Klasse D forstærker 10 - 20W

24 V vil være bedst... i hvert fald i den der "byg-selv" udgave jeg sendte dig...
--
mvh
Rasmus
sorry mom: :o)
http://www.youtube.com/watch?v=KaHm1ecBCgw
Reply to
Rasmus M. Jensen
Loading thread data ...

Nej, jeg kan få den op på ca. 100dB, det er fint nok. Vil man mere = brug 2stk.

Klart.

Reply to
Ole Geisler

Check Analog.com. De har en høj-integreret PWM'er i den klasse. (beklager en evt. gentagelse - har ikke læst resten af tråden)

Mvh. Anders

Reply to
Anders F.

Jo, det er denne her: (linker lige igen :-)

formatting link
Har dog indført en ekstra transistor i drivertrinnet, så det også kører push-pull. Det giver en højere udgangsimpedans på drivertrinnet, så det strømstyrer udgangene mere 'rent'. Det nedsætter forvrængningen lidt.

Jeps, det er et par sløve, 'halv-bløde' fætre, med en temmelig 'rund' og ulineær strømforstærkningskurve. Men det er jo et par gode gamle sejtrækkere. :-) Regner med at få forvrængningen en del længere ned med de andre typer, de er mere lineære og noget kraftigere, 180V/17A/200W. Og i øvrigt meget hurtige, 40-60MHz. Det bli'r sjovt.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

ja ok.. det var lige gået min næse forbi i første omgang - også efter som tråden hedder "Klasse D"... hehe.. og da jeg så læste BJT... hrmm... :-)

hehe... ja det bliver sjovt at udgå at skidtet kommer til at oscillere... det synes jeg sjældent man oplever med de gamle "sager" - ligeledes med op-amps...

--
mvh
Rasmus
sorry mom: :o)
http://www.youtube.com/watch?v=KaHm1ecBCgw
Reply to
Rasmus M. Jensen

Hvad med at prøve et 2N3773? Jeg ved ikke lige PNP'eren til den. Men 2N3773 er anvendt i rigt mål i high power forstærkere i 80'erne.

Det er i hvert fald nogen, der er væsentlig mere velegnet til audioforstærkere.

Undgå MJ15003 NPN og MJ15004 PNP. Ikke velegnet til audio - i hvertfald ikke, hvis det også skal lyde godt. Derimod er det nogen strømbørger, der er velegnede til strømforsyninger og ikke til at slå ihjel.

--

Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H. (7870)

Det lyder jo interessant. Jeg har faktisk nogle 3773'ere til at ligge. Og en af hifivennerne mener også at 2SC2922 er dårlig til lyd. Men hvorfor, egentlig? Jeg har samlet en prototype med dem, og fået den stabil, og den måler fantastisk, kan lave en 100kHz firkant i 5 ohm, nærmest perfekt. Jeg tænker den har minus 3dB punkt langt over 1 MHz. Måske kunne man lave Klasse D med dem. :-) Forvrængningen er også en del lavere når man lytter til en sinus på et par hundrede Hz gennem en 10uF, sammenlignet med 2N3055.

Prøvede lige at slå dem op. Forstærkning/strøm-kurven er meget forskellig fra NPN til PNP. Mon det er en årsag til at de er uegnede? http://www.ortodoxism.ro/datasheets/mospec/MJ15003.pdf

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Den sidste kender jeg ikke - faktisk ved et tilfælde ikke nogen japanske typer.

Komplementær til 2N3773 er 2N6609 - fandt jeg lige ud af.

Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg har aldrig "leget" med klasse D-forstærkere, men jeg har gennem tiderne oplevet, at netop "sløve" powertransistorer er mest velegnede - måske fordi de ikke så let går i selvsving selvom de viser en "perfekt" firkantkurve ved 1000 Hz. og derover. Men lad os se den lige så perfekt ved 100 Hz og nedefter uanset om det er powermosfet eller.

Det er vel stadig sådan, at når man vil bygge sig en forstærker, så får man en oscilator ud af det, og vil man bygge en oscilator, får man som regel en forstærker ud af det.

Jeg ved det godt. Det er i øvrigt svært at finde komplementærtransistorer med de samme data som NPN. Men er man ikke også gået bort fra den type forstærkere? De er jo ikke så nemme at "håndtere" som en stribe NPN'ere i parallel, når det er effekter langt over 100 W., der er tale om.

Jeg har i flere tilfælde oplevet engelske forstærkere, der skulle holde til spøgerierne, forsynet med MJ15003 og MJ15004, og de "lød" ikke godt. Det kan der da være flere årsager til, men jeg prøvede da at erstatte dem med nogle andre - desværre udgåede typer - det gav en hel anden og bedre lydkvalitet. Men det var den gang i 70'erne og 80'erne.

Men nuvel, jeg har før slået til lyd for, at teknisk set vil jeg helst "bygge huset med skorstene først". Følgelig er der en masse grundbegreber, dser er "forbigået min opmærksomhed".:-)

--

Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein)
Reply to
Karsten H. (7870)

Jeg troede det var den du mente at 3773'eren var bedre end. Altså 2SC2922 plus dens PNP, 2SA1216. Her er databladene, prøv at lægge mærke til hvor pæne deres hfe-Ic kurver er.

formatting link
formatting link

100Hz bliver kun deformeret af ind- og udgangskondensatorene. 100kHz til gengæld, bliver rundet af, af transistorenes 'sløvhed'. Jeg kan godt følge det med at de sløve er bedst, jeg havde en del vrøvl med at de hurtige 2922/1216 ville svinge i min opstilling. Tricket var en kondensator parallelt over den transistor der sidder over baserne på udgangene.

Hehe, det er sq ikke helt ved siden af. :-) Det er dog lykkedes mig at bygge en fin lille transistor wienbro-genererator (uden pære) der faktisk kan svinge, LOL!

Både komplementær (med NPN/PNP) og kvasi-komplementær (med NPN i 'begge ender') har vist været brugt længe, men jeg synes da egentlig de fleste forstærkere idag er komplementære. Hvis man bruger 2 NPN'er plejer man jo at vende den ene til PNP med en PNP-driver, som sidder mellem basis og kollektor på udgangen. Det har jeg ikke prøvet at lave selv, men jeg kunne forestille mig at forskellen på en NPN udgangstransistor og en PNP driver er større end forskellen på et sæt NPN/PNP udgange af den slags hvor man har tilstræbt at få dem nogenlunde ens.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Nej, ikke nødvendigvis. Jeg har kun set dem sporadisk, hvor de ikke havde bestået røgprøven, og da det ikke var transistorer, jeg lige havde liggende i skuffen, blev der bare puttet nogle kendte, standard type i, og mange gange blev resultatet bedre efter at have justeret bias ind.

Jeg er vel mere "transistorbytter" i servicetilfælde, hvor det drejer sig om, hurtigt at få noget op at kløre igen.

Den er vel ikke ukendt. Jeg importerede i sin tid og solgte tyske forstærkere i forskellige effektklasser, man måtte "døve ned" fra ca. 450 kHz - altrså godt og vel oppe langbølgebåndet.:-)

Ja, selv TRIO (Kenwood) lykkedes det at bygge en, der faktisk var god med ringere forvrængning end så mange andre generatorer. Jeg har da min endnu, selvom den nok er 25 år gammel.

Jeg skal lige finde nogle af mine diagrammer (jeg skal lige have noget at kikke på samtidig, so bare with me) - specielt det diagram'er, der gælder for den ældede forstærker, jeg bruger, samt hvad jeg gjorde ved den.

Vi kan altid tage det direkte for ikke at belaste gruppen med hvad, der for de fleste er selvfølgeligheder.

--

Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
Vil du med rette have ry som lærd,
så søg det lette - og gør det svært. (Piet Hein) - og nu vil jeg søge det 
svære og gøre det let.
Reply to
Karsten H. (7870)

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.