krystal, findes det?

Hej,

Jeg har en studerende der vildt gerne vil have et krystal på 75MHz. No problem. Det skal have drifttemp.-område -40 til + 85 C. Er det overhovedet muligt? Jeg har spurgt hos Eska, som sagde "rend og hop!".

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup
Loading thread data ...

Hej Bo

Så må din studerende igang med at lave en krystal ovn, eller købe en :)

Mvh Max

Reply to
Max

"Max" skrev i en meddelelse news:44b4eb34$0$84040$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

... og en krystal-køler ;o)

Reply to
Allan Soerensen

Ingen køler, tak! Det er ikke noget problem at få krystallet i en 0 til +60 C udgave. Og han har ikke strøm til en ovn. Det er en solcelledrevet applikation. Så må han jo nok ud i noget dobler/tripler-sjov.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Alternativt kan han jo lave en temperaturstyret osc. Det er ikke så slemt, og det kan laves med relativt lavt forbrug. Princippet er at lade en NTC eller lignende måle temperaturen, og lade den styre en varicap der lige trimmer frekvenxen på plads. Så er der dømt regneopgave til denne studerende. Ofte er det nok at lave en lineær tilnærmelse.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Braendstrup" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@oersted.dtu.dk...

Nej, og heller ikke -20 til +70 C udgave, men du lagde ud med et krav om krav om -40 til + 85C ;o)

Reply to
Allan Soerensen

En krystalovn er en ovn med en temperatur sædvanligvis på 80° C., således at variationer i omgivelsestemperaturen ikke spille ind på X-tallets frekvensnøjagtighed.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten7870

"Karsten7870" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Så høj en temperatur? Så kan et almindelig krystal ikke anvendes, da dets højeste arbejdstemperatur er 60-70° C

Indrømmet, jeg har aldrig arbejdet med en krystalovn i praksis :o)

Reply to
Allan Soerensen

Lidt ot, men blev lidt nysgeri.. Hvad er det for noget krystal trådens opretter søger og i hvilken forbindelse bruges det?

Er langt fra elektronik mand eller noget der ligner, min forstand ræker vist lige til at samle en lampe og fuske nød løsninger med gamle nokia opladere :).

Men man skal jo spørge for at blive klogere, eller sådan noget.. Så hvad er det helt præcist han søger, og hvad bruges det til.. og gerne på dansk :)

På forhånd tak. Daniel W Johansen

Bo Braendstrup skrev:

Reply to
Daniel W Johansen

Hej Daniel

Et krystal er en komponent der har den egenskab at den kan bringes til at svinge i et elektrisk kredsløb, i en såkaldt oscillator f.eks. Den svinger så på en ganske bestemt frekvens afhængig af den frekvens krystallet er fremstillet til. Der sidder f.eks. krystaller i din computer hvor de bestemmer den taktfrekvens (clock) som computeren arbejder med. I et digitalur sidder der også et krystal og sikre at uret går nøjagtigt. Krystaller er temlig nøjagtige, men påvirkes af ting som bl.a. temperaturen og i denne tråd er spørgerens karv til temperaturområde uden for det område man normalt betragter som krystallets arbejdsområde. Ud over timingsformål bruges krystaller også til mikrofoner da krystallet også har den egenskab at det afgiver en spænding der ændres ved mekanisk påvirkning og krystaller bruges også i smalle filtre i radiokommunikations udstyr.

Håber dette hjalp dig lidt på vej.

Mvh Max

Reply to
Max

Den Wed, 12 Jul 2006 23:40:53 +0200. skrev Daniel W Johansen:

formatting link

Bruges flittigt i forbindelse med microprocessorer. Clockfrekvensen på din komputer er f.eks genereret af et krystal.

--
Med venlig hilsen

Christian Treldal, OZ1GNN
 Click to see the full signature
Reply to
Christian Treldal

STORNO brugte i sin tid i nogle tilfælde en X-talovn. Det er muligt, at der blev anvendt X-taller til formålet - eller også husker jeg temperaturen forkert. Men under alle omstændigheder var det for at holde X-tallets temperatur konstant uden indvirkning af svingende omgivelsestemperatur, og det er jo lettere jo højere temperatur.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten7870

Skidt med nøjagtigheden. Krystallet skal kunne _fungere_ ved de minus 40 (eller lavere). Applikationen skal fungere 600km over jordoverfladen, og deroppe er der både koldt og varmt - nå-ja, skiftevis. Jeg har en grum mistanke om, at hvis ESKA siger: "Glem det!"; ja, så kan man ikke lave det.

Studerende læser datablade som Fanden læser biblen. Står der "1 - 200MHz, 0 til +60C (see options)", og der i options står "-40 to +85C: use suffix K", ja så kan man købe det ved alle frekvenser.

2N3055:10A, 60V. Wheee, 600W uden at blinke ... Nåeh nej!

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Altså, hvid nøjagtigheden måles i træskolængder, så vil jeg da anbefale en flintesten.

2N3055. endten 10 A eller 60 V.
--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten7870

"Bo Braendstrup" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@oersted.dtu.dk...

Du skal nok kunne finde en krystal der kan køre 75MHz men så bliver det på 5 overtone eller lignende. Du kan jo overveje en keramisk resonator. de er ikke så krævende med hensyn til tempratur. er nøjagtigheden helt ligegyldig så kan du ty til spoler og kendensatore.

Reply to
Jacob

Jeg finder anledning til at blande mig.

JEg så for nogle år siden i QEX nogle eksperimenter med en PIC16-processor og en thermoføler der via en tabel styrede vinkel-hastigheden i en DDS-oscillator. Over et bredt område var oscillatorens frekvens holdt på plads indenfor brøkdele af en PPM selvom krystallet der styrede det hele drev med temperaturen som vinden blæste.

Hvis de studerende kan få fat i en microprocessor der kan tåle temperatursvinget kan de jo gentage tricket men lade processoren generere den spænding der via en varicap justerer krystallet på plads. Ellers må de jo prøve om de kan lave en analog løsning der kan klare mosten.

Noget helt andet er så at få kalibreret forholdet imellem krystallets temperatur-koefficienter og thermofølerens output.

Det er utvivlsomt også en del mere strømbesparende end selv en PTC-modstand der er klæbet fast til krystallet og nok så godt isoleret.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

Hej Lars

Måske er hovedproblemet om krystallet i det hele taget vil svinge ved minus 40 grader.

Mvh Max

Reply to
Max

Nu svarede jeg uden med tanke for om det var vigtigst at krystallet svingede over et kæmpe temperaturområde eller om det var forudsat at det svingede men skulle være nogenlunde stabilt også.

Hvis problemet er temperaturområdet kommer din studerende ikke uden om at få fat i et krystal der klarer den høje temperatur og må så opvarme det (og en evt temperaturføler) når der er koldt, eller isolere sig ud af det. Og det må heller ikke veje ret meget.

600 km over jordoverfladen lyder overordentligt spændende. Så skal der også tages hensyn til indvirken fra radioaktiv stråleng.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.