Minimumstemp på komponenter.

Hej NG Jeg har vandkølet min computer og har i den forbindelse nogle spørgsmål omkring arbejdstemperatur for komponenterne. Jeg har vandkølet nogle ic-kredse på mit grafikkort (når jeg var i gang kunne jeg lige så godt), nu er problemet så at jeg får fejl i billedet når temp på vandet går ned. Når vandet ryger under 15-19C begynder de og bliver kun værre som jeg bevæger mig tættere på -15C. Derfor har jeg bestemt mig for at fjerne vandkølingen af dem og køle dem passivt i stedet. Men hvad er deres minimumtemperatur ca. og kan det være blevet værre efter at være blevet kølet for meget ned til at starte med. Først synes jeg at fejlene opstod under 13C, nu opstår de tidligere, allerede omkring 19C. Hvad med mosfets, altså voltregulatorerne der sidder på bundkortet, disse

formatting link
Jeg har ikke oplevet nogle problemer, men vil lige høre om der skulle være nogle problemer med at køle disse ned til -20C?

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær
Loading thread data ...

Hej peter

disse

ikke

Jeg kan ikke rigtig blive klog på om du mener 20 grader eller minus 20 grader. Normale standard komponenter er opgivet til at virke ned til 0 grader.

Mvh Max

Reply to
Max

nu

ca.

at

De fleste komponenter er beregnet til at kunne arbejde ned til 0 grader, sådan som jeg forstår dig arbejder du med temperaturer under rumtemperatur? - Kan det tænkes det er problemer med kondens?

20 kulde-grader? Altså frost, hvordan hulen vandkøler du dit system ved så lave temperaturer?

Jeg tror nok at spændingsregulatorene ville kunne klare så lave temperaturer, hvis altså det ikke er kondensproblemer du har?

Brian

Reply to
Brian Lund

"Max" skrev i en meddelelse news:4001d342$0$30061$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Jeg mener 20 minusgrader. Men burde de ic-kredse så ikke virke perfekt ved

15 grader? Kan de have taget skade?

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

"Brian Lund" skrev i en meddelelse news:4001d658$0$95074$ snipped-for-privacy@dread11.news.tele.dk...

Når

bevæger

vandkølingen

til

Nej, der er ikke noget kondens. Jeg troede også først det kunne være kondens (omkring soklen på motherboardet), men det sker også over kondenseringstemperatur, bare ikke lige så meget. Der kommer heller ikke noget kondens på vandbeholderen ved disse temperaturer, så jeg ligger over grænsen ved 13C.

disse

ikke

På helt normal vis, men jeg får vandet derned med en chiller, det er tilsvarende et køleskab hvor så fordamperen er i en beholder, eller i mit tilfælde, snoet omkring en beholder.

formatting link

Ok, så vil jeg nøjes med at pille vandkølingen af de 3-4 ic-kredse der er problemet lige nu. Tak for hjælpen.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter

ved

OK, jo de burde virke perfekt ved 15 grader. De kan jo naturligvis godt have taget skade, dog vil jeg ikke tro at det skyldes den lave temperatur. Du skriver godt nok andet i et andet mail at du ikke har kondens problemer, men det kan jo være du bare ikke opdager det, jeg har svært ved at forestille mig at der ikke i en vis grad vil være problemer med kondens når man tager temperatur- forskellene i betragtning.

Hvad der ellers kan forårsage defekte IC'er kan jo være svært at sige, dog kan man slå fast at fordi en IC er meget kold udenpå kan den godt ødelægges af varme da varmen måske ikke kan nå at slippe væk trods den lave temperatur, men det er kun et gæt på en årsag.

Forøvrigt kan du på nettet finde datablade på næsten alle de komponenter der sidder i en PC, og i dem kan du læse hvad temperaturområde de er garanteret til at virke i, den samme IC findes ofte i mange forskellige versioner med hver deres arbejdsområde, men mærkningen på huset fortæller som regel om hvad version man har.

Ps: jeg må ellers tage hatten af for dit køleanlæg, det er meget du gør ud af at få den PC kold. Hvad får man forøvrigt ud af det sådan ret praktisk ?

Mvh Max

Reply to
Max

"Max" skrev i en meddelelse news:4001dd87$0$30061$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Hver gang jeg har kørt med kraftig køling på, altså vandtemp under kondenseringstemp, har det været i et helt tørt miljø uden luftfugtighed opnået med silicagel, så jeg er ret sikker på der ikke har været kondens.

Det kan jeg næsten ikke tro, hvis den godt kan slippe af med sin varme normalt med bare en køleplade, så burde den da også kunne slippe af med varmen når der sidder en kold kobberklods på den.

Det vil jeg prøve at gøre.

En hurtigere pc. Jo koldere, jo mere kan den overclockes. Jeg vil så samtidigt gerne have en lydløs pc, så jeg vandkøler alt og planen er så at flytte køleanlægget ind i et andet lokale.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

"Max" skrev i en meddelelse news:4001dd87$0$30061$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk... snip

Nu har jeg fundet specsheet for den ene ic, den går ned til 0 grader. Jeg kan desværre ikke helt læse hvad der står på de andre, men søgninger indtil nu har ikke givet noget.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter,

Hvordan afgør du at der ikke er kondens ? (Det tror jeg nemlig også er dit problem).

Kondens opstår ikke sådan *bang* ved en bestemt magisk temperatur, men øges gradvist og temperaturen er ikke fast - den afhænger af luftens relative fugtighedsgrad og evt. "vind".

Og silica-krystaller vil ikke holde fugten helt væk ved dine kølehoveder om de så næsten var begravet i det, de kan jo kun optage fugt med en vis hastighed og når de er mættede virker de slet ikke mere (før du har bagt fugten ud af dem igen).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns946F44637D0C9o8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Ved at kigge på kølehovederne, jeg er klar over at det ikke er en særligt videnskabelig metode.

Men selvom det har stået lang tid og jeg så starter det op ved 18 grader, så sker det, her er der i hvert tilfælde ikke noget kondens. Man kan så sige at der kunne være noget kondens fra sidst som ikke var fordampet. Men hvis jeg starter computeren og lader vandet køle så bliver det slemmere og slemmere, hvis jeg så slukker mit køleanlæg bliver det bedre og bedre i samme takt. Så det jeg har observeret er, at det er fuldstændigt afhængigt at temperaturen og opfører sig ens hver gang. Hvis det var kondens ville det jo have noget at sige hvor lang tid det havde stået.

Ja, men de ligger inde i kabinettet inden og suger fugten i 30 minutter or so. Det skal så nævnes at kabinettet er lufttæt, så der bliver ikke tilføjet ny luft. Efter den halve time kan man starte computeren og trække temperaturen lige så langt ned man vil (mit minimum er pt -15C) uden kondens. Det er meget vildt at se hvad der sker når man slukker computeren og åbner kabinettet, så siger det *bang* og der er kondens overalt. Det har virket upåklageligt før med et andet grafikkort, det er først da jeg har vandkølet disse ic-kredse jeg har fået problemer. Jeg ved ikke om de er blevet værre da jeg er blevet mere opmærksom på dem nu og ligger mærke til dem med det samme. Men som skrevet andetsteds, så kan den ene kreds i hvert tilfælde tåle ned til 0 grader, ved ikke med de andre.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter,

Der skal i nogle tilfælde mindre end hvad der er synligt for at det går galt.

Det kan så være temperaturen i kredsen der gør det _eller_ kondens der fordamper.

Kondens er også afhængig af temperaturen ;)

Mener du i slukket tilstand ?

Er det _100%_ lufttæt ?

Og hvordan ser du så at det er kondensfrit i den situation ? ;)

Som en cola fra køleskabet på en fugtighed sommerdag ;)

Var der også vandkøling på det andet grafikkort ?

Hvis det er den lave temperatur de ikke kan klare, kunne en af forklaringerne være en IC der ikke overholder tolerancen (det kan ske).

Er problemet blot at de skal være nogle grader højere for at være stabile, kunne du evt. lave mellemlæg i rustfrit stål. Det har en lavere varmeledningsevne end fx. kobber og aluminium, så det ville holde IC'erne noget varmere end uden mellemlæg (tykkelsen kan varieres efter hvor meget der skal hentes, men det må komme an på forsøg).

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns946F779D6E37Bo8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Ja, det er jo lidt et problem.

Selvfølgeligt. Men der skulle ikke dannes kondens ved allerede 19 grader hvor problemet begynder at opstå. Desuden går jeg så ud fra at jeg i det mindste ville kunne se kondens ved -15C på nogle af de andre komponenter.

Ja, præcist. Hvis jeg lader den stå slukket i en længere periode og tænder igen sker der helt det samme som hvis den lige har været tændt. Hvis det er kondens, så vil jeg mene at det efterlader spor af fugt som tager lidt tid at tøre. Så der burde være forskel på om den ikke lige har været tændt i forhold til at den har været tændt hele tiden, men med forskellig vandtemp.

Jep, men de forsøg jeg har lavet med 15C-19C har foregået udenfor kabinet da kondens ikke burde være et problem med luftfugtighed og temperatur som de er her.

Samme måde som før, den meget lidt videnskabelige måde, med øjnene. Jeg kan selvfølgeligt ikke sige at der ikke er kondens, men det skulle da være mærkeligt at det kun er der der er problemer.

Ja, men bare meget hurtigere, det sker nærmest instantly.

Jep, alt er vandkølet så der er rig mulighed for at trække kondens rundt omkring i kabinettet.

Men kunne tolerancen på en IC rent faktisk være 20C-?. Jeg har også tænkt på om det kan være fordi der trykkes på dem, men det forklarer ikke temperaturindflydelsen.

Grunden til at jeg kølede dem i første omgang var, at de blev rimeligt varme. Men de behøver helt sikkert ikke den vilde køling, så jeg tror bare jeg smider et par kobberstykker på dem og lader det tage varmen, det er sikkert nok eftersom de er født med en lille aluplade på. Det er i hvert tilfælde en løsning der er overkommelig, at fjerne vandkølingen. Men ellers en udemærket idé med det rustfrie.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter,

Det lyder rigtigt.

Så er det nok ikke kondens alligevel (forudsat at du har beskyttet lige godt mod det på begge grafikkort).

Den kunne have fået en defekt senere, eller være sluppet igennem kvalitetskontrollen.

Nok ikke (medmindre det tryk lige netop påvirker den så den bliver mere temperaturfølsom - men det er et langt skud).

Sikkert en god idé, men check lige temperaturen ved fuld belastning over længere tid og lukket kabinet, inden du gokender resultatet.

Det der bekymrer mig ved en passiv køling i dit lufttætte kabinet, er den akkumulerede varme, men måske køleanlæggets tab kan holde kabinetstemperaturen nede ?

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns947161207F38o8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Det vil jeg da gøre.

Der er rimeligt meget fyldt op med koldt kobber i hele kabinettet og de fleste varmekilder er vandkølet, så kabinettemperaturen bliver ikke så forfærdeligt høj.

formatting link

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter,

Hmmm, en blikkenslagers mareridt ;) Der burde være kabinetkøling nok til at bruge passive plader til resten.

(Hvorfor ikke lave et helt kobberkabinet, nu hvor du har den store VVS- eksamen alligevel ? :)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns947531D42B1CBo8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Ja ikke, og printet skulle efter sigende også transportere varmen/kulden rimeligt godt, så tanken er at jeg sagtens kan holde dem på en acceptabel temperatur.

Jeg vil jo gerne holde kulden inde i kabinettet, så derfor tror jeg det er en dum idé med et kobberkabinet. Det vil selvfølgeligt afgive varme nogle steder, men andre steder vil det afgive kulde og jeg tror det er afgivelsen af kulde der vil være størst.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter,

Det vil jeg tro - sorry for det sene svar, men jeg fik for nogen tid siden markeret alle indlæg læst da jeg åbnede min newsreader, så det er lidt svært at finde de indlæg jeg mangler at besvare - især da jeg ikke kan bruge hele døgnet foran skærmen - Virus sucks :-/

Enig, det var ment som en kommentar til dit blikkenslagerarbejde :) Og det kunne da være flot.

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns94955EC598A6o8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Det er da bare helt ok, jeg vil da så svare tilbage. Komponenterne er allerede passivt kølet og køleprofilen er lavet om. Men desværre er der nu et eller andet andet galt med kortet, det har fået en hård behandling på værkstedet, så lige pt kører det ikke. Jeg har ikke haft så meget tid til at rodde med det på det sidste, men vil kigge på det ved lejlighed.

Ok, den opfattede jeg åbenbart ikke. Jeg har imidlertidigt lavet et nyt kabinet i mellemtiden, dog også i rustfrit.

formatting link
Et kobberkabinet ville sikkert være flot, men det skulle nok lakeres for at blive ved med at være det medmindre man godt kan lide at pudse kobber.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

Hej Peter,

Surt... Held med at få den på banen igen :)

Nice, men pas på med den PSU, det er lidt for let at komme til der hvor man helst ikke skal kunne komme til ;)

Ja, men så står du da ikke og hænger på et gadehjørne i weekenderne ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
 Click to see the full signature
Reply to
Søren

"Søren" skrev i en meddelelse news:Xns9495CC89BD1BEo8oLOOKatHOMEo8o@212.242.40.196...

Det ser ud til at det er lykkedes, indtil videre kører det i hvert tilfælde som om intet var hændt.

Er klar over det, det burde ikke være noget problem da kabinettet altid er lukket når computeren kører, men jeg passer skam også på alligevel.

Nej, det gør jeg det ikke så meget i.

Mvh Peter

Reply to
Peter Anskjær

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.