5V (V/2). Laves den om =

til 3V kommer den til at k=F8re hurtigere.

-

Skift batterierne ud til akkumulatorer (NiCd...) - lette at lade og kan=20 give h=F8j str=F8m.

-

En anden mulighed er at fordoble batterierne s=E5 man har 6V.

-

I alle tilf=E6lde er der stor mulighed for, at motoren rasper t=E6nderne = af=20 gear-tandhjulene - is=E6r hvis motoren ikke proportionalstyres - men=20 "bare" t=E6ndes og slukkes. Desuden kr=E6ver det t=E5lmodighed og der er = stor=20 sandsynlighed for at br=E6nde elektronikken af.

Det bedste er at k=F8be en hurtigere bil.

mvh/Glenn

Reply to
Glenn Møller-Holst

Hvad med at kombinere et ekstra batteri med en kondensator, så spændingen over moteren ikke stiger så pludseligt (men mere end før)?

--
M.V.H
Christian Iversen
Reply to
Christian Iversen

Hej Glenn

Jeg har ikke særlig meget begreb om RC biler, men hvis det er batteriets indre modstand der sætter begrænsningen, ja så kan en kondensator med en meget lavt ESR vel godt hjælpe hvis den altså sidder over batteriet.

Mvh Max

Reply to
Max

"Søren" wrote

Men pas i hvert fald på! Jeg brændte nogle komponenter af i en fjernstyret bil for håndfuld år siden. Årsagen - tjah... manualen sagde NiCD eller NiMH - jeg brugte friske alkaline. Det resulteret naturligvis i en højere spænding (der var 8 eller 9 AA batterier i bilen) end planlagt.

Men ja, bilen kørte fantastisk hurtigt og accelerede fremragende i den 2. gear (hvilket de ikke plejer) - til gengæld kørte den også kun i 7 minutter, hvorefter en næsten usynlig røg steg op fra bilen i selskab med en herlig duft af brændt plastisk/elektronik... :-(

Hilsen Søren B.

Reply to
Søren Beltofte Sørensen

Hej Max,

Det skal i så fald være en meget stor kondensator (Joulemæssigt) med en ekstrem lille ESR.

Lige så snart motoren har suget kondensatorens "overskud" (fra tomgangsspænding ned til belastet spænding), er den blot en ekstra belastning for batteriet og så er det igen batteriets indre modstand (nu med kondensatoren som dæmper) der sætter dagsordenen.

Hvis kondensatoren kan holde rigeligt energi til at give et boost under accellerationens start vil det naturligvis hjælpe med at overvinde inertien i bilen, men afhængig af motorens effektoptagelse (motorer har som regel ret lav modstand i R/C-biler) vil det nok kræve en kapacitet der giver så meget at slæbe på at virkningen, i bedste fald, er selvophævende.

Måske Kim kunne komme med lidt oplysninger om motorens (og/eller bilens) størrelse og viklingernes tykkelse ? Det ville give et fingerpeg om i hvilken retning den bedste løsning skal søges.

Jeg kommer lige til at tænke på om det kunne være en af de meget små biler der er kommet på markedet ? De kører på noget der måler som 2 NiCd-celler i serie, men så vidt jeg har hørt, skulle de accelerere som en "bat out of Hell" :)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej Søren,

Det lyder nu som stinkende dårligt design ! Der var jo kun tale om 20% overspænding (faktisk mindre, for spændingen på et alkaline når under 1V5 på meget kort tid med en høj belastning) og det bør et forbrugerprodukt kunne håndtere uden at få sved på panden.

Surt show, men det plejer nu at være omvendt mht. accelerationen pga. den meget lavere indre modstand i NiCd/NiMH end i alkaline. Det er både i teorien og i egen erfaring, både med egne biler og med knægtenes (da de var i _den_ alder :)

Til sammenligning: Jeg havde glemt at oplade alle de NiMH-celler jeg bruger i mit digitalkamera før en familieudflugt til ZOO, så jeg købte i hast en 12-pack alkaline-celler (Kameraet kører på 4 stk. AA-celler). Kameraet kunne lige tænde og vise OK i info-LCD'en, men efter _1_ enkelt foto var der ikke mere spark i cellerne, så det blev en mager tur i den henseende :-/

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Hej.

Der er kun tre muligheder for af få mere effekt til baghjulene:

Bedre batterier med lavere indre modstand ........ vi modleflyvere bruger idag NiMh celler til over 150A - cellerne er til dette brug "zapped" (hvilket er en behandling med ca 70.000 - 100.000 mF der er opladet til 50 -

70 V og som via en passende stor triax aflades til en celle - med 2000 - 3000A i meget kort tid, dette mindsker modstanden i cellen med mange mohm). Efter Zapningen loddes cellerne sammen direkte in-line (top til bund). Alle øvrige samlemetodier giver alt for stor modstand (f.eks bliver blikket der via. punktsvejsning forbinder cellerne i de meget normale færdig-batteripakker rødglødende ved ca 30 A). Ved denne netodie, samt ved den rigtige opladning (mindst 8-10A på en 3300 mA celle) - der giver den rigtige start temperatur på ca 60 -70 grader i cellerne, kan cellerne holde højere spænding ved de store strømme. En lille advarsel, gå ikke igang med en zapning før du har læst de artikler der findes på nettet om dette - det er bestemt ikke ufarligt !!

Der var en skribent, der tidligere i svarene, som foreslog dig at bruge NC celler frem for NiMh celler - dette kan være en løsning, hvis du ønsker at bruge batterier direkte fra butikken, specielt ved nogle af de små celler, f.eks A eller AA cellerne - men også disse små celler kan zappes, se f.eks denne hjemmeside:

formatting link
følg link til shop. Derved kan også disse celler bringes til at yde noget mere.

Den næste mulighed er fartregulatoren, typerne med transistorer eller variable modstande virker kun til lejetøjs biler - der skal en model med fet'er til - en med mange fet'er parallelt, disse har typisk en Ron på få mohm.

Den tredje mulighed er motoren, der findes mange tuningsmotorer, enten de sædvanlige kulmotorer - der dog ikke kan belastes så meget (de fleste 3 polede kul motorer får problemer ved ca 20 - 30A, 5 eller flere polede motorer kan klare noget mere) årsagen hertil er kullene - der opstår alt for mange gnister når det går hårdt til....idag er børsteløse motorer derfor normen hvis det rigtigt skal power ud af en elmotor.

Ud fra dine billeder af bilen, ville jeg vælge at finde bedre batterier, samt evt en bedre motor - jeg kan ikke helt se på billederne hvilken størrelse denne har i din bil, men mange af de færdige biler bruger den såkaldte Speed 400 motor (den størrelse der sidder i de fleste hårtører). Denne motor kan i de fleste hobbyforretninger købes ned 3 forskellige viklinger for ca. 40 - 50 Kr. (nogle hobbyforhandlere tager dog noget mere, men så bliver du altså snyt !).

Som et eksempel på havd der idag kan fåes af model el motorer, kan du checke denne link:

formatting link
Det er en video af verdens hurtigste RCmodelbåd - en el båd med næsten 200 km/t. Hurtigere end samtlige brændstof rekorder...... 30 celler og ca 150 A ..... er også ca. 4500W....

Held og lykke

Søren

Reply to
Soren Kjaer Nielsen

Hej Søren,

Der er nu flere end dem du nævner, men hvorfor fortæller du _mig_ det ?

Ahemmm... Dels lyder det vældig overdrevet (100F * 70V er ikke noget man leger med) og dels er der ingen positiv effekt i at zappe hverken NiMH- celler eller en splinterny NiCd-celle. Zapping bruges til at overbrænde delvise kortslutninger af krystallinsk cadmium der opstår (i NiCd- celler) ved bl.a. henstand og let forbrug og det klares fint med væsentligt færre Joule (fx. 5..10mF @ 30..40V).

Hvis det er Celciusgrader du snakker om, er du så ved at koge cellerne ihjel !

En større advarsel: Gå ikke i gang med noget som helst, før du kan gennemskue hvad der er fakta og hvad der er decideret dårlige råd.. Og lad det helt ligge hvis du ikke ved hvad du laver.

Det er der vist ingen der har foreslået mig. (Men _jeg_ foreslog _Kim_ det).

Ja, alt kan ødelægges :(

Er FET'er nu ikke længere transistorer ? (Hint: FET er et akronym for "Field Effect Transistor").

Rooolig nu, Kims bil kører på 3V, nok ikke ligefrem en killer-car.

Bruger du også en forhammer når du skal sætte en tegnestift i en opslagstavle ?

(Læs gerne hvad der egentlig spørges om i en tråd... Og svar så hellere dem der spørger ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

tak for de mange svar..men jeg har set andet sted at man kan bruge en 1500uF

16v kondensator, så det prøver jeg...

Det med et ekstra batteri, duer ikke for så risikere jeg bare at brænde moteren af..

Men tak for de mange ideer...

"KTP" skrev i en meddelelse news:3ffd9ba9$0$29319$ snipped-for-privacy@dread15.news.tele.dk...

Reply to
KTP

Det er bestem heller ikke noget man gør for sjov, der er tale om store fede kabler, som hopper og danser under processen. p.g.a. den enorme strøm-spike der løber.

formatting link

Der er sågar folk som tjener en lille skilling ved at gøre dette for folk, der ikke kan/vil selv.

formatting link

Ikke den zappning man snakker om inden for modelflyvning, RC-biler og de batterier der anvendes i denne sammenhæng.

Nej, det kan de godt holde til. Jeg har set en stor pakke batterier blive lyn-opladet og lyn-afladet p.g.a. flyvningen, smelte sig ud gennem bunden af en modelflyver, lavet af flamingo (hedder det styropor ?). Det skete i luften........ batterierne overlevede temperaturen (og faldet), men det gjorde modellen ikke :-)

Ja, det gælder alt her i livet !!

Med venlig hilsen Rene Nielsen

Reply to
Rene Nielsen

De sidder nok parallelt over batterierne, og hjælper lidt til når det største strømtræk kommer (under accelerationen)

Det kan du sagtens, Jeg tror der er en størrelse, der hedder 6,3V og få fat i en eller to på 4700uF til at starte med. De koster ikke synderligt, så prøv dig frem..... Du vinder intet ved at købe nogle som kan tage en højere spænding, så bliver de bare større.

Hvis du vil opnå større acceleration kunne du også se om du evt. kunne barbere overflødig vægt af bilen.

Med venlig hilsen Rene Nielsen

Reply to
Rene Nielsen

Hej Rene,

Citat fra siden "The zapping process is done with a 47,000mF capacitor charged to 90V"

Nu skal det så lige nævnes at amerikanerne er lidt underlige i den henseende, de bruger mF om µF, så det er en 47mF (47'000 µF) kondensator de nævner - der er altså tale om faktor 1000 mindre energi end du regner med.

Et andet citat fra siden: "There are no apparent side effects to zapping, however, the battery manufacturers remain non-committal. No scientific explanation is available and only little is known on the longevity of the cells after treatment."

Den første del: "There are no apparent side effects to zapping" kræver en fuld livstidsundersøgelse af cellerne at afgøre, bl.a. med sammenlignende tests af et stort antal behandlede celler og et stort antal ubehandlede celler - er det sket ?

Næste passus: "however, the battery manufacturers remain non-committal." Meget sigende, synes du ikke ?

"No scientific explanation is available" Sådan er det også med Snake Oil ;)

"and only little is known on the longevity of the cells after treatment." Altså har der ikke en fuld livstidsundersøgelse af fænomenet. Der er vist for alvor dømt Snake Oil ;)

Designet af den side vidner jo om graden af seriøsitet ;-/

Citat: "FACT..........zapping NiMh and NiCd batteries will boost cell voltage and increase per-cell performance. Zap each cell in your pack and get over one volt more from your pack!"

Mens Buchmann skriver: "According to experts, zapping works only reliably with nickel-cadmium cells. nickel-metal-hydride has been tried but the results are inconclusive. " og "By raising the cell voltage by say 30mV from 7.50Vto 7.68V per pack" Han skriver også at der er tale om ~2,2% mere effekt, så Voodo-sidens "you go FFFFASSTER!" er måske også lidt overdrevet, selv hvis man anerkender Buchmanns skriveri som fact. "get over one volt more from your pack!" er jo heller ikke konsistent med de 20..40mV Buchmann nævner.

Så de kan vist ikke rigtig blive enige ;)

Buchmann har rigtig meget check på opladelige celler ! Men læg mærke til at han skriver om andres teorier - det ses fx. i sætningen "According to experts" (han er selv så meget ekspert indenfor feltet, at det undrer mig at han overhovedet går ind i sådan noget uden forudgående ekstensive tests).

Er du så ikke lige rar at fortælle hvad det så skulle dække over ?

Når cellerne tages i brug har de været undervejs fra producenten og sikkert ligget på lager flere steder undervejs (incl. hos dem der bygger batterier). I den tid er der opbygget cadmium-"nåle"/krystaller der naturligvis bør "brændes" væk hvis man vil have absolut maksimal effekt ud af dem, men kodeordet her er lavere energimængde end SKN nævnte og at der kun er tale om NiCd-celler. Hvis cellerne var spritnye fra samlebåndet ville det ingen effekt have.

Nej.

(Ja, eller den fulde betegnelse "polystyrenskum").

Definer "overlevede".

Min definition af "taget skade" gælder også væsentlig livstidsnedsættelse og det kan du bide dig i nakken på at der er sket.

Opladelige celler der bliver over ca. 35°C ved opladning får reduceret deres levetid - jo højere temperatur, jo kortere liv.

Synes du? Så var menneskeheden da uddøet for længst ;) Hvis man blot holder sig fra det der er potentielt farligt/ødelæggende kommer man næppe galt afsted - heller ikke hvis man fumler/famler sig frem ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Det er da lige meget om det er Snake Oil, hvis bare det virker i praksis ;-)

Det kan da godt være at cellespændingen stiger nogle mV i sig selv, men det er ikke dér at den store effekt er. Derimod falder cellernes indre modstand væsentligt, hvilket sagtens kan give over en volt eller 2 ekstra under hårde belastninger. Se f.eks. denne side:

formatting link

Og det er DET, der virkelig kan mærkes.

Det kan vi kun være enige om. Men ikke desto mindre er der dem, der lynoplader deres batteripakker mens de er pakket ind i et håndklæde. Så bliver de nemlig godt lune og yder mærkbart mere, end hvis de kun var 30-35 grader. Jeg har selv en enkelt NiMH pakke, der er ret doven ved stuetemperatur, men efter en hurtig opladning i håndklæde er den typisk 68-70 grader, og der er tydeligt mere spark i den. At levetiden så bliver reduceret fra 500-1000 opladninger til måske

100, det må man bare tage med. Det er prisen man må betale for at få en bedre ydelse.

Ja, vi modelfly-tosser (og modelbil-ditto) bruger ikke batterier på samme måde som jer andre. Vi presser citronen.

M.v.h. Mikael

--
Mikael Ejberg Pedersen
http://www.ejberg.dk (Elektroniske dimser til modelflyvning)
Reply to
Mikael Ejberg Pedersen

Hej Mikael,

Det er jo netop problemet med Snake Oil(tm) - virkningen eksisterer kun i Den Troendes opfattelse ;)

det er let at se at Peter Bech (PB) udelukkende skriver om trediehånds- oplysninger og yderligere forsøger at pynte på dem (fx. med en yderst teoretisk nævnelse af forbrug på 100A i forbindelse med en celle der er opgivet til 2'000 mAh (ved 20 timers afladning !).

PB "glemmer" at nævne at det han skriver om (selv hvis man tror på hans skriverier) udelukkende gælder celler fra 1 (eller højst 2) producenter.

Jeg har svært ved at se hvordan punktsvejsninger skulle kunne forbedres med de metoder han skriver om. Hvis vi bruger de tal PB nævner (uden at jeg dermed anerkender dem som værende fakta), er der tale om 5'000A gennem 6mOhm. PB skriver intet om varigheden, men der er jo tale om kondensator- afladning, så det er _kort_ tid; med de tidligere nævnte 47'000 µF opladet til 90V bliver det ca. 500 µs.

Sammenhold det med inertien i det nævnte u-stykke _og_ problemet med den "atmosfære" der er ved svejsepunktet (der vil modvirke hæftning).

Jeg vælger på baggrund af det at forholde mig skeptisk ;) (Og så har jeg end ikke nævnt den skade selve cellen vil opnå (300kW som _gennemsnit_ i de ~500 µs)

Derudover skriver PB om at klemme cellerne fysiskt i en skruestik... Jeg kan kun ryste på hovedet og ved ikke rigtig om jeg skal grine eller græde.

Selv hvis vi antog at det skulle være den skinbarlige sandhed, er det så et seriøst råd til en person med en lille 3V legetøjsbil (med celler af ukendt fabrikat) ?

Har du data på det du mener at kunne mærke ? (Eller er det Snake Oil-faktoren der slår igennem ? ;)

Dels vil den behandling nok medføre en større levetidsreduktion end du nævner og dels... Hvor mange cycles går der før en celle, der er mishandlet på en eller flere af de måder, har lavere kapacitet/ydelse end en der har været korrekt behandlet ?

Tag 200 batterier, behandl halvdelen af dem korrekt og resten efter de nævnte metoder, lad dem derefter cycle med realistiske parametre og check kapaciteten for hver cycle - så vil du få et fingerpeg om hvor snart de korrekt behandlede celler overgår de mishandlede.

Hvis det er færre cycles end halvdelen, af hvad man nu i R/C-verdenen kalder en levetid, er der ikke engang vundet noget, for de vil give dårligere tider i størstedelen af deres brugstid.

I en skruestik åbenbart ;-P

Kan du henvise til bare en enkelt kilde hvor der er førstehåndserfaring om emnet - opnået på en empirisk sund måde ? (Det syner mig at størsteparten af det der ligger på nettet er afskrivninger/videregivelser af andres andenhåndsviden).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

Se det er noget nyt for Søren.

--
Med venlig hilsen/best regards
Jesper G. Poulsen
 Click to see the full signature
Reply to
Jesper G. Poulsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.