Kondensator afladning.

Hej I gruppen...

Efter at have læst indlægget "Skifte gravide kondensatorer" kom jeg i tanker om en ting, som jeg ville spørge til her i gruppen.

Jeg har en Samsung SyncMaster monitor, som skal stå i 20-30 minutter før jeg får et ordentlig skærmbillede. Jeg fandt flere, som havde nøjagtig samme symptomer med den samme skærm ved at google og de er alle blevet afhjulpet med at skifte "Gravide kondensatorer"... Så jeg åbnede også min skærm og fik øje på et par stykker af dem, som bulede ud foroven.

MEN: Jeg fik også øje på en 410V stor kondensator og tænkte, at jeg nok hellere måtte holde nallerne væk. Jeg har haft lidt lodde- og elektronikkursus på ingeniørhøjskolen, så jeg er ikke så bange for at gå i krig med ad lodde lidt, men da jeg er softwareingeniør og ikke elektroingeniør, så er mine erfaringer lidt begrænset. Derfor: Hvordan sikrer jeg mig, at sådan en stor kondensator er afladt inden jeg piller ved de andre?

- rick -

Reply to
Rick
Loading thread data ...

Hej Rick

Hvis nu den ingenør der har lavet konstruktionen har lavet sit arbejdet ordentlig, ja så har han monteret en bleeder modstand over den lyt så den aflades rimelig hurtigt.

Men for en sikkerhedsskyld, ja så mål om der er spænding på inden du begynder at pille.

--
Mvh
Max
Reply to
Max

Den 20-11-2010 11:49, Max skrev:

hvis forsyningsspændingen er fjerner, sker der vel ikke noget ved at kortslutte med en skruetrækker? Så er enhver ladespænding borte, også med en defekt bleeder1 //finn

Reply to
cykelsmeden

Hejh Finn

Jo, man risikere at ødelægge både skruetrækker og printbaner, så mål først.

--
Mvh
Max
Reply to
Max

Den 20-11-2010 18:33, Max skrev:

man behøver da ikke bruge urmagerskruetrækkeren. - og kortslutter du polerne, går der da ikke strøm i printbanerne!

hvor svært kan det være? //finn

Reply to
cykelsmeden

Den 20-11-2010 20:37, cykelsmeden skrev:

Måske man skulle holde sig til cyklerne. Jeg har prøvet at ødelægge spidsen af en 6mm skruetrækker ved at aflade en kondensator, men ok, aner jo heller ikke om det er rådhusurets urmagerskruetrækkere du omtaler.

/Hauge

Reply to
Hauge

Rick skriver:

Det er faktisk ret simpelt. Det er hovedenergiforsyningen til skærmen. Lad den stå med billede på og pil så forsyningsledningen fra. Nu forsynes skærmen fra kondesatoren i et ganske kort øjeblik, indtil kodensatoren er tom.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
    Sælges 15" stålfælge med Michelin Alpin vinterdæk til VW Golf
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

cykelsmeden skriver:

Nej ikke det oldsomme, ud over at gnisten du lave kan ødelægge ikke bare skruetrækker men også brænde hul i printbanerne under den.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
    Sælges 15" stålfælge med Michelin Alpin vinterdæk til VW Golf
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Fin idé, men de fleste SMPS tømmer ikke lytten. Den aflader den kun til godt 100 volt og derefter laver lytten selv noget recovery og stiger i spændingen igen...

En foto-flash aflader heller aldrig lytten helt, dér kan man ellers også få et gevaldigt smæk over nallerne, også selv om at den lige er affyret med 100 % styrke.

// Per.

Reply to
Per Jensen

Svært. En almindelig elektrolyt du finder i en SMPS kan slet ikke klare en direkte kortslutning, også selv om at du gør det direkte på dens ben hvis den ligger ned på printet) så sker der intet med printbanerne, men der render adskillige kA i et øjeblik, og det kan faktisk, i værste fald afbryde kondensatoren internt og skade den, derfor aflader man ALTID med en modstand.

Jeg har en 470 ohm 10W modstand med to ledinger med krokodillenæb til den slags. Jeg kobler den bare på benene og så er den afladet, og hvis der er plads imens at jeg arbejder, lader jeg den sidde, for nogle store elektrolytter har det med at lave "recovery" hvor at spændingen kommer igen, selvom at man lige har afladet den. Det sker også i foto-flashes, hvor at kondensatoren faktisk aflades til godt 100 volt, men efter få øjeblikke er oppe på 300 volt igen.

// Per.

Reply to
Per Jensen

ben

en

ald

netop... den store puls ved kortslutning m=E5 ikke undervurders for EMC virkning p=E5 al det andet i apparatet.(.jeg har altid brugt en 10 kohm aflademodstand ) og som n=E6vnt ,kan lytten slet ikke t=E5le kortslutningen . og jeg har ikke set aflademodstande siden 1950... tror ikke man bruger penge p=E5 noget som ikke er n=F8dvendigt . alex

Reply to
Alex

NEJ, der løber ikke adskillige kA. Er den afladet til 100V, og er den en almindelig 400V kondensator, har den en ESR på ca 100mOhm. Så muligvis en enkelt kA, hvis du er istand til at kortslutte den effektivt. Men med en kapacitet på måske 330uF, er der kun ca 0.2Joule, og det laver ikke nogen ravage. At de ikke kan tåle kortslutning er nyt for mig. At afsætte 1-2 joule i en kondensator skader ikke. Men det larmer og brænder skruetrækkeren, så jeg vil gerne større ideen om at bruge en modstand på måsle 100 Ohm til at gøre den "omgængelig" Giv en 10-20 sekunder, og den gør ikke noget.

Jeg arbejder til hverdag med kondensatorer på 2kF, som har en kortslutningsstrøm på 7.7kA, og dem spøger man ikke med. De brænder ALT, hvad man har af skruenøgler og andet værktøj. Her bruger vi lang tid til afladning, inden vi arbejder på dem,

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev

Og hvilke spændinger er i efterhånden oppe på i jeres flyvende cirkus? ;-)

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

Har sendt en direkte mail.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

"Bo Bjerre" skrev

Mail læst med stor interesse.

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

Hvorfor må vi ikke læse med?

Reply to
Martin Larsen

d
Reply to
Alex

du har sikkert ret mht til afladning ikke betyder noget med =F8del=E6ggelse..du ved jo en go del :)

jeg har bare troet at de indvendige forbindelser ikke var konstrueret til at t=E5le en kortslutning.. JEg husker at dengang der kom backup lytter p=E5 0,47F og lignende, var der i manualer bem=E6rket at de ikke m=E5tte kortsluttes. de m=E5tte vist heller ikke s=E6ttes direkte til 5 volt forsyning..

det kan s=E5 v=E6re at det var i starten at de ikke beherskede teknikken alex.

Reply to
Alex

Den 03-12-2010 13:31, Alex skrev:

Ja, det er da trælst, når der endelig er en som ved hvad han taler om, så at bruge skjult tekst :-)

//finn

Reply to
cykelsmeden

Den 27-11-2010 16:32, Bo Bjerre skrev:

Godt man holder sig nede i pF området. :-)

//Erik

Reply to
E.R

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.