ide til diagramsymbol på batteriomskifter

Hejsa

Er der nogen, som har en ide til at lave et diagramsymbol til følgende simple batteriomskifter:

Det er en almindelig omskifter mellem to batterier. I stilling 1 forbruges på bat. 1 og i stilling 2 forbruges på bat. 3. I stilling 3 kobles batterierne sammen og der forbruges naturligvis på begge. Desuden er den en off stilling.

Det er en drejeomskifter...

Hvordan laver man et diagramsymbol på sådan en fætter, uden at det kan misforstås, at der er et punkt, hvor batterierne er permanent sammenkoblet?

Omskifteren er simpel nok :-)

Som jeg umiddelbart ser det, skal det laves med en pil, der har to ender, men hvordan laves det pænt og enkelt?

Claus

Reply to
Claus Tersgov
Loading thread data ...

Plejer man ikke at gøre det ved at lave to separate drejeomskiftersymboler som man forbinder med en stiplet linie for at vise at de er koblet?

Noget i stil med det her:

formatting link

--
  Regards Flemming Frandsen - http://dion.swamp.dk
  PartyTicket.Net co founder & Yet Another Perl Hacker
Reply to
Flemming Frandsen

Flemming Frandsen skriblede og skrablede følgende:

Jeg ved det ikke, jeg er ikke før stødt på sådan een i et diagram...

Det ligner også det, jeg lagde ud med. Problemet er bare, at det fylder og ser ret kompliceret ud i et ellers ret simpelt diagram. Men jeg har brugt denne, den er måske ikke korrekt, men i det mindste nogenlunde nem at forstå for folk, der ikke normalt læser diagrammer.

formatting link

Claus

Reply to
Claus Tersgov

Claus Tersgov skrev:

Hej Claus,

forstå

Hvis jeg kigger på dit diagram, ser det for mig ud som om bat.1 og bat.2 er kortsluttede og at din omskifter også fungerer som en kortslutning, dog forstår jeg det som en seriekobling af bat.1 og bat. 2 når den drejes helt til højre.

Jeg ville nok gå efter noget der lignede Flemmings diagram en hel del.

Ang. de stiplede linier, mener jeg at være ret sikker på at de f.eks kan vise en omskifter med flere dæk, så kan man ved hjælp at de stiplede linier vise at omskifterne "drejes sammen" Dette kan være ret praktisk da man så f.eks. kan tegne en dæk i hver side af et diagram og så ved hjælp af en stiplet linie vise at de hører sammen i samme omskifter.

Mvh Gert K.

Reply to
GK

"Claus Tersgov" .

Til gengæld er den nærmest uforstaalig, naar man er vant til diagrammer.

Koblingen er desuden "farlig". Man bør ikke parallelkoble batterier, der ikke er ens opladede. Der kan løbe meget store strømme hvis det ene er tomt og det andet er fuldt opladet. I det mindste bør der være sikringer i serie med hvert batteri.

mvh Aage

Reply to
Aage Andersen

Aage Andersen skriblede og skrablede følgende:

Sådan er omskifteren konstrueret. Den kan klare strøm op til 400A, så den er altså godkendt til det. Det er lige præcis det, der er formålet med omskifteren.

Det har da fungeret i både i snart 50 år eller mere :-)

Claus

Reply to
Claus Tersgov

I bedste fald meget misvisende.

Det har jeg ALDRIG set eller hørt om, sikringerne sidder altid efter batterivælgeren. Det er en ganske almindelig mulighed i skibe, så man har mulighed for at starte på forbrugsbatterierne hvis startbatterierne er kørt flade.

Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

Kim Johan Andersson skriblede og skrablede følgende:

Der er slet ikke ingen hovedsikring i dette og mange lignende kredsløb. Dybest set har den ingen funktion, fordi den skal være så stor, at den kan trække både gløderør og starter en frostfyldt vinterdag. Og da starteren nemt kortvarigt kan trække 1000-2000 watt, så er der ingen grund til at sætte en sikring mellem eller efter batterierne.

Men der er naturligvis sikringer i fordelingspanelet og før evt. anskerspil, bovpropel osv...

Claus

Reply to
Claus Tersgov

Aage Andersen skriblede og skrablede følgende:

Hvad skulle den sikring forhindre?

Hvis kablerne er dimensioneret korrekt, og hvis det ene batteri kan levere strømmen, hvad er så problemet?

Hvordan vil du få den ene batterigruppe til at trække mere strøm end det andet batteri kan levere?

Claus

Reply to
Claus Tersgov

Nu skrev jeg ikke noget om hvor starteren normalt er forbundet, men jeg har aldrig set sikringer i den sammenhæng, sikring af 2kW på 12V er langt fra en umulighed, men det er åbenbart ikke en praktisk fordel i den brug, der er ikke nogen særlig sandsynlighed for kortslutning. Invertere og des lige har normalt en sikring. Batterivælgeren er normalt den omskifter der vælger forsyningen til forbrugstavlen, med mulighed for at parallelkoble de to batterisæt. Men man kan jo lave det som man vil, i hvert fald i små lystbåde... Jeg kan selvfølgelig også huske forkert, det er noget tid siden jeg har set den slags. Men det ændrer stadig ikke på det noget tvivlsomme symbol.

Kimjand

Reply to
Kim Johan Andersson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.