Rørforstærker 220 --> 230-240V

Jeg er så heldig ;-) at noget 40-45 årigt udstyr (musik) med rør skal checkes og nok pusles til en mere nutidig stand. Så det kan trille de næste 10 år ;-))

Rørtyper bla. 6X4, 5Y3, 5U4GB, 6C4, 6J5, 6AU6A, 12AU7A, 12AX7A, 12BH7A,

6SJ7, 6SN7, 6SC7, 6SL7..

Dele er konstateret funktionelt med lyd på, men udstyr nok kun haft lidt akut rep., og nul løbende service og pleje.

I min spæde start med rygende loddekolbe lugtede jeg lidt til rør (OC71 var få år før kommet i handlen ;-), men valgte tran'serne.

Nu står både ensretterrør, og ...ioderne etc. og lyser venligt til mig, og der skal snart pilles ved lamperne mm. =(8-)

Udstyr er samlet i DK - da med 220V netspænding, som vi har øget til

230-240V. Jeg fik den tanke, at både glød, anode samt øvrigt antageligt er skredet lidt i spændinger, så rør mm. måske drives lidt for hårdt ?

Jeg har diagram over en del kredsløb.. skal jeg øge modstande hist og pist i PSU'er for igen at sænke spændinger til oprindeligt niveau ?

Nogle lytter må være trætte - tørret ud, der er registreret hørbar brum, så der skal erstattes med duelige individer. Gamle typer hvor tilsvarende typer nok ikke kan skaffes - hvad er erfaringerne her ?

Hvad siger eksperticen til projektet ? Alle gode råd om, hvad der er mest væsentligt at få checket, målt (har osc./måleudstyr) samt med fordel bør udskiftes. Specielle kendetegn ifm. velkendte defekter etc. modtages meget gerne.

Venlig hilsen Finn

Reply to
Finn
Loading thread data ...

Af ren nysgerrighed kunne det være spændende at se et billede af hvad det er for noget udstyr du har fået... vil du?

Men jo, ellers har du ret. Sæt en variotrafo på, mål dig frem og gennemgå det hele. Udskifte alle kondensatorer, check alt, og ikke fristes til at sætte fuld strøm på før "for at se hvad der sker" = ubehagelige overraskelser. Hvis du skal udskifte modstande så husk at der må ikke ligge mere end 250v over standard typen - ved rør er det ofte ikke nok (køb nogle HV udgaver). Det er ikke et lille projekt at få sådan noget op at køre godt igen (naturligvis afhængig af stand), slet ikke hvis du vil ha ændret spændingerne på det, men der må du også måle dig frem ved hjælp af variotrafoen og vurdere hvor meget arbejdspunkterne rykker sig.

God fornøjelse - spændende er det i hverfald!

--
Vh. Peter Andersen
www.mespilus.dk
Reply to
Peter Andersen

Hej Ove

Nej, den danske netspænding er som følge af harmonisering i EU ændret fra 220 VAC til 230 VAC. Ændringen er blevet indført i løbet af halvfemserne og har også medført andre spændings- tolerence grænser på forsyningsnettet.

Mvh Max

Reply to
Max

Spændingen er ikke ændret, det er måden værdien beregnes på, der er ændret. Netspændingen er afhængig af tidspunktet på døgnet og hvor på nettet. Der er derfor tale om en statistisk beregning.

Ove

Reply to
Ove

"Ove" skrev i en meddelelse news:44b3681c$0$20276$ snipped-for-privacy@dread16.news.tele.dk...

Kan du redegøre for de to forskellige udregningsmodeller?

Reply to
Brian

Nej det kan jeg ikke. Den gang ændringen blev gennemført oplyste elværkerne, at det kun havde teoretisk betydning og ikke ville påvirke brug af apparater, f.eks levetiden for glødelamper og lignende, men du kan jo spørge den lokale elleverandør.

Ove

Reply to
Ove

"Max" skrev i en meddelelse news:44b36c56$0$84014$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Sådan som jeg husker det, er det rigtigt at spændingen i stikkontakten ikke ændrede sig i praksis. Det var blot tolerancen, der blev mere snæver. I England havde de 240V og i resten af Europa 220V. Ved EU harmonisering valgte man 230V nominelt, da det lå inden for tolerancerne i alle EU-landene uden at man skulle til at ændre på kraftværkerne ;o)

Reply to
Allan Soerensen

Hej Allan

Det er sådan idag at der skal være 230 VAC i din stikkontakt mod 220 VAC tidligere. At man siger at de gamle 220 VAC apparater kan køre på 230 VAC skyldes at den gamle tolerence for overspænding var så stor at de kan klare 230 VAC uden problemer. Men det er nu ikke alle produkter der har klaret overgangen uden problemer :)

Mvh Max

Reply to
Max

"Max" skrev i en meddelelse news:44b3cd34$0$84019$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Vi har i dag en nominel spænding på 230V +5%/-10% => spændingen i stikkontakten ligger mellem 207 og 241 Volt. Før EU harmuniseringen var den nominelle spænding 220V +10%/-10% = > spændingen i stikkontakten lå mellem 198V og 242 Volt.

Med andre ord kan overspænding ikke være et problem ved overgangen fra 220 Volt til 230 Volt ;o)

Der er noget, der ikke passe ;o)

Reply to
Allan Soerensen

Iflg. EU-harmonisering skal netspænding i alle EU-lande korrigeres til 230 V~ +/- 10%. UK kørte på 240 V~ og reducerer til 230 V~. Lande, der i bland DK. hævede spændingen til 230 V~ +6/-10%. Denne forskel i en årrække til man må formode, at alle apparater etc. beregnet til 220 V~ er faset ud. Selvsagt gælder for 380 V~til 400 ~. Har selv hørt det fra pålidelig kilde.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten7870

Netspændingen skal være 50 Hz. Den kan grundet forskellig belastning ændre sig i løbet at en belastet periode. I mellemtiden tæller man op, hvor mange

50 Hz pulser, der mangler i et døgn og regulerer så, så det for døgnet gældende antal pulser for 50 Hz passer.

Ellers kunne du heller ikke bruge ure eller andre apparater styret af lysnetfrekvensen.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten7870

"Max" skrev i en meddelelse news:44b36c56$0$84014$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Nåh.

I starten af halvfemserne havde jeg 245 volt i stikkontakterne i Aalborg Øst. Vores glødepærer over sofabordet holdt i små 2 uger. Sparepærer kan holde til 260 volt med dengang kostede de 150 spir.

Benny

Reply to
Benny Højvælde

"Finn" skrev i en meddelelse news:44b33ef7$0$12643$ snipped-for-privacy@dread14.news.tele.dk...

Jeg tror ikke at de få volt som nettet er øget med gør din forstærker noget, men tjek for en sikkerheds skyld lige gløden.

Jeg ville udskifte samtlige lytter da de nok er udtørret. Hvis bare du holder dig på maksimalt 500 volt er der ingen ko på isen. Derover kan det blive svært (læs kostbart).

1: Det er kendt at ensretter og udgangsrør slides, så dem skal du nok teste/skifte. Der kommer du langt med en 1000 seddel. 2: Lytterne har jeg nævnt. 3: Signalkondensatorerne kan også være tærre hvis de er af papir-olie typen. Hvis du ikke vil betale for papir-olie typen kan de udskiftes med polypropolen eller polyester (i nævnte rækkefølge). Bare husk at spændingen skal holdes. Modstande, nja kun hvis de er defekte.

Held og lykke med sagen. Kontakt mig hvis der er andet.

Benny

Reply to
Benny Højvælde

Spændende det her, da der nok her er teori/statistik vs lokale forhold, som spiller ind. Før oplevede jeg ikke større forskelle i nettets udsving, men det er oplevet flere gange de seneste år.

- en anden bopæl (lokale forhold)

- målt omkring de 230 og gerne lidt over

- knurren og vibrationer fra diverse 220 trafoer med år på bagen

Har talt med ULVECO i en anden forbindelse vedr. nogle >15 år 220 ringkerner, hvor der blev beregnet ca. 6.3% øget sek. spænding..

Min tanke må nok udspringe af lokale forhold, men det det faktuelle er uændret... udstyr 'aner' intet om beregnede gns. pr. døgn eller årstid.

Sek. i de hersens gamle traf. må give lidt mere blus på gløden, samt da der også er hhv. 280/290V tilført en del af rørtyperne, så skal jeg lige have målt kredsløbene igennem i næste uge, så ser vi hvor meget spændingerne er skredet.

Jeg har ingen variotrafo, som kan trække det, ellers var det en god ide Peter A. kom med (energimærke 'A+' opnår det her aldrig ;-).

Venlig hilsen Finn

Reply to
Finn

S'gerne... brugbart komplet eksemplar åbnet til indholdet, det findes ikke på WWW. Men noget der ligner meget, prøv linken '5 A-100 Power Amp' på denne URL:

formatting link

'AO-28' link er konkrete eksempel det omtalte sammen med flere af de øvrige link her ;-)

Fint hvis muligt, men det bliver over lang lang tid.

Der hundrede og hundrede af dem. Mindre værdier op til omkring 1yF er overskueligt, men eller skal noget brugbart støves op, det er ikke så nemt at finde sådanne gamle 'dåser'..

Jeg har kylet de typer ud gennem tiden - ejer ikke en eneste af lytter mfl. til så høje spændinger ;-)

Dele har været i drift og er brugbart. Men tilstanden på nogle dele og især alle rør er ukendte og nogle enheder har ikke været anvendt.

Ja og for det meste skal jeg nok også op i mindst ½ W typer og derover.

Nej, men det er underholdende i forhold til SMD'er, SSOP'er etc. - rendyrket nostalgi, som er til at føle på. Og arbejde til flere år ;-) Har ledt efter et brugbart eksemplar i 10-15 år før det lykkedes !

Netop det jeg mener at kunne konstaterer..

Tak for det Peter.

Venlig hilsen Finn

Reply to
Finn

Til gutter med hang til det analoge ;-) nostalgi og nogle år på bagen, prøv at se linkene..

'40 Filter Caps and Drawbars' '43 TG Connections' '44 TG Connections'

på denne URL:

formatting link

Fuglereder ka' sør'm lave den skønneste vellyd... (smukt, hvis man ka' rede 'trådene' ud ;-)

Venlig hilsen Finn

Reply to
Finn

I meddelelse: 44b4262c$0$164$ snipped-for-privacy@dread11.news.tele.dk skrev Finn bl.a. (kan være lidt forkortet) :

Jamen det er jo bare herligt :-) Da jeg sad og svarede på dit indlæg tidligere tænkte jeg ikke over at min "nye" Fender forstærker (Blues Deluxe) faktisk er fra ´69, så de har også en del år på bagen. Der står dog på den at den er til 230volt.

--
MVH Per, Odense
Reply to
Per, Odense

Der blev lavet god lyd den gang Per, robuste og tit med få komponenter. Men prisniveau på udstyret da var jo også meget over det, som man i dag kan købe i 'boxe' fyldt med titusinde aktive komponenter

Og dem som laver lyd i dag aner sjældet noget om lyd - de er tilfredse med at massefremstille. Det nye er også sjovt at lege med, men det gamle udstyr har noget med sig, som jeg mangler - lyd er en forunderlig del hos mennesker ;-)

Det blev natteroderi, jeg må under dynen..

Venlig hilsen Finn

Reply to
Finn

I stedet for en variotrafo kan man bruge en trafo 220 V/6-7-8-10 eller 12 V og så forbinde primær til sekundær som en autotrafo. Sekundær-viklingen bestemmer effekten, der kan trækkes, men det bliver nok næppe noget problem.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten7870

Jeg kan holde mig omkring de 450 som højeste værdi, efter det jeg har fundet indtil nu - jeg må støve nogle steder op, hvor de typer endnu eksisterer - fint Benny.

Starter med ensretterne, der er nogle stykker af. Udgangsrør i den tunge ende gemmes til senere (se under Per, Odense).

Der er mange mange hundrede styks, og håber ikke mange er af den ældre voks type, som er nedbrudt og smuldret. Har ikke fundet papir-olie typen endnu, men der er antagelig også nogle af dem.

Rigtig mange bliver brugt i frekvensafstemmende led, så det skal også indregnes i valget.

Erstatning bliver så polypropylene, polystyrene eller bedre de kritiske steder - polyester er en fæl (men billig) type ifm. de her rene sinus signaler.

Tak.. jeg får nok brug for lidt held og lykke Benny.

Venlig hilsen Finn

Reply to
Finn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.