Langtidsopbevaring af Blybatterier og Gelébatte rier

Hej gruppe.

Jeg har ladet mig fortælle af en kollega, at Bly-syre og Gelé batterier kan langtidsopbevares hvis de aflades til 0V og der monteres en solid kortslutning over terminalerne så spændingen er absolut nul. Således undgåes sulfatering totalt.

Han fortæller om et batteri han bruger om sommeren, det er over 10 år gammelt og virker stadig perfekt, og det får denne behandling om vinteren når det står ubrugt hen.

Jeg har aldrig hørt om denne metode før, så jeg hører gerne fra andre der har hørt om den eller bruger den.

Det lyder jo næsten totalt ude i hampen, men kollegaen ved bestemt godt hvad han taler om, så jeg betvivler det ikke, men hvorfor findes der intet om det på nettet ?

// Per.

Reply to
Per Jensen
Loading thread data ...

Hvis man ikke kan kortslutte de enkelte celler, så er det meget lidt sandsynligt at der vil være 0V over dem, enkeltvis, når hele batteriet kortsluttes.

--
Ulrik Smed
Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Når batteriet har stået i en rum tid skal cellerne nok komme ned på 0V stille og roligt.

Batteriet er jo ret lavimpedanset, og medmindre at en celle er død så burde de følges ad rimeligt godt.

Jeg har netop prøvet det på 2 batterier jeg har afladet 100% og så loddet en kortslutning på.

Det må vise sig om en uges tid om batteriet kan vækkes til live igen.

Jeg kunne ikke finde noget på nettet der nævnte processen på Bly-syre batterier, men det gøres på NiMH celler...

formatting link

// Per.

Reply to
Per Jensen

"Per Jensen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@giganews.com...

langtidsopbevares hvis

spændingen er absolut

og virker stadig

hørt om den eller

han taler om, så jeg

Jeg har heller ikke hørt om den metode før, og har heller ikke kunne finde noget på nettet omkring det.

Hvad for en størelse batteri og belastning taler vi om ? Jeg mener er det fordi han har en mikro belastning på et langtsomt døende kæmpe batteri.

Jeg har læst at man for at opnå maximal holdbarhed på lager skulle tømme batteriet for syre, hælde det på glasflaske og skylle batteriet i gennem med destileret vand.

Sidder lige og læser op på sulfation, for at se om en kortslutning af terminalerne ville stoppe denne process.

formatting link

Den kan jég ikke rigtig gennemskue, for ja, under normal cyklus drift er der vel stadig "bly" tilbage i elektrolysen der kan krystalisere, men aflader man helt, så er det vel næsten bare vand der er tilbage i batteriet? eller også er det lige omvendt.

Det kunne være du skulle prøve at stille spærgsmålet i dk.videnskab da det er ren kemi.

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen

Der står noget andet her:

formatting link

Er det? a. processen ned til 0 volt - hvor mere sulfaterede celler får en negativ forspænding af de mindre sulfaterede celler

eller

b. 0 volt over tid

Der har en gavnlig effekt?

Reply to
Benny Andersen

Hej Per

Jeg tror den bedste person/det bedste site at sp=F8rge er her - p=E5 engelsk:

Car and Deep Cycle Battery FAQ:

formatting link

Bill Darden: Car and Deep Cycle Battery Frequently Asked Questions (FAQ) 2011:

formatting link

  1. HOW DO I PERFORM PREVENTIVE MAINTENANCE?:
    formatting link
    Citat: "...
3.2. Checking electrolyte levels of non-sealed (with filler caps) batteries once per month is recommended during summer and every three months during winter. The plates need to be covered at all times to prevent sulfation and reduce the possibility of an internal battery explosion. ..."

  1. HOW CAN I STORE (OR WINTERIZE) BATTERIES?:
    formatting link
    Citat: "... All lead-acid batteries are perishable. If not used weekly, people kill more deep cycle and power sport batteries with bad charging and maintenance practices, than batteries will die of old age! ... When a lead-acid battery is discharged, soft lead sulfate crystals are formed in the pores and on the surfaces of the positive and negative plates. When left in a discharged condition or excessive high temperatures, is continually undercharged, or the electrolyte level is below the top of the plates or stratified, some of the soft lead sulfate re-crystallizes into hard lead sulfate. These crystals cannot be reconverted during subsequent recharging. This creation of hard crystals is commonly called permanent "sulfation". It is the leading cause and accounts for approximately 85% of the premature failures of lead-acid batteries not used on weekly basis. The longer sulfation occurs, the larger and harder the lead sulfate crystals become. The positive plates will turn a light brown and the negative plates will be dull, off-white. ... especially in hot temperatures. ..."

Glenn

Reply to
Glenn

Jeg tror at det er til noget sommerhus El / Køletaske, så det er ikke et mikro forbrug han har.

Det er så lidt svært i mit tilfælde, da det er en forseglet akkumulator.

// Per.

Reply to
Per Jensen

Den 16-07-2011 23:28, Jan Rasmussen skrev:

langtidsopbevares hvis

så spændingen er absolut

gammelt og virker stadig

har hørt om den eller

hvad han taler om, så jeg

Nu er jeg kommet i en alder hvor sandheder står for fald, men i mine unge dage beskæftigede jeg mig et par år med blybatterier på en ladestation. Der var "sandheden" at man kan tømme batteriet for syre, gennemskylle med destilleret vand og udtørre med batteriet på hovedet uden propper. Men med den lille [naturlige] krølle at batteriet skulle være fuldt opladet inden. Naturlige, idet processen er at syren omdannes til vand under afladning (vandet vægtfylde = 1) og til krystaller i blyet under opladning (vandets vægtfylde =1,8). Hvis blyet er afladt, er blypladerne herfor mere udsat for iltning. - Batteriets ladetilstand måles mest korrekt med vægtfyldemåler!) En bekræftelse på denne teori ses på, at et nyt batteri levere(de)s tørt, blev påpfyldt svovlsyre og var klart til brug (= spænding)

helt,

Der er ikke "bly" i vædsken på noget tidspunkt! Blyet er en container og indgår ikke i processen

//finn

Reply to
Cykelsmeden

Der er en lille krølle mere, batterierne er uden polaritet når de fremstilles, de fyldes med væske og oplades, først her får de deres polaritet. Dette for at forklarer at et tørt batteri ikke er fremstillet tørt, der har været væske i og batteriet har været ladt op. Herefter varierer det lidt fra fabrikat til fabrikat, men mange ende som fortalt med at tømme væsken af og leverer batterierne uden væske. Der er flere fordele ved at gøre dette, man slipper for at transporterer syre og vægten holdes nede, dertil kommer at lagertiden er væsentlig længere for et tørt batteri end for et påfyldt syre ab fabrik.

Det med at tømme batteriet for væske og gemmenskylle brugte man også når man oplevede høj selvafladning, ideen var at skylle de aflejninger (som er ledende) ud der havde lagt sig i bunden af batterikassen for at undgå at de kortsluttede cellen.

Men det er nok værd at holde sig for øje at stort set ingen batterifabrikanter supporterer at man benytte sig af at tømme væsken af batteriet, ja de fraråder det ligefrem. Der er heller ikke nogle batterifabrikanter der omtale OPers metode til langtidsopbevaring, så den er heller ikke supporteret. Så kan man alt efter overbevisning tro at det er fordi de ønsker at sælge flere batterier eller ej at de "tilbageholder" væsentlig viden for deres kunder.

Alle anbefaler at holde batterierne opladet ifbm. opbevaring, hvor tit de anbefales at oplade ifbm. langtidsopbevaring er lidt forskelligt.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

Den 17-07-2011 11:08, Hans Kjaergaard skrev:

med

Herligt med ekspertise. Især redningsaktionen med at fjerne bundfaldet. Som iøvrigt ofte var dannet ved for kraftig opladning (såkaldt lynladning). Denne kunne danne så stor en strøm at pladerne bukkede sig mod /fra hinanden, at sulfaterne faldt ud.

Jeg havde helt glemt krøllen med polariseringen - men har et par gange selv fået vendt polerne - ingen success.

Og det er imho DEN ENESTE løsning med GEL og forseglede batterier!

//finn

Reply to
Cykelsmeden

"Cykelsmeden" skrev i en meddelelse news:4e229b1a$0$36575$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

helt,

indgår ikke i processen

Du har helt klart ret, ser det ud til -og ved nærmere eftertanke, i at bly ikke på noget tidspunkt er i væsken, men den ingår helt klart i processen.

Det var denne her der forvirede mig: "As batteries cycle through numerous discharge and charges, the lead sulfate slowly converts to a stable crystalline form that no longer dissolves on recharging. Thus, not all the lead is returned to the battery plates, and the amount of usable active material necessary for electricity generation declines over time."

Med sætninger som 'lead sulfat -no longer dissolves on recharging' og 'not all the lead is returned to the battery plates'

Kigger jeg på:

formatting link
Så bliver Pb hvor det skal i pladderne og overfladerne på pladderne bliver enten oxideret ved opladning eller til blysulfat ved afladning.

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen

"Jan Rasmussen" skrev i en meddelelse news:15AUp.79868$ snipped-for-privacy@news.usenetserver.com...

enten

Men dette med at kortslutte batteri terminalerne for at undgå 'Sulfatering' giver så ingen mening, da det ser ud til at være selve tildstanden PbSO4 bly(Pb) ikke bryder sig om at være i, og det må også være grunden til at man konstant skal holde batteriet helt opladet, så pladderne er PbO2/Pb fremfor PbSO4/PbSO4.

Et andet link.

formatting link

"The quickest way to ruin lead-acid batteries is to discharge them deeply and leave them stand "dead" for an extended period of time.

When they discharge, there is a chemical change in the positive plates of the battery. They change from lead oxide when charged to lead sulfate when discharged. If they remain in the lead sulfate state for a few days, some part of the plate does not return to lead oxide when the battery is recharged.

If the battery remains discharged longer, a greater amount of the positive plate will remain lead sulfate.

The parts of the plates that become "sulfated" no longer store energy. Batteries that are deeply discharged, and then charged partially on a regular basis can fail in less than one year.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvis jeg skulle opbevare et forsejlet bly batteri ville jeg sætte det så koldt og tørt som muligt, og med et lille tynd film(virker ved overskyet) Sol panel til 250,- kr. fra Harald til at holde det på toppen indtil det skulle bruges.

Jan Rasmussen

Reply to
Jan Rasmussen

Den 17-07-2011 13:54, Jan Rasmussen skrev:

indgår ikke i processen

ikke på noget

det har du kun delvist ret i, i og med at blyet er "katalysator" for processen, men den indgår ikke selv. Så ville det indgå i vædsken! Vædsken i sig selv veksler mellem vand og svovlsyre, som ikke indeholder bly.

//finn

Reply to
Cykelsmeden

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.