hvilken type strømforsyning er bedst?

analyser

fra

om

den

Hej lige en kommentar.

Da jeg gik på AUC (for 10 - 15 år siden) var der 2 semestre jeg gik på "akustik linien" hvor vi arbejdede på 3D lyd. Vi gik i 2 måneder og målte på

10 - 15 meneskers ører (den ydre del). D.v.s. der var sat en mikrofon i øregangen der vente ud af. Vores målinger var overraskende. De "bedste" ører forvrængede KUN 2% og gennemsnittet var over 3,5%. Selve næsen lavede store fasedrej i lyden hvis der var tale om lydkilder der var placeret 45 grader til højre og vi målte i venstre øre (og omvendt). Derudaf konkluderede vi som studerende ,at sammensætningen af harmoniske toner måtte spille en stor rolle i "at lyde godt" bare forvrængningen er under 0,5 - 1%.

Benny

Reply to
BHV
Loading thread data ...

forforstærker til high-end brug. Vi er netop gået igang

lyttetest på en alm. 7824/7924 regulator op imod

man må så kunne sige at denne strømforsyning skal være

lige så god, så vidt muligt.

en spænding på? Kravet er +/-24V, og den skal levere min.

Hej Lars, jeg har oplevet det samme i forbindelse med en dac jeg laver. Jeg startede med at prøve regulatorer som LM317 og LM337, og standard ringkernetrafoer. Så prøvede jeg for sjov skyld med batterier, som forsyning istedet for transformeren, og det lyd klart bedrer. Så lavede jeg et print, med tilslutning af batterier. Og lade kredsløb, betående af en konstanstrøms generator. Det pussige var, at når jeg så fjernede batterierne, lød det stadig godt. Så måske en konstantsstrøms generator, efterfulgt af en standard regulering, kan være en løsning. Ellers bruger jeg idag, et crc filter efterfult af en LM317, som igen er efterfulgt af 5stk emitter koblet transistorer, som virker som rippel reduktion, samtidig med at sikrer en lav impedans.

Se evt.

formatting link

Hvis du er interesseret i et diagram, kan du skrive til mig via hjemmesiden

Hygge

Ole Nielsen

Reply to
ON (9220)

regulering,

Havde du så belastet konstantstrømsgeneratoren med en modstand, som genererede det spændingsfald du brugte til at drive reguleringerne med ?

Mvh. Mikael Kristiansen (Ikke ekspert, men naturligt nysgerrig !)

Reply to
Mikael Kristiansen

Altså umiddelbart kan du lave en ekstern forsyning med snoede kabler imellem kasserne. I strømforsyningen har du så 2 havlstore ladelytter et lille LC/RC filter efterfulgt dine regulatorer som så igen er efterfulgt af (alt efter hvad du har åd til) en bulliard lytter (som jo så aggerer batteri). De 2 kasser kan godt bygges sammen, men lad dem være adskilt i kassen af en jernplade.

Mvh Klavs.

dk.overtro.hifi).

og/eller en højimpedanset LF spektrum analyser, men sådan

nøjes med at bruge ørene, det er langt hen ad vejen det

det må

slags udstyr? Ja det gør han og han kan faktisk godt have ret :-).

Reply to
KLARO

Hej,

Lars skrev i artiklen ...

en forforstærker til high-end brug. Vi er netop gået igang

lyttetest på en alm. 7824/7924 regulator op imod

man må så kunne sige at denne strømforsyning skal være

lige så god, så vidt muligt.

en spænding på? Kravet er +/-24V, og den skal levere min.

Hvor kritisk er din opstilling overfor støj på strømforsyningen? For et stykke tid siden prøvede jeg i forbindelse med et projekt at gennemgå hvad jeg kunne få fat i af datablade over regulatorer. Det viste sig at de alle støjer ganske betragteligt på grund af den zenerdiode der bruges som spændingsreference. (Det ser ud til at folk til daglig glemmer at zenerdioder støjer ganske enormt - de burde være forbudte i HiFi forstærkere.)

Det mest støjsvage og samtidig mest stabile regulator jeg er faldet over er stadig - TaDa - den gode gamle LM723 når man filtrerer dens referencespænding inden brug. Batterier støjer også i en eller anden grad dog meget mindre.

Hvis din forstærker er mindre kritisk overfor mindre langsomme variationer i forsyningsspændingen kan du dels prøve med en diskredt regulator hvor referencen kan være en filtreret 3-bens regulator eller prøve at filtrere forsyningsspændingen direkte med en serie af RC-led f.eks 33 Ohm/2200uF afsluttet med en shuntregulator lavet af en power-mosfet og en spændingsdeler der åbner transistoren mere jo højere spændingen over den er, parrallelt med en stor elektrolyt . (en ide jeg selv har leget med til en Riaa-forstærker men endnu ikke har fået realiseret.) Shuntregulatorens funktion er mere at forhindre at udgangsspændingen bliver for høj end at stabilisere på milivolt..

Jeg hører gerne om resultaterne af din "forskning" :)

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

High Fidelity havde i 1981 et forforstærkerprojekt, hvortil de lavede en strømforsyning. Den var bygget op over to trin. Det første var med 7824 /

7924 og det andet trin var en enkel regulering et par transistorer. De fandt også ud af, at 78xx / 79xx ikke var gode til hifiregulering. Men sammen med den anden regulering fik de et godt resultat med lav støj.

The Audio Amateur har også haft en del artikler om strømforsyninger. I 1995 Løb der en artikelserie, som Walt Jung og Jan Didden stod for. De målte på flere forskellige kredsløb, og de kom til nogle resultater. Bl.a. at AD797 er rigtigt gode til reguleringer. De brugte også et andet princip, som ikke ses tit: I stedet for at, som man normalt gør, tage tilbagekoblingen direkte fra den regulerede spænding, tager man den først dér, hvor der skal spændingfødes. Dvs. at man har 4 ledninger mod "normalt" 2 imellem forsyningsprint og forstærkerprint.

Det, der tilsyneladende er svært, er at holde forsyningens udgangsimpedans konstant. Pga. transistorers opbygning har de en tendens til at få udgangsimpedansen til at stige for stigende frekvens. Og jo højere udgangsimpedans - jo mindre evne til at levere strøm til forstærkeren. Og så kan man forhåbentlig så selv regne ud, hvad der sker med lyden ?

MVH Bo Holmqvist

formatting link

At kontakte mig: Besvar denne - ret i adressen efter devisen: "Fjern lyden, men lad billedet stå" Alt dette bare for at undgå spam

Reply to
Bo Holmqvist

og/eller en højimpedanset LF spektrum analyser, men sådan

nøjes med at bruge ørene, det er langt hen ad vejen det

Jeg vil give HKJ ret! Det kan godt være at øret er et fintfølende instrument, men ikke til at måle fasedrejning mellem frekvenser. Øret kan registrere forskelle i amplituderne for de forskellige frekvenser og virker mere som en spektrumanalyzer!

Hvad er det for nogle frekvenser du vil måle med en HZ LF analyzer?

Mvh.

-- Morten

Reply to
Morten Møller Jørgensen

Hej Morten,

Bruger de fleste ikke _ørerne_ til at lytte til musik med ?

Om ørerne godkender det er det vel knap så vigtigt hvad måleinstrumenter siger - omvendt, hvis ørerne ikke godkender det, hvad hjælper det så at det måler til en guldmedalje ?

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Jo det vil jeg da håbe....det er jo det vi har fået dem til ;)

Jeg sagde bare at hvis han skulle måle fasedrejningen af frekvenserne, så var det nok ikke øret han fik de bedste resultater med! Men THD derimod, er jo en med øret målbar størrelse da det netop er amplituder med harmoniske frekvenser! En smule fasedrejning vil ørene altid godkende, men THD lyder ikke godt!

Har da heller aldrig hørt om en forstærker som havde en god (målt) amplitude/fase karakteristik og en god målt THD, men lød af H...... til.

Mvh.

-- Morten

Reply to
Morten Møller Jørgensen

Hej Lars

Som andre også har nævnt... lav en model og simulér. Hvad I skal opnå er jo lav impedans, høj undertrykkelse af ac-ripple og selvfølgelig noget stads med støj fra lysnettet. At udføre lyttetest på dette som det første er omsonst.

Det er også vigtigt, at I gør jer klart hvilket type forstærkertrin, der skal være tale om. Hvis I benytter gode integrede operationsforstærkere, synes ultraregulering af strømforsyningen måske en anelse unødvendigt grundet disse kredses gode PSSR egenskaber.

Hilsen Søren B.

Reply to
Søren Beltofte Sørensen

I øvrigt bør I kigge lidt på følgende link

formatting link

Scroll ned til forsyningssektionen og kig lidt nærmere på den. Den benytter almindelige lm317/337 kredse, men derudover også OPA548. Ifølge konstruktøren er denne forsyning bedre end batterier (afhænger muligvis af batteritypen... det ved jeg ikke).

Hilsen Søren B.

Reply to
Søren Beltofte Sørensen

benytter

En stor kondensator direkter over udgangen på en OpAmp? Det plejer ikke at være særligt fornuftigt design.

Reply to
HKJ

"HKJ" wrote

Det er muligvis nok korrekt. Der har også oscillationsproblemer med opamp'en på den negative side. Gilmore har efter eget udsagn ikke selv oplevet, men der er en del på headwize og head-fi, der har berettet om det.

Ifølge Gilmore skulle en af løsningerne da også være at sætte en 0.1ohms modstand i serie med operationsforstærkernes output (indenfor feedback-løkken). Det kan skam være værd at undersøge. Forsyningen skulle i hvert fald - uden oscillerende opamps - være ganske effektiv.

Hilsen Søren B.

Reply to
Søren Beltofte Sørensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.