Hvad er en spærrediode?

Jeg har købt et solcellepanel i Biltema. På hjemmesiden stod der at det ikke kan overoplade batteriet og at der er indbygget en spærrediode der sikrer at batteriet ikke bliver afladet. Det opfattede jeg som at der ikke var behov for en ekstern laderegulator.

Da jeg skal bruge det ombord på en båd, så ville jeg lige tætne det med noget siliconemasse. Og stor var min undren da jeg åbnede panelet - for der var ingen elektronik inde i.

Jeg har gjort Biltema opmærksom på det, og de har nu fjernet oplysningen om at batteriet ikke kan overoplades fra hjemmesiden. Men de skriver stadig "Indbygget spærrediode forhindrer afladning af batteriet".

formatting link

Og i manualen

formatting link

kan man stadig læse at

"Batteriet kan ikke overoplades og en spærrediode sørger for, at batteriet ikke kan aflades helt."

Okay, det tager måske lidt tid at få ændret manualen.

Men tilbage til spørgsmålet; hvad er en spærrediode? Jeg havde jo forventet at finde mindst en komponent (en spærrediode) loddet på/mellem ledningerne til solcellen. Men når man åbner panelet, så er der bare to ledninger der går til hver side af selve solcellen, som jo bare er to stykker glas med "noget" imellem. Er det sandsynligt at dette "noget" inkluderer en spærrediode?

Og lige et tillægsspørgsmål: da jeg købte solcellepanelet tog jeg det jo helt bogstavligt - "spærrediode forhindrer afladning af batteriet". Punktum. Men i manualen er der tilføjet et lille uskyldigt "helt" som jo ændrer temmelig meget i betydningen.

Hvis (?) der er en spærrediode indbygget i solcellen, hvordan virker den i så fald? Forhindrer den afladning, eller sikrer den kun at batteriet ikke aflades "helt"? Og hvad er helt?

Iøvrigt, jeg har nu købt en laderegulator

formatting link

Overopladningssikring: 14V + 0,5V. Afladningsbeskyttelse: 11V +/- 0,3V.

Er de to grænser ikke lidt ekstreme? Jeg har aldrig oplevet et bilbatteri der kunne oplades til mere end 13,4V - 14,5V virker lidt i overkanten. Tilsvarende med 10,7V - er det ikke nærmest dybdeafladning af batteriet, noget som man helst skal undgå?

--
Thomas Jensen, Horsens
Reply to
Thomas Jensen
Loading thread data ...

"Thomas Jensen" skrev i en meddelelse news:51f8cff3$0$290$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

En spærrediode sikrer at strømmen ikke løber "tilbage" fra din akkumulator og ind i solcellen.

mvh HEME

Reply to
Hansen

Den 31-07-2013 11:15, Hansen skrev:

Okay, dvs. at den sikrer at batteriet ikke aflades (overhovedet?), og ikke kun at det ikke aflades helt?

Hvordan med spørgsmålet ang. om der overhovedet er sådan en spærrediode i solcellepanelet? Er det sandsynligt der er en spærrediode indbygget i selve solcellen (altså mellem de to lag glas)? Som nævnt havde jeg jo forventet at finde et synligt bevis på spærrediodens eksistens, i form af en komponent mellem solcellen og de ledninger der kobles til batteriet, sådan en er der ikke. Nu har Biltema jo misinformeret ang. overopladningssikring, så hvorfor ikke også ang. eksistensen af en spærrediode?

--
Thomas Jensen, Horsens
Reply to
Thomas Jensen

"Thomas Jensen" skrev i en meddelelse news:51f8ff40$0$292$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Spærredioden er i dit tilfælde en lille komponent (små strømme). Den kan sagtens være en sort klat på substratet (pladen) hvorpå solcellerne er eller en lille plasticdims i stikket. Som navnet hentyder til så er dens opgave at spærre dvs. at forhindre at strømmen kan løbe fra dit batteri og til solcellen, hvorimod strømmen godt kan løbe den modsatte vej (opladning af batteriet når der er lys på cellerne). Det er kun en "spærring", der er ingen reguleringsfunktion i den.

mvh HEME

Reply to
Hansen

Man ku' måske lige måle på cellen (uden lys på) med et ohmmeter, og se om den er afbrudt.

--
Ulrik Smed 
Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

En solcelle er en diode med en kæmpestor overflade. Når lyset falder på den dannes en strøm der løber imod spærre-retningen af dioden - men bliver spændingn over den mere end 0,5 - 0,6 volt vil selve dioden begynde at shunte strømmen. En solcelle er alt andet lige en strømgenerator. Når der ikke er lys på solpanelet vil accumulatoren se en række serie-koblede dioder koblet i lederetningen mellem plus og minus hvor igennem accumulatoren kan sende en strøm som vil aflade den over tid. Derfor skal der sidde en diode mellem solpanelet og accumulatoren der forhindrer strømmen i at løbe fra accumulatoren tilbage igennem solpanelet.

Du kan ikke umiddelbart måle på strengen af dioder da det vil kræve et Ohmmeter med en spænding der er større end ca 0,7V ganget op med antallet af solceller i panelet. Prøv evt. at måle på et af de små solpaneler der sidder i en billig havelampe fra Bilka. Som Ohmmeter kan du bedst bruge en variabel strømforsyning der kan skrues passende op for, en formodstand til at begrænse den strøm der sendes baglæns iennem solpanelet og et voltmeter til at måle spændingen over panelet mens du måler strømmen igennem det. Målingen bør foretages med panelet i mørke.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

Den 31-07-2013 10:50, Thomas Jensen skrev:

( Der tages for givet der er tale om 6-celler's blybatterier - 12 V. Mærkespænding...: )

Laderegulatoren på en Bosch Generator i en personbil er tit og ofte med en mærkespænding på 14.4 - måske helt op til 14.6 volt - så 14 på din laderegulator er vel OK.

Det tillades generelt at blyceller aflades til 10% under mærkespændingen = 10.8 Volt v. 6 celler - Så bundspændingen er vel egentlig osse OK.

Blybatterier med 6 celler ( 12 Volt mærkespænding ) vil typisk have en hvilespænding ( 10-12 timer efter opladning ) på 12.5-13 v.

/ Lars

Reply to
Lars / Viborg

God pointe, jeg var egentlig ikke klar over at aflade-strømmen gik gennem lederetningen i cellerne, havde mere forestillet mig det var en lækstrøm i spærreretningen.

Jeg har en masse af de små paneler fra havelamper. Må ha' fundet på noget sjovt at bruge dem til. :-)

--
Ulrik Smed 
Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Den 31-07-2013 14:42, Hansen skrev:

Nu kan jeg forstå det ikke er helt enkelt at måle om der er "indbygget" en spærrediode i selve solcellen - men så tænker jeg; sker der noget ved at tilføje en ekstra? Den koster vel ikke alverden?

--
Thomas Jensen, Horsens
Reply to
Thomas Jensen

Den 31-07-2013 21:10, Lars / Viborg skrev:

Jamen, så er alt vel som det skal være... :-)

Tak for svaret.

--
Thomas Jensen, Horsens
Reply to
Thomas Jensen

"Thomas Jensen" skrev

Det sker der ikke noget ved, andet end du mister lidt spænding ved det.

Men det er egentlig ret enkelt:

Forbind panelet via et følsomt amperemeter, til batteriet og se om der går en strøm når panelet er i mørke.

Nej dioder koster ikke alverden.

Mvh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn

Selve solcellen er jo en streng af spærredioder. Batteriet kan ikke aflade igennem solcellepanelet, fordi cellerne er spærredioder.

Hvorfor? Panelet har ifølge hjemmesiden 13.5V ved maks. strøm. Det vil sige det kan umuligt overoplade dit batteri. Selvom oplysninger på hjemmesiden måske ikke er helt til at stole på, så er det heller ikke sandsynlig at du kan overoplade en typisk blybatteri med >30Ah med en solcellepanel der kan levere max. 0.4A.

Hilsen Klaus

Reply to
Klaus Bahner

Men når disse celler bliver belyst med mindre lys end det der skal til for at oplade, har de en ret stor lækstrøm, som så aflader batteriet. Det er sikkert derfor der også sidder dioder i de store tag-monterede paneler, det er ret sikkert ikke for sjovt.

En IR-diode udnytter man også lækstrømmen når den modtager IR.

Problemet er kendt med de gamle germanium-transistorer der kun var beskyttet af en gang sort lak (germanium i en klat klart glas), når det dryssede af, opførte transistorene sig meget underligt, underlige lækstrømme osv.

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Nå, nu bliver jeg sgu' forvirret. Jeg troede lige netop der var risiko for at solcellepanelet kunne aflade batteriet, hvis der ikke er lys nok. Og at det var derfor man brugte spærredioder.

Jeg har målt 22 V fra solcellepanelet... :-/

--
Thomas Jensen, Horsens
Reply to
Thomas Jensen

Nej, solcellepanelet ville kunne aflade batteriet, hvis panelet var varmt *og* ingen lys på det. Så længe den samlede forward voltage af alle celler i panelet er større end batteriets spænding kan den ikke aflade. Jeg tolker de angivne 13.5V som den mindste forward voltage ved højeste temperatur. Så det burde ikke give problemer.

Der er selvfølgelig en lækstrøm, men under forudsætning af en typisk batterikapacitet har jeg svært ved at set at det kan være et problem, medmindre båden ligger i total mørke i lang tid.

Det er vist målt uden belastning? Solcellepanelet er en strømkilde ikke en spændingskilde. Så den lader maks. med 410mA, blybatteriet bestemmer ladespændingen. Der er der ikke noget i vejen med. (En avanceret oplader kunne optimere opladningsprocessen, ved at holde solcellen i sit optimale power point, men det betyder nok ikke så meget i det her tilfælde - panelet har jo kun 6W).

Hilsen Klaus

Reply to
Klaus Bahner

Er du sikker på at du ikke forveksler det med bypass-dioderne, som sidder i de storre paneler? Tagpaneler forsyner typisk en inverter, hvad skulle kunne aflade der?

Hilsen Klaus

Reply to
Klaus Bahner

Men hvis nogle panaler får lys, mens andre ikke gør, så får de ikke belyste paneler jo strøm fra de belyste. Det er selvfølgelig ikke afladning, men et forbrug.

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Tagpaneler er som regel seriekobblet, derfor har man også brug for bypass-dioderne, ellers kunne strømmen ikke komme igennem, hvis et panel i strengen var skygget.

Hilsen Klaus

Reply to
Klaus Bahner

Nixen bixen - Strømmen der dannes når lyset falder på en solcelle løber imod spærreretningen. Læs mit skriv med Ulrik Smed.

Når man insætter bypass-dioder som nævnt af Klaus Bahner er det for at lede strømmen fra de andre solcenner udenom en solcelle der bliver skygget for da den ellers virker som en zener-diode på ca 15 volt i serie med strengen af de andre solceller.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

Korrekt. Min formulering var forkert (burde ikke har brugt udtrykket spærrediode, men snarere som du skrev Z-dioder). Det hvad jeg mente var at forward spændingen for det nævnte panel er så høj, at der ikke kan løbe en nævneværdig afladningstrøm, så en ekstern spærrediode er ikke tvingende nødvendigt, men skader heller ikke i den her anvendelse.

Hilsen Klaus

Reply to
Klaus Bahner

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.