mus som måleinstrument

Jeg søger erfaringer med brug af en almindelig computermus (særligt optiske) til måling af afstande i den virkelige verden. Der er nogle "tools" som kan måle hvor langt man har bevæget sin mus over en periode. De et mest for sjov, og de gavner mig ikke meget, da jeg selv skal implementere det.

Mit problem lige nu er at jeg har prøvet med to optiske mus nu. En med og en uden ledning. Jeg kender ikke deres opdateringshastighed eller opløsning, men havde en forventning om at de ville angive samme antal "ticks" når jeg bevægede dem langsomt og når jeg bevægede dem (samme distance) halvhurtigt. Det sker imidlertid ikke. Ved langsom bevægelse angives et langt større tal end ved halvhurtig bevægelse. Jeg havde forventet at ved alt andet end meget hurtig bevægelse ville musen kunne tracke underlaget godt nok og vide hvor den er, og den ville så med en eller anden frekvens fortælle computeren dens deltaposition. Bruger direct input, windows og logitech cordless click plus samt en noname mus.

Man skulle tro der var en del situationer hvor man kunne bruge en optisk mus' høje opløsning til at foretage målinger, så måske nogle her har leget med det allerede?

Reply to
Jens
Loading thread data ...

Hej Jens

Mon ikke du skulle satse på en mus med mekanisk aflæsning via hulskiver og optogafler ?

--
Mvh Max
Reply to
Max

Max skrev:

Tvivler lidt på dit project, bevægelseshastigheden er også en parameter på mus, da du ikke kan udføre 2 målinger med nøjagtig samme hastighed, kommer du i problemmer. Måske jælper det hvis musen er oldgammel og bruges på en comport.

cr

Reply to
cr

De gamle mekasniske mus til com-porte fungerede ved at de med korte intervaller fortalte hvor langt de havde bevæget sig (xy) siden sidste melding. Hvis bevægelsen var jævn så behøvede man ikke at få tilbagemelding særlig ofte. Uanset om man havde jævn bevægelse eller ej, så ville man kende musens position i det øjeblik (sådan ca) hvor den melder tilbage. Pointen er at jeg er ligeglad med hvor lang tid der går mellem målinger, bare jeg ved hvor lang den tid er mellem hver måling. Musen burde så gerne vide hvor langt den bevæger sig mellem hver måling. Jeg ser ikke hvorfor en usb-mus skulle fungere anderledes end en til com-port på dette område. Hvis den skal kunne bevæges hurtigt, så skal den kunne regne rigtigt når underlages flyttes med høj hastighed, og det skal moderne mus jo generelt kunne. Om der så går 1ms eller 10ms mellem samples er mig ligegyldigt, blot jeg ved hvad den faktiske tid er og kan få at vide hvor langt den har bevæget sig siden sidst.

Reply to
Jens

Hjælper det / har du prøvet at slå acceleration fra i musedriveren? (forudsat at du kører dit software under fx windows)

//michael

--
Using Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/mail/
Reply to
Michael Thomsen

Jeg slog "enhance pointer precision" fra i windows vista. Det må svare til acceleration i xp, men det ændrede ikke på problemet.

Reply to
Jens

Det du leder efter hedder 'digitizer'

formatting link

--
OV1A Jens

 Hard work has a future pay-off. Laziness pays off now!
Reply to
Jens Petersen

Nej ;-) Det jeg leder efter er en måde at bruge en mus til at måle relative bevægelser med nogenlunde høj frekvens.

Reply to
Jens

Det ser ud til at jeg får samme værdier når jeg vælger super langsomt og pokkers langsomt helt op til halvejs tåleligt langsomt.. uhm.. Det er nogenlunde ok op til 4km/t. Det virker som om musen kun kigger ned på bordet med den frekvens den samples med af systemet. Et tool har fortalt mig at det er ca 125Hz. Det er som sagt ok for mig at få info om relativ bevægelse siden sidste sample med den frakvens, men det er ikke fikst hvis musen kun ser ned, og analyserer billedet, med den frekvens, for med dens relativt lille synsfelt bliver det hurtigt en 100% ændring i billedet fra sample til sample. med 4km/t og 125Hz, så bevæger den sig knap 1cm mellem hver sample og det kunne nok godt passe med den hastighed hvor musen ikke kan følge med :-/ Jeg havde _virkelig_ forventet at musen selv to billeder langt langt hurtigere og så med eksempelvis 125Hz gav besked til computeren om hvad der var sket siden sidst. Det ser ud som om det ikke er tilfældet.

Måske der er et godt alternativ til det jeg vil. Min tanke var at montere en en lodret lægte med et hængsel på en vandret plade. Lægten står op og kan i den ene retning væltes så den ligger vandret også. på lægten monteres en plade som følger med hvis lægten væltes. En mus monteres nu på en støtte ved siden af pladen og kan se hvor hurtigt pladen bevæges (når lægten væltes). Med en rimelig samplehastighed (og en mus der kan følge med) kan man få en graf over hastigheden over tid og man kan se acceleration og hastighed. Meningen er at anbringe et "mål" (target) på forsiden af lægten oppe ved toppen og slå/sparke/skubbe til den for at måle teknikhastighederne.

Jeg havde tidligere overvejet samme setup hvor musen er udskiftet med en hullet plade, lys og fotodiode samt en mcu til at tælle blink og tage tid. Det vil nok være ok, men musseløsningen var markant lettere :-)

Nogle bud på en alternativ løsning på problemet som er at jeg gerne vil kunne måle teknikhastighed?

Reply to
Jens

How stuff works siger bla. a.. Size of the optical sensor -- larger is generally better, assuming the other mouse components can handle the larger size. Sizes range from 16 x 16 pixels to 30 x 30 pixels. b.. Refresh rate -- it is how often the sensor samples images as you move the mouse. Faster is generally better, assuming the other mouse components can process them. Rates range from 1500 to 6000 samples per second. c.. Image processing rate -- is a combination of the size of the optical sensor and the refresh rate. Again, faster is better and rates range from

0.486 to 5.8 megapixels per second. d.. Maximum speed -- is the maximum speed that you can move the mouse and obtain accurate tracking. Faster is better and rates range from 16 to 40 inches per second.

Surt. De 16-40 tommer passer ok med hvad jeg oplever. Intet super fikst måleinstrument til mig der...

Reply to
Jens

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.