Mikroprocessoren fylder 40 år

formatting link

Intel skabte den første mikroprocessor den 15. november 1971

Den 15. november, er det præcis 40 år siden, at den første mikroprocessor så dagens lys hos Intel lidt syd for San Francisco i det område, som i dag bedst er kendt som Silicon Valley, opkaldt efter netop mikroprocessoren.

Intels 4004 var reelt blot en kompakt regnemaskine, men teknologien har siden udviklet sig eksponentielt.

Den allerførste 4004 havde eksempelvis blot en clockfrekvens på 108 kilohertz ifølge Intel. I dag kan Intels processorer køre med over 4 gigahertz, altså en 40.000 gange højere frekvens.

4004 var mest en vigtig milepæl, fordi den var den første. De første kommercielle udgaver af 4004-processoren blev hovedsageligt brugt til at styre automatiske systemer som benzinpumper og lyssignaler.

4004 var avanceret efter datidens standarder med hele 2.300 transistorer klemt ned på en enkelt chip. Intel-ingeniør og medstifter Gordon Moore havde dog allerede i 1965 forudset, at det ville gå meget stærkt med at gøre mikroprocessorerne kraftigere.

Den berømte Moores Lov forudså, at antallet af transistorer på en chip ville blive fordoblet cirka hvert andet år.

Det gik ikke helt så hurtigt fra 1971 til 1974, hvor Intel introducerede

8080-processoren med 4.500 transistorer, men allerede i 1978 tog det for alvor fart med 8086-processoren med 29.000 transistorer.

Siden da er den eksponentielle vækst forsat. En pc-processor har i dag cirka én milliard transistorer.

Udfordringen var ikke blot at tilføje flere transistorer, men at blive ved med at presse fremstillingsteknologien, så transistorerne og ledningsbanerne på processorerne hele tiden blev mindre.

I 1971 arbejdede Intel med en skala på 10 mikrometer. Det var allerede et kæmpe spring, fra den første transistor var blevet skabt i 1947 på Bell Labs, som var så stor, at den blev samlet i hånden. I 2011 fremstiller Intel processorer på en skala på 32 nanometer.

Hvis en moderne pc-processor skulle have været fremstillet med samme teknologi som i 1971, ville den fylde et areal på 21 kvadratmeter.

Tilsammen betyder forbedringerne i mikroprocessorerne, at en moderne processor i forhold til 4004 er som sprinteren Usain Bolt i forhold til en snegl ifølge Intel.

I de 40 år, siden Intel første gang satte strøm til mikroprocessoren, har den haft enorm indflydelse på verden. Den gjorde computerkraft billigere og mere kompakt, og dermed kunne teknologien bruges overalt.

Der sidder i dag op til et halvt hundrede mikroprocessorer i en moderne bil, ligesom man finder dem i alt fra vaskemaskiner til lokomotiver og fra mobiltelefoner til MR-scannere.

Mikroprocessoren betød, at regnekraft ikke var noget, der var forbeholdt en stor, dyr kasse i maskinstuen hos regeringer og store virksomheder, men kunne ligge i skoletasken hos ethvert skolebarn.

Samtidig gjorde mikroprocessoren det også muligt at samle hidtil usete mængder computerkraft i ét samlet system og med tiden gøre det muligt at kortlægge menneskets gener og erstatte de atomprøvesprængninger, som mange protesterede over i 1971, med mere fredelige simuleringer af atombomber i bit-form.

Mikroprocessoren har dog også skabt sine egne problemer. Den hurtige udvikling betød, at mængden af elektronikskrot også er vokset eksponentielt, og der er dem, der hævder, at den moderne smartphone ikke har gjort noget godt for kommunikationen mellem mennesker.

Igennem 40 år har der siddet mikroprocessorer i næsten enhver ny teknisk opfindelse, og mulighederne for at bruge dem til eksempelvis at bygge stadig mere avancerede robotter, som kan hjælpe os, er ved at blive tydelige for enhver. I 1971 var en robot, der kunne støvsuge huset, ren science fiction.

Mikroprocessoren står også over for nye udfordringer. Intel og andre chipproducenter har en køreplan for at komme ned på 22, 18 og 14 nanometer, men derfra begynder ingeniørerne for alvor at løbe ind i kvantefysiske benspænd og finurligheder.

Hidtil er det lykkedes at overvinde udfordringerne med nye materialer og fremstillingsmetoder, men det er usikkert, om Moores Lov holder de næste

40 år.

Intel har dog også andre planer for fremtiden end blot at presse flere transistorer ned på en chip. Eksempelvis har de seneste år været præget af, at alle chipproducenterne har forsøgt at reducere den mængde strøm, som mikroprocessorerne skal bruge på en udregning. Selv hvis mikroprocessoren skulle ramme en kvantemekanisk mur, så er energiforbruget et område, som stadig kan forbedres.

Intel forventer eksempelvis over de næste 10 år at kunne forbedre energiforbruget pr. beregning med en faktor 300.

Vi kommer også til at se flere specialiserede processorer arbejde sammen. Allerede i dag indeholder en mikroprocessor flere specialiserede processorer, som egner sig til hver deres formål, hvad enten det er klassiske flydende kommatalsberegninger, flytning af data i hukommelsen eller vektorberegninger.

Hvis vi har lært noget af de sidste 40 år, så er det dog, at det er nærmest umuligt at forudsige, hvad en teknologi som mikroprocessoren vil blive brugt til i fremtiden, så længe regnekraften vokser eksponentielt. Når prisen på en regnekraft, som i dag kun findes i verdens kraftigste supercomputere, en dag koster så lidt, at alle har råd til den, vil det sætte gang i nye idéer til, hvad regnekraften kan bruges til.

Læs også Poul-Henning Kamps blogindlæg om 40-års fødselaren på ing.dk

formatting link

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen
Loading thread data ...

formatting link

Det der rigtig satte fart i Intel var vist at IBM valgte at bruge den nye 8088 i en lille datamat med åben arkitektur der i løbet af nogle få år blev kendt som IBM-PC - og resten er historie.

- Men havde ingeniørerne hos IBM nu valgt at bruge Motorolas 68000 havde det nok været en afart af Power-7 chips der havde siddet i vores PC'ere idag.

Det siges også at en del af status-registeret i IA86 arkitekturen er mere eller mindre direkte arvet fra 4004 op igennem alle generationerne af CPU'er.

Så kan jeg huske at da jeg var i erhvervspraktik på elektronikværkstedet hos Haustrups fabrikker i Næsby i Odense i foråret 1974, var der en ingeniør der puslede med et projekt til noget meget avanceret styring til fabrikkens produktionslinier, noget der kunne programmeres. Jeg husker især nogle kredse med et glasvindue som kunne slettes ved at blive stillet ind under en ultraviolet lampe i en kasse hvorpå der stod "hjernevask". Det kan næsten kun have været en 8008 - eller måske en af de første 8080 med 2702 Eprom'er til programmet.

Er læst det med fornøjelse. PHK har gennemgående nogle rigtigt gode pointer.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

"Jan Rasmussen" skrev i en meddelelse news:HORwq.252791$ snipped-for-privacy@news.usenetserver.com...

formatting link

Jeg husker jeg har posted et glimrende foredrag om dette emne i dk.videnskab for et par år siden.

Hvis det skulle have nogens interesse.

formatting link
Grant Willson August 30, 2007

In a lecture that dips into both the anatomy and history of the semiconductor, Grant Willson offers some provocative thoughts on whether industry can continue improving on this most useful of inventions.

He describes how steady advances in miniaturization enabled the astonishing progress of microchips over the past 40 years. Today, says Willson, you can "buy a transistor for less than the cost of a single written character in your local newspaper." When he began at IBM in the

1970s, the silicon wafers produced were only 1 ¼ inches in diameter; now "they're bigger than pizzas." [..]

But there's a problem in reaching the next generation of super-small, mass-produced chips, believes Willson. Major manufacturers are investing hundreds of millions to figure out the right method to enable light to burn ever more Lilliputian lines on chips. "Even if they succeed in building this tool, they will lose. Chemistry will defeat them in the end, and the machine will never work." According to Willson, the chemical catalyst diffuses and there's blurring of lines that should be sharp. Furthermore, a single machine of this type would cost $80 million, says Willson, putting production costs ludicrously high.

So has the march of improvement in semiconductor technology ended? Willson sees hope yet, in the form of Step and Flash Imprint lithography (S-FIL), a new approach to high resolution patterning, which can replicate shapes as small as 10 nanometers and at reasonable cost.

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen

mange tak for historien om micro'erne

Havde han,hr Grant, lavet den f=F8rste micro var der aldrig kommet flere...

Et sidespor.. i artiklen n=E6vnes at en st=F8vsugerrobot i 70 var overraskende. Det m=E5 v=E6re en sidegren som ikke blev udviklet i 70 men f=F8rst nu side= n

90 og frem. Hvilke grunde mon der er til at st=F8vsuger robotter ikke kom frem i 70.. ? Jeg har lavet en gr=E6sklipper som k=F8rer p=E5 solpaneler. og det mest avancerede der ellers er i den ,er kredsl=F8b fra 74 serien...og den g=F8r det bedre med at komme rundt end en Irobot stovsuger version 1 alex
Reply to
Alex

"Alex" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@y42g2000yqh.googlegroups.com...

Selv tak. Hvorfor ikke? "Willson sees hope yet, in the form of Step and Flash Imprint lithography"

En typisk rigtig gulvtæppe støvsuger bruger 1200 watt, så en ledning forbindelse er nødvendig, også giver resten sig selv vil jeg mene.

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen

- snipped-for-privacy@y42g2000yqh.googlegroups.com...

r
g

...

"

skende.

iden

frem i

=F8r det bedre

g forbindelse

hej...Jan det var dette afsnit,hvor der antydes at ikke engang robot st=F8vsuger kunne laves uden microen der var ikke nogen tanker om str=F8mmen ,men styringen ..ok.. Igennem 40 =E5r har der siddet mikroprocessorer i n=E6sten enhver ny teknisk opfindelse, og mulighederne for at bruge dem til eksempelvis at bygge stadig mere avancerede robotter, som kan hj=E6lpe os, er ved at blive tydelige for enhver. I 1971 var en robot, der kunne st=F8vsuge huset, ren science fiction

og hvorfor jeg synes det om wilson.. jo han siger der skal utrolige bel=F8b for at ku g=F8re dit og dat ,og s=E5 vil kemien alligevel ikke fungere osv.. s=E5 jeg blev bare ramt af tanken.. hvis de som udvikler microer og andet for den sags skyld. siger at det kan man ikke fordi og bla og s=E5 dyrt og derefter vil det ikke alligevel.. ..jeg tror de t=E6nker at ja det kan ikke lade sig g=F8re men man ku da pr=F8ve.. jeg syntes bare det var sjovt med alle de forbehold mit i en masse om store landevindinger.. ellers ikke noget .. alex

Reply to
Alex

"Jan Rasmussen" skrev i en meddelelse news:HORwq.252791$ snipped-for-privacy@news.usenetserver.com...

formatting link

Denne her er ikke ringe, fra et historisk tilbage perspektiv. som anbefalet på ing.dk

Microprocessors 1/3 - BBC Horizon 1978

formatting link

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.