Printfremstilling på køkkenbordet

Hej,

Jeg har også haft alverdens problemer indtil jeg fik fornemmelse for sagen. Jeg bruger en af de der små billige lamper du kan købe ved Harald Nyborg (20 Watt halogen) til en halvtredser der har en halvkugle som bund og to længde justerbare stænger med en lille lampe for enden. Jeg nævner dette fordi eksponeringstiden jo er stærkt afhængig af reflektoren i lampen og pærens styrke. Jeg laver sjældent større print end

10 x 10 centimeter (lysets vinkler) og det fungerer fint. Jeg printer layoutet på min laserprinter retvendt (vend den lige selv i hovedet) for at selve trykket kan ligge an mod printet (vigtigt) og så dypper jeg ellers layoutet i madolie (bedre genemgang af lyset og skarpere kanter på banerne + det holder layoutet fast) og lægger det på printet (layoutet ned af mod print) glem det ikke. og tjek lige en ekstra gang at du ikke får et spejlvendt print ! og placerer lortet under den omtalte lampe. Afstand mellem kant på lampens skærm og print 10,5 centimeter. Der selvfølgelig forskel på pærer og den UV stråling de afgiver, også netspændingen kan spille en et pus. De tider jeg har nævnt her er ved c228 volts veksel. Prøv dig frem med nogle strimler fotoprint på en sencimeters bredde og lidt varierede tider til du har den rette tid. Jeg eksponerer selv i 26 minuter og vasker derefter olien af printet (i vand med opvaskemiddel) og en forsigtig finger før jeg fremkalder det i en opløsning på 1 del natronlud på 27,7% til 30 dele vand. ved Ca. 30º C. Natronluden fås i den nævnte styrke i Matas. Fremkald ikke længere end at du kan se foto emulsionen forsvinde mellem banerne, hvis du fremkalder længere forsvinder det hele. Herefter rens igen forsigtigt med vand denne gang uden berøring, og læg printet til tørre hvor det ikke får UV. når det er tørt ætser du det i Ferroklorid ikke for stærk opløsning. Puha...... det var en længere smøre...... men hvad gør man ikke for den hobby.......?

Håber i får held med jeresit projekert.......... og husk lige at skrue det glas af der sidder foran pæren i lampen...... ellers sker der ikke noget som helst på printet ........

Mvh. Leif

Reply to
Leif
Loading thread data ...

"Leif skrev i en meddelelse >

hvorfor ikke købe en UV lampe (koster faktisk ikke så meget) exponering komme ned på ganske få minutter ?

jeg går ud fra at du printer layoutet ud på en overhead film ? hvorfor så mad olie ?, mener du virkelig at kanter bliver skarpere

ja det er fedt med elektronik hobby ,og det ser virkelig ud til at du gør noget ud af det

har du prøvet strygejern metoden ? det er faktisk nemt og kan med lidt øvelse give gode resultater

Venlig Hilsen Michael M Jensen

Reply to
Michael Meidahl Jensen

Ejj, bryder lige ind her! :-) Jeg forsøgte for nylig det med at stryge en laserudskrift over på et print, men det ville ikke rigtig hænge ved. På nogle få pletter sad det sorte 'krudt' rigtig godt fast på kobberet, men på det meste af fladen faldt det næsten af af sig selv. Jeg havde renset printet grundigt, og brugte fuld skrue på 'jernet', og trykkede hårdt og længe. 'Krudtet' var helt tydeligt smeltet over det hele, men det bandt bare kun nogle steder. Havde heller ikke sat fedtede fingre på udskriften.

Er det nogle magiske tricks man lige skal kende? Har set man skal væde papiret når man ta'r det af, men det duer vel ikke hvis 'krudtet' ikke binder på kobberet.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hejsa

Udover at man skal bruge det rigtige papir, så har jeg oplevet at det bedste resultat opnås, hvis printeren ikke brænder toneren ordenlig fast på papiret, dvs. at en suveren god printer, ikke altid er god til overstrygning.

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Hvilken printer er best til det ?

Hilsen Jørgen M. Hilsen Jørgen M.

Ps. for email til mig så fjern 123 i mail adrassen

Reply to
Jørgen Mikkelsen

"Ulrik Smed skrev i en meddelelse

Jeg bruger noget foto papir fra HP , så en god gang varme med stryge jern så i et varmt vand bad et par timer det lykkeds udemærket for mig (efter et nogle forsøg) men det der slog mig var " leif's " måde at lave print på køkken bordet , lød lidt besværlig

der er flere steder på nettet hvor det er udemærket beskrevet

Venlig Hilsen Michael M Jensen

Reply to
Michael Meidahl Jensen

_tid_)

Hm, brugte bare almindeligt papir. Men hvis man alligevel opløser det i vand, gør det så nogen forskel? Skal man evt. bruge noget papir som toneren ikke binder så godt på?

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej

Ja der er en udmærket beskrivelse her

formatting link

Mvh Max

Reply to
Max

formatting link

Ja, det var netop den der fik mig til at prøve, det ser jo skidegodt ud på de billeder! Må ha' prøvet igen med det rigtige papir, engang ved lejlighed.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Ja og er man uheldig bindes den glossy overflade til valse sættet i laserprinteren, har prøvet det surt for sådan et sæt er ikke gratis. Original Drum, Brother HL 1060 1675,00 kr pisse træls så jeg bruger den gamle metode med UV igen. Lars

Reply to
Lars

sættet i

gratis.

bruger

Yuck, ja det var en streg i regningen! Er det noget plastic-noget der er på det papir, som smelter? Jeg bruger en OKI LED printer, gammel spand der ikke gør så meget hvis den skrotter, er i forvejen lidt underlig, knækker over i tandhjulene til valsen en gang imellem.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej Ulrik

Jeg har lavet over hundrede af de der udprintninger på div. HP, div. Canon, Brother HL-1250, Lanier, Epson Color og QMS printere og har aldrig haft andre problemer end at nogle printere har problemer med at æde lidt tykkere papir.

Mvh Max

Reply to
Max

div.

har

Så er jeg mere rolig! :-) Må ha' det afprøvet snart, jeg skal ha' lavet nogle af de lysdæmpere jeg postede om her for nylig, det er et passende 'grovkornet' print til den teknik.

--
Ulrik Smed,
Denmark, Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hej Ulrik

Jeg har lavet SMD print med metoden, men det er ikke nemt når det bliver ret meget finere end en normal IC, men når jeg køre med et clerance check på 22 mill har jeg ingen problemer overhovedet. Og gør dig selv den tjeneste at finde det rigtige papir, det kan betale sig.

Mvh Max

Reply to
Max

Leif skrev i en nyhedsmeddelelse:

sagen.

har

fordi

end

(vend den

madolie

(layoutet

under

pærer og

De

nogle

til du

olien

vand.

ikke

længere

uden

tørt

var en

skrue det

Hej Leif Hvorfor gøre det mere besværligt, end nødvendigt er.

Hvorfor bruge en 20 Watt halogen lampe, du kunne have fundet en gammel ansigtssol (med et UV rør i )på et loppemarked til de samme penge og så skulle du kun bruge 1-2 min. til eksponering, det er da en markant forskel.

Du skriver også dine printfilm ud på alm. papir og klistre det på printet med madolie, hvad er det for et "madsvineri" og en unødig masse arbejde. Jeg skriver mine film ud på en klar laser + kopi film i 2 ekspl. og lægger dem sammen for at gøre filmen tættere, det bliver kanon godt og jeg kan bruge dem mange gange og så er det hurtigt.

1 del natronlud og 30 dele vand har jeg ikke prøvet, så det kan jeg ikke komme efter, men jeg kan fortælle, at jeg bruger 9gr. kaustisk soda (også kaldet afløbsrens, men er lidt billigere hos Matas) til 1liter koldt vand, når det er opløst lunes det til ca. 25°C og her gælder de samme regler, som du selv bruger, det kan bruges flere gange.

Til selve ætsningen bruger du Ferroklorid, det har jeg også prøvet, og det gør jeg aldrig mere. Magen til svineri skal man lede længe efter, og så fik jeg ødelagt køkkenbord (rustfrit) og tøj. I dag bruger jeg Natriumpersulfat, det er renere at arbejde med og du kan se hvad du laver, for væsken er klar. Arbejdstemperaturen er 50°C og en akvariepumpe (luft) skaber cirkulation i væsken. Når væsken bliver mørkeblå og det tager lang tid at ætse, skifter jeg den ud.

Til sidst vil jeg lige fortælle hvordan jeg belyser mine print. Jeg har lavet mig en kasse til mine to UV lamper(så UV strålerne ikke rister mig) oven på den lægger jeg en gammel glasplade fra en fotokopimaskine (klart glas er normalt blåt, men det er de her ikke og derfor bryder de ikke UV strålerne) på glaspladen lægger jeg min printfilm oven på den lægger jeg printpladen og til sidst lægger jeg noget tungt oven på printet for at trykke det ned til filmen. Det har altid givet nogle gode resultater.

Puha...... det var en lige så lang smøre...... men hvad gør man ikke for den hobby.......?

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

Mon glasset i en scanner er det samme?

Brian

Reply to
Brian Lund

Hej Flemming,

At natrium hedder sodium på engelsk er vel en meget god grund ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Flemming,

Well, sod er jo sort som en måneløs nat ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Brian,

Det bør i hvert fald ikke ændre farverne på det scannede, men jeg har nu aldrig haft problemer med alm. "vinduesglas" i 4..5 mm tykkelse.

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Brian Lund skrev i en nyhedsmeddelelse:

Det kunne godt tænkes, da der meget gerne, skulle komme et rent lys i gennem.

-- Med venlig hilsen

Ejvind Andersen Fjern"xx"

Reply to
EA 2730

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.